Hur Viker Man Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 12 Foton Hur Man Stryker Och Viker Töjarket Korrekt Och Snyggt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Viker Man Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 12 Foton Hur Man Stryker Och Viker Töjarket Korrekt Och Snyggt?

Video: Hur Viker Man Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 12 Foton Hur Man Stryker Och Viker Töjarket Korrekt Och Snyggt?
Video: Hur man gör ett papper flygplan - Papper Jet fighter LÄTT 2024, April
Hur Viker Man Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 12 Foton Hur Man Stryker Och Viker Töjarket Korrekt Och Snyggt?
Hur Viker Man Ett Ark Med Ett Elastiskt Band? 12 Foton Hur Man Stryker Och Viker Töjarket Korrekt Och Snyggt?
Anonim

För inte så länge sedan ersattes de vanliga arken med produkter med ett elastiskt band, de är praktiska att använda, så den överväldigande majoriteten av unga mödrar gav dem djärvt deras preferenser. Det är sant att formen på ett sådant ark inte låter dig vackert vika sängkläderna i en snygg hög, vilket gör det mycket svårare att ordna saker på hyllorna med barnets linne. Och att stryka en sådan produkt är inte alls lätt.

Fördelar med ett ark med ett elastiskt band

Under många år använde unga föräldrar vanliga rektangulära tygsnitt för lakan - grov calico, satin, flanell, chintz eller siden. Och allt skulle vara bra, bara sådana ark har flera betydande nackdelar:

  • skrynkla mycket snabbt;
  • ständigt "flytta ut" från en mjuk madrass;
  • kanterna och hörnen är ofta instoppade och bildar oestetiska veck.

Det var därför som en ny produkt kom till försäljning - stretch -lakan med ett elastiskt band blev de omedelbart populära. Det finns en enkel förklaring till detta - när man använder en sådan modell glider inte materia, oavsett hur aktivt en sovande person rör sig i en dröm. Ett sådant lakan dras över madrassen och eliminerar därmed alla problem med att linda in hörnen, krympa lakanet från madrassen och kraftiga blåmärken.

Samtidigt har sådana bekväma linne sina nackdelar - strykning och ergonomisk förvaring av sängkläder är svåra.

Bild
Bild

Hur man viker

Vikt vikta sängkläder tar vanligtvis inte mycket plats i linneskåpet, det skrynklas inte vid långtidslagring och behåller sitt oklanderliga utseende på hyllorna. Vissa hemmafruar föredrar att förvara sin tvätt i högar, och vissa lägger den i ett örngott. En produkt med ett elastiskt band är inte lätt att lägga vackert och kompakt. Detta beror på det faktum att kanterna på materialet som samlats i ett tätt elastiskt band, när de försöker vika dem, börjar bula och falla ut ur den snyggt vikta rektangeln.

Oftast viks sådana modeller antingen på mitten eller rullas till en rulle . Många fokuserar dock inte alls på särskild uppmärksamhet och besöker helt enkelt ett sådant lakan i en rymlig låda för rena sängkläder. Men om ordningen på hyllan är viktig för dig, föreslår vi att du använder möjligheten att vika duken med ett elastiskt band. Om allt görs korrekt blir resultatet en jämn och rektangel. Det återstår bara att försiktigt räta ut det och placera det i en liten ergonomisk bunt, till exempel i ett vanligt örngott, och i denna form kan det fritt bli en del av en snygg bunt sängkläder.

Bild
Bild

Schemat är enkelt

  1. Ta produkten och vrid den horisontellt så att de korta kanterna är på dina sidor.
  2. Sedan måste du sticka handflatorna i produktens hörn, som i fickor. Tänk på att baksidan av arket ska vända mot dig.
  3. Som ett resultat får du följande bild: du håller arket med händerna, sträcker det i längdriktningen (den längre sidan är placerad exakt mellan handflatorna) och dina händer är i hörnen på baksidan (från fel sida).
  4. Nu måste du ta ihop händerna och trä in det ena hörnet i det andra.
  5. Som ett resultat av dessa manipulationer viks båda övre hörnen ihop.
  6. Efter det måste du vända arket och trä händerna igen, men den här gången i de fria nedre hörnen.
  7. Upprepa stegen och dra ett hörn över det andra.
  8. Som ett resultat kommer arket att böjas till hälften med avseende på dess smalare axel, och hörnen viks ihop och läggs på händerna.
  9. Sammanfattningsvis måste du ta ihop dina handflator och trä ett hörn till det andra.

Som ett resultat får du en jämn rektangel som du kan lägga på en hård plan yta, räta ut den och skicka den till skåpet.

Erfarna hemmafruar lagrar sängkläder i speciella bomullspåsar eller helt enkelt i ett örngott - det här är mycket bekvämt och låter dig kompakt förvara hela uppsättningen linne på ett ställe. Tänk på att det inte rekommenderas att använda plastbehållare och polyetenpåsar för dessa ändamål, eftersom det inte finns någon möjlighet till frisk luftcirkulation i dem, vilket skapar en miljö som är lämplig för reproduktion av patogena mikroorganismer och svampar.

Dessutom bör du varje år inspektera dina sängkläder noggrant för att separera trasorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man klappar steg för steg

Att stryka arket är inte mindre svårt. Vissa hemmafruar "utelämnar" detta skede, men det är fel - att stryka sängkläderna hjälper till att förstöra eventuell ohälsosam mikroflora på materialet, vilket väsentligt förlänger produktens livslängd. Och att sova på strykat linne är mycket trevligare än på skrynkliga.

För att hjälpa till att jämna ut arket snabbt, försök att lägga till lite mjukgörare i tvättmedlet för att mjukna tyget. Under inga omständigheter ska du lämna det tvättade arket i tvättmaskinens trumma efter centrifugering - om du inte rätar ut det direkt, blir det nästan omöjligt att släta ut ett sådant ark i framtiden.

Bild
Bild

Innan sängkläderna hängs på snöret ska du försiktigt räta ut arket och skaka det. Ta bort det elastiska arket omedelbart efter att tyget har torkat. Och efter att ha tagit bort det, inspektera och sy upp alla hål, om sådana finns, annars kan de förstoras under ett hett strykjärn.

Observera att olika stryktemperaturer är inställda för olika typer av tyger. Så stryks silke vid 80 grader, viskos - vid 120, för chintz, är ett strykjärn inställt på en uppvärmningsnivå på 170 grader, för bomull är en temperatur på 180 grader lämplig, och för lin, en maximal uppvärmning av 200 grader behövs.

När linnet och strykjärnet är klart måste du börja stryka själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis sys elastiken på arket runt hela omkretsen eller bara i hörnen - i det andra fallet finns det inga speciella problem med strykning, men i det första fallet blir processen mycket mer besvärlig. Erfarna hemmafruar kunde identifiera fyra grundläggande metoder för att ta hand om lakan med ett elastiskt band.

Metod 1

I det här fallet ska arket vikas exakt på mitten och sedan upprepa manipulationerna, men tvärs över. Därefter ska du bearbeta dess yttre sidor, sedan vika upp den och vika den igen så att den "tidigare" insidan är ovanpå - och stryka den igen.

Detta är en enkel metod som ger en värmebehandling av hög kvalitet, men du kommer inte att få perfekt jämnhet på detta sätt.

Bild
Bild

Metod 2

Lakan ska läggas över madrassen och strykas som det är. Sådan strykning kommer inte bara att helt neutralisera bakterier och uppnå sterilitet, utan också skapa en perfekt plan yta som är bekväm att sova. Dessutom är denna bearbetning ganska snabb, eftersom många små veck räcker av sig själva när de dras. Detta är dock bara möjligt om järnsnörets längd tillåter utjämning på exakt detta sätt.

Metod 3

Detta är det högsta kvalitetsalternativet, men samtidigt det mest arbetskrävande. För att uppnå bästa utjämning måste du fälla ut produkten och gå med strykjärnet längs dess centrala del, varefter arkets kanter måste dras över strykbrädans hörn och strykas långsamt, smidigt flytta materialet runt omkretsen.

Metod 4

Detta alternativ förutsätter strykning i princip. För att släta ut linnet med ett elastiskt band behöver du bara försiktigt vika arket i en hög och placera det under en kraftig press, till exempel under dukar, badhanddukar och andra tvättade och vikta föremål.

Det är viktigt att tvätten är helt torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor stryker lakanet med ett elastiskt band med en vanlig handångare - det här är inte värt att göra, eftersom vertikal ångbehandling inte är helt bekvämt, och om du slätar ut tyget på madrassen kommer det att absorbera fukt och börja ruttna från inuti. Detta kommer att leda till bildandet av svampar och farliga mögel, som påverkar barn och vuxnas hälsa negativt.

Stretchstickat lakan med elastiskt band är mycket bekvämt att använda , men att ta hand om den och organisera dess lagring är en del svårigheter. Men med ett kompetent och genomtänkt tillvägagångssätt kan du alltid uppnå skönhet och perfekt ordning på hyllan.

Du kommer att lära dig mer om hur man stryker och viker ett ark med ett elastiskt band i följande video.

Rekommenderad: