Vad Och Hur Man Målar Wellpapp? Färg För Galvaniserad Profilplåt. Målningsmetoder. Hur Man Målar över Repor På Ett Profilerat Ark Hemma Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Och Hur Man Målar Wellpapp? Färg För Galvaniserad Profilplåt. Målningsmetoder. Hur Man Målar över Repor På Ett Profilerat Ark Hemma Med Egna Händer?

Video: Vad Och Hur Man Målar Wellpapp? Färg För Galvaniserad Profilplåt. Målningsmetoder. Hur Man Målar över Repor På Ett Profilerat Ark Hemma Med Egna Händer?
Video: FILON overoof system for corrugated asbestos content flat roofing 2024, April
Vad Och Hur Man Målar Wellpapp? Färg För Galvaniserad Profilplåt. Målningsmetoder. Hur Man Målar över Repor På Ett Profilerat Ark Hemma Med Egna Händer?
Vad Och Hur Man Målar Wellpapp? Färg För Galvaniserad Profilplåt. Målningsmetoder. Hur Man Målar över Repor På Ett Profilerat Ark Hemma Med Egna Händer?
Anonim

Däck är ett populärt material som används i många jobb. Det är praktiskt, pålitligt och lätt att arbeta med. Det är ofta nödvändigt att måla wellpapp, för vilken speciella typer av färger och lacker används. Vi kommer att prata om dem i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När krävs färgning?

Att måla wellpapp i en annan färg är nödvändigt i flera fall. Låt oss överväga vilka.

  • Du måste måla över basen om det finns repor, flis, djupa skador på den på grund av felaktig transport eller lagring. Det kommer att bli möjligt att bli av med dessa defekter på egen hand med hjälp av en väl vald färgkomposition.
  • Målning är oumbärlig om den billigaste typen av galvaniserad profilplåt installerades, på vilken ett skyddande lager inte finns. I denna situation är det möjligt att måla basen och därmed förbättra materialets kvalitetsegenskaper.
  • Om du målar wellpapp med hög kvalitet och i enlighet med alla regler, kommer det på grund av detta att hålla mycket längre och visa sig vara mer praktiskt. Vi pratar till och med om material som redan har tjänat i 10-15 år.

De tillgriper också bearbetning av wellpapp om du vill uppdatera dess utseende, måla om det i någon ny nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över medel

För att måla ark av wellpapp är det lämpligt att använda speciella typer av färger. Alkyd- och akrylföreningar är lämpliga för sådant arbete. De passar bra på plåtmaterial och hålls säkert på det. Låt oss överväga mer detaljerat vilka egenskaper och egenskaper färg- och lackblandningarna av olika typer har.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd polyester emalj

Galvaniserad wellpapp kan beläggas med speciell alkydpolyester emalj. Liknande kompositioner presenteras i rika färger . När det gäller deras kvalitet är de inte på något sätt sämre än beläggningar som innehåller polymerkomponenter. I sig kan emaljen i fråga ge arkmaterialet alla nödvändiga egenskaper.

Alkyd polyester emalj är praktisk . Hon är inte rädd för temperaturhopp. En hög luftfuktighet kan inte heller skada en sådan beläggning på wellpapp. Men med tiden förlorar en sådan färg- och lackkomposition gradvis sina tidigare elasticitetsindikatorer.

Små sprickor börjar dyka upp på den målade ytan och samlas i ett tunt nät. Detta minskar den befintliga beläggningens skyddande prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl vattendispergerad emulsion

Den angivna färgkompositionen används i många fall för läggning på metall. Sådan färg kan appliceras på nästan alla typer av wellpapp så enkelt och smidigt som möjligt. Samtidigt visar det höga indikatorer på elasticitet, ser rik och hög kvalitet ut. Akrylemulsion på vattendispergerad basis kännetecknas av en längre driftstid än exemplaret ovan, lämpligt för bearbetning av wellpapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

De betraktade blandningarna tolererar eventuell expansion av basmaterialet, som uppstår på grund av temperaturhopp, utan problem . Dessutom är vattenbaserade akrylemulsioner inte känsliga för sprickbildning. Den största nackdelen med ett sådant material är att basen måste förberedas under lång tid och noggrant innan den appliceras. Sådana förfaranden kan inte försummas.

Bild
Bild

Akrylprimer med rostomvandlare

Om du behöver måla wellpapp av hög kvalitet, vars tillstånd inte kan kallas idealiskt på grund av utseendet på rostiga foci, måste du här använda en reparationslösning. För detta är det vettigt att välja en speciell akrylprimer, vars innehåll innehåller speciella korrosionsomvandlare. Dessa lösningar har främst en viktig skyddsfunktion . De används i kombination med andra färger och lacker. Standardfärg fungerar inte för rostiga wellpappytor.

Akrylprimer med rostomvandlare kan läggas på ytan på wellpappet i flera lager . Först i slutet av detta steg kan en viss typ av dekorativ färg appliceras. På grund av sådana manipulationer är materialet väl skyddat mot korrosion och får också ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsmetoder

Däck, precis som alla andra material, måste målas korrekt. Det finns flera metoder för hur man målar en sådan bas med hög kvalitet. Låt oss ta en titt på de mest relevanta.

Pulvermetod . Vanligtvis implementeras denna metod i industriell skala för att måla olika ytor. I detta fall används produkter som innehåller gummi och ett specialiserat färgpigment som kan förbättra basfärgen. På grund av den enhetliga appliceringen får materialet den nödvändiga stötbeständigheten och fuktmotståndet, dess skydd mot negativa yttre faktorer ökar märkbart. För att polymerisera ytan används en speciell teknik för uppvärmning av korrugerade ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatisk metod . Denna metod för målning innefattar applicering av laddade partiklar på ytan av arkmaterialet med hjälp av en bekväm sprutpistol. I detta fall skapar partiklarna det nödvändiga elektriska fältet. Således ökas en mer ekonomisk förbrukning av färgkompositionen. Den beskrivna metoden är perfekt för högsta kvalitet och enhetlig applikation. Om vi pratar om ytor med mer komplex lättnad, då blir de lite svårare att bearbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Airless -metod . Galvaniserat arkmaterial kan bearbetas med en sprutpistol utrustad med ett speciellt munstycke. Det senare kommer att minska trycket på partiklarna och därigenom minska sannolikheten för bildning av en färgdimma. Denna teknik används också ofta när man lägger emulsionen på plana ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk metod . Den pneumatiska metoden används ofta för att måla wellpapp. Den är idealisk för hemmabruk. På grund av tryckluften flyger färg- och lackkompositionen ut i ett enhetligt lager och fördelas sedan väl på basens yta. Denna teknik anses vara mycket populär, den är lämplig för bearbetning av takmaterial, staket samt dekorativa inredningskomponenter.

När du väljer ett visst alternativ för färgning av wellpapp är det mycket viktigt att ta hänsyn till både dess typ och parametrarna för dess lättnad. Den önskade tjockleken på färgskiktet måste också beaktas. Den bästa lösningen för hemmabruk är pneumatisk teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Om en högkvalitativ målning av wellpapp planeras måste den förberedas ordentligt i förväg för alla operationer. Denna etapp spelar en mycket viktig roll, så den kan inte försummas i alla fall. Förberedande arbete innebär ett antal aktiviteter.

  • För det första är det viktigt att rengöra och avfetta ytan på wellpappet. Bra organiska lösningsmedel rekommenderas för dessa förfaranden. Om det finns rostfokus på basmaterialet är det bäst att ta bort dem med hjälp av effektiva alkaliska lösningar och rengöra dem efter det.
  • Ett annat viktigt steg är att torka ytan på wellpappet. Det kommer att vara nödvändigt att ta bort all överflödig fukt och fukt från materialet. Wellpappet måste vara idealiskt förberett för vidare bearbetning med färgkompositionen. Om du applicerar en emulsion och lägger den på en fuktig bas, riskerar färgen därefter att spricka eller börjar rulla.
  • Nästa steg i arbetet är applicering av en primer. Det kommer att fungera som grund för färglösningen.

Det är nödvändigt att förbereda wellpapp för målning mycket noggrant och noggrant. Om du behandlar detta skede av arbete med förakt, kommer målning inte att tillåta dig att uppnå önskade resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Tänk på några grundläggande regler för att måla wellpapp på egen hand och hemma

  • Det första steget är att hitta rätt färg. Man bör komma ihåg att lösningar i en sprayburk är bäst lämpade för att hantera små brister på ytan av wellpapp. Om vi pratar om imponerande områden, för det är det mest praktiskt att använda en sprutpistol eller pensel av lämplig storlek.
  • Målningsprocessen måste utföras i speciella kläder. Var noga med att använda handskar. Om en sprutpistol (spray) används för applicering måste du fylla på glasögon och en skyddsmask.
  • För att undvika repor när du rör dig längs arkmaterial måste du ha speciella halkskydd med en mjuk sula.
  • Att färglägga wellpappet visar sig vara det mest praktiska och problemfria om du vänder dig till den kombinerade färgningsmetoden. Detta avser en kombination av luftlös och pneumatisk färgspray. Denna metod är särskilt bekväm i närvaro av en helt rak yta, för att bearbeta baser med en relief måste du fylla på en pensel eller en bred rulle.
  • Innan du målar wellpapp, var noga med att uppmärksamma temperaturen på den valda färgen. Det ska vara mellan –10 och +45 grader Celsius. Tidsintervallet för fullständig torkning av färgskiktet vid en vanlig temperatur på +20 grader kommer att vara från 12 till 20 timmar.
  • Om det behövs måste färgen spädas ut med speciella lösningsmedel. Detta är nödvändigt för att kompositionen ska få den önskade viskositeten. Som lösningsmedel används som regel etylacetat, butylacetat, xylen och andra blandningar av liknande typ.
  • För högkvalitativ applicering av färgkompositionen rekommenderas att hänga wellpapparken så att de står i upprätt läge. Så det blir mycket bekvämare att måla materialet från både fram- och baksidan. Det enklaste sättet att göra detta är att använda trådhängare. Plåtmaterialet bör fixeras med ett avstånd på 2 till 3 m från ingången till rummet där arbetet utförs.
  • Om en tribostatisk spray används måste den ställas in med ett avstånd på 20 till 35 cm från metallytor. När du använder en pulverfärgblandning måste den läggas i jämna parallella lager.

Det är inte svårt att måla wellpappet med egna händer på båda sidor. Om du agerar försiktigt och använder kvalitetsfärg kan du uppnå mycket bra och långvariga resultat.

Rekommenderad: