Beräkning Av Tegel För Ett Hus: Hur Mycket Behövs För Konstruktion, Hur Man Beräknar Mängden, Hur Mycket Behövs För Konstruktion - Hur Man Beräknar

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av Tegel För Ett Hus: Hur Mycket Behövs För Konstruktion, Hur Man Beräknar Mängden, Hur Mycket Behövs För Konstruktion - Hur Man Beräknar

Video: Beräkning Av Tegel För Ett Hus: Hur Mycket Behövs För Konstruktion, Hur Man Beräknar Mängden, Hur Mycket Behövs För Konstruktion - Hur Man Beräknar
Video: Hur gör snickaren - Montering av vindskivor 2024, April
Beräkning Av Tegel För Ett Hus: Hur Mycket Behövs För Konstruktion, Hur Man Beräknar Mängden, Hur Mycket Behövs För Konstruktion - Hur Man Beräknar
Beräkning Av Tegel För Ett Hus: Hur Mycket Behövs För Konstruktion, Hur Man Beräknar Mängden, Hur Mycket Behövs För Konstruktion - Hur Man Beräknar
Anonim

Populariteten hos tegelbyggnader beror på ett antal positiva egenskaper hos detta byggmaterial. Hållbarhet kommer först. Tegelhus, om de läggs korrekt, kommer att hålla i århundraden. Och det finns bevis på detta. Idag kan du se de starka byggnaderna, uppförda för flera århundraden sedan.

Tät tegel tål perfekt "attacker" av dåligt väder . Det kollapsar inte under regnströmmar, spricker inte av temperaturfall och tål både svår frost och svidande värme. Tegel är immun mot solljus.

Atmosfäriska fenomen kan skada murverket, men det tar mer än ett decennium.

Bild
Bild

Motståndet mot biologisk förstörelse talar för tegelstenen . Dessutom är tegelsten brandsäker. Även efter långvarig exponering för öppen eld kollapsar inte väggarna. Arkitekter älskar det här byggmaterialet eftersom det tillåter dem att väcka intressanta arkitektoniska lösningar till liv.

Numera produceras inte bara vita silikat och röda tegelstenar, utan också flerfärgade, vilket gör det möjligt att skapa originalfärgade fasader. Tegelhus ser solida, pålitliga ut, som en riktig fästning från ett känt ordspråk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror det på?

För det första beror behovet av tegel för att bygga ett hus på väggarnas dimensioner, närmare bestämt på deras tjocklek. Ju tjockare väggar, desto mer byggmaterial behöver de. Tjockleken på väggarna bestäms av typen av murverk. Deras variation är begränsad.

Beroende på antal och plats för tegelstenar skiljer man sig åt murverk i:

  • en halv tegelsten (murverk används för skiljeväggar, eftersom kapitalstrukturer inte är byggda i en halv tegelsten);
  • en (murverk används för skiljeväggar, ibland för trädgårdshus där det inte finns någon uppvärmning);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en och en halv (lämplig för konstruktion av byggnader i varma klimat);
  • två (lämpliga för byggande av byggnader i centrala Ryssland, Ukraina, Vitryssland);
  • två och en halv (används oftast vid byggandet av privata hus och stugor i regioner i II klimatzonen);
  • tre (används nu praktiskt taget inte, men det finns i tidigare byggnader, före förra och tidigare århundraden).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelstenarna skiljer sig i storlek. Enligt befintliga standarder tillverkar alla tillverkare byggmaterial med identiska dimensioner endast i längd och bredd. Den första parametern (längd) är 25 cm, den andra (bredd) - 12 cm. Skillnaderna ligger i tjockleken.

Följande tjockleksmätningar görs:

  • enkel - 6,5 cm;
  • en och en halv - 8, 8 cm;
  • dubbel - 13,8 cm.
Bild
Bild

Tegel av samma eller olika typer kan användas i murverk . Om det efter byggnaden inte är tänkt att täcka fasaden med gips, blir ett enda tegel det mest föredragna, eftersom det ser bra ut.

Ofta används en enda vy för beklädnad, och insidan av murverket består av förtjockade (en och en halv) eller dubbla tegelstenar. Den kombinerade användningen av de två typerna sker vanligtvis om du behöver spara pengar. När allt kommer omkring är en dubbel tegel i volym mycket billigare än en singel eller ett och ett halvt.

Bild
Bild

När man bestämmer mängden byggmaterial är det nödvändigt att fokusera på två parametrar: typ av murverk och typ av tegel.

Särdrag

För att korrekt beräkna behovet av en tegelsten för att bygga ett hus måste du veta dess dimensioner. Vanligtvis gör nyanlända i byggandet misstag och får betydligt mer byggmaterial än de faktiskt behöver.

Felet är att murbrukskarvar inte beaktas . Samtidigt är murbrukskiktet mellan tegelstenarna en betydande volym. Om du utelämnar sömmarnas volym kommer resultatet att skilja sig åtminstone med 20 procent.

Bild
Bild

Som regel är sömmarna minst 5 mm och inte mer än 10 mm tjocka. Genom att känna till huvudmaterialets dimensioner är det lätt att beräkna att i en kubikmeter murverk upptar 20 till 30 procent av volymen av murverk. Ett exempel på olika typer av tegelstenar och medeltjockleken på murbrukskarven. Praktiken visar att för en kubikmeter murverk finns det 512 enstaka tegelstenar, 378 förtjockade eller 242 dubbla tegelstenar.

Med hänsyn till lösningen minskar mängden avsevärt: enkla tegelstenar krävs 23% mindre, det vill säga endast 394 bitar, en och en halv respektive 302, och dubbel - 200 bitar. Beräkningen av det nödvändiga antalet tegelstenar för att bygga ett hus kan göras på två sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet kan en tegelsten inte tas av en standardstorlek, utan med tillägg lika med tjockleken på murbrukskarven. Den andra metoden, där den genomsnittliga förbrukningen av byggmaterial per kvadratmeter murverk beaktas, är mer att föredra. Problemet löses snabbare och resultatet är ganska exakt.

Avvikelsen i en eller annan riktning är högst tre procent . Håller med om att ett så litet fel är ganska acceptabelt. Ett annat exempel, men nu inte i volym, men i väggens område - beräkningen med hänsyn till metoden för att lägga i 0, 5, en, en och en halv, två eller två och en halv tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvt tegel muras vanligtvis med vackra vändmärken.

För 1 m2, med hänsyn till sömmarna, krävs:

  • enkel - 51 st;
  • förtjockad - 39 st;
  • dubbel - 26 st.
Bild
Bild
Bild
Bild

För murverk av 1 tegel per kvadratmeter måste du:

  • enkel - 102 st;
  • förtjockad - 78 st.
  • dubbel - 52 st.
Bild
Bild
Bild
Bild

En väggtjocklek på 38 cm uppnås när man lägger ett och ett halvt tegel.

Behovet av material i detta fall är:

  • enkel - 153 st;
  • förtjockad - 117 st.
  • dubbel - 78 st.

För 1 m2 murverk i 2 tegelstenar måste du spendera:

  • enkel - 204 st;
  • förtjockad - 156 st;
  • dubbel - 104 st.
Bild
Bild
Bild
Bild

För tjockare väggar på 64 cm behöver byggare för varje kvadratmeter:

  • enkel - 255 st;
  • förtjockad - 195 st;
  • dubbel - 130 st.
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

För att korrekt utföra operationen för att fastställa den nödvändiga mängden tegel som krävs för att bygga ett hus måste du dela upp arbetet i flera steg. Det spelar ingen roll vilken du väljer att bygga ett hus: ett litet lågt eller ett stort tvåvåningshus med ett bifogat garage, en vinterträdgård eller en terrass, beräkningsprincipen är densamma. Först måste du beräkna ytan på ytterväggarna. En liknande beräkning av arean utförs för innerväggarna.

Det är ingen mening att göra en gemensam beräkning, eftersom tjockleken på väggarna utanför och inuti är väsentligt annorlunda.

Bild
Bild

Sedan måste du beräkna ytorna för fönster- och dörröppningar . I projektet anges som regel inte områden utan linjära dimensioner. För att beräkna områdena måste du använda formeln som är bekant från skolan och multiplicera höjden med bredden. Om öppningarna är desamma kan du hitta området för en öppning, till exempel en fönsteröppning, och multiplicera resultatet med antalet framtida fönster. Om de övergripande dimensionerna i olika rum är olika måste du göra beräkningar för varje separat.

Alla resulterande ytor i öppningarna läggs till och subtraheras från det område som erhålls för väggarna. Att ta reda på hur mycket tegel som går in i en känd volym eller område är ganska enkelt. Till exempel 200 kvm. m murverk i 1 standard (enkel) tegel lämnar utan att ta hänsyn till sömmarna 61 x 200 = 12 200 bitar, och med hänsyn till sömmarna - 51 x 200 = 10 200 bitar.

Bild
Bild

Låt oss ge ett exempel på att beräkna konsumtionen av tegel. Låt oss säga att du planerar att bygga ett tvåvåningshus i tegel. Byggnadens bredd är 9 m, längden är 11 m och höjden är 6,5 m. Projektet möjliggör läggning i 2,5 tegelstenar och utsidan är vänd i 0,5 tegelstenar och huvudväggen läggs av dubbla tegelstenar. Inuti byggnaden är väggarna en tegel tjock. Den totala längden på alla innerväggar är 45 m. I ytterväggarna finns 3 dörröppningar 1 m breda och 2, 1 m höga. Antalet fönsteröppningar är 8, deras dimensioner är 1,75 x 1,3 m. Inuti finns det 4 öppningar med parametrar 2,0 x 0,8 m och en 2, 0 x 1,5 m.

Bestäm ytan på ytterväggarna:

9 x 6,5 x 2 = 117 m2

11 x 6,5 x 2 = 143 m2

117 +143 = 260 m2

Bild
Bild

Dörrområde: 1 x 2, 1 x 3 = 6, 3 m2

Fönsteröppningsområde: 1,75 x 1,3 x 8 = 18,2 m2

För att korrekt bestämma den fullständiga fasta ytan på ytterväggarna måste ytan på alla öppningar subtraheras från den totala ytan: 260 - (6, 3 + 18, 2) = 235, 5 m2. Vi bestämmer ytan på de inre väggarna, med hänsyn till att tegelväggar bara ligger på första våningen med en takhöjd på 3,25 m: 45 x 3,25 = 146,25 m2. Utan att ta hänsyn till öppningarna kommer området på väggarna inuti rummet att vara:

146, 25 - (2,0 x 0,8 x 4) - (2,0 x 1,5) = 136,85 m2

Bild
Bild

Det återstår att beräkna antalet tegelstenar baserat på den tidigare nämnda förbrukningen per 1 kvadratmeter:

dubbel: 235,5 x 104 = 24 492 st;

vänd: 235,5 x 51 = 12 011 st;

singel: 136, 85 x 102 = 13 959 st.

Antalet enheter är ungefärligt, avrundat till en helhet.

När ytterväggar uppförs med en typ av tegel kan beräkningen utföras i volym.

Bild
Bild

Med samma övergripande dimensioner av huset kommer vi att utföra beräkningen efter volym. Låt oss först bestämma väggarnas volym. För att göra detta, längden på en av husets sidor (till exempel en mindre, 9 meter lång) vi accepterar det helt och beräknar volymen på två parallella väggar:

9 (längd) x 6, 5 (höjd) x 0, 64 (tjocklek på 2, 5 tegelstenar) x 2 (antal väggar) = 74, 88 m3

Längden på den andra väggen reduceras med (0, 64 mx 2), det vill säga med 1, 28 m. 11 - 1, 28 = 9, 72 m

Volymen på de återstående två väggarna är lika med:

9, 72 x 6, 5 x 0, 64 x 2 = 80, 87 m3

Total väggvolym: 74, 88 + 80, 87 = 155, 75 m3

Bild
Bild

Antalet tegelstenar beror på vilken typ som väljs och kommer att vara för:

  • enkel: 155, 75 m3 x 394 st / m3 = 61 366 st;
  • förtjockad: 155, 75 m3 x 302 st / m3 = 47 037 st;
  • dubbel: 155, 75 m3 x 200 st / m3 = 31 150 st.

Byggmaterial säljs som regel inte av stycket, utan i en sats staplad på en pall.

För massiva tegelstenar kan du fokusera på följande mängd i pallen:

  • enkel - 420 st;
  • en och en halv - 390 st;
  • dubbel - 200 st.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beställa ett parti byggmaterial återstår det att bestämma antalet pallar.

I vårt sista exempel är kravet på tegel:

  • enkel: 61 366/420 = 147 pallar;
  • en och en halv: 47 037/390 = 121 pallar;
  • dubbel: 31 150/200 = 156 pallar.

Vid beräkningar avrundar byggaren alltid. Förutom det material som direkt används i murverket måste man tänka på att när man flyttar och utför arbete går en del av materialet i strid, det vill säga ett visst lager behövs.

Bild
Bild

tips och tricks

Det är allmänt accepterat att alla tegelstenar uppfyller de fastställda standarderna i storlek. Det finns dock toleranser och olika produktsatser kan skilja sig något. Strukturen kommer att förlora sin perfektion när man använder olika satser av tegel. Av denna anledning rekommenderas att beställa hela volymen byggmaterial från en leverantör åt gången.

Bild
Bild

Endast på detta sätt kommer det garanterade materialet som köps att skilja sig åt i storlek och färgnyanser (för motstående märken). Det beräknade beloppet bör ökas med 5%, hänförligt till de oundvikliga förlusterna under transport och konstruktion. Korrekt beräkning av behovet av tegel kommer att förhindra onödig stillestånd och spara utvecklarens ekonomi.

Rekommenderad: