Applicera Texturerad Färg: Måla Väggarna I Lägenheten Med Egna Händer, Hur Man Målar Med En Rulle Och Andra Intressanta Sätt

Innehållsförteckning:

Video: Applicera Texturerad Färg: Måla Väggarna I Lägenheten Med Egna Händer, Hur Man Målar Med En Rulle Och Andra Intressanta Sätt

Video: Applicera Texturerad Färg: Måla Väggarna I Lägenheten Med Egna Händer, Hur Man Målar Med En Rulle Och Andra Intressanta Sätt
Video: Gör det själv - Måla väggar 2024, April
Applicera Texturerad Färg: Måla Väggarna I Lägenheten Med Egna Händer, Hur Man Målar Med En Rulle Och Andra Intressanta Sätt
Applicera Texturerad Färg: Måla Väggarna I Lägenheten Med Egna Händer, Hur Man Målar Med En Rulle Och Andra Intressanta Sätt
Anonim

Texturerad (eller texturerad) färg är ett bra material för väggdekoration. Denna dekorativa komposition är mycket populär och används ofta för att måla inre och yttre väggar. Låt oss titta närmare på detta efterbehandlingsmaterial och överväga hur det ska appliceras så att beläggningen blir snygg och vacker.

Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Huvudsyftet med att måla väggar med ett texturerat färgschema är att ge designen individualitet. Totalt finns det två huvudtyper av dekorativa färger: flytande och torr.

Skillnaden mellan torrt färgämne är att det måste spädas ut med vatten med tillsats av färg innan arbetet påbörjas . Flytande texturerad färg är initialt klar för användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den täta och tjocka konsistensen av texturerad färg gör att du kan skapa vackra, intressanta mönster som kompletterar interiören. Dessutom kan de användas för att dölja små brister i väggarna (till skillnad från tapeter eller vanlig färg). På grund av deras vattenbeständighet kommer strukturella färgämnen att kunna skydda rummet inte bara från fukt utan också från mögel.

Låt oss titta närmare på de positiva egenskaperna hos sådana material:

  • Alla alternativ för denna finish är helt säkra och orsakar inte allergiska reaktioner hos människor, så de kan användas i barnrummet utan att oroa sig för barnets hälsa.
  • Texturerade färgämnen har en ganska lång livslängd, i detta "överträffade" de tapeter och enkel färg. Genomsnittlig livslängd är 5-10 år.
  • Motståndskraftig mot fukt, solljus (till skillnad från tapeter, dekorativ färg är inte utsatt för blekning) och frost.
Bild
Bild
  • Permeabilitet stör inte luftcirkulationen.
  • Rostskydd är en karakteristisk egenskap hos texturerade färger. Damm och smutsavvisande är inneboende i dessa material, vilket gör att du kan hålla ytan ren.
  • Maskerar små defekter.
  • En unik design som du kan skapa efter din smak och preferenser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få nackdelar med dekorativ färg, men de finns fortfarande:

  • Sådana formuleringar är ganska dyra. Förbrukningen är 1 kg / kvm, vilket är en stor post i familjebudgeten.
  • De kräver förberedelser. Ytan måste vara jämn.
  • Färgen kommer att dölja mindre brister, men djupa sprickor måste repareras med andra medel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Dekorativ färg, beroende på omfattning, effekt, konsistens och bas, är indelad i följande typer:

  • Mineral - torr i sammansättning. Mer lämplig för utomhusdekoration. Består av kalk och cement.
  • Silikon - är känd för sin motståndskraft mot fukt, frost och andra negativa påverkan av atmosfären.
  • Silikat - används endast i kombination med en primer på samma grund. Jämfört med andra alternativ är det inte så billigt, men det mest motståndskraftiga mot påverkan från en aggressiv miljö.
  • Akryl - ett mångsidigt alternativ som är omedelbart klart för användning. För att uppnå önskad effekt är det möjligt att lägga till fyllmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också färger med ovanliga egenskaper. Beläggningen med en silkeffekt ser väldigt snygg ut. När ljuset kommer in börjar kompositionen ändra färg, vilket ger effekten av en kameleont.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsmetoder

Användarvänligheten med texturerade färgämnen gör att alla utan konstruktionserfarenhet kan skapa ett intressant mönster på väggarna i en lägenhet.

För att skapa en specifik design måste du lägga till ett speciellt fyllmedel, som bara beror på dina preferenser. Detta kan vara kvartssand (små partiklar), sågspån (stora partiklar), reflekterande element (för att ge glans) eller marmorflis (för att krydda dekorationen). Beroende på det valda elementet bildas en bild. Ju fler partiklar i fyllmedlet, desto grövre och mer märkbart blir resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer små partiklar, till exempel kvartssand, blir resultatet mycket finare och skarpare. Färgen beror också på fyllmedlet. Med exempelvis reflekterande partiklar kan du uppnå effekten av siden och pärlemor. Allt beror på bredden av din fantasi.

Bild
Bild

Alla standardverktyg är lämpliga för målningsprocessen ^

  • Spackel. Det är nödvändigt att applicera färg med grova drag, ett tunt lager.
  • Borsta. Mönstret appliceras i olika riktningar beroende på högen.
  • Vält. Det enklaste sättet att applicera en bild.
  • Vanlig svamp. Skapar en steneffekt.
  • Hårkam. Skapar ett tydligare mönster.
Bild
Bild

När du har bestämt dig för konsistensen och verktyget bör du komma på den design som du skulle vilja se

Det mest populära är lättnaden . Det snabba och enkla sättet att måla beror på fyllmedel och appliceringsmetod du väljer, liksom verktyget du väljer. Till exempel kommer kort- eller långhåriga borstar att applicera mönstret annorlunda. Om borstens tupplur är kort, kommer ritningen att se ut som slag, och med en lång tupplur kommer långsträckta tunna linjer att visas. Att använda svampar skapar en steneffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en rulle kommer arbetet att gå mycket lättare. Med det här verktyget kan du skapa en vacker och jämn skiss. Genom att springa längs väggarna lämnar det ett rakt, upprepande mönster. Först måste du applicera texturerad vit färg, sedan skapa en ritning med en rulle, vänta 1 dag och applicera sedan emalj. I slutet måste du slipa resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att tillsätta modifierad akrylstärkelse kan en mizuri -effekt uppnås. Detta alternativ ger ett mjukt och texturerat mönster. När det är torrt målar du ytan med en blank färg som ger väggarna elegans med utskjutande element.

Om du är professionell inom byggbranschen kommer du definitivt att älska Marseille -vax. Sofistikering är ordet som exakt kännetecknar denna textur. Det låter dig skapa effekten av en gammal sten eller imitation av träbark, korkstil. För att lägga till mer färg och mättnad används ett dekorativt vax i slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reflekterande element (som kiselsand eller metallpartiklar) ger ytan en Atacama -effekt. När basen torkar lyser den som sammet och är fascinerande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

God ventilation måste ges före huvudarbetet. Om efterbehandling utförs utanför bör lufttemperaturen vara från +5 till +30 grader. Arbeta inte i varmt eller regnigt väder.

  • I början, som med alla byggnadsarbeten, är det nödvändigt att isolera taket och golvet från oönskad kontaminering. För att göra detta kan du använda en film och vanligt tejp.
  • Då måste du ta bort det gamla efterbehandlingsmaterialet, rost, fläckar samt reparera djupa sprickor. Knacka med en hammare för att få onödiga bitar av gips att falla av. Om mögel är närvarande måste den behandlas med en svampdödande primer.
  • När alla ytdefekter har eliminerats, täck hela arbetsområdet med en akrylprimer med en "djup penetrering" -effekt. Det kommer att ge vidhäftning mellan väggen och färgen. Det är bäst att applicera den med en vanlig färgrulle.
  • Du måste vänta minst 5 timmar för att materialet ska torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Blanda noggrant innan du applicerar vattenbaserad färg och upprepa sedan dessa steg igen efter fyllmedlet du har valt och lagt till. Det är bäst att använda en borrmaskin med blandare. Det är nödvändigt att röra om från 5 till 10 minuter.

Färgen ska appliceras i ett tjockt lager . Det är bättre att måla över hela området på en gång för att undvika att fogarna syns. Förbered verktyget du kommer att arbeta med i förväg. En av de viktiga faktorerna är valet av färg. Var uppmärksam på produktens märke. Det är bättre att välja välkända och högkvalitativa märken, till exempel "VGT", "Magic" och många andra.

Bild
Bild

Om färgen innehåller färgade fasta partiklar får ytan en velour- eller sammetseffekt. När du lägger till fyllmedel, som innehåller element som kvartssand eller skal, kommer mönstret att se ut som en sandig yta (Atacama).

Matta alternativ är bra eftersom ljuset när det träffar väggarna sprids och därigenom döljer ytfel. Tillsatsen av speciella pigmentfyllmedel till färgen ger kompositionen en unik pärlglans.

Bild
Bild

Steg-för-steg-applikationssteg

När färgfärg, fyllmedel, verktyg och inredning har valts kan målningsprocessen börja.

För att göra detta måste du förbereda:

  • Kläderna ska vara långärmade (täck över utsatta delar av kroppen). Det är lämpligt att bära en hatt för att inte fläcka håret och naturligtvis handskar och glasögon.
  • Flytande dekorativ färg appliceras bäst med en rulle eller pensel. Först måste du blanda kompositionen, doppa en rulle i den och applicera färgschemat på väggen.
  • Det är nödvändigt att utföra arbetet uppifrån och ner, annars kan fläckar inte undvikas. För att applicera det andra lagret kan du använda andra färger, liksom en lockig rulle, vilket kommer att skapa ett intressant mönster. Det är dock nödvändigt att följa tekniken så att ritningen inte "flyter".
  • I det sista steget appliceras skiktet i ljusstrålarnas infallningsriktning för att skapa en ljusare effekt.
Bild
Bild
  • Om du har köpt torr dekorativ färg behöver du en blandningsbehållare på minst 10 liter. Färgämnet, fyllmedlet och vattnet blandas i den komposition som anges på förpackningen. Alla komponenter måste blandas noggrant i 5-10 minuter.
  • När kompositionen är klar, överför en liten mängd till en behållare som är bredare än spateln. Det är bättre att applicera färg med ett kort verktyg och rikta in ritningen med en bred.
  • Från verktyg är både en platt och en hackad sparkel lämplig. Kom ihåg att ju bredare tänderna är, desto hårdare blir avlastningen.
  • För att ge elementen ett färdigt utseende och ljusstyrka appliceras inre lack på hela ytan av basen. Färgens torktid är en dag, och fullständig torkning uppnås först efter 2 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att den resulterande inredningen endast beror på din fantasi. Du kan använda schabloner (mönster) för att skapa intressanta former eller en originalborste för en stjärnaffekt. Det är också tillåtet att använda ljusa (röda, rosa, vinröda) färger för att ge rummet en kontrast. Användningen av händer kommer också att ge en intressant effekt.

Rekommenderad: