Mini-pannrum: Schema För Små Pannrum För Privata Hus, Gas, På Pellets Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Mini-pannrum: Schema För Små Pannrum För Privata Hus, Gas, På Pellets Och Andra Modeller

Video: Mini-pannrum: Schema För Små Pannrum För Privata Hus, Gas, På Pellets Och Andra Modeller
Video: Slå lägre genom att minska loftet på klubban i träffen... 2024, Maj
Mini-pannrum: Schema För Små Pannrum För Privata Hus, Gas, På Pellets Och Andra Modeller
Mini-pannrum: Schema För Små Pannrum För Privata Hus, Gas, På Pellets Och Andra Modeller
Anonim

Det är inte alltid möjligt att ansluta en byggnad till centralvärme eller tilldela en separat byggnad för ett modulärt pannrum. Oftast är detta svårt, och det är i detta fall som minipannrum kommer till undsättning. Ett sådant ovanligt system placeras i en speciell behållare som kan placeras hemma eller på gården.

Det är dock viktigt att ansluta det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett minipannrum är en liten, fristående enhet för ett privat hus som ger värme och konstant varmvattenförsörjning. Det ser ut som en behållare med nödvändig utrustning inuti. Den maximala effekten för en sådan design kan nå 0,5 mW. Standardutrustningen är följande.

  • Varmvattenpannor . Det kan vara en, men det finns modeller där två är anslutna till en struktur.
  • Cirkulationsutrustning . Kraftfulla pumpar används för att ge systemet rätt tryck.
  • Rökavlägsnande system, slagg- och askborttagning .
  • Automationssystem . Det är med dess hjälp som arbetet och alla processer kontrolleras. I modern utrustningsalternativ finns det en fjärrkontrollfunktion - via SMS eller via en internetanslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet i ett litet pannrum börjar med att värma kylvätskan i pannorna . Den värms upp till en viss temperatur och pumpas sedan till den anslutna byggnaden. Automatiseringssystemet säkerställer en konstant drift av pannrummet utan avbrott.

Från vilken typ av panna som användaren valde kommer bränsletillförseln att utföras genom att pumpa överföring med hjälp av skruvar eller vibrationer . Hur länge ett minipannrum kan fungera oberoende beror på typ av bränsle.

Till skillnad från fastbränslepannor, där konstant mänskligt arbete krävs (tillsättning av kol eller ved), kräver flytande bränsle, gas- eller pelletspannor inte konstant underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ är systemen uppdelade i 2 typer

  • Öppen - installationen är billigare, driftskostnaderna är högre. Här är kylvätskan i kontakt med luft, värme försvinner delvis.
  • Stängd är ett mer populärt schema. Det är förseglat, så värmeförlusten är minimal, men installationsprocessen är mer mödosam. Uppvärmd i systemet cirkulerar kylvätskan tack vare pumpenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fast bränsle

Denna typ av modulära pannrum körs på trä, komprimerat vedavfall, pellets. Fastbränslesystemet väljs enligt kundens instruktioner och krav - önskad effekt och värmekapacitet väljs.

Tankarna för bränslets placering skiljer sig också åt, allt beror på dess typ:

  • pelletsbehållare är utrustade med ytterligare skruvtransportörer eller vibrationer;
  • för granulärt bränsle är en speciell tank monterad på tankens tak;
  • för ett vedeldat pannrum installeras en pyrolyspanna, där ved och flyktiga ämnen som släpps ut av dem bränns separat - detta system minimerar en persons vistelse på arbetsplatsen.

Automatiseringssystemet innehåller funktioner som förhindrar överhettning och ger tryckavlastning vid behov. Pelletspannrum är ett av de mest lönsamma värmealternativen om det inte finns möjlighet att ansluta gasutrustning.

Ett sådant minipannrum tar inte upp det användbara området i bostadsutrymmet, och det automatiska läget kan upprätthållas i upp till flera månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För koluppvärmning

Minipannor som drivs av kol. Fördelarna med denna design:

  • enkelhet i systemet, på grund av vilken anslutningen utförs på mycket kort tid;
  • underhålls- och reparationsarbete kan utföras av användaren oberoende;
  • om det behövs kan behållaren enkelt installeras på ett annat ställe;
  • pålitligt system, vid transport är risken för skador minimal.

Med förbehåll för underhållsreglerna är livslängden så lång som möjligt. I vissa moderna modeller tillåter autoladdningsfunktionen för bränsle minikolpannan att arbeta i ett autonomt läge. Den största nackdelen med designen är bränsletanken - den måste vara stor, och detta kommer att kräva att det är användbart i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Naturgas eller propan-butanbränsle. Till skillnad från tidigare minipannrum har den inte sådana nackdelar. Skiljer sig i installationen enligt reglerna för GOST och SNiP. Periodiskt underhåll och temperaturinställning krävs för kontinuerlig autonom drift.

Vissa modeller har en termosensor, tack vare vilken kylvätskans temperatur automatiskt regleras . Gas är en billig typ av bränsle, vilket gör designen ganska ekonomisk.

Installation och anslutning tar ungefär en månad, eftersom officiell registrering krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande bränsle

En ganska vanlig typ av pannrum. Det fungerar på alla typer av flytande bränsle, och det är också möjligt att omvandla det till arbete på flytande gas. Om det uppvärmda rummet är stort är det möjligt att installera en industriell panna . Pumputrustningen gör bränsletillförseln automatiserad.

Den största nackdelen med denna typ av panna är att bränsle förbrukas i stora mängder, vilket kräver en rymlig lagringstank.

Tanken installeras i ett rum med bra uppvärmning eller i marken under frysnivån, och detta är ytterligare tid för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemangsregler

Beroende på vilken typ av bränsle du väljer kan platskraven vara grundläggande och specifika. Det första inkluderar följande.

  1. Det högsta tillåtna antalet pannor per rum, oavsett storlek, är 2 st.
  2. Installation i ett rum med brandfarligt material är inte tillåtet. Väggarna ska vara av tegel eller betong, och den sista dekorationen ska göras med kitt eller keramiska plattor. Golvet är fyllt med betong eller täckt med metall.
  3. Skorstenen och ventilationssystemen måste vara lämpliga för den valda utrustningen. Ökade krav ställs på ventilationsstrukturen i det gaseldade pannhuset. Enligt standarden ska luftförnyelse ske med intervall om 20 minuter.
  4. En förutsättning är närvaron av minst ett fönster och en dörr som svänger upp mot gatan. Enligt brandsäkerhetsregler är det också möjligt att installera en andra dörr som leder till tvättstugan.
  5. Baserat på storleken på det installerade inventariet och med hänsyn till det extra utrymmet beräknas rummets yta för enkel underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda regler för installation av ett gaspannrum

  • Om pannans effekt inte överstiger 30 kW behövs inget separat rum för utrustning. Boende är möjligt i ett kök med god ventilation, där rummets volym kommer att vara minst 15 kubikmeter och takhöjden är minst 250 centimeter.
  • Huvudkraven för gaspannor är att förhindra gasläckage, så fönstrets bredd är minst 50 centimeter och dörren är 80 centimeter.
  • Det är viktigt att komma ihåg att installationen av ett gaspannrum är oacceptabelt under nivån på första våningen i rummet, eftersom gasen är tyngre än luft. Vid läckage ackumuleras det och det är ganska problematiskt att ta bort det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om effekten är över 30 kW behövs ett separat rum, vars konstruktionsregler beskrivs i byggkoderna:

  • grunden måste hällas separat från husets bas;
  • en strikt definierad mängd sand läggs till betonglösningen för fundamentet;
  • en extra grund hälls för pannan, högt 20 centimeter över totalen;
  • även under pannan behöver du en extra kakel eller skifferbeläggning, som har ett utskott på 10 centimeter;
  • det måste finnas ett avloppssystem för tömning av kylvätska vid en olycka;
  • du kan inte röra upp utrymmet runt utrustningen med 70 centimeter;
  • gränsen för brandmotstånd för finishen är 0,75 timmar;
  • en gasdetektor krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gaspannan måste åtföljas av ett intyg om att enheten uppfyller alla säkerhetskrav.

För fastbränslesystem väljs en lokal för icke-bostäder eller en separat byggd . Byggnadens inredning måste också vara gjord av brandsäkra material. Avståndet från eldstaden till väggen är 120-150 centimeter. Från väggarna till pannan - ett gap på minst 100 centimeter.

Eventuella tillbyggnader ovanför själva pannrummet är förbjudna . Det måste finnas en kraftfull lufttillförsel från gatan. Om pannrummet ligger på bottenvåningen eller på en lägre nivå är det obligatoriskt att installera en dörröppning mot gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kol väljs som fast bränsle måste befintliga elektriska ledningar skyddas från inträngande av kolpartiklar för att undvika en explosion (det är möjligt vid en viss koncentration).

Installation av en behållare för flytande bränsle är lättare, det behövs inga särskilda tillstånd och certifikat . Den kan monteras både i byggnaden och på gården. Installationsrummets volym måste vara minst 4 kubikmeter.

Om extern ventilation är installerad behöver du 8 centimeter per kubikmeter för en effekt på 1 kW luft.

Rekommenderad: