Vattenrening För Pannhus: Schemat För Beredning För Uppvärmningssäsongen, Syfte Och åtgärder För Kemisk Vattenrening Av Pannanläggningar

Innehållsförteckning:

Video: Vattenrening För Pannhus: Schemat För Beredning För Uppvärmningssäsongen, Syfte Och åtgärder För Kemisk Vattenrening Av Pannanläggningar

Video: Vattenrening För Pannhus: Schemat För Beredning För Uppvärmningssäsongen, Syfte Och åtgärder För Kemisk Vattenrening Av Pannanläggningar
Video: SEMI-installation av av våra vattenfilter 2024, Maj
Vattenrening För Pannhus: Schemat För Beredning För Uppvärmningssäsongen, Syfte Och åtgärder För Kemisk Vattenrening Av Pannanläggningar
Vattenrening För Pannhus: Schemat För Beredning För Uppvärmningssäsongen, Syfte Och åtgärder För Kemisk Vattenrening Av Pannanläggningar
Anonim

Modern pannutrustning är en komplex sak och kännetecknas av stor funktionalitet. Men samtidigt är den mycket känslig för olika negativa faktorer. Endast genom att veta allt om vattenrening för pannhus kommer det att vara möjligt att undvika negativa konsekvenser och optimera driften av system.

Bild
Bild

Särdrag

Huvudmålet med vattenrening för pannor är att förhindra bildning av olika avlagringar på utrustningens huvudsakliga arbetsdelar. Möjligheten att leverera värme, varmvatten och ånga till alla konsumenter beror på hur samvetsgrant förberedelserna för uppvärmningssäsongen utförs . Och inte bara för att leverera, utan för att göra det kostnadseffektivt, med minimala resursutgifter och mänskligt arbete. Vattenbehandling är tillförsel av vätska till den inledande mjukningskretsen och sedan till insidan av pannstationerna. Rengöring från skadliga ämnen utförs på ett flerstegs sätt.

Vatten bereds på ett visst sätt för både skepps- och varmvattenpannor . Huvudsyftet med vattenbehandlingsutrustning är att mjuka upp hårt vatten. Samtidigt avlägsnas en betydande mängd förorenande partiklar från den. Hög hårdhet beror i de flesta fall på en betydande koncentration av salter och grova mekaniska föroreningar.

Men för att lösa problemet krävs ibland andra åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenreningsmetoder

Kemisk vattenrening av ångpannor och installationer är inte det enda alternativet. Sedimenteringsmetoden används mycket oftare. Slutsatsen är att suspenderade fasta ämnen deponeras på och inuti filterytorna. Ibland kombineras dessa metoder och speciella reagenser tillsätts i vattnet för effektivare utfällning. En sådan lösning hjälper perfekt att eliminera inte bara suspensioner, utan också vätskans kolloidala komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omvänd osmos används ofta . Den produceras med ett speciellt membran. Denna lösning ger utmärkt filtrering av nästan alla organiska föroreningar. Membranet fångar också stabilt upp bakteriella och virala föroreningar. Men problemet är att med omvänd osmos är vattenreningen alltför intensiv, och den kommer att tömmas på användbara ämnen.

En annan nackdel är den höga kostnaden för membranet . Det förstörs lätt genom överdriven ansamling av föroreningar på ytan. Dessutom har membrantekniken inte en hög flödeshastighet av vatten. Detta är ett slags "återbetalning" för hög effektivitet.

En alternativ lösning är vattenbehandling på grund av jonbyte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenten här kommer att vara ett speciellt harts placerat i patronen. Natriumjoner, som är en del av hartset, utför bara rengöringsutbytet . Metoden fungerar effektivt, men systematisk byte av patroner kommer att krävas. När det gäller kemisk vattenrening i ordets rätta mening innebär det användning av oxidanter, främst syre, ozon och några andra ämnen. Den mest intensiva desinfektionen utförs av klor, men användningen utgör alltid en viss fara.

Bland reduktionsmedlen rekommenderas användning av kaliumpermanganat . Men väteperoxid används i begränsade doser. Ozon är utan tvekan ledande inom oxidativ aktivitet. Det är också miljövänligt och säkert. Detta ämne är dock mycket dyrt och har därför begränsad användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring utan användning av reagenser på grund av ultraljud och magnetfält kan också användas . I detta fall leder rengöring inte till att nya ämnen uppträder. Reagenslös vattenbehandling används ofta i den privata sektorn. Anledningen är mycket enkel - mycket utrymme frigörs från lagring av olika reagenser, och det är inte nödvändigt att köpa dem.

Naturligtvis används liknande metoder också inom det kommersiella segmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning

I privata pannhus används vanligtvis filter av cylindertyp. De agerar genom att mekaniskt rengöra det rinnande vattnet. Vissa modifieringar av sådan utrustning kan ta bort järn. Oftast är sådana enheter billiga, vilket gör dem attraktiva för en mängd olika konsumenter. När det gäller membranmjukgörare beror skillnaden mellan dem främst på storleken och tjockleken på arbetsdelen.

Bild
Bild

Membran från 2 till 100 mikron används i stor utsträckning . Alla moderna modifieringar är utrustade med automatiska komponenter. Därför är det nu bekvämare att använda vattenbehandlingsanordningar än någonsin tidigare. Dessutom ökar automatiseringen avsevärt effektiviteten för att använda alla enheter. Där den är närvarande är det mindre troligt att det bildas skalor.

Bild
Bild

Ultravioletta vattenbehandlingsanordningar spelar en viktig roll i pannvattenförsörjningssystem . Sådana anordningar undertrycker effektivt skadliga bakterier. Det noteras också den höga effektiviteten av ultraviolett strålning i kampen mot salter av tungmetaller. Kvicksilverbaserade bakteriedödande lampor används i lågtryckskretsar. Denna teknik garanterar hög effektivitet och kan användas under lång tid.

Bild
Bild

Händelseplan

De viktigaste kraven för driften av vattenbehandlingssystemet ges i SNiP II-35-76 och i dess nyare utgåva-SP 89.13330.2012. Det rekommenderas inte att avvika från dessa handlingar, eftersom de har lagkraft. De viktigaste faktorerna som påverkar arbetsförloppet:

  • kvaliteten på det ursprungligen levererade vattnet;
  • funktioner i utrustning och motorvägar som använder detta vatten;
  • installationens totala kapacitet;
  • uppnåendet av optimala egenskaper hos kylvätskan;
  • ekonomisk effektivitet, miljösäkerhet för enskilda aktiviteter;
  • rekommendationer från tillverkare av pannutrustning.
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av pannhusen levereras från vattenförsörjningen med varierande mängder klorerat vatten. I detta fall är det absolut nödvändigt att ta bort överskott av klor, eftersom det kan ha en extremt negativ effekt på tillståndet för omvänd osmosanordningar. Vid matning av pannsystem med grundvatten måste höga järnkoncentrationer hanteras . Oavsett vad källan till vattenförsörjningen är måste åtgärder vidtas för att skydda mot suspenderade fasta ämnen och organiska föroreningar.

Vattenreningen varierar beroende på om det används ång- eller varmvattenpannor . Funktionerna i specifika utrustningsmodeller beaktas också. I slutna kretsar vidtas alla åtgärder så att vattnets sammansättning inte förändras. Den är fylld med en vätska som har genomgått nödvändig behandling en gång, och ytterligare påfyllning krävs inte (utom i nödfall). Alla åtgärder för vattenrening och möjligheterna till sådant arbete återspeglas i loggen för att förbereda pannhus för vintern och i nödvändiga servicerapporter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kylvätskans temperatur är mindre än 100 grader kan du bara begränsa hårdhetsnivån och ignorera resten av parametrarna. NS Vid uppvärmning över kokpunkten används vanligtvis mjukat eller avmineraliserat vatten . I en hushållsmiljö styrs de vanligtvis av dricksvattenförsörjningsstandarderna och tillverkarens instruktioner. I pannhus med pannor med en kapacitet på högst 1 MW tillhandahålls utrustning som systematiskt matar kretsen. Det måste ta bort upplöst syre och korrigera syra-basbalansen.

Industriella pannor måste ha en kontinuerlig vattenförsörjning . Det mjukas djupt. Korrigering av syra-basbalansen och rening från syre är strikt nödvändiga. Enkla mekaniska filter hjälper till att bekämpa suspenderade föroreningar. De kan inte passera partiklar större än 100 mikron, annars är det ingen nytta av sådan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Meshfilter är dyrare än patronfilter, men när du använder dem uppnås betydande besparingar i jämförelse med patronmodeller. Användningen av natrium starkt sura katjonbytare hjälper till att klara ökad vattenhårdhet . Genom att absorbera kalcium- och magnesiumkatjoner frigör sådana ämnen istället en viss volym natriumjoner. Därför minimeras risken för bildning av olösliga föreningar. Att sänka hårdheten är inte tillräckligt om pannrummet matas från en brunn - i detta fall utförs ytterligare rening från mangan och järn.

I de svåraste fallen används filtrering i tre steg . Valet av en lämplig metod utförs på grundval av en grundlig laboratorieanalys av vattnet. Endast enligt rekommendationer från kemister är det möjligt att välja rätt filtreringsmaterial och den optimala konfigurationen av utrustning för varje steg. Flerstegstekniken är svår, den kräver separat regenerering och spolning för var och en av de tre typerna av lastning.

Effektiviteten hos katalytiska filter ökas vanligtvis på bekostnad av kaliumpermanganat, men köp i stora mängder, liksom utsläpp av avfall i avloppet, är endast tillåtet med särskilt tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övergången till komplex rengöring av kylvätskan hjälper till att underlätta arbetet . Du kan välja lämpliga system enligt 4 huvudparametrar för bestämning av vilka ett snabbt test har utvecklats. Normalt är behandlingssystemets kapacitet inte mer än 1,5 kubikmeter. m. vatten per timme (eftersom detta är den vanliga sminkhastigheten). Varmvattenpannor med en kapacitet på 0,5-1 MW skyddas huvudsakligen genom behandling av vätska inom pannan. I detta fall används flera doseringsstationer samtidigt, vilket hjälper till att förbereda lösningar på rätt sätt och kontrollera deras användning.

Rekommenderad: