Sändning Av Pannhus: Funktioner I Automatiserade Installationer, Automatiseringsschema För Gas Och Andra Pannhus

Innehållsförteckning:

Video: Sändning Av Pannhus: Funktioner I Automatiserade Installationer, Automatiseringsschema För Gas Och Andra Pannhus

Video: Sändning Av Pannhus: Funktioner I Automatiserade Installationer, Automatiseringsschema För Gas Och Andra Pannhus
Video: CNC MACHINES, AUTOMATED LINES 2024, April
Sändning Av Pannhus: Funktioner I Automatiserade Installationer, Automatiseringsschema För Gas Och Andra Pannhus
Sändning Av Pannhus: Funktioner I Automatiserade Installationer, Automatiseringsschema För Gas Och Andra Pannhus
Anonim

Förekomsten av ett sändningssystem är en viktig förutsättning för att pannhusen ska fungera utan avbrott. Genom att automatisera processerna och etablera fjärrkontroll över dem kan du inte bara övervaka enheternas status utan också snabbt reagera på nödsituationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Pannrumssändning är ett fjärråtkomstsystem som tillåter övervakning och justering av deras arbete. Särskild uppmärksamhet ägnas åt kontrollen av kylvätskans parametrar. Automatisering av installationer utförs på två huvudsakliga sätt: antingen med hjälp av en dator eller med hjälp av en mobil anslutning . I det första fallet är det automatiska systemet under kontroll av en operatör som ligger på en avlägsen plats och har tillgång till en dator. På skärmen kan denna specialist observera indikatorerna för alla parametrar i pannrummet, kombinerat på ett mnemoniskt diagram - en dynamisk bild.

Denna bild replikerar den aktuella termiska layouten för det övervakade rummet. Det betyder att alla tillgängliga pannor, brännare, rörledningar samt ställdon: pumpar och trevägsventiler anges på den i form av bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan operatören snabbt ta emot information om olyckor med en dator . Den andra metoden för automatisering innebär användning av SMS -meddelanden. Det är han som oftast väljs för att säkerställa säkerheten i ett privat hus.

SMS kan bara komma i nödsituationer, när en olycka har inträffat, och innehålla en beskrivning av vad som hände . I det andra fallet informerar det funktionella systemet helt enkelt med jämna mellanrum om de övervakade parametrarna. Vanligtvis får operatören information om systemets vattentryck, pumpdrift, returtemperatur, framledningstemperatur och andra viktiga indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att organisera utsändningen av ett pannhus med hjälp av mobil kommunikation krävs en programmerbar logikkontroll (PLC), ett modem och en telefon för att ta emot SMS -meddelanden . Att skicka med en dator kommer att kosta mycket mer: en extra persondator, nödvändig programvara samt betalning för operatörens arbete krävs. Ändå är ett sådant system mycket mer bekvämt och informativt, särskilt om flera pannhus kontrolleras.

Datorautomation låter dig spara ett arkiv med pannrumsparametrar och nödsituationer, samt att snabbt reagera på kommunikationsförlusten med pannrumsenheter.

Bild
Bild

Ett av huvudkraven för ett fjärråtkomstsystem är en stabil anslutning utan avbrott med tillhandahållande av en fast IP -adress . Det är nödvändigt att förstå att även i fallet med ett SMS -meddelande kan kommunikationsförlusten vara katastrofal, eftersom användaren inte ens vet att modemet helt enkelt inte får något svar från någon enhet. Dessutom är det oerhört viktigt att design-, installations- och serviceorganisationen har professionalism och tillräcklig erfarenhet. Hur programmet ska utformas kommer att avgöra hur länge pannhuset kommer att kunna fungera normalt utan olyckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att lägga till det alla typer av pannrum kan automatiseras . Det kan till exempel vara ett gaspannhus som fungerar tack vare naturgas och andra gaser. Ångpannor som använder ånga som värmeenergi för att leverera industriella anläggningar automatiseras också. Och naturligtvis får vi inte glömma det koleldade pannhuset, som omvandlar värmeenergi som uppstår vid förbränning av kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudproblem

Det huvudsakliga problemet för företaget, som avser att skicka pannhuset, är behovet av att genomföra en djup modernisering av teknisk utrustning och organisera ett automatiseringssystem baserat på en PLC, som kostar stora summor. Förutom, vissa svårigheter kan förväntas vid personalomläggning . Om fram till ögonblicket för att skicka pannhuset hade "jourhavande" personal och dessutom drift- och reparationspersonal, försvinner behovet av båda avdelningarna helt och hållet.

Som regel, i stället för dem, från ett mindre antal personer, organiseras ett operativt fältteam, som då och då lämnar pannrummet för rutininspektion och förebyggande underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att regelbundet ta emot information om objektets tillstånd är det möjligt att helt undvika nödsituationer . Som nämnts ovan kan komplexiteten hos fjärrkontrollsystemet vara en opålitlig anslutning och bristen på en stabil anslutning som är nödvändig för framgångsrik dataöverföring. Eftersom denna aspekt beror på den lokala leverantören kommer organisationen som äger pannrummet inte att kunna lösa problemet självständigt.

Bild
Bild

Översikt över medel

En integrerad del av pannrumssändningssystemet är automatiseringsorganen för enheterna i det, vilket gör att det kan fungera utan permanent underhållspersonal på grundval av en PLC. Styrenheten själv implementerar algoritmer för automatiserad processstyrning och datautbyte med avsändningssystemet . Denna enhet kan också ta hänsyn till energiresurser.

PLC -driftsalgoritmen bestäms av användaren själv under programmeringen av enheten med specialprogramvara . Om du tittar på funktionerna som utförs av PLC kan du se att den mäter och digitaliserar signalerna som kommer från sensorerna på enheterna. Vanligtvis inkluderar dessa spänning, frekvens, motstånd, pulslängd och strömstyrka när det gäller ett ångpannrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samma styrenhet genererar också återkopplingssignaler som gör det möjligt att påverka den pågående tekniska processen. Detta sker på grundval av en algoritm som genereras av operatören.

Dessutom styr regulatorn utrustningens lokala automatiska system, tillhandahåller datautbyte och visar information på en persondatorskärm.

Ytterligare medel bör övervägas genom att använda exemplet med ett ångpannrum . Alla befintliga pannor är utrustade med sensorer och automatiska styranordningar för att säkerställa en säker drift av brännarna. I nödsituationer ger regulatorn en signal och bränsletillförseln till pannorna bryts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis, Detta händer om vattentemperaturen stiger över det tillåtna värdet, lufttrycket framför brännaren minskar, gas- eller vattentrycket ändras framför brännaren eller vid pannans utlopp . Det är också vanligt att hänvisa till nödsituationer som nödsläckning av brännarens fackla och funktionsstörningar i skyddssystemet. Som regel finns det i pannrummets automatiska system skyddsutrustning och larm.

Vanligtvis är en snabbverkande avstängningsventil monterad på gasledningen, som automatiskt stängs i ett antal fall, till exempel om strömförsörjningen går förlorad . Denna ventil öppnas inte på distans, utan endast inifrån pannrummet, efter att olyckan har eliminerats. Larmet utlöses också automatiskt i ett antal fall, varefter ljussignalerna i rummet slås på.

Bild
Bild

När det gäller direkt sändning har den registeransvarige "samlat" all nödvändig information - det vill säga driftsläget och funktionsfel signalerar det via Internet till en avsändningscentral på distans. Det är också möjligt att skicka data via sms med ett modem till telefonisten. När det gäller kontrollen, när det gäller ett ångpannrum, visas pannbrännarens, blandnings- och nätverkspumpars driftsläge på skärmen på en mobil eller dator.

Operatören kan också styra den aktuella framledningstemperaturen, returtemperaturen vid kylvätskans in- och utlopp till pannan, samt utetemperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Information om trycket kommer när det gäller nivån vid kylvätskans in- och utlopp på pannan, tillförsel och retur, samt kylvätskenivån före och efter nätpumparna. Vanligtvis får operatören också information om avläsningar av elmätare och SPT.

Larm, om vilka regulatorn nödvändigtvis skickar information, inkluderar gasförorening av de första och andra trösklarna, brand, öppning av rummet, förändring av kylvätsketryck, avbrott i sminksystemet samt öppning eller stängning av bränsleventilen. Operatören kan också få information om att pannan, brännaren eller pumparna är defekta eller att strömförsörjningen till ingångarna har försvunnit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utföra

Sändning följer alltid samma algoritm. Först utarbetas alla dokument: installations- och schematiska diagram, kommunikationslinjer, instruktioner, en plan för att lägga kablar och arbetsritningar. Denna etapp kan hanteras av anställda vid ingenjörsavdelningen i företaget som äger pannhuset, men den nödvändiga automatiseringen av utrustningen utförs av specialiserade företag . Efter avslutat bygg- och idrifttagningsarbete måste en särskild kommission acceptera kontrollrummet och utrustningen som är ansluten till det.

Innan dess, förresten, måste controller -algoritmen redan konfigureras. Godkännandeprov är obligatoriska innan idrifttagning.

Bild
Bild

Således, q För att organisera ditt eget utsändningssystem måste du lägga pengar på mätutrustning - mätutrustning och mjukvara, kommunikationsutrustning - enheter för att organisera kommunikation, liksom kostnaden för en kommunikationskanal, inklusive kostnaden för fiberoptik och dess installation, samt inköp av internettrafik. Dessutom köps en persondator och en server vid behov. Under driften av avsändningssystemet kommer det att vara nödvändigt att betala löner till operatören, samt kompensera för kostnaderna för att underhålla avsändningsnäten. För att optimera kostnaderna måste ägaren till pannhuset hitta en leverantör som erbjuder sändningstjänster.

Bild
Bild

Perspektiv

I framtiden kommer sändningen av pannhus i Ryssland slutligen att gå bort från användningen av SMS -meddelanden och egna kommunikationskanaler, och kommer endast att utföras via en leverantörs internetanslutning. Dessutom, bearbetnings- och analysfunktioner kommer att implementeras i en enda informationsbas, vilket kommer att öka antalet användare och minska kostnaden för själva systemet . Därför behöver användaren bara köpa mätinstrument och sedan betala för leverantörens tjänster. Redan kommer han att ansluta de befintliga enheterna till systemet och kommer att styra överföringen av information. Denna teknik, som används aktivt utomlands, kommer att spara på initiala kostnader och organisera utskick även för små organisationer.

Rekommenderad: