Hur Man Väljer Tapeter (58 Bilder): Hur Man Kombinerar Väggbeklädnader Med Ljusa Dörrar, Hur Man Väljer Tapeter För Ett Mörkt Rum

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Väljer Tapeter (58 Bilder): Hur Man Kombinerar Väggbeklädnader Med Ljusa Dörrar, Hur Man Väljer Tapeter För Ett Mörkt Rum

Video: Hur Man Väljer Tapeter (58 Bilder): Hur Man Kombinerar Väggbeklädnader Med Ljusa Dörrar, Hur Man Väljer Tapeter För Ett Mörkt Rum
Video: Tapetsera - Så gör du. Steg för steg. 2024, Mars
Hur Man Väljer Tapeter (58 Bilder): Hur Man Kombinerar Väggbeklädnader Med Ljusa Dörrar, Hur Man Väljer Tapeter För Ett Mörkt Rum
Hur Man Väljer Tapeter (58 Bilder): Hur Man Kombinerar Väggbeklädnader Med Ljusa Dörrar, Hur Man Väljer Tapeter För Ett Mörkt Rum
Anonim

Tapeter är ett av de vanligaste sätten att dekorera väggar, vilket inte förlorar sin relevans, trots att det började användas för många århundraden sedan. Med tiden har utseendet på den första tapeten förändrats avsevärt. I den här artikeln lär du dig om vilka typer av tapeter som finns nu och hur du väljer det mest lämpliga alternativet för dig själv.

Visningar

Det finns många olika typer av beläggningar. Vissa är tunnare, andra är omfattande och präglade. Vissa passar in i ett rum med stora fönster, medan andra kompletterar ett mörkt rum perfekt.

Bild
Bild

Material

Först och främst är tapeter uppdelade beroende på vilket material de är gjorda av. Det vanligaste alternativet sedan Sovjetunionens dagar är naturligtvis enkel papperstapet.

De är lämpliga för dem som inte vill lägga för mycket pengar på reparationer och föredrar att välja något enklare.

Bild
Bild

Därefter kommer non-woven och akryl tapeter. De används lite mindre ofta, men å andra sidan är de mer hållbara än tunna papper, som tenderar att krypa i händerna under limningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kork- eller bambubeklädnader ser vackra ut på väggen. De är många gånger starkare, vilket innebär att du inte behöver göra om reparationerna så snabbt. Förutom dessa populära tapetsorter finns det andra, men de är mycket mindre vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

En annan parameter för vilken typer av tapeter skiljer sig åt är deras storlek. Remsan kan vara bred eller snarare smal.

Det är inte svårt att gissa att breda tapeter är mycket snabbare att limma, men med smala får du mycket mer intressanta färgkombinationer.

Storleken på mönstren som täcker ytan varierar också. Utskriften kan vara större eller mindre - du måste välja lämpligt alternativ beroende på vilket mål du vill uppnå när du utför reparationer. Så, till exempel i ett rum med lågt i tak, är tapeter med längsgående mönster lämpliga och i ett smalt rum - med tvärgående ränder.

Bild
Bild

Färger

När det gäller färgerna kan de vara nästan vad som helst. Valet av rätt nyans beror på stilen i vilket ditt rum är inrett.

Om du inte vet vad du ska välja, ta bara de som är gjorda i pastellfärger. De kommer att kombineras med nästan alla nyanser.

Ljusgul tapet eller annat överdrag i ljusa färger är lämpligt för att dekorera nästan alla rum.

I ett rymligt rum kommer mörka tapeter - brunt, lila, mörkt guld eller rött - också att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning alternativ

Tapets bas kan dekoreras med ytterligare detaljer. Detta gör att även den enklaste tapeten kan formas som ett murverk eller en tegelvägg, till exempel. Låt oss ta en titt på några inredningsalternativ.

Slät . Det är värt att börja med en enkel, smidig tapet. De skiljer sig externt endast genom närvaron av ett vackert mönster. Mönstrad tapet används i många rum, men oftast i barns sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Präglad . Ett annat intressant alternativ. De är dekorerade med ett konvext eller deprimerat mönster. Det är praktiskt taget osynligt från sidan, men präglad tapet ser fortfarande mer elegant ut än enkel.

Präglade beläggningsalternativ formas ofta under någon form av igenkännbar textur. Om du köper en kvalitetsbeläggning kommer det att se ut som naturliga kakel, gips eller tegel, till exempel.

Det är mycket estetiskt tilltalande och snyggt. Så du kan säkert välja en utmärkt tapet med gjutning eller baguette för ditt rum.

Dessutom kan tapetens yta dekoreras med alla slags glitter, klistermärken och andra dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och design

För att tapeten ska smälta in i det interiör du skapat måste du korrekt kombinera den med andra detaljer. Väggbeklädnad bör kombineras med golvbeläggningen, takets färg, möbler eller gardiner, till exempel.

I ett designerljus sovrum ser tapeter i pastellfärger bra ut.

De passar både beige möbler och ljusgardiner eller andra textilier. De passar också bra med ljusa dörrar och fönster. En något mörkare väggbeklädnad är också en bra bakgrund för cappuccinofärgade soffor och fåtöljer och andra mysiga detaljer. Till exempel en kaffefärgad tapet eller en präglad beläggning med ett litet blommigtryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrund kan också framgångsrikt kombineras med andra beläggningsalternativ. Så, i mysiga vardagsrum eller sovrum är det bra att kombinera dekorativt gips med ljus tapeter gjorda av vilket material som helst. En dekorativ tegelsten, som ligger till exempel ovanför dörröppningen, kommer perfekt att komplettera en sådan bas. Glöm inte heller trä. Tapeter kombineras framgångsrikt inte bara med dörrar i blekt ekskugga, utan också med samma ljuspaneler.

I köket kombineras tapeter framgångsrikt med kakel eller stilfullt dekorerade förkläden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt tapet?

Det är värt att välja tapeter baserat på stilen i vilken de är gjorda och hur högkvalitativa de är. Bra tapeter ska motsvara rummets funktionella syfte, göra det mer bekvämt och rymligt visuellt. När du väljer en beläggning är det viktigt att komma ihåg några fler nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Tänk på närvaron av ljus när du väljer en väggbeklädnad. När du väljer färg spelar typen av belysning i rummet en viktig roll.

Om rummet är mörkt och det inte finns några stora fönster, är det värt att vara försiktig så att tapeten du väljer inte absorberar ljus. Så det är värt att överge den lyxiga mörka beläggningen till förmån för ljusa nyanser, som i detta fall är mycket mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ljusa rum kan du använda grå, grön, lila, blå och andra kalla och mörka färger.

Bild
Bild

Ändamål

Rummets syfte kan inte heller ignoreras. Så i köket, där livet ständigt kokar och något förbereds, är det osannolikt att du klistrar papperstapeter eller åtminstone försöker kombinera dem med en skyddande beläggning.

För ett kök, en korridor och i vissa fall även för en plantskola försöker de ofta välja alternativ för en beläggning med en fuktresistent yta.

Det är just dessa rum där väggarna oftast är smutsiga, hur noga du än beter dig. Och om en sådan fläck förblir för evigt på enkla papperstapeter, kan fuktbeständiga alltid torkas med en väl vriden trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vardagsrummet strävar de flesta efter att skapa den mest bekväma atmosfären där både familj och gäster kommer att känna sig bekväma. Därför väljs tapeter av hög kvalitet med en varm palett som väggbeklädnad. Bra tapeter passar alltid bra med linoleum eller parkett, vilket skapar ett generellt färgschema i det valda rummet. En genomtänkt inredning bör kombinera från två primära färger till fyra.

För sovrummet kan du välja en kombination av vanlig tapet och ett intressant mönster eller bild.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intresset för fototapeter avtar fortfarande inte, så du kan hitta en snygg bild som hjälper till att återskapa atmosfären i en mystisk skog eller en öde strand i ett litet rum.

Annars förblir urvalsprinciperna desamma - det är bättre att välja pastellfärger för det ljusa golvet och fönstren mot nordsidan.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Separat måste du prata om materialvalet. Varje typ av väggbeklädnad har sina egna fördelar och nackdelar.

Papper

Den största fördelen med papperstapeter är dess låga pris. Om du letar efter ett tillfälligt alternativ för att dekorera en hyrd lägenhet, till exempel, då passar det här alternativet perfekt. Det finns ett mycket stort antal färger och nyanser av sådana beläggningar, så du kan alltid hitta ett bra och billigt alternativ för att dekorera alla rum.

Bild
Bild

Pappersdukar är också lämpliga för dem som vill utföra reparationer med egna händer, men har hittills ingen erfarenhet av detta. Pappersbasen passar bra på en plan väggyta. Det är sant att denna typ av beläggning har många betydande nackdelar.

Papperstapeter rengörs inte, de bleknar i solen, och du måste göra nästa reparation snart.

Bild
Bild

Vinyl

Ett annat vanligt alternativ är vinyltapeter. De är mycket tyngre än tunna papper, och därför svårare att limma. I det här fallet kompletteras en tunn pappersbas med ett vinylöverdrag av hög kvalitet, som ser imponerande ut och gör att du kan förlänga tapetets livslängd något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinyl tapeter med en speciell kemisk prägling kan säkert användas inte bara i köket, utan även i badrummet. De försämras inte vid hög luftfuktighet och kan rengöras antingen med en trasa fuktad i varmt vatten eller med hjälp av speciella rengöringsprodukter.

Om du väljer tapeter med ett stort och ljust tryck kommer det att distrahera uppmärksamheten från oegentligheterna på väggen, vilket papperstapeten bara betonar.

Och silkesdukar kan skapa en lyxig atmosfär i ditt vardagsrum eller sovrum.

Bild
Bild

Det finns faktiskt bara en nackdel med sådana tapeter - det höga priset. Men om du är villig att betala för kvalitet och spektakulärt utseende, så är detta ett bra val för att dekorera nästan alla rum.

Bild
Bild

Akryl

Akryl tapeter är den gyllene medelvägen mellan de två tidigare alternativen. Å ena sidan är de billigare än vinyl, å andra sidan ser de mycket mer estetiskt tilltalande ut än papper. Om det behövs kan de rengöras från damm eller fläckar genom att torka med en fuktig trasa.

Av nackdelarna med akryl tapeter är det värt att notera att inte alla tillverkare erbjuder ett kvalitetsalternativ.

Experter rekommenderar att du köper en tysktillverkad produkt. Sådana tapeter är något dyrare än sina motsvarigheter, men de är verkligen nöjda med sin kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig

Om du vill att allt i ditt rum ska vara så naturligt och miljövänligt som möjligt, var uppmärksam på tapeter gjorda av naturlig bambu eller kork. Oftast säljs de i ljusa och så naturliga färger som möjligt. Sådana tapeter är ofarliga både för dig och för miljön.

Ett annat plus - tät bambu tapet absorberar överflödigt ljud väl.

Därför kombinerar många dem ofta med det vanliga. Om du klistrar väggen från gatsidan med ett bambuöverdrag, blir rummet mycket tystare och bekvämare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

Slutligen är det värt att nämna flytande tapeter. De används sällan. Med hjälp av dem kan du effektivt dölja oegentligheter och små sprickor. Faktum är att denna typ av beläggning ser mer ut som dekorativ gips än den vanliga tapeten.

Av nackdelarna bör ett mycket högt pris och problem med applikationen noteras. Här måste du bry dig om hur du spädar den komposition som ska appliceras på väggarnas yta, samt köper ytterligare verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur vackert att kombinera?

Det finns två huvudprinciper för vilka designers kommer med färgkombinationer av väggbeklädnader med möbler.

Harmoni . I det här fallet försöker de välja alla saker i samma färgschema, utan att kombinera kalla nyanser med mörka. Så, med vita möbler, till exempel, är ljusbeige tapeter bäst kombinerade. Små detaljer som finns i interiören ska inte heller komma ur den allmänna paletten, så försök att tänka igenom allt till minsta detalj.

Även ett mörkt rum med svarta eller röda möbler och vinrött väggbeklädnad kan göras väldigt attraktivt på detta sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrast . En annan, helt motsatt den föregående, är en kombination av kontrasterande färger. Detta är mer sant för moderna interiörer. Ett slående exempel på detta är ett rum med gul tapet, en blå soffa och ett grönt headset. Vid första anblicken verkar denna kombination för ljus, men om du väljer rätt nyanser kommer allt att se riktigt snyggt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Det finns många tillverkare från olika länder. Många kallar tapeter av högsta kvalitet som skapats av tyska företag, men i själva verket finns det i varje land vissa märken som många litar på och som praktiskt taget inte gör konsumenterna besvikna.

Bland tyska märken är tapeter från till exempel Décor Deluxe och Aesthetics Paper särskilt populära. I Italien är det Sergio Rossenelli, Cavalli, Zambiati.

Naturligtvis bör du inte bara fokusera på ett stort namn, men ändå, om du köper något, är det bättre att söka på Internet efter information om tillverkaren, liksom recensioner av intressanta produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designlösningar i interiören

Trots sitt enkla utseende och utbredda tillgänglighet är tapeter det mångsidiga materialet som kan användas för att dekorera nästan alla rum, vilket skapar något nytt och intressant varje gång.

För att göra detta, ta inspiration från designlösningar. Sådana trendiga idéer som att kombinera ljusa och mörka tapeter, kombinera pappersbeklädnader med en konstgjord sten eller tegelvägg och andra kommer att vara lämpliga inte bara i en lyxig studio, utan också i en liten lägenhet, som omedelbart kommer att förändras efter en sådan renovering.

Rekommenderad: