Flytande Glas (59 Foton): Vad Det är, Komposition För Trä, Användning Av Silikatlim För Golvet, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Flytande Glas (59 Foton): Vad Det är, Komposition För Trä, Användning Av Silikatlim För Golvet, Recensioner

Video: Flytande Glas (59 Foton): Vad Det är, Komposition För Trä, Användning Av Silikatlim För Golvet, Recensioner
Video: Head gasket repair attempt (liquid glass) sodium silicate solution. 2024, Mars
Flytande Glas (59 Foton): Vad Det är, Komposition För Trä, Användning Av Silikatlim För Golvet, Recensioner
Flytande Glas (59 Foton): Vad Det är, Komposition För Trä, Användning Av Silikatlim För Golvet, Recensioner
Anonim

I processen med reparation och efterbehandling kan man inte klara sig utan lim av hög kvalitet. Lyckligtvis är valet av sådana produkter idag stort och att välja rätt alternativ är inte svårt. Bland det rika sortimentet av olika typer av lim är det värt att lyfta fram flytande glas. Idag kommer vi att prata om funktionerna och subtiliteterna med att använda en sådan komposition.

Vad det är?

Varje person är bekant med vanligt glas. Detta material uppträdde för över 5000 år sedan i Egypten. Men inte alla konsumenter är medvetna om vad som är flytande glas.

Ett annat namn för denna komposition är silikatlim . Den består av vatten och silikatsalter. För tillverkning av en sådan limblandning används samma komponenter som vid tillverkning av glasprodukter.

För närvarande finns det flera tekniker för tillverkning av flytande glas. Den mest populära av dessa är lösningarnas effekt på material som innehåller kiseldioxid vid konstanta temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Numera är utbudet av efterbehandlingsmaterial slående i sin mångfald. Tack vare ett brett urval av olika blandningar och kompositioner kan hantverkare utföra nästan alla reparationsarbeten. Så, ett av de mest populära och efterfrågade limen är flytande glas. Dessa produkter kan användas för en mängd olika ändamål. Dessutom kan användningen av flytande glas av hög kvalitet förlänga byggnadens livslängd.

Detta högteknologiska silikatlim tillverkas på basis av natrium, kalium eller litium . Den sista komponenten är den minst vanliga.

Huvuddragen i flytande glas är att det lätt kan tränga in i strukturen av styva material. Samtidigt avger detta lim sin fukt, vilket ökar graden av viskositet och densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan komposition kännetecknas av ökade vidhäftningsegenskaper. Det utmärks också av värmeledningsförmåga. På grund av dessa egenskaper används detta silikatlim ofta under värmeisoleringsarbete. Isoleringen, som installerades med flytande glas, klarar rekordtemperaturer på upp till 1200 grader Celsius.

Flytande glas kan förbättra prestanda för andra material . Till exempel blandas det ofta i betong. En sådan blandning kan användas för konstruktion av olika strukturer som regelbundet kommer i kontakt med fukt och fukt.

Silikatlim används inte bara för reparationsarbete. De kan köpas för installation av olika efterbehandlingsmaterial, ytbehandling för ytterligare brandsäkerhet, samt för polering av underlag som behöver det. Det är värt att notera att flytande glas kännetecknas av en speciell struktur som kan göra vilken yta som helst slät och blank.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Värdighet

Silikatsammansättning är ett populärt och efterfrågat material. Detta beror inte bara på det stora utbudet av dess tillämpningar, utan också på de många positiva egenskaperna som finns i denna komposition.

  • Flytande glas som appliceras på en viss bas, efter torkning, stöter bort fukt och fukt, därigenom spelar en sådan blandning rollen som ett vattenavvisande material av hög kvalitet.
  • Sådana formuleringar förstör skadliga bakterier och förhindrar också att de förekommer i framtiden. Detta innebär att flytande glas är ett bra antiseptiskt medel.
  • Flytande glas förhindrar att statisk elektricitet uppträder på basens yta. Tack vare denna egenskap ackumuleras inte damm i de områden som behandlas med en sådan produkt.
  • Om det finns olika defekter på basen, till exempel sprickor, bör den behandlas med vattenglas. I detta fall kommer denna limkomposition att fylla i de skadade områdena och också göra basen mer hållbar.
  • Sådana blandningar har en undertryckande effekt på syror och skyddar substrat från eld, vilket gör dem mer brandsäkra.
  • Många konsumenter har märkt den ekonomiska konsumtionen av flytande glas. Naturligtvis beror mycket på befälhavaren själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Flytande glas har utmärkta korrosionsskyddande egenskaper.
  • Detta material är i god kontakt med mineralbaser.
  • Efterfrågan på sådana limblandningar förklaras av deras demokratiska kostnad. Alla har råd med flytande glas av hög kvalitet.
  • Sådana formuleringar kännetecknas av en lång livslängd. De tappar inte sina fördelaktiga egenskaper även efter många år från appliceringstillfället.
  • Med flytande glas kan du förlänga livslängden för betong- och färgbeläggningar avsevärt.
  • Dessa föreningar är nötningsbeständiga.
  • Dessutom har flytande glas utmärkta vidhäftningsegenskaper. Den fäster enkelt på en mängd olika material, från gips till betong.
  • Det är ganska lätt att arbeta med denna limkomposition, eftersom den passar sömlöst på alla underlag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Enligt de flesta hantverkare är det ett nöje att arbeta med flytande glas. Detta material är dock inte idealiskt.

Det har också sina egna brister, som måste beaktas vid reparationsarbete

  • Den största nackdelen med flytande glas är närvaron av en stor mängd alkalier i dess sammansättning. Dessa ingredienser har en negativ effekt på huden, därför rekommenderas att arbeta med sådana limblandningar med höga handskar, liksom i skyddskläder och skor.
  • Till listan över brister inkluderar experter också för snabb inställning av flytande glas med andra ytor. Detta material härdar på bokstavligen 20 minuter, varefter det inte längre kan användas. På grund av detta måste du arbeta med sådana blandningar så snabbt som möjligt.
  • Flytande glas kan användas för vattentätning, inte i alla fall. Dessa arbeten kan endast utföras om basen är på en lättillgänglig plats, till exempel på grundytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För närvarande finns det flera sorter av flytande glas av hög kvalitet. Var och en av dem används för olika ändamål och har sina egna karakteristiska egenskaper.

Natrium

Sodaglas är en mycket viskös lösning baserad på natriumsalter. Ett sådant material har utmärkta vidhäftningsegenskaper, liksom ökad hållfasthet och hållbarhet. Det kan appliceras på material med en mängd olika strukturer. Natriumblandningar är inte rädda för temperaturförändringar. Dessutom är de icke-brandfarliga och icke-deformerbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

För natriumlim är vissa egenskaper karakteristiska

  • Sådana blandningar torkar mycket snabbt - inom 10 minuter.
  • Om materialet är fryst kan du tillsätta mer vatten till det och röra om det väl så att det kan användas igen.
  • Soda vattenglas är ett material som ganska ofta används när man lägger kakel. I detta fall späds natriumsilikat med vatten för en kvalitetsprimer.
  • Om ett enkelt flytande glas applicerades på basen innan du lägger natriumkompositionen, ska du inte vänta på att den torkar - den härdade glasiga filmen kommer att störa tillräcklig vidhäftning av material.

Natriumlim används både i byggnadsarbete och i vardagen, till exempel för rengöring av disk, avlägsnande av olika fläckar eller VVS -arbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalium

Denna typ av silikatlim är baserad på kaliumsalter. Strukturen på detta lim är ganska lös. Dessutom är dessa blandningar mycket hygroskopiska. Ytor täckta med kaliumvattenglas är inte rädda för överhettning och mekaniska skador.

Sådana blandningar har följande egenskaper:

  • de skapar utmärkt vidhäftning;
  • de är inte rädda för temperaturhopp;
  • högkvalitativ kaliumsammansättning kan skydda basen från aggressiva kemikalier;
  • skyddar basen från uppkomsten av defekter som svamp och mögel;
  • ökar basens motståndskraft mot nötning avsevärt;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • absorberar lätt överskott av fukt, särskilt om du jämför kaliumsammansättningen med natrium;
  • smälter inte under påverkan av höga temperaturer;
  • bildar en tätare och mer elastisk beläggning på basen;
  • efter härdning får den en matt yta som inte har fläckar eller reflektioner.

Litium

Litiumglas är en produkt med begränsad mängd. På grund av sin speciella struktur kan sådana formuleringar ge utmärkt termiskt skydd för alla underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Flytande glas används inom olika verksamhetsområden, därför tillhör det de universella materialen.

Silikatblandningar används ofta för högkvalitativ vattentätning av olika material . Väggar och fundament behandlas ofta med sådana kompositioner, och inte bara offentliga och privata byggnader, utan också garage, som också kräver tillräcklig vattentätning.

Högkvalitativt flytande glas gör vissa baser fuktbeständiga. Vid ökad fuktighet och fuktighet kommer de behandlade beläggningarna inte att kollapsa eller deformeras.

Flytande glas är med rätta erkänt som ett av de mest effektiva och effektiva antiseptiska medlen. Den kan installeras på väggar, golv och tak inomhus. Tack vare kompetent bearbetning med en sådan komposition kommer dessa ytor inte att utsättas för bildning av mögel och mögel, vilket kan vara mycket svårt att bli av med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att flytande glas kan användas inte bara för att förhindra, utan också för att ta bort svampformationer, om de redan har lindats på väggarna / taket / golvet. Det räcker att behandla den skadade basen med en sådan vidhäftande lösning, varefter de destruktiva defekterna helt enkelt försvinner från dess yta.

På grund av sådana förmågor används flytande glas mycket ofta för att förbereda golv för framtida tapetsering. I detta fall är antiseptisk behandling en förutsättning, särskilt om dukarna inte är "andningsbara".

I byggbranschen kan du inte heller klara dig utan flytande glas av hög kvalitet. I detta fall kommer materialets vattentätningsegenskaper till nytta. Dessutom kan silikatlimblandningar användas på vindar och källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande glas är oersättligt vid reparationsarbete eftersom det ger enastående skydd för betongkonstruktioner. Det kan appliceras på en mängd olika underlag, inklusive golv och betongblock. Efter sådan behandling blir sådana ytor mer hållbara, fuktbeständiga och brandsäkra.

Silikatprodukter används också för behandling av brunnar. Som regel utförs sådant arbete i två steg. Först läggs efterbehandlingsmaterialet på skiljeväggarna och sedan täcks det med sandcementmortel och flytande glas.

Flytande glas är också ett lämpligt material för behandling av poolens innerväggar. Filmen som bildas efter applicering kan skydda sådana strukturer mot skador och läckage. Enligt experter bör 2-3 täta lager av flytande glas appliceras för bearbetning av sådana baser (både ute och inne). I detta fall kan en sådan komposition användas både i outspädd form och kompletteras med olika komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör dock komma ihåg att flytande glas inte kan appliceras på tegelbaser, eftersom detta material kan leda till att murverket gradvis förstörs. För sådana strukturer är det bättre att använda en speciell PVA -byggnadskomposition.

Flytande glas köps inte bara för reparationsarbete . Så, natrium- och kaliumblandningar används ofta för enkla hushållsändamål. Eftersom dessa blandningar fäster sömlöst på de flesta olika ytor, används de när man lägger PVC -paneler och linoleum.

När det är nödvändigt att lägga metallrör i rummet kan flytande glas användas som tätningsmedel för kommunikation.

Olika tyger är också impregnerade med flytande glas. Sådan bearbetning krävs för att textilierna ska vara icke brandfarliga. Dessutom använder många ägare dessa föreningar för att skydda trädet (stammar och grenar) från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande limblandningar kan användas för att polera olika ytor . De kan appliceras på ytan på bord, skåp, hyllor och andra lämpliga underlag som du vill ge ett mer presentabelt och glänsande utseende. Med flytande glas är det också tillåtet att reparera skadade glas- och porslinsdelar.

Flytande glas används ofta som en extra ingrediens i tillverkningen av vackra självutjämnande golv med 3D-effekt. Dessutom används dessa klara blandningar av bilmontörer eftersom de kan användas på bilkarosser. För detta används ofta en tvåkomponentssubstans med ett optimalt förhållande hårdhet, hydrofobicitet och glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra tillämpningsområden

  • flytande glas används vid utformning av sträcktak;
  • speglar;
  • keramiska plattor;
  • mosaikpaneler;
  • målade glasdukar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man lagar mat?

Idag kan du i butiker hitta både färdigt flytande glas och kompositioner som du behöver förbereda själv. Naturligtvis föredrar de flesta köpare färdiga alternativ, även om de inte är så vanliga - vattenglas används oftare som tillsats för att förbereda en viss lösning. De är dock dyrare och måste konsumeras helt, annars torkar kompositionen helt enkelt.

Det är mycket billigare att använda enskilda komponenter, så manuell beredning av flytande glas förblir relevant för många hantverkare.

Självberedande av flytande glas är en enkel process som alla kan hantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra detta måste du köpa följande tillbehör och material

  • Hink. Det är värt att ta en separat behållare som du planerar att bara använda för byggnadsarbeten. Toxicitetsnivån för silikater är inte för hög, men det rekommenderas att hålla dem borta från främmande föremål som frukt eller grönsaker.
  • Elborr med skruvfäste. Detta verktyg är idealiskt för blandning av mycket tjocka lösningar.
  • Borsta eller sprayflaska.
  • Cement. I det här fallet är det fullt möjligt att klara sig med enkelt Portlandcement.
  • Fin sand.
  • Vatten.
  • Spackel.
  • Skyddskläder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda flytande glas med vatten och andra listade komponenter i enlighet med de proportioner som krävs för specifikt arbete. Om basen på vilken blandningen ska appliceras minskar vidhäftningsnivån, rekommenderas det att använda mindre vatten eller tillsätta mer cement.

Du kan späda flytande glas med vanligt kallt vatten . För att hålla mängden under kontroll och inte överflöda, rekommenderas att använda speciella mätkoppar med tillräcklig volym.

Som regel hälls vatten först i behållaren och sedan hälls cement. Dessa komponenter blandas noggrant och själva vattenglaset tillsätts till dem. Använd en praktisk konstruktionsblandare för att röra murbruk så snart som möjligt. Försök att knåda kompositionen snabbt, utan att bli distraherad av andra saker, eftersom det kommer att torka på en halvtimme - du har inte mycket tid. Naturligtvis, om du inte får plats just nu, är det värt att tillsätta mer vatten till blandningen i en liten mängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av en vattentätningsmassa måste du ta en del fin sand, vattenglas och Portlandcement. De angivna ingredienserna måste hällas i en behållare med redan hällt vatten. Därefter måste alla komponenter blandas väl.

När det gäller framställningen av den eldfasta kompositionen består processen med dess framställning av två steg

  • Först måste du göra en blandning av tre delar siktad sand och en del Portlandcement.
  • Därefter bör vattenglas tillsättas till denna blandning. I detta fall blandas denna komponent in med en hastighet av 25% för hela volymen av kompositionen.

Sådana lösningar kan säkert användas för att skapa spisar eller eldstäder av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också förbereda en antiseptisk lösning med egna händer . Det är helt enkelt nödvändigt när det gäller att skydda träytor som är benägna att förfalla. I detta fall måste materialet spädas 1: 1. med vatten. En sådan blandning är idealisk för betong-, gips- eller stenstrukturer.

För att förstärka huvudytan måste du förbereda en lösning bestående av 1 liter vatten och 300 g flytande glas. Det bör dock komma ihåg att under bearbetningsprocessen kan du uppnå en större effekt om du applicerar en liknande lösning i 3 eller flera lager. Kom ihåg att ta pauser mellan varje lager.

Enligt experter blir det bättre om du blandar torra blandningar först och tillsätter vätska till dem först senare. Som ett resultat bör du ha en flytande och enhetlig blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Applicering av flytande glas kräver ingen särskild kunskap och rik erfarenhet. Det viktigaste är att följa enkla instruktioner, och då tar sådant arbete inte mycket av din tid och ansträngning.

Låt oss överväga hur man använder en sådan blandning med hjälp av exemplet på bearbetning av väggar som är täckta med jord

  • Den förberedda primern ska appliceras på ett visst underlag först efter att du har tagit bort damm och smuts från det.
  • När basen är helt ren, ta en rulle (eller borste) och applicera sedan det första lagret med primer på ytan som ska behandlas.
  • Var noga med att vänta tills det första lagret appliceras för att torka. Efter det kan du fortsätta att smeta basen med ett andra lager efterbehandlingsmaterial. Undvik läckor eller läckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nu måste du förbereda en skyddande komposition av cement, sand och flytande glas. Blanda alla ingredienserna väl. Vänta tills primern är helt torr på underlaget.
  • Därefter måste lösningen omedelbart appliceras på den färdiga väggen med en spatel. Vid sådant arbete bör du bära speciella skyddsglasögon, handskar och overall.
  • Som ett resultat är det bara att vänta tills det flytande glaset på den färdiga väggen är helt torrt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

För närvarande finns det många stora och välkända tillverkare på byggvarumarknaden som tillverkar flytande glas av hög kvalitet. Många av dem erbjuder leverans av detta praktiska material.

Låt oss titta närmare på några tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

ChemStroyResource

Denna tillverkare tillverkar flytande glas i industriell skala. Produkterna som tillverkas av "KhimStroyResource" uppfyller alla kvalitetsstandarder och uppfyller GOSTs.

Sortimentet för denna stora tillverkare består inte bara av flytande glas, utan också epoxilim, furfurylalkohol, syrafasta brickor / tegelstenar och syrafasta munstycken. Kostnaden för produkterna från företaget "ChemStroyResource" är överkomlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metterra

Det är en stor rysk tillverkare av flytande natriumglas. Företaget med samma namn producerar högkvalitativa produkter med en densitet på 1, 2-1, 5 g / m2 och en modul från 2, 6 till 3. Enligt tillverkaren är dess flytande glas miljövänligt och absolut säkert.

Metterra erbjuder flytande glas i kundbehållare, liksom fat med en volym på 200 liter och burkar från 10 till 100 liter. Vid en temperatur på -15 grader kan kompositionerna från denna tillverkare lagras i cirka 30 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasprodukt

Handelshuset "StekloProdukt" bedriver tillverkning och försäljning av kvalitetsprodukter. Sortimentet av detta märke inkluderar skumglas, silikatklumpar, glasflaskor och flytande glas. För närvarande används de produkter som tillverkas av detta företag i många industriföretag.

"StekloProdukt" tillverkar natriumsammansättning med beaktande av alla krav och kvalitetsstandarder. Produktionsprocessen för flytande glas kontrolleras ständigt i varje steg, så risken för att släppa defekta produkter utesluts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring och säkerhet

Silikatlim är inte ett farligt och giftigt material, men när du arbetar med det måste du följa ett antal enkla regler.

  • Arbeta så noga som möjligt. Låt inte flytande glas komma i kontakt med utsatt hud. Dessutom är det nödvändigt att skydda slemhinnan och ögonen. Undvik stänk vid applicering av skyddande förening.
  • Blandningen av flytande glas måste beredas med höga handskar och glasögon.
  • Stäng alltid burkar och andra behållare så tätt som möjligt, där flytande glas förvaras eller förvaras. Detta bör göras omedelbart efter användning av materialet - lämna inte behållaren öppen.

Hållbarheten för detta lim är 1 år. Det är tillåtet att utsätta ett sådant material för upprepad frysning, detta kommer inte att påverka dess prestanda på något sätt. Under lagring kan sediment dyka upp, men detta anses normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

De flesta konsumenter lämnar extremt positiv feedback om användningen av flytande glas. Detta material är lätt att applicera på många underlag, vilket gör dem starkare och jämnare och renare.

Om du också bestämmer dig för att vända dig till sådana användbara och praktiska lösningar, bör du följa några expertråd

  • Om du bestämmer dig för att självständigt applicera flytande glas på en eller annan bas, bör du avfetta det noggrant. Med denna beredning kommer den vidhäftande blandningen att vidhäfta bättre till beläggningen av substratet.
  • Se till att inga främmande partiklar eller skräp kommer in i den när du blandar lösningen. Detta kan påverka beläggningens vidhäftning negativt.
  • Det rekommenderas inte att applicera flytande glas på basen under gips eller färg. I detta fall kommer den resulterande filmen att störa vidare bearbetning.
  • Om du vill minska murbrukets härdningsegenskaper måste du först blanda vattenglas och vatten och sedan tillsätta cement-sandblandningen.
  • Kränka inte proportionerna av komponenterna för beredning av flytande glas. Sådana fel kan leda till ineffektivitet hos den resulterande kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du har applicerat en silikatförening på bilens kaross, rekommenderas det att förnya den ungefär en gång om året, trots att tillverkarna garanterar att detta material behålls på bilen i 3 år.
  • Silikatprodukter kan användas vid beskärning av trädgårdsväxter. För detta bearbetas skadade element med liknande kompositioner. Tack vare denna behandling ruttnar plantorna inte.
  • Försök att droppa flytande glas på andra ytor som du inte tänker täcka. Många konsumenter undrar hur man tar bort en sådan komposition från andra baser. Det finns inget enda sätt att ta bort flytande glas, men vissa användare rekommenderar att skölja det med varmt vatten och gnugga det tills det är helt borttaget. Vissa använder en rakhyvel för att gnugga av denna blandning, medan andra använder ättika för att lösa upp den.

Rekommenderad: