Pannhus (48 Bilder): Konstruktion Och Reparation Av Skorstenar, Pannrum För Flytande Bränsle Och Med Elpanna. Vad Det är? Termiskt Diagram Och Transport

Innehållsförteckning:

Video: Pannhus (48 Bilder): Konstruktion Och Reparation Av Skorstenar, Pannrum För Flytande Bränsle Och Med Elpanna. Vad Det är? Termiskt Diagram Och Transport

Video: Pannhus (48 Bilder): Konstruktion Och Reparation Av Skorstenar, Pannrum För Flytande Bränsle Och Med Elpanna. Vad Det är? Termiskt Diagram Och Transport
Video: Skorstensrenovering 2024, Maj
Pannhus (48 Bilder): Konstruktion Och Reparation Av Skorstenar, Pannrum För Flytande Bränsle Och Med Elpanna. Vad Det är? Termiskt Diagram Och Transport
Pannhus (48 Bilder): Konstruktion Och Reparation Av Skorstenar, Pannrum För Flytande Bränsle Och Med Elpanna. Vad Det är? Termiskt Diagram Och Transport
Anonim

Det är viktigt att veta allt om pannhus för alla som bygger en stor stuga eller ska bosätta sig i ett stugsamhälle. Det finns inga bagateller - du måste ta hänsyn till skillnaden mellan pannhus med flytande bränsle och särdragen i konstruktion och reparation av skorstenar och många andra nyanser. En viktig roll spelas i synnerhet av valet av typ av kylvätska, komplexets specifika läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Den utbredda uppfattningen säger att ett pannrum är "ett sådant rum eller en stor byggnad där de helt enkelt värmer vatten eller annat kylmedel i stora volymer. " Denna tolkning är dock väldigt långt ifrån verkligheten. I själva verket är detta inte bara en byggnad eller ett rum med en panna, utan ett helt komplex där dussintals, ibland hundratals olika enheter fungerar runt pannan.

I stora industri- och kraftpannhus kan längden på interna rörledningar mätas i kilometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligt att dela in sådana system i:

  • uppvärmning;
  • uppvärmning och industri;
  • rent industriella typer.

För kommunikation med konsumenter används en uppvärmningsledning eller ångledningar. I vissa fall kan båda dessa alternativ användas. Alla komponenter i pannhus är i alla fall tekniskt anslutna och utformade med förväntan på att lösa vissa problem. De vanligaste alternativen är de där värme erhålls genom förbränning av mineraliskt, mindre ofta organiskt bränsle. I vissa fall genereras värme av el eller genom att använda alternativa uppvärmningsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Alla stora pannhus som ansvarar för uppvärmning av mikrodistriktet eller ett större område fungerar enligt ett strikt temperaturschema. Den visar överensstämmelse med temperaturen till vilken den utmatade värmebäraren värms och temperaturen i omgivande luft. De försöker i alla fall uppnå att det är möjligt att hålla en temperatur på minst +18 grader i uppvärmda byggnader överallt.

Används också i arbetet "returvärmebärar diagram"; om den kommer på returkretsen som är nedkyld till ett förutbestämt värde, känns pannhusets drift 100% effektiv.

Bild
Bild

Men retur av omotiverat varmt vatten eller ånga indikerar vanligtvis antingen ett överdrivet flöde av kylvätskan eller för mycket uppvärmning.

Den så kallade värmebalansen i enheten är av stor betydelse . Det uttrycker faktiskt likvärdigheten mellan mängden värme som kommer in i pannan och dess förbrukning. Men vi måste förstå att den totala kemiska energin i bränslet, den inkommande elen omvandlas till värme endast delvis. Och till och med värmeenergi försvinner delvis när den rör sig inuti enheten och längs matningsledningen. Ju mindre denna avledning, och ju större andel potentiell värme når konsumenten, desto mer perfekt anses pannkomplexet. Alla dessa krav gäller naturligtvis också för system som värmer ett privat hus eller levererar värme till en separat bostadslokal.

Bild
Bild
Bild
Bild

När han utarbetar ett projekt signerar han strikt:

  • hur mycket och vilken typ av bränsle kan användas
  • vilket kylvätska kommer att användas
  • vad bör vara dess kvalitet;
  • hur mycket kylvätska som används och förpackas i systemet;
  • totala termiska prestanda för installationer;
  • Pannrummets effektivitet och dess individuella utrustning;
  • mängden fast och gasformigt förbränningsavfall;
  • användning av filter och behandlingsanläggningar;
  • egenskaper hos huvud- och kontrollutrustningen som används;
  • begränsning av tryck och temperaturer i alla enheter, kretsar.
Bild
Bild

När du installerar ett pannrum i ett privat hus (särskilt i det själv), bör utrustning med fönster tillhandahållas . Dess område är strikt standardiserat enligt SNiP. Rummets totala yta (beroende på utrustningens kraft) normaliseras också. Från pannrummet måste det säkert finnas en dörr till gatan; Att installera en dörr direkt in i huset är däremot vanligtvis förbjudet.

Viktigt: som dörrblad bör det finnas lätt återställbara strukturer som gör det möjligt att minska de destruktiva konsekvenserna av explosioner - på grund av den fria spridningen av en del av övertrycksfronten.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Den kanske viktigaste skillnaden observeras mellan industriella och inhemska pannhus. Industriell utrustning värmer hela fabriker och andra stora områden. Även de mest kraftfulla av hushållspannrummen kommer inte att "sträcka" en sådan uppgift. Industripannornas massa och deras dimensioner är vanligtvis mycket större. Bränsleförbrukningen, kylvätskeomsättningen, den totala mängden värme som genereras och ett antal andra parametrar har också ökats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Ett ganska stort antal pannutrustning körs fortfarande på flytande bränsle. Förutom dieselbränsle inkluderar denna kategori även råolja, eldningsolja och begagnad industriell olja. Idrifttagning är tillräckligt snabb. Det finns inget krav på att få tillstånd för användning av pannor med flytande bränsle . Om det behövs kan de användas oberoende.

Om principen för drift av en pannanläggning innebär användning av naturgas eller flytande gas, visar det sig att göra driften av systemet mer ekonomisk och miljövänlig.

Bild
Bild

Sådana komplex innehåller inte komplex dimensionell utrustning. De kan enkelt tas offline när det behövs. System med en fast bränslepanna är också ganska utbredda. Den kan använda ved, kol, avverkningsavfall, torv och några andra typer av bränsle.

Själva fastbränsleutrustningen är billig, prisvärd och bränslet som används . Men att mata in den i förbränningskammaren är svårt och kräver speciella komponenter. System för avlägsnande av slagg och aska bör också tillhandahållas. Ett koleldat pannhus är en traditionell, beprövad metod för att generera värmeenergi i årtionden. Dess utrustning och infrastruktur har utarbetats till minsta detalj.

Bild
Bild

Egenskaper för fastbränslepannor:

  • oberoende från ryggradsnätverk;
  • anständig effektivitet (i moderna prover har effektivitet på 80 - 84% blivit vanligt);
  • tillgängligheten och praktiken av själva kolet;
  • minimikostnader för arrangemanget av komplexet;
  • begränsat antal anställda;
  • bränsleförvaringssvårigheter;
  • behovet av dagligt underhåll av eldstäder;
  • allvarlig luftstoppning;
  • behovet av att ständigt övervaka arbetsflödet.
Bild
Bild

När det gäller pannor med flytande bränsle är de typiska:

  • uppnåendet av effektivitet 86 - 98%;
  • installation utan särskilda godkännanden;
  • möjligheten att byta till naturgas genom att helt enkelt byta ut brännaren;
  • ökad utrustnings autonomi;
  • lämplighet för arbete med alternativa bränsletyper (inte bara på "diesel", som man ofta tror);
  • effektiv anslutning till alla värmesystem (oavsett cirkulation av vatten eller frostskyddsmedel);
  • ganska höga kostnader för arrangemanget av arbetsutrymmet;
  • behovet av stora bränsletankar;
  • ganska obehaglig lukt från själva bränslet, särskilt när det bränns;
  • ökade krav på bränslekvalitet (tillgången på bra flytande bränsle är svårt i ett antal avlägsna områden).
Bild
Bild

Separat är det värt att nämna system med elpanna . Sådana pannrum kräver inte ett separat rum och behöver inte en skorsten. En elektrisk uppvärmningsanordning är relativt billig. Det finns ingen anledning att förbereda någon form av bränsleförvaring för det. Och allt kommer att vara i perfekt ordning med miljöindikatorer; den enda allvarliga nackdelen är den höga kostnaden för att använda el för uppvärmning.

Bild
Bild

Genom placering

Klassificeringen av pannanläggningar efter plats är också mycket viktig. Den klassiska versionen innefattar arrangemang av en stationär förbränningskammare . Den används i alla fall när konstruktionskapaciteten för installationen överstiger 30 MW. Byggnads- och installationsarbetet i denna version är mycket stort. Vi måste utrusta både väggar och många skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett antal situationer är det mer korrekt att använda mobila blockmodulära pannhus, och deras popularitet växer snabbt.

Du kan montera och köra ett sådant system tillräckligt snabbt . Det kommer vanligtvis att skilja sig åt i autonomi och andra värdefulla praktiska parametrar. Effektiviteten hos mobila blockmodulära enheter är ganska hög. De används i en fristående, bifogad version, monterad inuti byggnader och ibland även placerade på taket av ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av kylvätska

Den grundläggande utformningen av ett värmeöverförande system kan innebära användning av:

  • vatten;
  • ånga;
  • luftvägskommunikation.

Följaktligen finns det:

  • varmt vatten;
  • ånga;
  • luftvärmepannor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenvärme används främst för privat och kollektiv uppvärmning . Om utrustningens kapacitet är hög är den alltid utrustad med tvångscirkulationskomplex. För att öka effektiviteten höjs trycket inuti värmegeneratorn till 0,7 kg per 1 kubikmeter. cm, och temperaturen är upp till 115 grader. Varmt vatten kommer antingen direkt in i konsumenternas uppvärmningsanordningar, i vattenförsörjningssystemet eller värmer indirekt upp nätvattnet i pannor.

När det gäller ångpannor utförs de enligt en enkel- eller dubbel-trumma; arbetsmiljön cirkulerar upprepade gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även med naturlig cirkulation är det möjligt att säkerställa från 5 till 30 cykler av kylvätskeomsättningen . Economizers och luftvärmare hjälper till att förbättra kvaliteten på arbetet. Varmvattenpannor används för uppvärmning av små industriföretag. Luftens rörelse inuti rören utförs genom naturlig konvektion. Endast när det är nödvändigt att öka hastigheten på dess cirkulation används också fläktar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med graden av mekanisering

Beroende på hur exakt bränslet ska tillföras, finns det:

  • halvmekanisk;
  • helt manuell;
  • mekaniserade pannanläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

När det gäller stora pannhus svarar vanligtvis utbildade ingenjörer på denna fråga. Och de vet säkert mycket fler nyanser än vad som kan återspeglas i den mest detaljerade artikeln. Men för ett privat hus måste platsen för pannrummet väljas oberoende. I alla fall analyserar de samtidigt husets plan, mängden energiresurser och andra finesser. De viktigaste kraven är naturligtvis relaterade till att säkerställa säkerhet och komfort:

  • naturlig belysning bör bibehållas i alla delar av pannrummet;
  • om möjligt bör den tas ut i en separat byggnad;
  • det är nödvändigt att följa brandbekämpningsåtgärder (avstånd).
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannhus som står separat från bostadshus är anslutna till dem med hjälp av teknisk kommunikation. Vi pratar inte bara om uppvärmningsnätet utan också om vattentillförseln, gasledningen och ibland de elektriska ledningarna.

Mångsidigheten hos enskilda pannrum beror på det faktum att du kan placera vilken enhet som helst som är utformad för en mängd olika bränslen.

I vissa fall installeras pannor och andra komponenter på hustaken. Men ett sådant steg tas extremt sällan, eftersom operationen då är extremt svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transportfunktioner

Nästan alltid klassificeras pannor och tillhörande utrustning som överdimensionerad last. Själva deras transport är endast möjlig med särskilt tillstånd och med samordning av rutten. Du måste också noggrant välja transport med de nödvändiga egenskaperna. Specifikationerna för lastning och lossning diskuteras i förväg. Endast utbildade proffs med gedigen erfarenhet kan utföra dessa arbeten, liksom själva transporten.

Bild
Bild

I kontraktet mellan kunden och transportentreprenören står det tydligt:

  • pannans vikt och storlek;
  • dess tekniska egenskaper och relaterade begränsningar;
  • parametrar för den tillhandahållna transporten;
  • exakt rörelseväg;
  • lastning, riggningsarbeten;
  • särdrag vid lossning hos mottagaren;
  • försäkringsskyldigheter;
  • säkerhet, teknisk support.
Bild
Bild

För transport av pannor använd:

  • kraftfulla lyft;
  • transportkranar;
  • plattformar med låg ram;
  • lastare;
  • trålar;
  • uttag;
  • vagnar;
  • specialiserade bilar.
Bild
Bild

Byggnad

Byggandet av nyckelfärdiga pannhus erbjuds av ganska många företag. Även blockmodulära transportabla komplex måste utformas och beräknas enligt strikta regler. I genomsnitt är återbetalningen av konstruktion 2, 5 - 3 år. Det blir inte dyrare än att ansluta till huvudvärmenät. Pannhusets termiska diagram visar grafiskt huvud- och hjälputrustningen, liksom dess anslutningar med hjälp av tekniska nätverk.

Enligt diagrammet är det omöjligt att känna igen värmebärarflödena som går genom rören mot värmeanordningarna (eller större slutkonsumenter). Vid upprättandet av sådana dokument beaktas rekommendationerna i SNiP.

Bild
Bild

Placeringen av låsbeslagen och säkerhetsanordningarna visas i diagrammen. Korrekt ventilationsberäkning spelar en mycket viktig roll.

Vid användning av gas antas det att 10 gånger mängden syre krävs . För större tillförlitlighet kan samma tillvägagångssätt tillämpas på komplex som använder andra bränslen. Det ger redundans av strömförsörjning och ackumulering av bränslereserver. Den minsta avvikelsen från projekt är antingen inte tillåten eller måste motiveras noggrant. Det är vettigt att överlåta byggandet av pannhus endast till avancerade företag.

Bild
Bild

Bandningsschema

Pumphuvudet kan ignoreras. Till och med dess minimum räcker för de flesta hus i det sansade området. För din information: cirkulationen av vatten eller ånga genom värmesystemet i en nio våningar hög byggnad har ett tryck på endast 2 m . Cirkulationspumpar placeras vanligtvis före pannan beroende på kylvätskans rörelse. Om det är planerat att använda åtminstone regelbundet också naturlig cirkulation, måste pumpen klippas inte vid fyllningen, utan parallellt med den; anslutningarna separeras med en kulventil, istället för att en backventil med försumbar motstånd ibland används.

Slutna värmesystem måste ha:

  • expansionstank med membran;
  • säkerhetsventil (och dräneringsrör med det);
  • automatisk luftventil;
  • Tryckmätare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll

Schemalagt underhåll av pannrum utförs kontinuerligt. Det kompletteras med månatligt underhåll. Samtidigt tar de hand om pannor och värmeanläggningar, bränsleförvaringsanläggningar och kontrollautomation. Dessutom utförs arbete med filtren som följer med pannan . Hantverkare reparerar gasrör, justerar brännare och automatik, undersöker inre rörledningar; studera dessutom de tekniska parametrarna för manometrar, nöd- och arbetstermostater, kranar, ventiler, vattentankar och filter.

Alla verk visas i handlingsplaner. Under teknisk inspektion kämpar de omedelbart mot defekter och kontrollerar överensstämmelse med tekniska standarder.

Bild
Bild

Alla mekanismer kontrolleras också, defekta delar byts ut. Dessutom justeras oljetätningarna och kontrolleras användbarheten hos de malformade enheterna. Arbeta med:

  • sensorer;
  • byggnader;
  • lock;
  • isolering av ledningar;
  • fläktmotorer;
  • säkerhetsgrupp.
Bild
Bild

Tekniska strukturer måste tvättas regelbundet . Det kräver också en systematisk smörjning av bultarna och de anslutningar där de är installerade. Mätutrustningen justeras var 30: e dag. Elmotorerna måste inspekteras och testas var tredje månad. Frekvensen för justering av nödreservströmförsörjningen bestäms av tillverkarens föreskrifter.

Vid inspektion av pannan justerar de också värmesensorerna och kontrollerar parametrarna för luftflödena i gasledningen . Under regimjusteringen förbereder de sig för det tekniska uppdraget och utför det. Var noga med att registrera den tid det tog för ett visst förfarande. Dessutom övervakas pannanheten, baserat på resultaten av vilka en regimkarta bildas. Det måste förnyas vart tredje till femte år.

Bild
Bild

Både i pannor och i elpannor kan bara en professionell lösa alla problem . Han kommer att studera reglerna och kontrollera hur skyddsanordningarna fungerar. Det maximala som du kan fixa med dina egna händer är mindre problem (till exempel en lös anslutning av munstycket). Mindre sensorproblem kan åtgärdas direkt. Varje år uppdateras informationen om slitage på foder, sammansättningar och ramdelar.

Rekommenderad: