Alkydemalj: Vad är Det, Vad är Skillnaden Mellan Akryl- Och Alkydemalj, Alkyd-uretanskomposition För Trä, Användning Av Lackmaterial I Konstruktion Och Reparation

Innehållsförteckning:

Video: Alkydemalj: Vad är Det, Vad är Skillnaden Mellan Akryl- Och Alkydemalj, Alkyd-uretanskomposition För Trä, Användning Av Lackmaterial I Konstruktion Och Reparation

Video: Alkydemalj: Vad är Det, Vad är Skillnaden Mellan Akryl- Och Alkydemalj, Alkyd-uretanskomposition För Trä, Användning Av Lackmaterial I Konstruktion Och Reparation
Video: bländande metallic 2024, April
Alkydemalj: Vad är Det, Vad är Skillnaden Mellan Akryl- Och Alkydemalj, Alkyd-uretanskomposition För Trä, Användning Av Lackmaterial I Konstruktion Och Reparation
Alkydemalj: Vad är Det, Vad är Skillnaden Mellan Akryl- Och Alkydemalj, Alkyd-uretanskomposition För Trä, Användning Av Lackmaterial I Konstruktion Och Reparation
Anonim

Alkyd emalj är en av de mest populära typerna av färger och lacker, som har sin mångsidighet och hållbarhet. På grund av dess unika egenskaper kan detta material användas även för yttre dekoration av lokaler.

Bild
Bild

Särdrag

Alkydemalj uppträdde relativt nyligen och kunde på kort tid vinna popularitet och förträngde andra typer av färg- och lackbeläggningar. Denna produkt kännetecknas av sin mångsidighet, på grund av vilken den används aktivt inte bara för interiör (golv och väggdekoration), utan också för exteriörrenovering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den avgörande skillnaden mellan alkydemalj och akrylemalj är motståndskraft mot mekaniska skador, liksom förmågan att perfekt motstå nötning. Även efter många år fortsätter ytan med alkydemalj att behålla sitt attraktiva utseende.

Således är en av huvuddragen i denna typ av emalj dess imponerande elasticitet och hållbarhet. Materialet behöver minst tid för att torka , tack vare vilken den kan användas i alla lokaler.

En annan fördel med denna typ av lack är att den inte blir gul med tiden och inte tappar sin ursprungliga färg.

Bild
Bild

Egenskaper

De unika egenskaperna hos alkydemalj gör det möjligt att använda det under utomhusarbete, eftersom materialet inte är rädd för påverkan av regn och snö, temperaturförändringar och solstrålar. Produkten innehåller toppmoderna komponenter som ger ett tillförlitligt skydd av materialet från korrosionsprocessen.

Det är på grund av detta som det används aktivt för efterbehandling av metall, liksom träföremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de mest populära alternativen finns följande sorter:

  • Snabbtork … I de flesta fall innehåller det torkare och olika lösningsmedel. Tack vare detta tar torkningsprocessen en minimal tid, vilket gör alkydemalj till en idealisk lösning för inredning.
  • Melaminoalkid … Det säregna med ett sådant material är att denna sort har imponerande vidhäftning, därför används melaminalkydtyper för att måla metall.
  • Alkyd-uretan … Det är en blandning av pigment och riktade tillsatser, som också innehåller speciella torktumlare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkydemalj erhålls genom att blanda alkydlack och speciella lösningsmedel. Men andra komponenter kan också läggas till färgkompositionen: för att ge en viss färg, för att ge motståndskraft mot korrosion och andra tillsatser.

Om det är nödvändigt att säkerställa materialets motståndskraft mot olika svampinfektioner och förhindra utveckling av mögel, tillsätts antiseptika till produkten.

Bild
Bild

Det bör noteras att, liksom de flesta andra färger och lacker, kan emalj med långvarig icke-användning förlora sina egenskaper och ändra dess konsistens, som endast kan returneras genom att tillsätta ett speciellt lösningsmedel.

Som den huvudsakliga beståndsdelen i sådan emalj används alkydlack, som kan vara av två typer:

  • Pentaftalisk Är en speciell hartskomposition till vilken glycerin och naturliga oljor tillsätts. Den största fördelen med en sådan komponent är att den skryter med sin motståndskraft mot vatten.
  • Glyftal … Kompositionen har en hög torkningshastighet, som varierar från 24 till 6 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ett stort antal alkydemaljer presenteras på den moderna marknaden, som skiljer sig åt i sina aktiva ingredienser, egenskaper, användningsegenskaper och andra punkter. Varje emaljmärke har sin egen bokstavskod, som först och främst anger vilka komponenter som ingår i materialet, liksom vad det kan användas till.

Bland de mest populära typerna kan följande sorter noteras:

  • En emalj som är lämplig för utomhusbruk. Materialets sammansättning innehåller unika komponenter som ger tillförlitligt skydd mot yttre faktorer.
  • För inomhusbruk. Sådana arter torkar mycket snabbare: denna process tar vanligtvis ungefär en dag.
  • Tillfällig emalj, även kallad konserveringsemalj.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En emalj som har fukt- och vattenbeständighet.
  • Med närvaro av speciella komponenter. Till exempel är en insektsavvisande beläggning vanlig.
  • Motståndskraftig mot elektrisk konduktivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värmebeständig. De används aktivt för efterbehandling av industrilokaler. De har resistens mot för höga eller låga temperaturer.
  • Under de senaste åren har aerosolemalj, som är en ogenomskinlig glasartad komposition i en burk, varit mycket populär på marknaden.

En liknande blandning appliceras genom sprutning, vilket gör att kompositionen kan användas i de mest otillgängliga områdena på ytan, där den inte kan nås med en rulle eller pensel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på klassificeringen av alkydemalj kan följande sorter särskiljas:

  • GF-230 … Detta material är baserat på glyftkomponenter, så det används för inredning. Dessutom kan GF-230 inte användas utomhus. Bland fördelarna kan noteras ett stort urval av färger och enkel applikation.
  • PF-115 … De unika egenskaperna hos sådan emalj gör att den kan användas för exteriördekoration av byggnader och fasader, för att måla både trä- och metallytor.

Det är nödvändigt att applicera PF-115 i två lager, och torkningsprocessen tar cirka 30 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • PF-223 … I de flesta fall används den för målning av batteriradiatorer. Det finns totalt 18 färger. En sådan komposition späds med användning av ett lösningsmedel. Under torkning kan det avge en ganska specifik lukt.
  • Matt … De är kända för sitt större motståndskraft mot påverkan av vatten och rengöringsmedel. Materialet förlorar inte sina egenskaper även vid extremt höga temperaturer.

Materialets täckförmåga säkerställer dess ekonomiska förbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Det finns vissa normer för förbrukning av alkydemalj per kvadratmeter målad yta.

Vid beräkningen av hastigheten per 1 m2 bör följande faktorer beaktas:

  • ämnets viskositet - ju tjockare ämnet är desto mer vätska kan det spädas;
  • ytkvalitet och antal lager;
  • vilket arbete som utförs: internt eller externt.
Bild
Bild

I genomsnitt är förbrukningen av alkydemalj per 1 m2 cirka 110-130 g. I detta fall är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till några viktiga punkter. Till exempel, om en metallyta målas, kan mängden material som förbrukas öka avsevärt. Användningen av emalj inomhus kommer att vara mer än för att måla metall utomhus.

Utanför målning under dåliga väderförhållanden kan också leda till en betydande ökning av färgförbrukningen. För det för att säkerställa emaljens effektivitet kan den tunnas ut med sprit, lösningsmedel och andra lösningsmedel.

Innan varje efterföljande skikt appliceras måste det föregående lagra tillåtet att torka helt i 24 timmar.

Bild
Bild

Tillverkare

Tikkurila Miranol - anses vara en av marknadsledarna. Företagets sortiment omfattar emaljer för metallytor och träprodukter, universella alternativ som utmärks av enkel applicering och utmärkt fördelning över ytan. Företaget är ett av få som erbjuder kraftfulla alkydemaljer som är en bra lösning för att till exempel måla verktyg eller cyklar. Den största fördelen med Tikkurila Miranol är det enorma utbudet av färger och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Uttrycka ". Företaget är specialiserat på tillverkning av modifierade emaljer för efterbehandling av stålelement. De flesta produkterna innehåller speciella tillsatser som ger pålitligt skydd mot korrosion, vilket gör Express -emaljer till en utmärkt lösning för att måla metallytor.

" Lacra ". Företaget erbjuder högkvalitativa alkydemaljer tillverkade på basis av alkydlack. Bland fördelarna finns unika dekorativa egenskaper, utmärkt vidhäftning till ytan och enkel applicering. Dessutom är materialen kända för sin motståndskraft mot effekterna av vatten och atmosfärisk nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Tack vare sin mångsidighet kan alkydemaljer appliceras på nästan vilken yta som helst. För inredning används detta material aktivt för att måla radiatorer. Det måste dock säkerställas att produkten tål höga temperaturer så att beläggningen inte spricker under uppvärmningssäsongen.

Bild
Bild

Du kan också använda denna typ av lackering för färgning av träprodukter. Man bör komma ihåg att emaljen torkar på en sådan beläggning i minst 30 timmar .… Materialet är också för visköst, så det är bäst att späda det med ett lösningsmedel.

Således är alkydemaljen ett utmärkt efterbehandlingsmaterial, som är känt för sin hållbarhet, tillförlitlighet och överkomliga pris.

Bild
Bild

I följande video lär du dig fördelarna med alkydemaljer framför andra typer av färger.

Rekommenderad: