Ficus Robusta (25 Bilder): Funktioner För Vård Av Elastica Ficus Hemma. Vad är Skillnaden Mellan Blomningen Av Gummibärande Ficus I Naturen?

Innehållsförteckning:

Video: Ficus Robusta (25 Bilder): Funktioner För Vård Av Elastica Ficus Hemma. Vad är Skillnaden Mellan Blomningen Av Gummibärande Ficus I Naturen?

Video: Ficus Robusta (25 Bilder): Funktioner För Vård Av Elastica Ficus Hemma. Vad är Skillnaden Mellan Blomningen Av Gummibärande Ficus I Naturen?
Video: 4 TIPS FOR FICUS ELASTICA / RUBBER PLANT. HOW TO GROW RUBBER PLANT 2024, Maj
Ficus Robusta (25 Bilder): Funktioner För Vård Av Elastica Ficus Hemma. Vad är Skillnaden Mellan Blomningen Av Gummibärande Ficus I Naturen?
Ficus Robusta (25 Bilder): Funktioner För Vård Av Elastica Ficus Hemma. Vad är Skillnaden Mellan Blomningen Av Gummibärande Ficus I Naturen?
Anonim

Gummificus robusta används vanligtvis för att skapa naturgummi, men många trädgårdsmästare föredrar att odla det för rent dekorativa ändamål. Han är inte nyckfull och ser väldigt värdig ut. Det är också bekvämt att höjden på de flesta "hemma" exemplar inte överstiger 60 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Den gummibärande ficus robusta är ett högt träd som tillhör mullbärssläktet. Växtens hemland är Indonesien och Kina, men i naturen finns det också i Nepal, Kina och Indien. Robusta är den högsta av ficusesna: några av dess representanter når höjder som överstiger 60 meter. Stammens diameter kan vara flera meter, och i rumsförhållanden, som är mycket mindre, kan den förgrena sig betydligt. Kronan på ficus expanderar inte med åldern, men rötterna kan komma över jorden genom att växa.

Elastica skiljer sig från sina "släktingar" i löv - breda, vågiga och glänsande. Bredden på ett blad kan överstiga 20 centimeter och längden kan nå 40 centimeter. Men oftast är längden i intervallet från 20 till 25 centimeter, och bredden är 15 centimeter. Unga tallrikar bildar ibland ett slags kuvert, som sedan flyger runt.

Bladets kant ser inåt. Om du rör den får du känslan av en vaxartad beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus delar ändrar färg över tiden från rödgrön till ren smaragd. Broschyrbeskrivningen innehåller också information om att tallrikens form är rundad, som påminner om en oval, men med en skarp spets som pekar nedåt. Slutligen har bladet en tydlig röd eller grön ven i mitten och en kort blek petiole. På en grön stam är bladen ordnade i följd längs hela dess längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är bättre att skjuta upp inköpet av ficus för vår- eller sommarmånaderna - det vill säga tiden för växtens aktiva tillväxt. Om köpet sker på vintern, bör du vara beredd på att ficus inte kommer att kunna anpassa sig till den nya atmosfären. Detta gäller särskilt för en nybörjare som inte kan omedelbart tillhandahålla de nödvändiga fuktighets- och temperaturnivåerna, liksom att etablera ett vårdsystem. Om du väljer en Robusta i en butik måste du definitivt undersöka den noggrant. Om löv, stjälkar eller rötter som är synliga genom dräneringshålen visar obegripliga fläckar eller spår av skador, ska köpet inte göras.

Det är rätt att välja färska buskar som nyligen har tagits till affärer som inte har stått där för länge. Det är värt att skaka ficus - om många blad lämnar den, bör du inte ta en sådan växt . Helst inte ett enda ark ska flyga iväg . Ett alternativ till att skaka är att stryka växten mot bladen. Förutom allmän inspektion, Robusta bör också kontrolleras för mjölkfisk . Med ficusen hem måste den packas noggrant för att inte frysa den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar inte att man tar stora mogna exemplar . Faktum är att ju äldre växten är, desto svårare blir det för den att anpassa sig till den nya miljön. Rötterna till en hälsosam växt ska inte vara svarta eller mörkbruna. Det är värt att nämna att ofta i butikerna gnids ficusblad med polermedel för att uppnå en vacker glans som lockar kunder.

När du kommer hem måste lösningen tvättas bort, eftersom dess kemiska sammansättning täpper till ytmynningarna och stör normal gasutbyte.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om ficus robusta hemma är särskilt viktigt omedelbart efter köpet. Faktum är att överföring av en växt till en annan atmosfär, ett annat mikroklimat är en stressig situation. Därför måste ficus för anpassningstiden hållas åtskild från andra växter i ett rum med bra belysning, men där direkta ljusströmmar inte faller och observera vattningsregimen. I allmänhet mår Robusta bra även på fönsterbrädorna i fönster som vetter mot norr, så det kan placeras på en skuggig plats bredvid loggian eller fönstren.

Ficus robusta ska inte planteras bredvid batteriet , eftersom exponering för varm luft leder till en acceleration av avdunstningsprocesser, vilket innebär att busken mycket väl kan bli bränd. Under lågsäsong, det vill säga på hösten och våren, skulle det vara bra att flytta växten till loggian. På sommaren, om möjligt, är det till och med tillåtet att ta det utomhus vid tillräcklig exponering för solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller temperaturen, alltså busken känns bra i intervallet från 18 till 25 grader Celsius , det vill säga vid normal rumstemperatur. Mindre eller större grader påverkar redan utvecklingen av kultur negativt, till exempel börjar löv falla av. Om vi jämför hemblommans blomning med vad som händer i naturen kan vi säga att det går nästan omärkligt över.

Storleken på både frukter och blommor i en vacker grön nyans når inte ens 1 centimeter. Luftfuktigheten måste nå minst 50% … Om en sådan indikator på vintern inte kan erhållas naturligt, är det värt att antingen införa regelbunden sprutning eller installera en luftfuktare i rummet.

Bild
Bild

Toppdressing

Ficus robusta föredrar en jordblandning fylld med användbara element: mineraler och salter. Experter rekommenderar att du köper färdig jord i butiken och ser till att den har god luftgenomsläpplighet. Plantera busken korrekt i en ganska stor kruka och transplantera sedan dessutom varje år. Det är mer bekvämt att ta färdiga komplexa lösningar som gödningsmedel som har en stor mängd kväve i sin sammansättning. Förresten, mogna ficuses är nästan omöjliga att transplantera, så de byter bara regelbundet det översta lagret av jordblandningen.

Det mesta av gödseln för ficusen appliceras medan den växer aktivt, det vill säga från början av våren till slutet av hösten. För närvarande planeras utfodring varannan vecka. Experter rekommenderar att man föredrar sådana beprövade formuleringar som Ideal, Gumisol och Palma. Det är inte förbjudet att utföra bladförband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det är viktigt att bevattna ficus robusta regelbundet och i stora mängder. Naturligtvis rekommenderas det kategoriskt inte att fylla i det - överskott av vätska leder till sönderfall av rotsystemet, liksom en ökning av jordens surhet. Det kommer att vara möjligt att förebygga problem genom att organisera ett dräneringssystem, för tillverkning av vilket du kommer att behöva antingen en komposit eller stenstenar. Det är viktigt att låta jorden torka ut innan du vattnar igen.

I princip skulle en bra lösning vara att tömma kvarvarande vatten från pannan efter att ficus har absorberat den mängd fukt den behöver. Denna förebyggande åtgärd hjälper till att skydda busken från mögel. Under den varma årstiden är det vanligt att vattna ficus var 3: e dag, och under den kalla årstiden kommer det att räcka en gång var 5: e dag.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Ficus robusta är mer mottaglig för sjukdom än skadedjur. Ibland finns spindelmider på stora blad, men att bli av med dem kräver inga speciella åtgärder - det räcker att skölja busken med kallt vatten utan att röra jorden och torka sedan bladen på båda sidor med fuktade servetter. När det gäller sjukdomar är deras främsta orsaker felaktig grödvård eller någon form av stressande situation, till exempel en transplantation . Som ett resultat faller ficusblad av eller ändrar färg, och stammen bromsar utvecklingen. Förresten, sjukdomen kan vara "försenad" - symptomen kommer att dyka upp först efter några månader.

Fallande eller gulnande löv kan signalera att det finns drag eller otillräcklig bevattning. Bruna fläckar på bladen uppstår på grund av överdriven vattning. Av samma anledning manifesterar också ruttning av rotsystemet, åtföljt av en obehaglig lukt. När Robusta tappar bladen mycket plötsligt, i taget, indikerar detta att plantans tillstånd är kritiskt, omedelbar intervention krävs. Ibland uppstår kronavlossning på grund av mycket torr luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det finns ingen anledning för en trädgårdsmästare att bilda en krona av en ficus robusta. Hemma är det vanligt att en växt ges möjlighet att växa på samma sätt som det skulle hända i naturen. Om sidostjälkarna är dåligt utvecklade kan du klippa av toppen av busken för att stimulera dem. Om önskan att skapa en ovanlig krona fortfarande är närvarande, är det bättre att göra det vid korsningen mellan februari och mars, när ficus förbereder sig för aktiv tillväxt. Grundregeln för kronbildning är att trimma 7 centimeter högre än vad som krävs.

Tunna stjälkar skärs i rät vinkel, och stammen måste skäras diagonalt. Du bör vara mer försiktig med huvudskottet, eftersom det förkortas kommer att leda till att utvecklingen av buskens stam upphör. En kniv eller annat använt verktyg måste behandlas med eld eller alkoholtinktur. Förutom, Det är viktigt att skölja den med en fuktig svamp i slutet av proceduren, eftersom robusta utsöndrar en giftig juice som är farlig för huden och slemhinnorna i människokroppen . Ett mindre traumatiskt sätt att bilda en krona anses böja och fixera spetsen eller genomborra nya skott till ett visst djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

Det är vanligt att föröka växten med sticklingar, som i regel bildas från stjälkarna som lämnas efter kronans bildning. För detta ändamål, var noga med att ta de delar av ficusen på vilken minst 3 löv redan har vuxit. Innan skärningen planteras i en kruka måste den stå i vatten under en tillräcklig tid tills utsläpp av giftig juice stannar. Därefter dräneras vätskan och ersätts med en ny, berikad med ett tillväxtstimulerande medel. Stjälken förblir i den tills rötterna dyker upp. Väl i bördig jord kommer avläggaren att tvingas "leva" i växthuset.

Det här objektet köps antingen från en specialaffär, eller så är det skapat av skrotmaterial, till exempel skurna plastflaskor, glasburkar eller annat material som kan överföra ljusstrålar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Ficus robusta kan också förökas av frön, lager av två typer och bladskott.

Rekommenderad: