Förstärkare För Högtalare: Miniförstärkare För 100 Watt Och Andra Modeller. Vad är Små Förstärkare För? Urval För Aktiva Och Passiva Högtalare

Innehållsförteckning:

Video: Förstärkare För Högtalare: Miniförstärkare För 100 Watt Och Andra Modeller. Vad är Små Förstärkare För? Urval För Aktiva Och Passiva Högtalare

Video: Förstärkare För Högtalare: Miniförstärkare För 100 Watt Och Andra Modeller. Vad är Små Förstärkare För? Urval För Aktiva Och Passiva Högtalare
Video: Connect bookshelf speakers to computer - Step by step 2024, Mars
Förstärkare För Högtalare: Miniförstärkare För 100 Watt Och Andra Modeller. Vad är Små Förstärkare För? Urval För Aktiva Och Passiva Högtalare
Förstärkare För Högtalare: Miniförstärkare För 100 Watt Och Andra Modeller. Vad är Små Förstärkare För? Urval För Aktiva Och Passiva Högtalare
Anonim

Att välja rätt förstärkare för ljudhögtalare är inte så lätt som det kan tyckas vid första anblicken. Felaktigt utvald utrustning kommer i bästa fall att leda till att högtalarna helt enkelt inte ger högkvalitativ ljudåtergivning, och i värsta fall kommer det att leda till en omstart och nedbrytning av högtalarsystemet.

Det är därför, innan du väljer en förstärkare, är det nödvändigt att studera mer detaljerat vad det är och vilka krav den måste uppfylla.

Särdrag

Alla högtalarsystem för yrkesmässigt och hushållsbruk använder en speciell enhet - en ljudförstärkare. Det är nödvändigt att säkerställa hög, tydlig och högkvalitativ ljuduppspelning utan störningar eller störningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet omvandlar den inkommande elektriska signalen till en starkare genom att öka strömmen. Effektförstärkaren är tillverkad både som en separat enhet, som ingår i den akustiska installationen, och i form av en inbyggd komponent. Installationen innehåller följande konstruktionselement:

  • direkt ljudförstärkare - ansluter till en källa för ljudinspelningar, kan skilja sig åt i högre eller lägre utspänning;
  • kraftenhet - detta element är ansvarigt för att omvandla det inkommande elektriska flödet till ström med högre spänningsparametrar;
  • utgångssteg - består av en grupp transistorer som omvandlar högspänningen från strömförsörjningen till rätt signalform, som överförs till ljudenheten;
  • justeringsmodul - denna komponent finns endast i fristående förstärkare, den bestämmer finjusteringen av ljudkvaliteten vid utgången.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen för alla ljudförstärkare reduceras till flera processer

  • Från ett vanligt elnät på 220 volt strömmar ström in i strömförsörjningen, varefter den omvandlas till ett konstant värde.
  • En ljudförstärkare för akustiska system tar emot en signal från vilken enhet som helst som är ansluten till dem, till exempel en spelare, via ingångarna och ändrar dess amplitud med en konstant ström. I detta fall förblir ljudvågans längd oförändrad.
  • Signalen med förstärkt effekt överförs till utmatningsenheten, det vill säga högtalarna, genom vilka den redan återges i ett tydligare och bättre ljud.
Bild
Bild

Varför behöver du det?

Många kallar ljudförstärkaren "hjärtat" i ljudsystemet - den är ansvarig för den mångfaldiga ökningen av signalstyrkan.

Det är känt att all ljudinformation i akustisk utrustning överförs med hjälp av elektriska vibrationer … Både analoga och digitala installationer fungerar bara efter att ha mottagit data från en angränsande enhet eller från någon annan enhet. Som ett resultat är de elektriska svängningarna vid utgången ganska svaga. Naturligtvis innehåller de all information som är nödvändig för ljudåtergivning, men de kan inte utföra något seriöst arbete. Det är därför varje högtalare, inklusive var och en av dess högtalare, kräver rätt strömförsörjning, annars blir ljudet inexpressivt.

Det är för detta ändamål som en ljudförstärkare används: det förbereder ljud för akustik, berikar det och laddar högtalarna bokstavligen med energi genom linjeutgångarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

2000 -talet har utan tvekan bidragit till den tekniska mångfalden. Numera presenteras förstärkare för högtalare i en mängd olika utföranden, men du kan göra en bekväm klassificering av sådan utrustning.

Så det finns tre huvudtyper av sådan utrustning

  • Förförstärkare . Om till exempel en enhet som en enkel mikrofon fungerar i dålig kvalitet, kommer förstärkaren att hjälpa den att bearbeta ljudet, förbättra informationsdata och lägga till nödvändig effekt.
  • Slutförstärkare … Denna enhet är engagerad i sina omedelbara uppgifter, det vill säga den förstärker ljudet. Detta är den typ av utrustning du ser i inspelningsstudior, tillsammans med alla andra professionella prylar och installationer.
  • Integrerad förstärkare . Det är en slags hybrid av ovanstående. Detta system är det mest utbredda och efterfrågade bland användarna. Liksom alla andra kombinationsinställningar ger den en något lägre kvalitet på ljudåtergivning i jämförelse med konsertförstärkare, men samtidigt vinner den betydligt i sin mångsidighet och överkomliga pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En förstärkare för högtalarna utmärks också av möjligheten att ta emot signalen

Den analoga enheten drivs av elektriska vibrationer som kommer från spelaren och multiplicerar deras effektparametrar. För att ansluta en sådan förstärkare till digital sändning behöver du speciella omvandlare.

Digital, som namnet antyder, konverterar inkommande digitala ljudsignaler till analoga, vilket gör dem förståeliga för högtalarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av förstärkare kan transistorer fungera på olika sätt, det vill säga de element som ökar signaleffekten inuti själva enheten. Deras typiska indelning på denna grund är så mångsidig att det bara är möjligt att fokusera på de mest betydande skillnaderna. Utan att gå in på tekniska detaljer, låt oss rikta din uppmärksamhet mot de tekniska och operativa parametrar som är inneboende i utrustning av olika kategorier.

  • Klasserna A, B, AB, H och deras olika derivat. Trots att utrustningen i de presenterade kategorierna kan skilja sig åt i graden och perioden för öppnandet av transistorerna för att leda ström, är principen för deras funktion ungefär densamma. Huvudproblemet med vilken högtalare som helst är att i det inledande skedet av strömpassering sker ofta olinjär distorsion av utsignalen. Alla förstärkare i klass A är utformade för att neutralisera dem. Detta leder till minskad effektivitet och allvarlig överhettning av utrustningen. Följaktligen erkänns förstärkare i grupp A som de mest exakta, de är mindre mottagliga för störningar än andra, men de har lägre prestandaparametrar.
  • Förstärkare i klass D . Sådan utrustning passerar omedelbart elektrisk ström. Som ett resultat minimeras närvaron av olinjär distorsion. Strikt taget är denna version av förstärkare motsatsen till den första gruppen. De ökar betydligt i effektivitet, men visar sig svagt när de reproducerar frekvensområdet, detta är särskilt märkbart när det gäller högre frekvenser. Det är vettigt att använda sådana förstärkare i bilar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

För att förstå variationen av den presenterade ljudförstärkningsutrustningen är det värt att överväga de mest populära modellerna som har fått de bästa betygen från experter och användare.

Yamaha A-S201

Fördelarna med denna modell inkluderar möjligheten att skapa ett surroundljudsutrymme, närvaron av ett phono-scen och alternativ för automatisk avstängning.

Nackdelarna inkluderar bristen på en balansregulator, liksom ljudnivån, som är något högre än i vissa andra liknande system.

Denna modell är en integrerad förstärkare som levererar 100 watt per kanal - denna kraft är mer än tillräckligt för alla typer av högtalare. Uttrycker sig perfekt i ljudåtergivning av alla, även de mest komplexa melodierna.

Modellen ser snygg och lakonisk ut, tillverkad av pålitliga och praktiska material.

Bild
Bild
Bild
Bild

SMSL SA-36A Plus

Denna modell har Bluetooth, vilket gör det möjligt att sända ljud från telefonen eller via radio. Förutom, en USB -port finns, samt en plats för microSD -kort.

Fördelarna inkluderar liten storlek och överkomlig kostnad. Av nackdelarna noterar användarna otillräcklig ström, liksom en extern strömförsörjning.

Sammantaget är detta en ganska intressant kompakt förstärkare som sänder höga frekvenser bäst av allt, även om låga låter ganska anständigt.

Optimal för medeleffektakustik, fungerar bäst i små rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

TPA3116 LM1036 (2.0)

En annan representant för bärbara klass A-miniförstärkare som levererar 50 watt per kanal. Denna enhet är dubbelt så kraftfull som sin föregångare, den ger skarp och tydlig ljudåtergivning, och Effektiviteten når 90%, så att utrustningen praktiskt taget inte värms upp och inte behöver några ytterligare strukturer för kylning.

Sammantaget är detta en billig och pålitlig modell som är det bästa valet för hemmabruk.

Bland bristerna noterar de frånvaron av ett fodral, samt en extern strömförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pioneer A-10

Denna utrustning ger ett fint, djupt basljud, men diskanten är också mycket trevlig. I ljudet kan du känna en viss "rörliknande" kvalitet, även om ljudomfånget i allmänhet är mer gediget . Den har höga signal-till-brus-parametrar. Samtidigt kännetecknas det av ökade krav på ljudkällan.

Det var dock inte utan sina nackdelar. Särskilt, när man lyssnar på hög volym värms utrustningen märkbart upp och går vid långvarig drift helt enkelt i försvar . Dessutom finns det ingen fjärrkontroll i satsen, vilket gör driften inte helt bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper den optimala modellen av en ljudförstärkare för högtalare måste du fokusera på sådana grundläggande parametrar som enhetens effekt och impedans.

Kraft

Effektegenskaper anges vanligtvis i bruksanvisningen, som ingår i paketet, liksom direkt på kroppen. Det är nödvändigt att skilja mellan toppeffekten, som högtalarna kan ta under en kort tid, och den nominella effekten, det vill säga den vid vilken ljudet kommer att återges utan störningar och distorsion. Det är på den som du behöver använda utrustningen.

Med fel utrustning är några obehagliga manifestationer möjliga

Om förstärkarens effekt är högre än högtalarens effekt behöver du inte oroa dig, men bara om du inte planerar att slå på högtalarna maximalt. I allmänhet räcker 50-70% av det högsta möjliga för bekvämt lyssnande. Experter tror att denna kombination ger ljud av högsta kvalitet . Det är dock möjligt att du någon gång, något glömmer, bestämmer dig för att ställa in maximal volym, och detta kommer att skada högtalardiffusorerna allvarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kraften i installationen matchar kraften hos högtalarna, så är det vid första anblicken den perfekta kombinationen . Men igen, vid den maximala volymen, fungerar den akustiska installationen med sin maximala kapacitet, levererar likström till utgången och därigenom inaktiverar högtalaren. Naturligtvis är modellerna av högsta kvalitet utrustade med speciella kondensatorer, vilket kan minska risken att "steka" utrustningen, men du ska inte riskera det. Det är bäst att använda sådan utrustning inom 40-70% av den möjliga volymen.

Förstärkarens effekt är mindre än effektparametrarna för den akustiska installationen. Det verkar som om problemen här är absolut uteslutna, men som praktiken visar, med aktiv drift, kvarstår fortfarande risken att "steka" med likström. Rekommendationen är densamma: försök att inte slå på utrustningen mer än 60-70% av den möjliga nivån.

Bild
Bild

Motstånd

Det är allmänt accepterat att ju högre impedansindex, desto tydligare blir ljudåtergivningen, eftersom motståndet har förmågan att dämpa distorsion och olika typer av buller. Du måste dock förstå det Till skillnad från samma hörlurar, där impedansparametrarna kan variera över ett ganska brett intervall, är denna indikator i högtalare vanligtvis i korridoren från 4 till 8 ohm . Allt annat är motståndet här lägre än strömförbrukningen för högtalarna respektive, och ljudvolymen är tystare.

En situation där förstärkarens impedans är lägre än högtalarnas impedans anses vara ganska farlig. I det här fallet kanske högtalarna helt enkelt inte klarar den inkommande signalen och misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ideala fallet är när motståndet för båda enheterna kommer att motsvara varandra.

I en situation där förstärkarens impedans är mindre än motsvarande parameter för högtalarna riskerar du inte att använda den akustiska utrustningen . Samtidigt blir uteffekten fortfarande en och en halv, eller till och med två gånger mindre än vad din akustik kan ge - det vill säga att högtalarna helt enkelt inte ger sitt fulla ljud.

Hur ställer man in korrekt?

Om du har installerat ett passivt ljudsystem behöver du en tvåvägs ljudförstärkare för att ansluta. Om det finns många högtalare till ditt förfogande är det bättre att ta en fyrkanalig, eftersom det är omöjligt att samtidigt ansluta både en förstärkare och en subwoofer till en tvåkanals .- i detta fall blir effekten för hög och enheten kan brinna ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtalarna matas till förstärkaren via en kabel, vanligtvis RCA . Lite mindre vanligt används en två-trådig "tulpan", den innehåller röda och vita trådar för olika kanaler. Ena änden av tråden ansluts till högtalarna, den andra till motsvarande kontakt på förstärkarkroppen. Sedan är förstärkaren ansluten med en kabel till enheten som ansvarar för ljudutmatning (dator, TV eller spelare).

Vi uppmärksammar ännu en gång det faktum att du kan ansluta antingen ett par fronthögtalare eller bara en subwoofer till en tvåvägsförstärkare, men inte alla tillsammans.

Rekommenderad: