Hur Skiljer Man Al Från Asp? Skillnader I Bladen. Vad är Skillnaden Mellan Trä? Hur Ser Trädens Frukter Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Man Al Från Asp? Skillnader I Bladen. Vad är Skillnaden Mellan Trä? Hur Ser Trädens Frukter Ut?

Video: Hur Skiljer Man Al Från Asp? Skillnader I Bladen. Vad är Skillnaden Mellan Trä? Hur Ser Trädens Frukter Ut?
Video: Webbinarium: Vad är pengar och hur påverkar de miljön? 2024, Maj
Hur Skiljer Man Al Från Asp? Skillnader I Bladen. Vad är Skillnaden Mellan Trä? Hur Ser Trädens Frukter Ut?
Hur Skiljer Man Al Från Asp? Skillnader I Bladen. Vad är Skillnaden Mellan Trä? Hur Ser Trädens Frukter Ut?
Anonim

Asp och al är lövträd. De har både likheter och många skillnader, men fortfarande kan en oerfaren person lätt förvirra dem. Denna artikel hjälper dig att bekanta dig med de viktigaste skillnaderna mellan al och asp från varandra, med hur de ser ut.

Jämförelse av löv och frukt

Du kan skilja al från asp genom blad och frukt.

Aspen har en fluffig krona, långa men spröda grenar … Aspbladet kan inte förväxlas med någonting. Bladen på den "darrande poppeln" darrar även från den lättaste vinden. De är rombiska eller avrundade, med en krenatandad kant, tappad venation, stel, har en något spetsig topp och förekommer senare än i andra träd: i maj eller början av juni. Nå 3-7 centimeter i längd … På hösten är de målade i olika ljusa färger. Aspen har en pelarstam som når 35 meter i höjd och 1 meter i diameter . Rotsystemet ligger djupt under jorden. Bildar rotsugare rikligt. Hon lever upp till 70–80 år, men det finns också hundraåringar (undantag) som lever i 100–150 år.

Bild
Bild

Alder har enkla flikiga blad, deras prickar faller tidigt … De har en kilformad bas och trubbiga toppar. Aldersvenen är stiftig. Unga älblad är mycket klibbiga. De är mörkare nära toppen av trädet, ljusare nedanför.

Bild
Bild

Aspen blommar med kattungar . Dessutom skiljer manliga och kvinnliga växter sig åt. Herrörhängen är rödaktiga och långa - 15-18 centimeter . Kvinnors gröna, inte så frodiga och korta - bara 6-7 centimeter … Deras blomningstid sträcker sig från mars till maj, och omedelbart efter pollinering bildas en frukt - en familjebox med frön i fluff, som bärs av vinden. Frön kan sprida flera tiotals kilometer.

Bild
Bild

I april samlar bin pollen från asp och lim från sina knoppar, från vilka propolis bildas.

Alfrukten är små kottar . Ibland dyker det upp små kattungar på alen, som påminner mycket om björk, med vilken alven också kan föröka sig. Deras frukter är enfröade nötter i kottar. Deras flygning börjar på hösten och slutar närmare våren. Blommande sker före eller samtidigt med bladens öppning, vilket främjar bättre pollenöverföring . De bärs av vinden, ibland av vatten, eftersom al ofta växer på sumpiga platser: vid floder, översvämmade ängar, nära dammar och andra vattendrag. Även al kan spridas av rotsystemets avkommor och av skott från stubben.

Bild
Bild

Vad är skillnaden i barken?

Aspens bark är grå, askig; närmare toppen är den grönaktig. Aspen i sig är spröd. Barken är slät, jämn och tunn, så den spricker närmare basen med åldern. Aspen bark används för garvning av läder, och fungerar också som ett material för att erhålla gula och gröna färgämnen. På hösten används den som mat för djur, särskilt älgar, rådjur och harar älskar det . Aspbark har antimikrobiella, koleretiska, antiinflammatoriska och anthelmintiska effekter.

Bild
Bild

Alderskäll skiljer sig från asp främst i färg. Hon mörkgrå kan den vara både slät och grov . Alder växer mycket snabbt och snabbt, varför det också finns sprickor på barken. Den kan nå en höjd av mer än 20 meter och 70 centimeter i omkrets . Alder lever i cirka 100 år.

Bild
Bild

Skillnader i trä

Hittills finns det ett trettiotal trädslag av släktet al. Nysågad al börjar bli röd direkt. Det är homogent och lätt … Dess trä är mycket hårdare än asp och brinner längre. Hon motståndskraftig mot fukt och ruttnar praktiskt taget inte över tid , och när den torkas, spricker den inte inuti och deformeras inte alls. …

Det används aktivt i underjordiska strukturer som gruvor, källare, brunnar.

Aldersågspån används ofta för att röka fisk eller kött, och dess kol används för att tillverka krut för jaktgevär.

Bild
Bild

Aspen är tät, med dåligt synliga årsringar, homogen i inre struktur . På snittet är aspen vit, ljusgrå. Fuktigheten i mitten är högre än i perifera områden, varför den ofta dör av att ruttna. Aspen absorberar vatten väl. Det har ett högt värde bland hantverkare på grund av dess enhetlighet, eftersom det lämpar sig för bra bearbetning utan flis och sprickor. Men jämfört med andra träd är aspet fortfarande mjukt och därför mycket frostbeständigt. Det används ofta för tillverkning av behållare och dekorativa spån.

Rekommenderad: