Gör-det-själv-foder: Hur Man Gör Det Hemma, Hur Man Gör Det-tillverkningsprocessen På En Cirkulär, Knivar För Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-foder: Hur Man Gör Det Hemma, Hur Man Gör Det-tillverkningsprocessen På En Cirkulär, Knivar För Produktion

Video: Gör-det-själv-foder: Hur Man Gör Det Hemma, Hur Man Gör Det-tillverkningsprocessen På En Cirkulär, Knivar För Produktion
Video: Hur man tillverkar en kniv del 1 2024, April
Gör-det-själv-foder: Hur Man Gör Det Hemma, Hur Man Gör Det-tillverkningsprocessen På En Cirkulär, Knivar För Produktion
Gör-det-själv-foder: Hur Man Gör Det Hemma, Hur Man Gör Det-tillverkningsprocessen På En Cirkulär, Knivar För Produktion
Anonim

Att göra foder hemma är uteslutande lämpligt för dem som har mycket ledig tid till sitt förfogande, har tålamod och uthållighet. Från den här artikeln kommer du att ta reda på de minsta detaljerna om tillverkningen med dina egna händer, samtidigt som du sparar din budget avsevärt, eftersom skillnaden i pris mellan skivbrädan och den okantade brädan är betydande. De positiva aspekterna av att använda foder är synliga för blotta ögat: det här är först och främst den låga kostnaden för själva materialet, och eftersom installationsprocessen är extremt enkel behöver du inte anställa ett arbetsteam, du klarar dig med dina egna ansträngningar.

Bild
Bild

Om materialet

Innan du börjar göra foder rekommenderas det att förstå vilket material du har att göra med. Denna kunskap kommer att vara användbar för att ta de bästa besluten på egen hand när du arbetar hemma.

Bild
Bild

Själva processen sker i flera steg

  • Brädproduktion . Piskan tas som grund - stammen, som redan har rengjorts från rotdelen och knutarna. Med hjälp av ett band eller skivsåg skärs piskan enligt de angivna parametrarna. Ett ungefärligt värde inom femton millimeter tas för brädans tjocklek och hundra millimeter för bredden.
  • Torkning av virke . Färskt trä har mycket fukt. Under transport, sågning eller lagring kan den i större eller mindre utsträckning konsumera eller ackumulera fukt i dess sammansättning. Dessutom är trä ett hygroskopiskt material, det vill säga det kan absorbera vattenånga från luften. För konstruktionstillämpningar krävs maximalt torrt trämaterial. För att minska mängden avfall, fukt och minimera risken för brädsprickor är detta steg extremt viktigt.

Det sker i en specialiserad kammartorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sortering . Virket sorteras efter kvalitet. För tillverkning av foder väljs en bräda med en kvalitet som inte är lägre än klass B (andra klass). Betygsskillnaden baseras på tavlans yttre defekter, deras närvaro eller frånvaro.
  • Foderproduktion . I detta skede är en kraftfull fyrsidig hyvel involverad. Tack vare olika skär och knivar bearbetas upp till fyra plan åt gången, det vill säga att de önskade profilerna erhålls på två minuter.
  • Kvalitetskontroll, placering och lagring . Detta slutför processen för att erhålla foder i produktionen. Detta är ett rutinarbete och innebär inte komplexitet om du har den nödvändiga utrustningen. För att bevara fodrets kvaliteter krävs en korrekt skapande av en plats för lagring av detta material. Ett torrt, jämnt rum med en installerad baldakin, det är möjligt att använda en vanlig film täckt över brädorna. Det är viktigt att tillhandahålla systematisk ventilation.

Det är lämpligt att förinstallera pallar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används foder?

Det finns ingen anledning att lista alla positiva aspekter av fodret. I byggvaruhus är det det mest efterfrågade materialet för dekorations- och efterbehandling med väggar och tak, det används både inuti och utvändigt. Fodret är tillverkat av olika träslag, varför dess vidare användning hänger ihop. Till exempel används lind eller al i väggbeklädnad i bastur på grund av dess fuktsäkra egenskaper och motståndskraft mot plötsliga temperaturfluktuationer.

Gran- och tallfoder används främst för inredning på grund av låg luftfuktighet och stabila temperaturer från två till trettio grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Först måste du välja och förbereda för arbete en stor och kraftfull maskin. Den andra maskinen blir ett praktiskt köp. På grund av det faktum att även den mest kraftfulla maskinen efter en viss tid kommer att börja överhettas, blir det ett obligatoriskt arbetsmoment att låta den vila och svalna. Maskinens erforderliga egenskap är en effekt som inte är lägre än en kilowatt. Han måste utföra två huvudfunktioner - detta är sågning och fogning, det vill säga utjämning av träytan.

När du föredrar någon modell, uppmärksamma förekomsten av motreaktion - spelrum, på platser där delar justeras. En träbearbetningsmaskin av hög kvalitet, till exempel en amerikan, överstiger inte en bredd på femton till tjugo centimeter. Men även linjalerna och kylsystemet bör vara av hög kvalitet.

Föredra inte en maskin med ett aluminiumbord och linjal.

Bild
Bild

Aluminium tenderar att lämna svarta märken på trä . Det är möjligt att applicera ränderna på den färdiga produkten med en sticksåg. Som ett resultat påverkar defekter materialets utseende negativt efter bearbetning, och det färdiga fodret måste målas när färglöst lack kan undvikas. För användning av sågen är ett specialiserat lock utformat, som läggs på sågens botten för att inte fläcka träet, när både bordet och linjalen inte har skyddsanordningar.

Du kan göra alfoder för hand, till exempel med en fräs eller på en cirkel. Fräsmetoden är av högre kvalitet.

Det hemlagade materialet som tillverkas på detta sätt har bra tekniska indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodermått

Först och främst måste du välja rätt storlek för en oskuren bräda. Den önskade längden ställs in baserat på den genomsnittliga längden på brädorna till ditt förfogande och på önskad längd. Ett foder mer än två meter långt är extremt svårt att bearbeta, och därför är denna typ av längd ekonomiskt olönsam. Men i stort kan alla längder användas effektivt.

Bild
Bild

Den mest opretentiösa brädan, som ibland går direkt till papperskorgen, kan förvandlas till en vacker DIY-parkett. Det kommer att spara din ficka från onödiga kostnader och kommer att glädja ditt öga inte värre än köpt i butiken. Sedan måste du bestämma bredden på fodret. Med en smal bräda kommer fodret att komma ut brett, det vill säga ett foder - ett bräda. Med en bred bräda - två smala foder.

Många experter hävdar att användningen av ett foder med en bredd på sju till tio centimeter är många gånger mer praktiskt . Glöm inte att fodret du använder måste ha samma bredd.

Kvalitetsmaterial produceras till exempel med denna metod. som att borsta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra foder med egna händer

Säkerhet är det första som är värt att nämna. Det rekommenderas inte att bära kläder med dekorativa detaljer. En bekväm enkel mantel utan onödiga element är det bästa alternativet. Använd skyddsglasögon om möjligt. Sågen ska vara i ett speciellt hölje med en spaltkniv, vilket gör det lättare för dig att klippa och samtidigt skydda dig när du använder maskinen. Monotont arbete vaggar ofta arbetarens vaksamhet, och i det här fallet finns det en möjlighet att av misstag såga något som inte krävdes. Se därför upp för överhettning av motorn.

För att göra detta, skär brädorna i omgångar först på ena sidan och ta först den andra.

Bild
Bild

Själva processen börjar med att rita raka linjer ., längs vilka sidorna av brädorna kommer att sågas senare. Det rekommenderas att använda pennor med grön eller blå färg, detta är nödvändigt för att linjerna ska synas tydligt om träet är fuktigt och börjar bli blått. För att skära brädan lägger vi den på bordsskivan på maskinen så att de tidigare markerade linjerna är jämna. Lägg en tonvikt på brädans ände med din kropp och skjut den rakt på sågbladet. Många skaffar sig ett sågblad för att förenkla skärprocessen och föredrar cirklar med stor diameter.

Det är viktigt att hålla koll på brädet, det ska inte nypa cirkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skära den andra sidan av brädet måste maskinen omkonfigureras . För att göra detta, ställ in linjalen till önskad bredd. Det är vanligt att använda två klämmor för att hålla den på plats under bearbetningen. Sedan sågas den andra sidan av brädet enligt den justerade linjalen, när du sågar sidan utan att använda linjalen kommer sågningen under linjalen att visas vid utgången. Lägg dem på en separat plats, de kommer att vara till nytta för lamellerna.

För dem som är intresserade av hur man bestämmer lamellernas bredd är svaret enkelt: för detta placeras ett avsågat foder som kommer att användas istället för en linjal.

Det är ingen mening att ta reda på bredden till en millimeter, eftersom detta inte kommer att påverka fodrets kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fogbrädor

Brädan blir jämn och slät efter fogningsproceduren. Detta är ett extremt viktigt skede och kräver lika uppmärksamhet och koncentration. För att göra detta måste maskinen omkonfigureras igen. Plankor hyvlas efter varandra, strikt från ena sidan. Brädor som har hoprullats i processen att hyvla in i en spiral kastas omedelbart, eftersom de inte längre kan användas ytterligare. För att få jämna och lika brädor i bredd, räkna hur många gånger det tog dig att glida över maskinen och upprepa samma nummer med varje nytt bräde, med samma kraft.

Vid arbete på andra sidan kommer små skillnader i tjocklek inte att märkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av behandlingen av brädet krävs det att man gör spår. De erhålls med hjälp av skär eller ett sågblad med liten diameter, men det är nödvändigt att installera det snett. Det är värt att använda det bara om du inte har fräsar tillgängliga, eftersom metoden är ganska mödosam krävs ytterligare justering av utrustning.

Det första du ska göra är att sätta upp linjalen ., för att göra detta, höj och sänk bordet tills du ställer in önskat djup för spåret. Skär sedan ut spåren på båda sidor av brädet. Det finns inget behov av att skära spår strikt i mitten av brädan, vilket gör spåret lite närmare ytan - visuellt finns det en känsla av ett tunnare foder än det verkligen är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Implementering av rester i reiki

De tidigare orealiserade brädorna, som sattes åt sidan, kommer att omvandlas till lameller, som kommer att användas för att fixera fodret under installationen. Som fogmaterial behöver inte läkten vara lika lång som fodret. Längden i detta fall spelar ingen roll, eftersom fogen är dold bakom skivbrädan. Men skenan ska vara mindre än spåret.

På grund av skenans krökning kommer den att fixeras perfekt i spåren, i detta avseende är den inte hyvlad, med en högkvalitativ såg visar sig skenan vara ganska slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om utseendet är din högsta prioritet, ta bort små avfasningar på båda sidor av brädet. Det kommer att ta mycket tid. Men genom att göra detta blir resultatet omedelbart slående. Fodrets livslängd är cirka femton till tjugo år. Förutsatt att det behandlas med ett specialiserat skyddsmedel mot svamp, röta och insekter, ökar fodrets hållbarhet avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret hemma kommer att spara din ficka från onödiga utgifter , ger rummet ett mer estetiskt och attraktivt utseende. Glöm inte att fodret är ett material med hög värmeledningsförmåga och är ett miljövänligt material, vilket innebär att det inte kommer att avge skadliga giftiga ämnen vid höga temperaturhopp.

Bild
Bild

Du kan ta reda på mer information om detta problem genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: