Hur Man Syr Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 48 Foton Steg-för-steg Mästarklass På Sömnad Av Ark Med Egna Händer. Mönster För En Produktstorlek 160x200

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Syr Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 48 Foton Steg-för-steg Mästarklass På Sömnad Av Ark Med Egna Händer. Mönster För En Produktstorlek 160x200

Video: Hur Man Syr Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 48 Foton Steg-för-steg Mästarklass På Sömnad Av Ark Med Egna Händer. Mönster För En Produktstorlek 160x200
Video: Sy Ett Förkläde 2024, April
Hur Man Syr Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 48 Foton Steg-för-steg Mästarklass På Sömnad Av Ark Med Egna Händer. Mönster För En Produktstorlek 160x200
Hur Man Syr Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 48 Foton Steg-för-steg Mästarklass På Sömnad Av Ark Med Egna Händer. Mönster För En Produktstorlek 160x200
Anonim

Under de senaste åren har elastiska lakan fått stadig popularitet över hela världen, inklusive i Ryssland. Detta faktum förklaras av det faktum att madrasser med höga fjädrar är utbredda. För sådana produkter krävs ark som skulle ha en säker passform.

Lakan med ett elastiskt band är optimalt för en sådan uppgift, det elastiska bandet fixerar tyget hårt och förhindrar att det deformeras. Kostnaden för ett ark med ett elastiskt band är märkbart högre, så nitiska hemmafruar syr ofta in det på egen hand, särskilt eftersom denna operation inte kräver höga kvalifikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Moderna sängar är utrustade med ett brett utbud av madrasser från latex till boxfjädrar. Ibland kan produktens höjd nå 25-30 cm, och för att göra en sådan säng med ett lakan med ett elastiskt band måste du sy två enkla ark. Men först sys dessa ark i en duk, och först sys elastiken in.

Om alla regler för syning i önskad storlek följs, kommer lakan med ett elastiskt band att passa madrassen ganska tätt, medan formen förblir oförändrad. Sådana varor är alltid tillgängliga på handelsgolv. Nymodiga lakan har bevisat sig från de bästa sidorna: de skrynklas inte och "behåller" sin form. Men inte alla har råd med dem, så otrevligt har många hemmafruar frågan om hur man gör något sådant med sina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inget är omöjligt här. Tillverkningstekniken är inte komplicerad. Fördelar med ansökan:

  • arket med ett elastiskt band ser estetiskt tilltalande ut;
  • det är mer funktionellt, smuler inte ihop eller går ihop;
  • madrassen är praktiskt taget osynlig, den blir mindre smutsig;
  • på barnsängar är lakan med ett elastiskt band oumbärliga, särskilt när det finns en film på dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av bristerna noteras det faktum att arket är obekvämt för järn. Vid lagring är det bäst att rulla produkterna till små rullar som kan förvaras kompakt i en linneskåp.

Formval

För att sy ett ark på 160x200 cm passar bomulls- eller linnematerial bäst. Linne är ett ganska tätt tyg, det tål ett stort antal tvättar. Det absorberar fukt väl och låter luft passera igenom. Linne och bomull ackumulerar inte elektrostatiska laddningar, orsakar inte hudirritation och allergier.

Grov calico och satin anses vara de mest sålda bomullstygerna. De är idealiska för alla tider på året och anses vara slitstarka, har en bra värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra rätt val av storlek är det första steget att fastställa den exakta storleken på madrassen. Varje produkt av en sådan plan har en etikett och den innehåller all nödvändig information:

  • den första raden talar om produktens längd;
  • den andra bekräftar bredden;
  • det tredje namnet är madrassens höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lakan kan vara oval eller rund för att matcha madrassens form. Rektangulära former är oftast för vuxna. Bladens storlek är följande (i centimeter):

  • 120x60;
  • 60x120;
  • 140x200;
  • 90x200.

Europrodukter har oftast ett färgschema, så att göra ett val innebär inga problem - bara i storlek. Stickade lakan är mycket bra - de är flexibla och mjuka. De behåller sin form efter många cykler av att passera genom tvättmaskinen. Dessutom behöver de inte strykas, vilket är en fördel. Moderna färger är stabila, så saker och ting bleknar inte med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av erforderlig mängd material

För att beräkna den nödvändiga tygmängden för ett ark med ett elastiskt band måste du förstå madrassens parametrar. Om en säng med madrass är 122x62 cm stor och madrassens höjd är 14 cm, bör beräkningen göras enligt följande:

Siffrorna 122 och 62 läggs till med 14 cm (madrasshöjd). I det här fallet får du en parameter på 136x76 cm. För att sy ett elastiskt band behöver du en viss mängd material, cirka 3 cm från alla sidor. Det visar sig att materialet kommer att behöva 139x79 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mönster skapande

För att korrekt klippa materialet bör du rita upp ett diagram - en ritning, annars finns det en verklig möjlighet att använda överflödigt material.

På ett tomt papper, med hjälp av en linjal och en triangel, måste du rita ett diagram i skala 1: 4 och lägga till madrassens höjd till den schematiska fyrkanten. Därefter, enligt de erhållna parametrarna, görs ett pappersmönster (tidning eller Whatman -papper). Den färdiga mallen appliceras på det rätade tyget (det kan spridas på golvet eller bordet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att bomullstyg krymper. Om du syr ett ark med ett elastiskt band av grov calico 230 cm brett, ska tyget tas med en marginal, det vill säga cirka 265 cm.

Mönstret kommer att göras på själva tyget, så det ska vara felfritt slätt. På varje sida läggs 10-12 cm till, de kommer att gå till fodret på madrassen, du bör också ta hänsyn till en liten mängd material för resåren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara nödvändigt att harmoniskt "passa" alla fyra hörnen så att det inte finns några deformationer av tyget. Det rekommenderas att kontrollera varje parameter flera gånger innan arbetet påbörjas. Det är viktigt att mallen matchar madrassen 100%. Ibland måste du av olika skäl bygga upp tyget, detta bör göras överst, då kommer sömmen att ligga under kuddarna. Det rekommenderas att komma ihåg:

  • det är ingen mening att göra en komplex fåll, du kan lätt bli förvirrad;
  • ju bredare resår, desto mer säkerhetsmarginal har den;
  • hörnen på den resulterande rektangeln ska vara avrundade, så varje kant ska vara inställd 0,8 cm, den ska också strykas väl;
  • ett streck på 3 cm görs och en söm sys.

Det är värt att överväga närvaron av ett litet gap i sömmen, där flätan kommer att sättas in. En nål fästs på tejpen och sätts in i dragbandet och drar elastiken längs hela omkretsen av arket. Tejpens båda ändar fästs sedan ihop eller var för sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som rekommendationer bör följande noteras:

  • elastiken ska vara tio centimeter längre än madrassens omkrets, och efter att den har satts in i dragbandet ställs den in på önskad spänning genom att klippa av överskottslängden;
  • naturtyg ska tvättas, sedan torkas och strykas för att krympa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg beskrivning av produktens tillverkning

För att sy ett ark med ett elastiskt band med egna händer bör du behärska en liten mästarklass.

En tygbit tas vanligtvis 2x1 m. Om den önskade storleken inte räcker kan en produkt tillverkas av två gamla ark. Oftast är hygroskopiska tyger lämpliga för ark:

  • Linné;
  • bomull;
  • bambu.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också material tillverkade av linne, bomull, PVC -trådar. Flanell och stickade kläder är också populära, de är mjuka och behagliga att ta på. Under den kalla årstiden är ark tillverkade av sådana material mer att föredra. Fördelen med dessa material är att de är elastiska och töjbara. Det finns ingen anledning att göra komplexa beräkningar med hänsyn till krympningstoleranser, det är vid denna tidpunkt som fel och felaktigheter oftast uppstår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt naturmaterial kan inte "fungera" utan krympning, därför bör du alltid lägga till en marginal på 10-15 cm i beräkningarna. När du har slutfört alla nödvändiga beräkningar fästs saken vid hörnpunkterna. Allt bör mätas noggrant igen efter att ha registrerat alla parametrar. Ju mindre felet, desto bättre blir föremålet, desto längre blir det. Om det inte finns några frågor, sys det i alla hörn med två sömmar. Kronan på verket kommer att vara ett fullfjädrat lock, som ska sitta tätt på madrassen.

Det finns två sätt att sätta in ett gummiband i ett material

  1. I den första versionen viks tygets kanter runt hela omkretsen; ett band eller en fläta ska sys från ytterytan.
  2. Det andra alternativet är när saken är böjd runt hela omkretsen, en söm erhålls, som i professionell vardag kallas: en dragsko. Sedan gängas ett elastiskt band, vars ändar är ordentligt fastsatta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa två metoder används oftast eftersom de är enkla och pålitliga.

Som redan nämnts är det svårt att stryka sådana sängkläder, därför använder professionella ofta den tredje metoden för att sätta in ett elastiskt band. Resåren fästs endast i hörnen, 22 centimeter återstår i varje hörn, det vill säga cirka 85-90 cm elastik krävs. Materialet böjs också av strykning, tyget sys upp i hörnen. Sedan ritas alla platser på en skrivmaskin. Allt kan göras på tre timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista metoden: spännen fixeras vid arkets hörnpunkter. Elastiska band kallas spännen i en professionell miljö. För större tillförlitlighet och hållfasthet används också tvärgående band. I de två senaste versionerna kan bladets vikning minskas med 6 cm.

Arket har ytterligare fästning, vilket gör att det kan sträckas ännu mer . Dessutom ger denna teknik betydande besparingar i materia. På många bra hotell kan du hitta så kallade hängslen på madrasser - det här är hållare som verkligen liknar denna plagg.

Som ytterligare anordningar för fixering av spännarken används olika klämmor eller klämmor, som är fästa vid kanten eller klämmer fast kanten. Sådana enkla enheter gör att du kan fördubbla tyget. * +

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark med elastiska band är efterfrågade på infektionsavdelningarna på många sjukhus. Det är ett effektivt botemedel som förhindrar att patogena mikrober kommer in i madrassen. Denna faktor låter dig spara konkreta medel för oplanerad desinfektion.

Att stryka sådana saker är en enkel sak: arket vänds utåt i hörnen, de viks ihop och stryks sedan med ett strykjärn i "ånga" -läget.

Bild
Bild

Tvätta lakan med ett elastiskt band med en substans som mjukar upp fibrerna i tyget och gör vattnet mjukare. När tvätten är klar rekommenderas att du kontrollerar tyget med avseende på små tvättartiklar, ibland kommer de dit.

Ofta används ett lakan med ett elastiskt band som ett madrassöverdrag som skyddar produkten från smuts. Ett sådant enkelt tillbehör förlänger madrassernas livslängd, särskilt latexmadrasser. Ämnet är ganska relevant, eftersom sådana madrasser är ganska dyra. Tyget för dessa ändamål används oftast tätt - linne eller bomull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frottéark är mycket funktionella på vintern, materialet har en bra värmeledningskoefficient och är behaglig att röra vid. Sådana produkter ska inte användas av personer som är benägna att allergiska reaktioner.

Om ett elastiskt band med samma färg med ett ark är ett tecken på bra stil, är det inte svårt att hitta det nödvändiga materialet i onlinebutiker

Det rekommenderas att sy elastiken med en söm som kallas "sicksack". I detta fall används en speciell "fot". Det rekommenderas att använda ett dyrt brett elastiskt band från en välkänd tillverkare, detta kommer att vara en pålitlig garanti för att saken kommer att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg för jobbet:

  • sax;
  • triangellinjal;
  • vilken man;
  • symaskin;
  • marknadsföra;
  • linjal i trä eller metall;
  • trådar och nålar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att sy sådana produkter är inte det svåraste jobbet, men praktisk erfarenhet måste finnas. Det är bäst för en ny person att dubbelkolla sina beräkningar flera gånger och göra snygga, korrekta mönster. Det är de som representerar fallgropen i den här frågan, om du gör ett misstag kan materialet förstöras. Då måste allt oundvikligen ritas om, och detta kommer att medföra onödiga kostnader.

Rekommenderad: