Blockmodulära Pannhus: Transportabla Vattenvärmeanläggningar För Fast Bränsle Och Gas, Byggfunktioner Och Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Blockmodulära Pannhus: Transportabla Vattenvärmeanläggningar För Fast Bränsle Och Gas, Byggfunktioner Och Tillverkare

Video: Blockmodulära Pannhus: Transportabla Vattenvärmeanläggningar För Fast Bränsle Och Gas, Byggfunktioner Och Tillverkare
Video: Log Boiler Central Heating System - Case Study Sussex 2024, Maj
Blockmodulära Pannhus: Transportabla Vattenvärmeanläggningar För Fast Bränsle Och Gas, Byggfunktioner Och Tillverkare
Blockmodulära Pannhus: Transportabla Vattenvärmeanläggningar För Fast Bränsle Och Gas, Byggfunktioner Och Tillverkare
Anonim

Blockmodulära pannrum kan vara mycket olika i sitt utseende och innehåll. Transportabla vattenvärmeanläggningar för fast bränsle och gas förtjänar uppmärksamhet. När du väljer dem och fattar det slutliga beslutet är det nödvändigt att ta hänsyn till konstruktionens särdrag och de enskilda tillverkarnas tekniska politik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det ska sägas direkt att blockmodulära pannrum och transportabla installationer är synonymer. Båda termerna innebär fullständig driftsförmåga omedelbart efter leverans till webbplatsen och den enklaste installationen . Komplex av denna typ kan leverera varmt vatten och kylvätska till en mängd olika föremål: från bostadshus till stora fabriker, från daghem till hamnar och veterinärkliniker. Många typer av färdiga pannrum har utvecklats, och alla nyanser av deras konfiguration är genomtänkta till minsta detalj. Samtidigt är en genomtänkt design, noggrannhet vid montering och leveransnoggrannhet avgörande.

Modulära pannrum kan delas in i två olika kategorier . Den första kategorin tilldelas av det faktum att de visar sig vara den enda källan till värmebärare eller varmvatten. I det här fallet finns minst två pannor för att försäkra så mycket som möjligt mot överraskningar.

Den andra kategorin inkluderar pannrum, som är mindre kritiska. Under förberedelsen och installationen är det endast tillåtet att använda en panna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots alla speciella variationer och olika enheter som används består mobila pannhus av en mer eller mindre homogen uppsättning huvuddelar. Det inkluderar:

  • huvudbyggnaden (nästan alltid en envånings byggnad av ramtyp av icke brännbart material);
  • huvudutrustning (varmvatten, ånga, blandade pannor - deras antal och egenskaper bestäms av de uppsatta målen);
  • gasutrustning (regulatorer, filter, tryckregleringsanordningar, gasledningar, lås- och säkerhetssystem, skorstenar);
  • pumpar (tillhandahåller nätverksdrift, vattenpåfyllning, cirkulation, antikondens);
  • värmeväxlarutrustning;
  • komplex för beredning och rening av vatten;
  • tankar för expansion (avlastning av övertryck);
  • automatik och styrenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanpå detta kan lagring av vattentankar, pannor, avluftare och ett antal andra system fortfarande behövas . I alla fall väljs hela sortimentet av system som används strikt individuellt. Praktiskt sett är det nästan ingen skillnad mellan stationära och mobila pannhus med samma kapacitet. Från bokföringspositionen har den universella avskrivningsgruppen inte tilldelats blockmodulära pannhus. Vanligtvis kommer de ur situationen genom att utse grupp 5 (värmepannor och allt som hör till dem); om svårigheter uppstår krävs samråd med ministeriet för ekonomisk utveckling.

Det måste förstås blockmodulärt pannrum, med undantag för takprover, kräver grundberedning . Därför är det nödvändigt att noggrant beräkna mängden belastning på fundamentet. I detta fall bör grunden för skorstenen isoleras från det som skapas under huvudbyggnaden.

Ett separat viktigt ämne är pannkomplexets faroklass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Han utses enligt:

  • typ av bränsle;
  • huvudtecknet för fara;
  • föremålets tekniska egenskaper.

Gaspannahus kan konsumera naturgas eller flytande gas. Deras främsta faretecken är själva hanteringen av ett farligt ämne. Endast i obetydlig omfattning påverkas hotklassen av användning av utrustning som arbetar under tryck över 0,07 MPa och vid temperaturer över 115 grader. Den andra risknivån inkluderar anläggningar där naturgas är under tryck över 1,2 MPa (för flytande gas är den kritiska nivån 1,6 MPa).

Bild
Bild
Bild
Bild

På den tredje nivån när det gäller risker finns det anläggningar där trycket i naturgas upptar korridoren upp till 0, 005 till 1, 2 MPa exakt . Eller, för gasol - upp till 1,6 MPa inklusive. I det här fallet spelar antalet cirkulerande riskkällor ingen roll. Vad som är viktigt, när man bestämmer faroklassen, tar de inte hänsyn till storleken på det område där detta eller det trycket skapas. Det räcker till och med att en viss indikator nås eller överskrids, till exempel vid ingången.

Om vi pratar om pannhus av andra slag som inte använder naturgas och flytande gas, är den viktigaste riskfaktorn för dem driftstrycket i infrastrukturen. Den tredje faroklassen tilldelas anläggningar som ansvarar för att leverera värme till lokalbefolkningen och socialt viktiga anläggningar . Den används också för pannrum där utrustningen åtminstone delvis fungerar vid 1,6 MPa eller mer, eller vid temperaturer från 250 grader. I alla andra situationer fastställs den fjärde faroklassen.

Alla pannhus (inklusive gashus) med ett gastryck under 0, 005 MPa, liksom alla pannhus, varav 100% av utrustningen ligger under kritiska krav, är inte registrerade och kontrollerade av Rostechnadzor och dess lokala organisationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Sammansättningen av teknisk dokumentation för ett blockmodulärt pannrum måste helt följa dess märkning. Detta inkluderar både installationsanvisningar och material för användning. Det måste finnas sådan information:

  • tillverkarens fullständiga namn eller ett fullständigt ersättande varumärke;
  • pannrumets varumärke och serienummer;
  • antalet och sammansättningen av moduler i den;
  • tillåten nyttjandeperiod i normala lägen;
  • tillverkningsdatum;
  • tillämplig standard och specifikationer;
  • nominell produktivitet för vatten och ånga;
  • gastryck vid anslutningen (om gas används);
  • vattenanslutningstryck;
  • vatten konsumption;
  • total massa;
  • ingång elektrisk spänning;
  • andra parametrar för strömförsörjning;
  • en tallrik eller flera plattor som beskriver kategorierna av tekniska rum och den nödvändiga nivån för brandmotstånd.

Det är nödvändigt att få tillstånd för installation av ett modulärt pannhus för att det ska kunna tilldelas ett officiellt matrikelnummer. Om det utses behöver du inte vara rädd för böter, avstängning av aktiviteter och beslut om demontering. Slutsatsen är uppenbar: om den konstanta driften av pannorna inte är kritisk, och det är möjligt att snabbt demontera dem utan stora ekonomiska förluster, är tillstånd inte nödvändigt. I alla andra fall kan du inte klara dig utan det. Viktigt: dessa regler gäller till och med för system där huvudgas inte används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Efter typ av bränsle

Det är driftsprincipen, det vill säga bränslet som används, som är en kritiskt viktig egenskap. System för fast bränsle tillåter användning av kol och trä . Mindre vanligt förekommande torv, pellets, skogsavfall. Det är värt att notera att automatisering i fastbränslepannor används i begränsad omfattning. De innebär i alla fall mycket mänsklig ansträngning.

Vad Fastbränsleverk är mycket säkrare än andra, detta är en myt . Det finns många kända fall där även tidtestade kolpannor fattade eld eller misslyckades. En allvarlig nackdel med sådan utrustning är dess låga effektivitet (även om den har ökat nyligen är den fortfarande mindre än för andra typer av installationer). Flytande pannhus är främst av dieseltyp; bensinfordonens andel är relativt liten, och det finns nästan inga alls i segmentet med hög effekt.

Vissa blockmodulära pannhus kan också drivas med eldningsolja, men denna punkt måste diskuteras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gaseldade ång- och varmvattenpannor blir allt mer utbredda . Deras fördelar är viktiga både för ett privat hus och för ett stort företag. Det viktiga är att nästan alla förgasade installationer initialt automatiseras och andelen mänskligt arbete i arbetet med dem minimeras. Den mänskliga faktorn har eliminerats så mycket som möjligt; Dessutom är gas mer ekonomiskt än andra bränslen, och automatisk styrning gör att du kan komma undan många farliga situationer i knoppen.

Ibland finns pannhus för biobränsle en underart av fastbränsleverk . Det finns ett antal miljömässiga och ekonomiska fördelar till förmån för sådana system. Pelletsmaskiner kan ge bättre avkastning än en kolpanna och betala snabbare. Förekomsten av sådan utrustning är dock låg. Och ibland finns det problem med underhållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Klassificeringen av strukturer för modulära pannhus är först och främst förknippad med antalet komponenter. Nästan alla seriemodeller innehåller 1-4 moduler. Tillägget av varje ny modul är antingen förknippat med behovet av att öka produktiviteten eller med uppdelningen av värmeförsörjning i separata zoner. Enskilda block har nästan alltid en ramdesign. Isolerade sandwichpaneler är vanligtvis monterade på ytan av en modul gjord av böjningsrör; träffas också:

  • ramkonstruktioner;
  • takmoduler;
  • placerad på chassit;
  • utformad för villkorligt stationär användning (vanligtvis är detta de mest kraftfulla proverna).
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Thermarus är aktivt engagerat i produktionen av modulära pannhus. Under detta märke produceras produkter för drift av alla huvudtyper av flytande, fasta och gasformiga bränslen. Det skulle också vara en bra idé att beställa tillverkning av ett blockmodulärt pannhus från företaget GazSintez. Den levererar blocklådor med sandwichpanelbeklädnad eller stålprofiler. Vid behov är kroppen värmeisolerad.

Du kan också kontakta företagen:

  • ”Industriella pannanläggningar (utför en hel cykel, inklusive driftsättning);
  • "Premium Gas" - i motsats till namnet kan systemen fungera på olika typer av bränsle;
  • pannanläggning "Termorobot", Berdsk;
  • Östra sibiriska pannanläggning;
  • Borisoglebsk pannmekanisk anläggning;
  • Alapaevsk pannanläggning (men oavsett den specifika leverantören bör själva konstruktionen på plats endast utföras av proffs).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation nyanser

Under installationsprocessen sammanfogas de interna rörledningarna omedelbart och de som demonterades vid transporten läggs till. Var noga med att övervaka användbarhet och standard livslängd för kontroll- och mätsystem. Utvärdera hur tätt gasledningarna är anslutna till skorstenarna. Alla rörledningar testas för täthet i strikt överensstämmelse med SP 62.13330.2011.

Följande nyanser måste beräknas:

  • Skydd av naturen;
  • jordning och blixtskydd;
  • civila arbeten;
  • jordning av enskilda delar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller pannhus med låg effekt är det tillåtet att installera rör på en bas med hela byggnaden (närmare bestämt på en gemensam ram). Idrifttagning av alla system erkänns som framgångsrikt slutförd om utrustningen fungerar i 72 timmar vid nominell belastning och kylvätskans begränsande konstruktionsegenskaper . Resultatet av sådan testning fastställs i en separat handling. När den drivs av huvudgas måste en avstängningsanordning finnas vid inloppet. I stora blockmodulära pannrum väljs oftast samlarledningar av utrustning runt pannan - detta kräver användning av många sensorer, men erbjuder ytterligare fördelar.

Vid installation av utrustning för uppvärmning av ett privat hus uppmuntras användning av automatiserade klimatkontrollsystem . När det gäller skorstenar är keramiska rör (i ren form eller i stålhöljen) paradoxalt nog mer hållbara än de av metall. Om ett pannrum skapas i själva bostadshuset, är det nödvändigt, om möjligt, att överge lösningar relaterade till användning av fläktar. Alla dörrar är gjorda i ett brandsläckningsformat.

Installatörer bör tillhandahålla helt fri tillgång till någon del av utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fler nyanser:

  • pannor måste placeras på det stöd som föreskrivs i företagets instruktioner;
  • system med flytande gas får inte installeras i källare och socklar;
  • alla väggar är dekorerade med brandsäkra material;
  • systemets layout noggrant utvalda av designers och designers i förväg bör inte störas av installatörer;
  • vid användning av diesel måste en lagertank installeras nära pannrummet - naturligtvis i en jordad version;
  • nära denna reservoar finns åtkomstvägar och en plattform för tekniska manipulationer;
  • men även detta uttömmer ingalunda hela spektrumet av finesser - och det är därför det är mycket mer rimligt att vända sig till proffs än oberoende redigering.

Rekommenderad: