Reparation Av Spånskivor (37 Bilder): Restaurering Av Bänkskivor. Hur Lappar Jag Ett Chip? Hur åtgärdas Om Det är Svullet? Hur återställer Man Andra Möbler?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Spånskivor (37 Bilder): Restaurering Av Bänkskivor. Hur Lappar Jag Ett Chip? Hur åtgärdas Om Det är Svullet? Hur återställer Man Andra Möbler?

Video: Reparation Av Spånskivor (37 Bilder): Restaurering Av Bänkskivor. Hur Lappar Jag Ett Chip? Hur åtgärdas Om Det är Svullet? Hur återställer Man Andra Möbler?
Video: Restoring And Repairing A Mid Century Modern Style Sideboard 2024, Maj
Reparation Av Spånskivor (37 Bilder): Restaurering Av Bänkskivor. Hur Lappar Jag Ett Chip? Hur åtgärdas Om Det är Svullet? Hur återställer Man Andra Möbler?
Reparation Av Spånskivor (37 Bilder): Restaurering Av Bänkskivor. Hur Lappar Jag Ett Chip? Hur åtgärdas Om Det är Svullet? Hur återställer Man Andra Möbler?
Anonim

Spånskivemöbler är ganska populära. Men efter ett tag börjar produkterna förlora sitt ursprungliga utseende, chips eller sprickor visas på dem. Produkter som har tappat sitt ursprungliga utseende kan uppdateras, defekter tas bort och marker tas bort.

Efter att ha studerat rekommendationer från erfarna specialister kan du uppdatera spånskivemöblerna utan att spendera mer än 3-5% av den ursprungliga kostnaden för produkten.

Bild
Bild

Vanliga problem

Alla möbler kan brytas ner av olika anledningar, allt från dess naturliga slitage och slutar med felaktig belastning och användning av modeller under ogynnsamma temperaturförhållanden, liksom i rum med hög luftfuktighet. Produkter kan ofta bli oanvändbara med åldrandet av limmet, liksom på grund av slarvig hantering av strukturen vid radering av rörliga delar.

Bild
Bild

De vanligaste problemen är:

  • defekter som uppstår vid förstörelsen av det övre lackskiktet eller filmen, dessa inkluderar utseende av bucklor, skåror, fanerskalning;
  • skador på produkter på grund av slitage på fjädrar, beslag, gångjärn och andra komponenter;
  • uppkomsten av splittringar på grund av hög luftfuktighet i rummet, med mekanisk belastning på möbler;
  • förstörelse eller försvagning av olika element på grund av skador på ytan av insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Restaureringsarbete utförs för att maskera flisarna som har dykt upp på ytan. Tack vare restaureringen kommer repor att tas bort, slitna gångjärn och fästelement repareras.

Bild
Bild

Alla dessa skador kan visas både i kombination och separat. Volymen av det föreslagna verket, dess art, beror på detta. Om snickerier ska utföras måste befälhavaren byta vissa delar eller förstärka fästelementen. För dekorativa reparationer måste du uppdatera beläggningen eller klädseln.

Eventuella reparationer börjar med en inspektion av ärendet

Detta arbete rekommenderas att kombineras med smörjning och rengöring av gångjärnen, behandling av fodralet med polermaterial, antiseptika.

Bild
Bild

Verktyg och material

Vid reparation av spånskivor bör du ta hand om nödvändigt material i förväg. Med en liten arsenal av nödvändiga verktyg till hands kan du reparera gamla eller deformerade spånskivemöbler.

Befälhavaren bör förbereda de mest nödvändiga sakerna

Markörer . I ditt arbete är det bättre att använda en speciell tuschpenna för retuschering. En vanlig tuschpenna som matchar färgen på ytan som ska behandlas är också lämplig. För dessa ändamål används även färg, skokräm eller jod.

Bild
Bild

Vax . För att reparera repor, flis eller sprickor som har dykt upp på ytan är det lämpligt att använda ett mjukt vax, det vill säga ett vaxspackel. Det kommer att ge fuktbeständighet för en redan restaurerad produkt.

Bild
Bild

Hårvax för möbler används de oftare för ytor med högpresterande egenskaper, till exempel för bänkskivor, hyllor eller golv.

Bild
Bild

Vaxsmältningsanordning . Användningen av ett smältspackel, det vill säga ett hårt vax, innebär att det smälts före användning. Detta kan göras med en gasbrännare, ett lödkolv eller en vanlig tändare.

Bild
Bild

Lacken som används för fixering . I det här fallet är det bättre att välja ett fixeringslack eller lack i form av en spray eller aerosol. Använd medel för att återställa den ursprungliga glansen till produkter, för att maskera små repor och nötningar.

Bild
Bild

Självhäftande . Det är lämpligt att välja flera typer av självhäftande och använda dem för att dekorera ytan på produkter och för glas.

Bild
Bild

Gör inte utan under arbetet kontorskniv, skarp sax, järn . Du kan också behöva en speciell kant om du behöver byta ut trimningen. Dessutom kan befälhavaren inte klara sig utan en 2-komponent epoxi-komposition, en spatel, en mejsel, en bit luddfritt tyg samt PVA-lim, chopiks och träkorkar.

Bild
Bild

Hur repareras?

Reparation och restaurering av möbler av spånskiva kan göras hemma på egen hand. Många vet inte vad de ska göra om du behöver stänga ett hål i dörren eller dölja en deformerad sänggavel, fixa köksfasaden eller till och med hela uppsättningen.

Bild
Bild

Ofta i rum med hög luftfuktighet, till exempel i köket, börjar det uppstå skav på möbler i spånskiva. Konstant torkning av ytor med våtservetter leder också till deras bildning. Om det finns slitage på möblerna blir det inte svårt att åtgärda en sådan defekt . För att eliminera det måste du hitta ett tygstycke, helst av mikrofiber, och en tusch som matchar färgen på ytan som ska behandlas. En filtpenna appliceras på servetten och de slitna platserna behandlas med den. En mikrofiberduk bör bäras längs ytan utan att störa produktens struktur. Efter denna behandling appliceras vanligtvis ett fixeringsmedel på ytan.

Bild
Bild

Ibland är det tillräckligt att använda ett pigmenterat lack eller ett laminatrengöringsmedel. Efter bearbetning med sådana medel är det nödvändigt att polera med en luddfri trasa.

Vid felaktig hantering av produkterna, till exempel när dörrarna i skåpet plötsligt öppnas och smäller, kan det uppstå sprickor . De bildas också om möblerna är i ett rum med hög luftfuktighet. Konstant mättnad med fukt och sedan torkning av produkter leder till deformation, sprickor.

Bild
Bild

För återställning av en sådan defekt är PVA -lim lämpligt . Det är bättre att dra in den i en medicinsk spruta. På den plats där sprickan uppträdde släpps lim som blottar platserna med en servett.

Erfarna hantverkare rekommenderar att du använder en åtdragningshållare.

De borde ta tag i sprickan. Efter en dag kan hållaren tas bort . Genom att använda sådana enkla metoder kan du snabbt uppdatera möbler som förlorat sitt ursprungliga utseende. När du utför arbetet är det viktigt att göra allt i etapper, medan det är nödvändigt att låta limmet torka helt. Detta gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt fixa skadestället med ett speciellt medel.

Bild
Bild

Flisor och repor

Ofta, under långsiktig drift av spånskivor, börjar flis bildas i deras hörn. För att återställa hörnen bör du:

  • ta en mejsel och bearbeta hörnen med den;
  • då bör du ta det smälta vaxet och täcka det med platsen där biten gick sönder;
  • efter torkning, ta bort överskott och jämna ut ytan med hjälp av en mejsel;
  • hörnen måste slipas med en mjuk trasa;
  • med en tusch måste du applicera retuschering och torka teckningen med en servett för att släta ut skuggan;
  • efter att ha utfört alla manipulationer återstår att försegla denna plats med vax, lack.
Bild
Bild

Chips som visas i slutet av en bänkskiva eller lock är långt ifrån sällsynta. Om möbelns ände klistras över med en speciell melaminkant blir det inte svårt att ta bort en sådan defekt.

För att åtgärda det måste du utföra några åtgärder

  • Köp nödvändigt material. I det här fallet behöver befälhavaren en melaminkant med lim av lämplig nyans och tjocklek. Sådana produkter kan köpas på byggavdelningar där beslag säljs.
  • Du måste ta ett strykjärn och värma upp det i slutet av möblerna, så kan du snabbt ta bort den deformerade kanten.
  • Slipa ändytan med en mejsel och sandpapper.
  • Ett strykjärn används också för att limma den nya kanten. Efter limning skärs överskottet av med en vass kniv och slipas med sandpapper eller en svamp.
  • Om det behövs, passera längs kanterna med toningsmedel, en tusch.
Bild
Bild

Om chipsen redan är mycket djupa bör de maskeras.

För detta behöver du:

  • ta en mejsel och rengör området från smuts, ge sedan området önskad form.
  • välj ett vax som passar bäst för produktens färg (för att få önskad nyans kan du blanda olika kritor);
  • på plats med ett chip, applicera möbelvax och komprimera det;
  • så snart vaxet torkar måste du klippa bort överflödigt vax med en spatel eller prästkniv;
  • ta en bit luddfri trasa och sand.

Om det är nödvändigt att återställa ritningen, använd en tuschpenna, som används för att rita önskad lättnad med tunna drag. För att konsolidera det erhållna resultatet används ett fixeringslack.

Bild
Bild

Hål för fästelement

Många är intresserade av frågan om hur man fixar skåpdörrarna av spånskiva om sprickor och flisar uppstår vid fästpunkten.

Många erfarna hantverkare rekommenderar att du använder en trähacka med lim för att lösa detta problem.

För att arbeta behöver du:

  • ta bort skärmen och borra hålet med en borr, det är viktigt att borra hålet så att borren inte kommer ut på andra sidan;
  • du måste hälla lim som "Moment" i hålet och slå försiktigt på chopiken;
  • efter 15 minuter måste du borra ett hål i denna insats och dra åt den självgängande skruven.

Skruvning av den självgängande skruven utförs vanligtvis på den borttagna luckan. Om fästelementen håller bra hänger dörren på skåpet.

Bild
Bild

Riven slinga

Mycket ofta, med överdriven belastning på skåpsdörren, dras gångjärnet eller andra fästelement ut från väggen. Eftersom det inte finns något sätt att flytta gångjärnen till en annan plats, bör du återställa platsen med defekten och sedan skruva gångjärnen igen.

För att utföra sådant reparationsarbete behöver du:

  • borra en plats för en anslutning med en diameter på 8 mm med en borr, kör i en chopik;
  • skruva in en självgängande skruv och fästelement i chopiken, när du skruvar i den självgängande skruven, använd en tunn borr så att chopiken inte spricker.
Bild
Bild

Om den deformerade platsen inte döljs av beslagen fylls den med ett speciellt möbelvax av önskad nyans och poleras . Du kan fylla platsen med en blandning av PVA-lim och flis eller använda en 2-komponent epoxi. Efter att produkten blivit fast skruvas fästelementen fast.

Bild
Bild

Andra haverier

Bordsytor anses i allmänhet vara den mest sårbara delen av en köksuppsättning. Plattan kan svälla efter långvarig kontakt med produkten med vatten eller på grund av felaktig skötsel.

Om bordsskivan eller någon spånprodukt är svullen, men duken inte är svullen, är det lämpligt att behandla fogarna och borden med silikon eller tätningsmedel

Bild
Bild

Om ytan är svullen måste du utföra ett antal specifika åtgärder för att återställa den ursprungliga formen.

För arbete behöver befälhavaren:

  • sågspån eller spån;
  • PVA -lim;
  • barer;
  • kant;
  • konstruktion hårtork;
  • spackel.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att återställa en laminerad bänkskiva måste du följa en specifik procedur

  1. Ta en byggnad hårtork. Använd den för att värma upp svullnaden i nätet.
  2. Torka ytan, ta bort lösa bitar.
  3. Lim sätts till de resulterande hålrummen och får torka i 15-20 minuter.
  4. En homogen blandning ska knådas av PVA -lim och spån. Låt det smälta i 10-15 minuter.
  5. Med hjälp av en spatel hälls den resulterande blandningen i hålrummen och tampas.
  6. På båda sidor av duken måste du sätta stänger och dra åt dem med en klämma.
  7. Ta bort överflödigt lim.
  8. Låt duken stå en dag tills den är helt torr.
  9. Värm upp kanten och limma på den.
  10. Installera bänkskivan till sin ursprungliga plats.

Alla dessa manipulationer gör att du kan korrigera defekten och återställa kök och andra möbler från spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Restaurering och dekoration

För att restaurera ett köksbord eller förnya en gammal vägg är det inte nödvändigt att ta dem till specialister på olika verkstäder. Fördelen med en sådan reparation är att det är en billig process som inte kräver speciella färdigheter och investeringar . De obestridliga fördelarna inkluderar det faktum att de verktyg du behöver för arbete vanligtvis finns till hands.

Bild
Bild

När restaureringen av spånskivan är klar, bringas beläggningen till perfekt skick . Möbler som är lite slitna kan repareras och dekoreras, vilket ger produkterna ett originellt utseende. Dekorering utförs ofta genom att välja en viss nyans av paletten. Att välja en guld-, silver- eller kopparfärg kan hjälpa till att förfina dina renoverade möbler. Tillägget i form av craquelure gör att möblerna kan se ovanligt spektakulära ut.

Det är bättre att använda det för produkter gjorda i vintagestil, craquelure är också lämplig för en klassisk inredning.

Bild
Bild

Inredningen i form av en applikation gjord av självhäftande eller tyg kommer att se väldigt intressant ut på sådana produkter.

Servetter i olika stilar används ofta för att dekorera produkter . Sådana produkter gjorda i stil med "Provence", viktoriansk stil ser särskilt imponerande ut. Sådana element kan idealiskt uppdatera interiören, göra den lättare och luftigare.

Bild
Bild

Olika mönster och intressant prydnad kan användas för att dekorera produkter. Använd speciella schablonmallar för att applicera ett tryck. … Färgen appliceras försiktigt för att inte stänka ytan runt mönstret.

Stora, tråkiga ritningar kommer att se mer ut i mitten eller nedanför. Överst kommer ett sådant mönster visuellt att göra utrymmet tyngre.

Rekommenderad: