Stärkelsepasta: Recept På Stärkelsepasta. Hur Man Lagar Det För Tapeter Hemma? Hur Gör Man Det Från Majs- Och Potatisstärkelse?

Innehållsförteckning:

Video: Stärkelsepasta: Recept På Stärkelsepasta. Hur Man Lagar Det För Tapeter Hemma? Hur Gör Man Det Från Majs- Och Potatisstärkelse?

Video: Stärkelsepasta: Recept På Stärkelsepasta. Hur Man Lagar Det För Tapeter Hemma? Hur Gör Man Det Från Majs- Och Potatisstärkelse?
Video: Mixing all my slime together DIY challenge! Satisfying slime with Ryan! 2024, April
Stärkelsepasta: Recept På Stärkelsepasta. Hur Man Lagar Det För Tapeter Hemma? Hur Gör Man Det Från Majs- Och Potatisstärkelse?
Stärkelsepasta: Recept På Stärkelsepasta. Hur Man Lagar Det För Tapeter Hemma? Hur Gör Man Det Från Majs- Och Potatisstärkelse?
Anonim

En pasta tillagad av vanlig stärkelse är oumbärlig i hushållet. Ett sådant ämne är ganska enkelt att förbereda på egen hand, och det kräver minimala kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Stärkelsepasta gör att du kan utföra många uppgifter, från att göra pappershantverk till tapetsering … Således är den vidhäftande substansen lämplig för isolering av fönsterkarmar. Den nyberedda kompositionen fördelas jämnt över pappersremsorna, med vilka sprickorna i fönstren sedan förseglas. Stärkelsepasta är också användbart för grundning av väggar - den bör förberedas enligt samma recept som för limning av tapeter. Förresten, så att med tiden buggar eller kvalster inte dyker upp på ytan, tillsätts en liten mängd salt till kompositionen. När väggarna är grundade med kompositionen kan du gå vidare till den slutliga beläggningen, det vill säga tapeter av vilken typ och färg som helst.

En blandning av hög kvalitet, när den är torr, lämnar inga spår och låter dig snyggt dekorera väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa produkter från papier-mâché används den universell sammansättning av pastan . Ett betydande plus är att den transparenta substansen inte färgar papperet efter torkning. Ämnet används ofta för kreativitet med även de minsta barnen - trots allt är ett sådant miljövänligt lim inte giftigt och orsakar inte allergier. Om det behövs blir det ganska enkelt att rengöra det från mattor, parkettgolv, kläder eller ett arbetsbord. Med stärkelsepasta kan du limma bomull för att skapa bomullsleksaker, limma ramprodukter eller ansluta bitar av färgat papper. Potatisstärkelselim kan användas vid wellpappsproduktion, för bearbetning av papper och albumbindningar och till och med för tillverkning av utsädesbälten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet kan olika ingredienser ingå i stärkelsepastan . Maismjöl kommer att skapa en något grumlig och mycket härdande substans. Hållbarheten visar sig vara längre än för andra sorter. Vetemjölsmassa har en medelhärdningskapacitet. Denna sort är särskilt populär i bokbindning. Den transparenta och rena potatisstärkelsepastan kännetecknas av låg härdningskapacitet. Det blir snabbt surt och ändrar sina egenskaper efter att ha varit utomhus länge.

Stark pasta av rågmjöl som är resistent mot fukt och är även lämplig för att klistra ugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg recept

Det är också möjligt att laga en pasta från majs, vete eller potatisstärkelse hemma. I princip är de skapade enligt samma recept.

Klassisk

För att förbereda en klibbig substans enligt det klassiska receptet, du behöver själva stärkelsen, rent vatten, en metallbryggbehållare och ett omrörningsverktyg . Det första du ska göra är att sikta blandningen genom en sil i en djup skål. Sedan hälls kallt vatten där i förhållandet 2: 1. Som regel finns det 2 matskedar vatten för 4 matskedar stärkelse, och den här mängden räcker precis för hantverk eller reparation av pappersbindningar. Naturligtvis, med en ökning av mängden av den torra komponenten, ökar också vätskans volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten hälls i stärkelsen i en tunn stråle, och samtidigt omrörs ämnet i en cirkulär rörelse. Detta görs enklast med en vanlig matsked eller en kulinarisk visp. Därefter måste blandningen spädas med ett glas kokande vatten. Vatten tillsätts igen i en tunn stråle. Ingredienserna ska knådas tills en tjock gelé bildas. Om blandningen visar sig vara för flytande kan den sättas på låg värme i ett par minuter.

Medan pastan ligger på spisen måste den också omröras med en trä- eller silikonspatel utan att koka upp.

Bild
Bild

Efter att den klibbiga substansen har tagits bort från värmen måste den knådas tills ämnet svalnar. För att uppnå homogenitet kan den filtreras genom ostduk. Applicera pastan så snart den svalnat . Förresten, om det inte finns någon stärkelse i butiken, kan dess potatissort tillagas på egen hand. För detta ändamål avlägsnas det översta lagret från kilot knölar, som sedan gnids på ett grovt rivjärn. Efter att ha pressat ut potatisjuice med gasväv, kommer det att vara nödvändigt att avsätta vätskan ett tag tills en fällning släpps. Efter en tid dräneras saften, och det torkade sedimentet används som stärkelse.

Bild
Bild

Papier-mâché-hantverkare behöver ibland en pasta med ökad hållbarhet. I detta fall förvaras stärkelsen först i en ugn vid hög temperatur tills den får en uttalad brun nyans. De resulterande klumparna males till pulver på vilket som helst tillgängligt sätt, varefter det återstår att spädas med vatten i en andel av 40 gram per 100 milliliter.

Du kan också lägga till en tesked socker som en tredje ingrediens och sedan fortsätta arbeta.

Bild
Bild

En annan möjlighet att skapa en superstark pasta är att tillsätta kalciumklorid till kompositionen . Detta läkemedel i en mängd av 40 gram späds inledningsvis i 600 milliliter vatten och kokas. Separat kombineras gradvis 400 gram stärkelse med 400 milliliter vatten. De två lösningarna, under konstant omrörning, kombineras snyggt. Limbasen kompletteras med 4 liter varmt vatten, och hela blandningen kokas i ett par minuter på låg värme. Efter att ha svalnat pastan måste den få bryggas i ett par timmar och sedan sila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med mjöl

Vissa hantverkare föredrar att förbereda en pasta med tillsats av mjöl. I det första fallet hälls 3 matskedar stärkelse och samma mängd mjöl med 200 gram kallt vatten, varefter ämnet blandas noggrant. Därefter måste en tom behållare fyllas med ett glas vatten, sedan sättas den i brand och koka upp. En stärkelsehaltig mjölsubstans hälls försiktigt i den kokande vätskan, allt omrörs och kokas i ett par minuter tills konsistensen av flytande gräddfil är.

Pastan måste svalna naturligt före användning.

Bild
Bild

I det andra fallet hälls också en blandning av stärkelse och mjöl med kallt vatten och sätts omedelbart i brand. Under omrörning måste ämnet koka upp och få en klibbig konsistens. När pastan har svalnat kan du också tillsätta en liten mängd PVA till den. Sila limet genom ostduk, en sil eller till och med en gammal nylonstrumpa. Det ska nämnas att När du tillsätter mjöl bör du inte välja mörka sorter som kan förstöra skuggan av en ljus, nästan transparent substans och därför leda till fläckar.

Bild
Bild

Tips för ansökan

För att öka "dockningen" av ytor, före användning, rekommenderas att du tillsätter en liten mängd PVA -lim eller till och med trälim till pastan, beroende på användningsändamålet . Det senare är mer lämpligt för att skapa hantverk eller produkter med hjälp av papier-mâché-tekniken, men det rekommenderas kategoriskt inte för limning av tapeter för att undvika utseende av ränder och gula fläckar.

Dessutom tror experter att en tjockare massa måste förberedas för reparationer, och en flytande blandning är lämplig för hantverk. Vitriol måste injiceras i stärkelsepastan för frön, vilket säkerställer desinfektion.

Du kan också öka klibbigheten i kompositionen med gelatin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att hälla den färdiga blandningen i en behållare som kan förslutas hermetiskt . - till exempel en plastbehållare med lock eller en glasburk med plastlock. Det är mer bekvämt att hälla den mängd som behövs för arbete i en liten maträtt. Den förtjockade pastan går lätt att återgå till önskat tillstånd genom att tillsätta 30 till 50 milliliter vatten. Om blandningen kommer på huden och torkar är det tillräckligt att skölja den under kranen.

Det blir möjligt att spara för flytande pasta genom att tillsätta en torr komponent - det vill säga stärkelse eller dess blandning med mjöl. Du bör dock inte hälla pulvret direkt i behållaren med den beredda blandningen - detta kommer att bidra till bildandet av klumpar. Den förtorkade ingrediensen måste blandas med lite vatten i en separat behållare tills en smetliknande konsistens uppnås. Den resulterande substansen hälls i pastan, allt blandas väl och kokas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matlagningsfel

Människor som gör en pasta för första gången gör ofta ett av tre vanliga misstag. Den första består i att initialt hälla den torra blandningen i nykokt vatten, vilket resulterar i att ett stort antal klumpar bildas och egenskaperna hos den självhäftande massan försämras. Det är korrekt att först blanda pulvret i en liten mängd vatten för att svälla kompositionen och sedan tillsätts kokande vatten.

Det andra misstaget ser ut så här: den torra ingrediensen hälls i vattnet, varför klumpar bildas. Allt borde vara tvärtom - det vill säga kallt vatten hälls ovanpå stärkelsen eller dess blandning med mjöl.

Slutligen är det tredje viktiga misstaget bristen på konstant omrörning. Om detta inte är gjort kommer både stärkelse och mjöl att sätta sig till botten, vilket innebär att pastan blir förstörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsregler

Det är inte tillåtet att lagra pastan i mer än tre dagar .därför bör den till en början inte tillagas i för stora mängder. Den bör placeras under denna period i en hermetiskt försluten behållare, som sedan avlägsnas till kylskåpet eller källaren. Vissa hantverkare begränsar sig dock till en säkert försluten plastpåse. Det är viktigt att komma ihåg att ämnet under normala förhållanden, utan kvalitetsförlust, förvaras i högst 24 timmar. Om salt eller socker finns bland komponenterna reduceras dess hållbarhet.

En pasta som har tjocknat under lagring kan återupplivas genom att tillsätta en liten volym kokande vatten, blanda noggrant och filtrera. Det är viktigt att bli av med alla klumpar som har dykt upp under denna tid. Om en skorpa dyker upp på ytan avlägsnas den helt enkelt, men formens utseende kommer att kräva att kompositionen kasseras.

Rekommenderad: