Tegel Eldstäder (80 Bilder): Tegel Hörn Spisar För Ett Hus På Landet Med Egna Händer, Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Tegel Eldstäder (80 Bilder): Tegel Hörn Spisar För Ett Hus På Landet Med Egna Händer, Storlekar

Video: Tegel Eldstäder (80 Bilder): Tegel Hörn Spisar För Ett Hus På Landet Med Egna Händer, Storlekar
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, April
Tegel Eldstäder (80 Bilder): Tegel Hörn Spisar För Ett Hus På Landet Med Egna Händer, Storlekar
Tegel Eldstäder (80 Bilder): Tegel Hörn Spisar För Ett Hus På Landet Med Egna Händer, Storlekar
Anonim

Eldstäder skapar en unik atmosfär av komfort och värme i rummet.

För några decennier sedan kunde deras ägare vara rika utlänningar eller mycket rika landsmän. Under de senaste åren har ett sådant attraktivt och extraordinärt inslag av interiören dykt upp i stugor, i privata hus och lägenheter för vanliga medborgare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den ryska spisen har alltid varit ett oumbärligt attribut i ett bostadshus. Senare ersattes den av tegel eldstäder. Vid första anblicken kan det tyckas att det inte är någon skillnad mellan dem, men i själva verket är det enheter som har betydande skillnader i prestanda (var och en har sina egna fördelar och nackdelar).

En spis är en struktur som värmer hela rummet . Elden i spisen är täckt med en slutare. Skorstenen viks enligt en speciell teknik. Detta förhindrar att kolmonoxid ackumuleras i rummet och bidrar till en högre värmeöverföring från kaminer i jämförelse med eldstäder. Lufttillförseln till kaminen styrs av en fläkt, som inte är i eldstadens design. Det ger också bränsleekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstaden ger inte värme i stora mängder, vilket är möjligt med användning av en spis. Det tar mycket mer tid att smälta och värma upp kaminen, men en förvärmd spis värmer hela rummet jämnt och värmen i huset kvarstår i 10-15 timmar.

En öppen spis är en enhet som har en mer förenklad design än en spis . Han har en öppen spis och en skorsten är koncentrerad ovanför den. Genom sin design ventilerar eldstaden varm luft mer än den värmer upp den. En eldstuga ligger i väggen eller i det intilliggande territoriet. En dörr eller flik tillhandahålls inte, men en öppen stor öppning görs istället. Genom den faller värmestrålarna på människor som värmer sig vid spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra drag genom skorstenen ger syreåtkomst till rummet. Luft stöder förbränningen av bränslet. Rökuppsamlaren är utformad på ett sådant sätt att rök från eldstaden omedelbart kommer in i skorstenen utan att dröja kvar i rummet.

För att förhindra att rök samlas i rummet är skorstenen gjord med en stor diameter . En eldstad, till skillnad från en spis, kan snabbt värmas upp, men det är nödvändigt att ständigt sätta ved i elden för att hålla den varm.

Utrymmet som värms upp med det är platsen precis framför eldstaden. Till skillnad från en spis använder en eldstad mycket mer bränsle.

Värme kommer in i rummet omedelbart efter att eldstaden har översvämmats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet installeras oftast för att skapa en attraktiv och ovanlig atmosfär i hemmet. Den romantiska atmosfären i rummet med den flimrande elden i eldstaden bidrar till befrielse och avkoppling.

När människor inte bor i huset, men besöker då och då, är användningen av en eldstad bäst lämpad för sådana fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Tegel eldstäder innehåller tre huvuddelar. Detta är en portal, skorsten och eldstad.

Eldstaden är en nisch för eldning . Portalen är den yttre delen av eldstaden, som är dekorerad med olika material (sten, formverk, trä och andra). Enheten genom vilken rök släpps ut från rummet kallas skorsten.

Eldstadskonstruktioner utmärks av konstruktionsmetoden - de är öppna, stängda och halvöppna. När eldstaden och skorstenen i en tegelsten eldstad inte separeras från rummets vägg, utan är inbyggd i den, kallas värmeenheten stängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenen och eldstaden är infällda i rummets vägg . De kallas också slutna (engelska) mönster. Deras fördel är storlek. De är kompakta och kan installeras i mycket små rum.

Väggar i byggnader där en eldstad är planerad måste dock göras tjockare, eftersom deras styrka minskar.

De uppförs omedelbart med byggandet av byggnaden. Deras design beaktas initialt i den allmänna konstruktionsdokumentationen för bostadskomplexet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En struktur längs väggen och intill den kallas en vägg eller halvöppen spis . I sådana konstruktioner är eldstaden och skorstenen inte inbyggd i väggen. Konstruktionen av en halvöppen spis är möjlig i ett rum som byggdes för länge sedan. Dess ombyggnad kommer inte att krävas i det här fallet. En väggmonterad öppen spis anses vara den vanligaste typen. Det kan vara samma storlek, full längd eller avsmalnande överst. Det är inte på något sätt kopplat till själva väggens struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstadsenheter som ligger på avstånd från väggarna i rummet kallas öppna (ö) . De är en av de mest impopulära arterna. Installation av sådana strukturer välkomnas i stora rum, eftersom de tar upp det mesta av rummet i rummet där de är installerade med sitt område. Ö (öppna) strukturer vidrör inte väggen, lågan kan ses var som helst i rummet.

Hörn eldstäder ligger i hörnet av lokalerna, därav deras namn. Med deras hjälp används tomma hörn av rum bekvämt, angränsande rum värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenen i hörnkaminerna är koncentrerad i rummets vägg. Det är omöjligt att lägga ut det med en ihålig tegelsten. Den öppna delen av rökkammaren är gjord av metall. Den kan vara gjord av järn eller betong. Ytan är täckt med tegel, stenar, putsade.

Eldstäder där lågan inte är inhägnad från det gemensamma rummet kallas öppna härdar . Eldstaden är gjord av eldstensstenar. Det kan också vara en järn- eller gjutjärnsöppning.

Ett dekorativt galler fungerar som en barriär (barriär).

Effektiviteten hos sådana strukturer är låg och de fungerar mer som dekoration än som uppvärmningsanordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvärtom är eldstäder av sluten typ utrustade med värmebeständigt glas (glasdörr). Det är koncentrerat mellan eldstaden och rummet. Längst ner i den stängda eldstaden finns en extra kammare för askpannan. Från den tillförs luft till kammaren där förbränning sker. På ugnarna i denna typ av eldstäder är en mekanism installerad som låter dig styra spjället. Alla nyanser av eldstadens struktur och funktion är skickligt gömda under beklädnaden. Den är gjord av sten, dekorativa tegelstenar, kakel. Det kan finnas träramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vedeldade tegel eldstäder används ofta för att installera dem i sommarstugor. Funktionen som utförs av dem är matlagning och uppvärmning med en vattenkrets.

Sådana enheter är billigare än stationära . Bränsleförbrukningen för eldstäder med spiselement är hög. Men deras fördel ligger i förmågan att använda termisk energi oberoende av externa bärare. Till exempel fungerar elpannor ofta inte på grund av problem med att leverera el till sommarstugor. Det finns heller inget behov av att tillhandahålla gaskommunikation (i fallet med en gaspanna).

Kaminen kan utrustas med en ugn, vilket gör det möjligt att laga mat med samma teknik som i ryska spisar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spis - en öppen spis för ett bad är utrustad med en tank för uppvärmning av vatten . Tankar varierar i storlek och modell. Närvaron av en sluten eller öppen portal skiljer badkonstruktioner från andra typer. Tegel eldstäder för bad värmer upp rummet mycket snabbt, värmen kvarstår länge. På landet kan du fästa en grill på en tegelsten.

Installation av vedeldade tegelstenar kräver en grundlig teknisk analys. Särskild uppmärksamhet ägnas åt skorstenens placering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och design

Eldstaden i huset är som en härd. Han symboliserade alltid fred, tröst. Därför blev utrymmet nära elden en favoritplats för hela familjen.

Under lång tid försökte adelsmän och rika människor att betona vikten av eldstaden . De försökte dekorera dess fasad med ädelmetaller och stenar. Med tiden har stilar och mönster av eldstäder uppstått. Beroende på uppvärmningsenhetens utformning, dess dimensioner, väljs också materialet för murverket. Klädseln är gjord med röda tegelstenar eller eldfasta vita tegelstenar används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan täcka eldstaden med en dekorativ sten. I rummet där det ligger spelar design en viktig roll. Interiörens stil beror också på hur alla inredningselement (möbler, gardiner, gobelänger, mattor, vaser och andra tillbehör) kombineras med varandra.

Det finns flera arkitektoniska stilar av eldstäder. De mest kända av dem är följande: country och ryska, barock (rokoko) och klassicism, imperium och modern, högteknologisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassicismstilen kännetecknas av mycket strikta former och symmetri av linjer . Eldstadens design för vardagsrummet ska vara ädel. Målning används ofta som dekoration. Ensemblen kompletteras ofta med mjuka pastorala figurer. En marmorspis ser väldigt fin ut. Lämpliga inredningselement väljs för det. Bilder placeras i närheten eller gjutlister med komplexa reliefprydnader görs. Finns i brons- eller guldfinish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäder i lantlig stil är raka motsatsen till klassiska mönster. Land eller "rustikt" i översättning betyder grovt eller flisat. Eldstäder är gjorda av naturmaterial (grova stenar eller trä). Känslan av att vara i kontakt med vilda djur kommer när man tittar på en öppen spis. Denna stil är lämplig för älskare av natursten.

Barockstil (rokoko, renässans) speglar frodiga former . Eldstäder i denna stil är låga, täckta med marmorplattor. Vanligtvis är rummet där eldstaden ligger dekorerad med målningar i dyra ramar, och använder också tunga fallande gardiner och inlagda takfönster. Ofta hängs en spegel i en snidad ram över eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av 1700 -talet dök Empire -stilen upp. Han tillhör den kungliga typen. Dess främsta egenskap är övervägande över allt. Designobjekt kännetecknas av monumentaliteten i deras former. Möbler är utvalda med dyra klädsel, stora speglar hängs på väggarna. Eldstäder är dekorerade med sfinxer, lejonhuvuden. Strikt symmetri i allt skiljer imperiet från andra stilar.

Eldstad i jugendstil läggs något långsträckta . Inredningen speglar färskheten i idéer och bilder. Sten och metall kombineras till en ensemble. Eldstaden är gjord rund eller ges en ny ovanlig form. En sådan öppen spis är helt individuell och blir centrum för attraktionen i hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hi-tech uttrycker maximalism i användningen av rymden. Möbler med metall- och glasinsatser är vanligtvis koncentrerade kring eldstaden. Inredningen kännetecknas av sin återhållsamma form. Denna stil anses kall och diskret. Eldstäder är dekorerade med material som granit, marmor. De använder också keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ryska stilen innebär att kakel används som dekoration för en öppen spis . Sådana strukturer är utomordentligt vackra, eftersom plattorna har olika former och färger. När eldstaden är översvämmad återstår ett tomrum mellan tegelstenen och kakelytan med murtekniken. Fyll den i installationsprocessen med sand eller krossad sten från tegel. Som ett resultat av uppvärmning avger detta material värme under lång tid. Tomrummen balanserar uppvärmningstemperaturen på kakel och tegel, på grund av detta kan eldstäder inte förstöras och kan fungera i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och diagram

Den vanligaste typen anses vara en hörnkamin. Det passar organiskt in i utrymmet i även ett litet rum. Skorstenen och dess portal är i hörnet, på grund av detta är rummet inte rörigt.

Eldstaden nära hörnpisen kan vara stängd eller öppen, beroende på din önskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att vika spisen korrekt måste du först göra ritningar och diagram som en hel struktur och enskilda delar. Noggranna beräkningar gör det möjligt att undvika misstag under murverk. Först och främst måste du veta storleken på ett lanthus, göra mönster för skorstenen och eldstaden och klargöra vilket material murverket kommer att tillverkas av. På ritningarna måste du visa eldstaden i olika utskott: ovanifrån, sidovy, rakt fram.

Bild
Bild
Bild
Bild

En välbyggd eldstad måste uppfylla följande egenskaper:

  • värma upp rummet;
  • inte ha sprickor eller defekter för att undvika rök;
  • dess utseende bör kombineras med det inre av rummet.

Till exempel planeras en eldstadinstallation i ett rum med en yta på 20 kvadratmeter med en takhöjd på 3,5 meter. Husets volym kommer att vara 70 kubikmeter (20x3, 5). Förhållandet mellan eldstadens höjd och eldstadsdjupet är 1/2 eller 1/3. Om måtten inte respekteras och eldstaden med ökat djup installeras minskar värmen i rummet. När djupet är grundare kan det finnas rök. Därför är överensstämmelse med dimensionerna huvudkriteriet för framgångsrikt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhål beror på ugnens yta . Skorstenens standardmått är 14x14 cm. Med skorstenens runda form kan den vara från 8 till 14 centimeter. Skorstensplanen måste utarbetas till minsta detalj. Det är bäst att göra det av tegel. Skorstenens konstruktion börjar med att lägga grunden, sedan installera ordern (skenor) för att markera murraderna, sedan görs mopping (injektering av skorstenens inre yta), huvudet (skorstenens övre del) och skorsten (lock) installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest initiala och viktiga elementet i att lägga en eldstad är beräkningen och konstruktionen av grunden . Det måste vara pålitligt och hållbart. Vi får inte glömma att det är omöjligt att göra grunden för väggarna och eldstaden densamma. Dessa baser bör vara olika, eftersom deras viktbelastning inte är densamma och med tiden kommer krympningen också att vara annorlunda. Efter att fundamentets storlek har beräknats gör de en plan för eldstaden på källarplanet. Fundamentets bredd ska vara fem till sju centimeter bredare än källarradens bredd.

Efter beräkningarna, fortsätt direkt med att hälla grunden och lägga eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäder med vattenvärmekrets är mycket populära. För att installera dem i förortsbyggnader använder de sig av svetsmaskiner.

När det gäller yttre egenskaper liknar en sådan eldstad en spis på ben med ett yttre avgasrör.

Bild
Bild

Värmeväxlaren är gjord minst 5 mm tjock . Det värms upp snabbt och sprider värme i rummet. Eldstaden och vattentillförseln är anslutna till den beroende på hur hela värmesystemet i huset är tillverkat. Kylvätskans volym, vid vilken hela kretsen fungerar effektivt, är 55-85 liter. Den maximala ytan som kan värmas med en öppen spis med vattenkrets är 230 kubikmeter. Expansionstanken installeras inom 7-11% av värmekretsens totala volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstaden i en metallspis är gjord på två sätt. Den är gjord separat från hela strukturen. En spole sätts in och kopplas sedan till en gemensam öppen spis.

Det andra sättet är att eldstaden är gjord utan topplock . En skorstenbas (skjorta) sätts in och fästs, och sedan fixeras spolen.

Du kan reglera temperaturen i eldstaden med hjälp av bränsle (öka eller minska den) och använda fläkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kamininsatsen ligger på samma nivå som radiatorerna, installeras en extra cirkulationspump. Det hjälper rörelsen av kallt och varmt vatten och förhindrar att spolen kokar. Eldstadens effektivitet vid användning av cirkulationspump ökar betydligt. Pumpen placeras i källaren i huset eller tvättstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För alla som vill göra en öppen spis i huset med egna händer, bör du använda instruktionerna för läggning. Konstruktionen av en sådan struktur måste utföras på en förberedd grund.

I början förbereds en grop för att hälla grunden ., den ska vara 15-20 centimeter bredare än grunden. Dess djup bör inte vara mindre än 50 centimeter. Fundamentet kan tillverkas av både betong och tegel. På botten hälls krossad sten med 10-12 cm och tampas. Därefter är formen gjord av trä och placerad på basen. Sedan hälls grunden och väntar på att den ska torka. Hörnen kontrolleras med en nivå och alla oegentligheter utjämnas och utjämnar den horisontella ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gjutna grunden för pålitlig fixering lämnas i 5-7 dagar. Den färdiga grunden ska vara 7-8 centimeter under golvnivån.

När fundamentet är klart är det täckt med takmaterial för vattentätning . Några dagar före läggning blötläggs lera för murbruk. Efter korta intervaller, tillsätt vatten till det och rör om. Lösningen blir bättre om du tillsätter cement till den.

Den första raden med tegel läggs med kanter och görs solid. De efterföljande raderna läggs ut platta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallådan (fläkten) är fixerad i en urtagning, ask ackumuleras i den . Den tredje raden måste nödvändigtvis stänga en del av denna ruta. Lägg sedan raderna för eldstadsinsatsen och riv. I den femte raden görs utskjutningar framåt. Detta är nödvändigt för att göra överlappningar. Så att det inte finns några avvikelser från teglet ens med 1 mm, måste du kontrollera murens vinkel med en lod. Du måste också kontrollera beställningen hela tiden.

Börja från den sjätte raden och upp till den nionde, inklusive, lägg ut eldstaden. Gjutjärnsgaller läggs på botten av eldstaden. De har olika storlekar, du måste välja din egen för varje eldbox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelstenar används inte för efterbehandling av eldstaden. Tegelbeklädnad av en eldstad görs enligt vissa regler och kostnaden för sådant arbete är hög.

Efter att ha vänt mot eldstadsinsatsen fästs dörrarna upp till hälften (vid en stängd öppen spis). Gjutjärnsdörrar är nedsänkta i tegel med ståltråd.

När spisen är öppen används inte dörrarna . Läggningen fortsätter upp till rad 20. En spegelbas är installerad mellan raderna 13 och 19. Teglet placeras vertikalt på en sluttning. Från 20 till 21 rader skjuts tegelstenarna fram lite, detta gör det möjligt att begränsa eldstaden. Rad 22 och 23 bildar en skorstentand som sticker ut 20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

På 24: e och 25: e raden, lägg ut kaminhyllan. Därefter fortsätter de med att lägga ut skorstenen. Med sin layout slutar processen, varefter vändningen är klar.

En öppen spis, till skillnad från andra enheter, innehåller element och delar som fungerar sammankopplade. Funktionen av hela systemet som helhet beror på hur de enskilda elementen fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Eldstadsmurverkare ger följande användbara tips:

  • På taket, vid utgången från skorstenen, bör en överlappning (utter) placeras. Detta element skyddar mot brand.
  • När härden inte kan installeras i ett rum på grund av väggarnas tjocklek, kan den läggas ut i angränsande rum.
  • Det bästa alternativet för en eldstad för ett hus där de bor länge är en väggmonterad, dess konstruktion påverkar inte byggnadens layout.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

När du väljer en struktur måste du vara uppmärksam på dess form.

  • En asymmetrisk hörnkamin passar bra in i både stora och små rum.
  • Den klassiska versionen av eldstaden är en öppen röd tegelportal. Det kommer att se vackert ut i ett trähus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I ett hus med en modern inredning skulle det vara lämpligt att placera en struktur i jugendstil.
  • För ägare av stora vardagsrum är en öppen spis inredd i barockstil lämplig. Portalen i denna stil är dekorerad med stuckaturlister med lockar.
  • För älskare av rustik stil skulle det bästa vara ett hörn eller en väggportal, dekorerad med skal, sandsten.
  • Du måste välja en viss typ av öppen spis med hänsyn till husets tekniska egenskaper och stilen i dess design.

Rekommenderad: