Gör-det-själv-växthus Från Fönsterkarmar (69 Bilder): Hur Man Bygger Från Gamla Tvåglasfönster Från Plastfönster, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör Ett Växthus

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-växthus Från Fönsterkarmar (69 Bilder): Hur Man Bygger Från Gamla Tvåglasfönster Från Plastfönster, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör Ett Växthus

Video: Gör-det-själv-växthus Från Fönsterkarmar (69 Bilder): Hur Man Bygger Från Gamla Tvåglasfönster Från Plastfönster, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör Ett Växthus
Video: Orangeri 2017 2024, April
Gör-det-själv-växthus Från Fönsterkarmar (69 Bilder): Hur Man Bygger Från Gamla Tvåglasfönster Från Plastfönster, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör Ett Växthus
Gör-det-själv-växthus Från Fönsterkarmar (69 Bilder): Hur Man Bygger Från Gamla Tvåglasfönster Från Plastfönster, Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Man Gör Ett Växthus
Anonim

Växthus idag är byggda av en mängd olika material. Det kan vara polykarbonat, metallplast och andra liknande element. Många konsumenter siktar dock på att på kort tid bygga ett billigt växthus av material som är billigare och lättare att använda. Ganska bra strukturer erhålls från vanliga fönsterkarmar. Idag kommer vi att analysera i detalj hur man gör ett växthus korrekt från sådana delar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är ingen hemlighet att närvaron av ett växthus på platsen låter dig förbättra och öka avkastningen under den kalla vårsäsongen, när det inte är möjligt att plantera växter i öppen mark. Unga skott och frön i växthusförhållanden växer och utvecklas ganska snabbt, och när de första varma dagarna kommer blommar de.

För närvarande byter de flesta ägare av lägenheter och privata hus ut gamla träfönster i sina hem med plastfönster. Som regel, efter att allt installationsarbete har slutförts, kastas de gamla ramarna helt enkelt - de kastas ut, tas bort som onödiga. Faktum är att sådana detaljer fortfarande kan komma till nytta. Med deras användning kommer det att vara möjligt att bygga ett snyggt och billigt växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte bli av med glas i sådana element. De kommer att behövas för växthuset, eftersom de kan upprätthålla en optimal och bekväm temperaturregim för växter.

Med gamla träramar kan du bygga en mycket pålitlig och robust ram som kommer att stödja växthusstrukturen i många år framöver.

Ventilerna på fönstren kommer också att vara användbara i sådana byggnader. De är användbara för att ge ventilation i växthuset. Med hjälp av dessa element är det dessutom möjligt att reglera temperaturen i det inre av hela strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä i sig är ett pålitligt och stabilt material, men det kommer att bli dyrt att köpa nya trädelar för att göra ett växthus, eftersom de inte kommer att vara billiga. Det är därför byggnader monterade av gamla fönsterkarmar är en utmärkt och billig lösning.

Förutom träfönster används ofta dubbelglasade fönster i konstruktion av växthus. Många ägare använder gamla balkongfönster, som har en imponerande vikt, vid konstruktionen av sådana byggnader.

Bild
Bild

Om vi fokuserar på de främsta fördelarna med sådana mönster, bör du vara uppmärksam på följande funktioner:

  • Det kommer alltid att vara högkvalitativ ventilation inuti växthuset tack vare ventilationsöppningarna på de gamla fönstren.
  • Med hjälp av fönsterkarmar av trä eller PVC-material blir det möjligt att bygga ett stationärt och icke-separerbart växthus på kortast möjliga tid.
  • Under dessa förhållanden kan du odla blommor, frukter och grönsaker året runt.
  • Ett växthus byggt av gamla ramar är också bra eftersom det har utmärkta värmeisoleringsegenskaper.
  • I en sådan byggnad är det fullt möjligt att installera ytterligare belysningsenheter. Således i växthuset från fönstren kommer det att vara möjligt att kombinera både naturlig och konstgjord belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga allvarliga brister i sådana konstruktioner. Den enda nackdelen som många användare noterar är att det kan vara svårt att hitta det antal ramar med samma dimensioner som krävs för att göra växthuset smidigare och mer exakt.

Hemmagjorda växthus från fönsterkarmar är inte ovanliga. Det är fullt möjligt att bygga sådana strukturer med egna händer. Dessutom tar sådant arbete som regel inte mycket tid och ansträngning.

Självkonstruktion

Som regel görs billiga växthus från gamla fönster av ägarna till platserna själva. Sådant arbete kan inte kallas för svårt och otillgängligt, men en viss algoritm för åtgärder bör följas så att det resulterande växthuset visar sig vara av hög kvalitet och pålitligt.

Bild
Bild

Förberedelse av ritningar

Först måste du göra allt förberedande arbete. Du kan gå direkt till monteringen av växthuset först efter detta steg. Annars kan strukturen visa sig vara ojämn, och placeringen blir inte den bästa.

Först måste du hitta rätt antal fönsterramar av trä med samma dimensioner. Om du inte kunde fylla på med sådana element måste du tillämpa alla dina färdigheter och förmågor när det gäller arkitektoniska frågor. Du måste mäta varje ram separat, skriva det resulterande värdet på papper och sedan försöka rita upp en lämplig ritning.

Bild
Bild

Vid upprättandet av ett växthusprojekt är det nödvändigt att ta hänsyn till följande parametrar:

  • Förhållandet mellan ramarnas dimensioner och den höjd du behöver. Den rekommenderade höjden på väggarna i växthuset är 180 cm. Om du inte kan lägga ramarna ovanpå varandra måste du öka väggarna i den nedre delen något med andra material.
  • Tak. Ofta väljs en metallram eller trä för konstruktion av taket. Dessa täta och hållbara material är viktiga eftersom snö kan ansamlas på dem under vintersäsongen. Under sin belastning kommer "sköra" tak att gå sönder.
  • Vid ritningen av ett växthus är det också nödvändigt att ta hänsyn till takets ås. Det rekommenderas att rikta den längs nord-syd-axeln så att tillräcklig och korrekt belysning finns i växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast med hjälp av en ritning kan ett snyggt och estetiskt växthus byggas.

Det rekommenderas inte att använda delar av olika storlekar, eftersom det är osannolikt att de kan uppnå byggnadens korrekta geometri. Samtidigt kommer växthusets täthet också att lida, vilket är oönskat för honom.

Bild
Bild

Val av sittplats

För installation av ett växthus från gamla fönster är det mycket viktigt att välja en lämplig plats, eftersom funktionen hos en sådan struktur beror på den. Experter rekommenderar att man placerar växthus uteslutande på plana ytor som är tillräckligt upplysta av solen från alla sidor.

Förutom, det är nödvändigt att hitta en plats skyddad mot konstanta och starka vindar . Det ska inte finnas höga strukturer eller träd nära växthuset - de kommer att skapa stora skuggor som kan falla på växter i panik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste man komma ihåg att ett växthus av gamla fönster ska stå så att dess längsgående sida är från norr till söder.

Priming

Marken under växthuset måste vara torr och ren. Enligt experters försäkringar är det mest framgångsrika alternativet där det finns ett sandigt jordlager under chernozem.

Glasögon i gamla ramar har ofta stor vikt, så jorden under växthuset bör vara väl komprimerad. Detta kriterium är särskilt viktigt när det gäller att installera ett växthus utan att hälla grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om din webbplats ligger i ett leraområde, måste den valda platsen vara väl förberedd för installationen av växthuset. För att göra detta måste du göra ett blint område av grus av den mellersta fraktionen och sedan bygga en speciell sanddyna med en tjocklek på minst 10 cm. På en sådan bas måste du sedan fylla i bördig jord.

När du väljer en plats för att bygga ett växthus måste du ta hänsyn till platsen för grundvattnet. De bör placeras på ett djup av minst 1,5 m. Om jorden i ditt område är för våt, rekommenderas det inte att bygga ett tungt växthus från fönsterkarmar på det.

Bild
Bild

Designalternativ

Fönsterram växthus kan ha olika utföranden. Låt oss överväga de mest populära alternativen som många användare väljer:

  • För den nedre delen av ramen är det möjligt att använda mantelbrädor. Med denna design, ogräs sängarna, kommer du definitivt inte att skada glaselementen och inte skada dig själv. Liknande problem kan undvikas när du gräver eller vattnar sängarna.
  • Glasögon från samma fönsterkarmar kan sättas in i en färdigram. Denna design kommer att se särskilt attraktiv och intressant ut.
  • Fönsterramar kan dockas ihop. Med en sådan design blir växthusets design inte den mest presentabla. Och om ramarna är olika i storlek, blir det väldigt svårt att ansluta dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare föredrar att bygga kvalitetsväxthus inte från träfönsterramar, utan från dubbelglasfönster med plastprofiler. Någon köper dem specifikt för sådant byggnadsarbete, medan någon annan har onödiga PVC -strukturer i sin arsenal. Växthus av dessa material är mycket hållbara och pålitliga. De utsätts inte för mekanisk skada och tjänar under mycket lång tid. Dock har tvåglasfönster en imponerande vikt, så de kan bara installeras på väl förberedd och torr mark (helst med grund).

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära isolerglasstrukturerna är fönster anslutna i rad på alla sidor av byggnaden. Liknande konstruktioner kan kompletteras med ett gaveltak av liknande material.

Växthus i tungt glas kan ha vilken form och struktur som helst. De kan byggas i miniformat eller göras väldigt stora - allt beror på ägarnas önskemål. Naturligtvis är fyrkantiga och rektangulära växthus klassiska. Något mindre vanligt är polygonala strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detaljerad guide

För att bygga ett högkvalitativt växthus från fönsterkarmar med egna händer måste du fylla på med följande verktyg:

  • hammare;
  • en skruvmejsel (den kan vara elektrisk);
  • cirkelsåg;
  • mejsel;
  • speciella borrar för träbearbetning;
  • byggnadsnivå;
  • fyrkant;
  • måttband;
  • polyuretanskum;
  • fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du redan har valt en lämplig plats för att installera ett växthus på platsen kan du gå vidare till konstruktionen av grunden. Det är valfritt, men det rekommenderas att göra det om jorden och vikten av den framtida strukturen kräver det.

Tänk på steg-för-steg-instruktionerna för installation av grunden för ett växthus:

  1. Först måste det valda området rengöras från smuts, skräp, ogräs, hampa och andra liknande element.
  2. Därefter måste du överföra växthusets storlek till det rengjorda området och hamra i små insatser runt omkretsen. Sträck en sladd eller rep mellan dem.
  3. Vidare i varje hörn och nära sidorna är det nödvändigt att gräva små hål, vars djup inte ska vara mer än 0,5 m - jordens frysning.
  4. I de gjorda hålen måste du fylla i grus och sedan tampa det.
  5. Nästa steg blir konstruktionen av formen. Ett asbestcementrör med en diameter på högst 15 cm måste sättas in i varje grop. Därefter måste du justera och sätta in armeringen.
  6. Förstärk strukturen med tegel och häll sedan betong.
  7. Vidare, på fundamentet, är det nödvändigt att montera den nedre kronan från en stång och fästa den med järnplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att betongen först torkar helt efter ett par veckor. Därefter måste växthusets område läggas ut med tegel runt omkretsen. Som ett resultat får du ett plant plan, tack vare vilket det blir lättare och lättare att montera ett växthus.

Sedan kan du gå vidare till tillverkningen av växthusramen. För detta kan du använda en bar eller brädor. Men först måste du mäta bredden på ramarna. Mät längs omkretsen av det gjutna fundamentet de segment som överstiger bredden på fönsterkonstruktionerna med 5-7 cm. Dessa platser bör noteras.

Vid de markerade punkterna måste du fixa stolparna från stången, som har samma höjd. Sedan måste du sträcka en tråd längs toppen av pelarna. Använd en nivå så att topparna kan korrigeras. Om det finns framträdande element på pelarna måste de skäras ner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det måste du ta en stång och lägga den på topparna i horisontellt läge. Således får du ett slags celler för installation av fönsterramar. Nu bör du montera fönstren själva, inte glömma dörrarna och ventilationsöppningarna. Fäst alla delar så säkert som möjligt. Arbeta noggrant för att undvika att klyva glaselement.

Alla sprickor och leder ska behandlas med polyuretanskum. Det rekommenderas att täcka torkat skum med kitt eller färg - detta hjälper till att skydda detta material från överdriven uttorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget i byggandet av växthuset blir installationen av taket. Det kan vara två- eller enhöjd. Låt oss ta en närmare titt på processen att installera ett tak med exemplet på en skjulstruktur:

  • Först måste du lägga brädorna på väggbandet under spärrstödet. Var noga med att markera spåren för montering av de sluttande balkarna på det framtida taket.
  • Placera stolpar i varje hörn av sidoväggen för att bilda en lutning. Du måste sätta ett block mellan dem. Takets framsida fästs sedan på det.
  • Nu måste du installera sidoskivorna i taket och fästa dem på framstycket med skruvar.
  • Gör spår för spärrbrädorna i kantbrädan. För detta rekommenderas att använda en speciell mall, som är en utklippt bokstav "P".
  • Därefter måste du dra i sladden och kontrollera att alla takbjälkar är i samma plan. Vi lägger takmaterialet ovanpå. Experter rekommenderar att du använder ett material av cellulärt polykarbonat, glas eller specialfilm för detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Resultatet ska bli ett attraktivt och snyggt växthus. Det viktigaste är att inte använda nivån i alla steg så att strukturen är jämn.

Ägares åsikt

Växthus monterade av gamla trä- eller PVC -ramar finns på många områden. Populariteten hos sådana strukturer beror på deras billighet och ganska enkla konstruktion.

Som regel är recensioner av ramväxthus positiva. Sådana byggnader verkade väldigt varma för många ägare. Sådana förhållanden är mycket bekväma för tillväxt och blomning av olika plantager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom noterade många användare att byggandet av sådana växthus verkade ganska enkelt för dem. Det viktigaste är att i förväg välja en lämplig plats för konstruktion och göra en detaljerad ritning av växthuset. Under installationsarbetet kommer du inte att stöta på olika problem och inkonsekvenser.

Vissa människor hävdar dock att deras gamla ram växthus varade mindre än 5 år, varefter de började ruttna i botten som rörde marken. Ägare som står inför sådana problem rekommenderar att måla sina växthus årligen för att förlänga deras liv. Användarna märkte inte andra betydande brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Om du ska montera ett växthus från fönsterkarmar med egna händer, bör du överväga några rekommendationer från proffs. Kanske hjälper de dig att undvika många problem i processen att göra ett växthus:

  • När du bygger ett växthus från fönsterkarmar rekommenderas att du använder ett elektriskt verktyg - en sticksåg, en skruvmejsel. Det är mycket lättare att arbeta med sådana enheter.
  • Tänk på att ett växthus av gamla ramar endast är lämpligt för bakgårdar i hemmet. Det kommer knappast att vara möjligt att odla grönsaker och frukter i dem i industriell skala - sådana planteringar kommer att kräva en mer pålitlig och dyrare metallstruktur.
Bild
Bild
  • Om du vill göra växthusets ram från en bar, och inte från brädor, måste du ta hänsyn till dess tjocklek. För tunna stavar kan inte stödja vikten av hela strukturen. Sådana strukturer kommer inte att vara länge.
  • För att göra hela strukturen mer stabil och pålitlig bör vertikala stöd installeras. Det rekommenderas att förbereda dem i stadskonstruktionen.
  • Om du vill lägga ett tak av polykarbonat på ett växthus av fönster, är det bättre att sätta in glas först när allt takarbete är klart.
  • Det rekommenderas inte att använda gamla fönster för att ordna taket. Det är bättre att använda en speciell plastfolie eller polykarbonat istället för sådana element.
Bild
Bild
  • När växthusets tak är helt genomskinligt måste det behandlas med en krita, eftersom för mycket ljus tränger in i rummet och det blir väldigt varmt. Med lite ytterligare bearbetning ger du utrymmet en liten skugga.
  • Det nämndes ovan att växthus kan byggas inte bara av gammalt trä, utan också av plastfönster. Naturligtvis kommer en sådan struktur att vara mer pålitlig och hållbar, men det kommer att kosta mycket mer - detta måste beaktas om du bestämmer dig för att bygga en sådan struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använd endast absolut torra balkar under konstruktionen. Om de inte torkar helt, kommer träet att börja skeva i processen med att använda växthuset. Sådana defekter kan leda till sprickor i fönstren.
  • När man häller grunden för ett växthus är det inte alls nödvändigt att använda armering eller högar. Enligt erfarna trädgårdsmästare, när du köper sådana delar, kommer du bara att spendera extra pengar, för för sådana baser behövs som regel inte ytterligare förstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas att byta glasögon (om det behövs) först efter att allt installationsarbete har slutförts. Detta minimerar risken för skador.
  • När du har slutfört allt installationsarbete och täckt taket rekommenderas det att kontrollera igen hur korrekt du byggde allt.
  • Man bör komma ihåg att växthus från fönsterkarmar kräver ständig vård. De måste tvättas, rengöras regelbundet och anslutningarna måste stärkas. Således kommer du att förlänga livslängden för en sådan struktur.
  • Om du vill ge ditt växthus ett mer intressant och attraktivt utseende kan du måla växthusets utsida i din favoritfärg. När det gäller att måla växthuset inuti beror allt på dina preferenser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel för inspiration

Många ägare bygger växthus på sina tomter, inte bara för att odla olika växter, grönsaker och frukter, utan också för att dekorera landskapet, eftersom välbyggda strukturer alltid ser attraktiva och originella ut. Med hjälp av sådana produkter kan du förvandla webbplatsen och lägga till glädje i den.

Stora växthus byggda av plastfönster ser väldigt snygga och snygga ut. De kan förses med ett triangulärt matt polykarbonattak. Sådana byggnader i förhållande till personliga tomter ser oansenliga, men organiska ut, särskilt om de är omgivna av grönområden eller en gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du byggde ett litet växthus på platsen (till exempel för att odla blommor) av träramar med ett lågt triangulärt tak, kan du ge det ett mer intressant och uttrycksfullt utseende genom att måla det vitt och komplettera det med hängande krukor med färgglada blommor. Prydnadsbuskar kan också placeras runt en sådan struktur. I en enda ensemble med levande växter kommer ett sådant växthus att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mini-växthus ser intressanta ut på personliga tomter. De kan ha en låda av trä, tegel eller sten, kompletterad ovanpå genom att öppna fönsterbågar med glas. Enligt ägarna är sådana mönster väldigt enkla och praktiska att använda. Dessutom ser de väldigt ovanliga ut.

Rekommenderad: