Kultivator KPS: Tekniska Egenskaper Och Enhet För Modellerna KPS-4 Och KPS-6, KPS-8 Och KPS-12, Syfte Och Underhåll

Innehållsförteckning:

Video: Kultivator KPS: Tekniska Egenskaper Och Enhet För Modellerna KPS-4 Och KPS-6, KPS-8 Och KPS-12, Syfte Och Underhåll

Video: Kultivator KPS: Tekniska Egenskaper Och Enhet För Modellerna KPS-4 Och KPS-6, KPS-8 Och KPS-12, Syfte Och Underhåll
Video: Höga elpriser: Anders Ygeman (S) 2024, April
Kultivator KPS: Tekniska Egenskaper Och Enhet För Modellerna KPS-4 Och KPS-6, KPS-8 Och KPS-12, Syfte Och Underhåll
Kultivator KPS: Tekniska Egenskaper Och Enhet För Modellerna KPS-4 Och KPS-6, KPS-8 Och KPS-12, Syfte Och Underhåll
Anonim

Ångodlaren förenklar avsevärt det förberedande skedet av såningsprocessen. Denna enhet lossar jordlagren, rengör den från ogräs och främjar till och med bättre absorption av näringsämnen.

Tillämpningsområde

Ångodlaren är konstruerad för kontinuerlig jordbearbetning. Syftet med ett sådant förfarande är följande: Lossa först marken till ett givet djup så att det bildas klumpar och jämna sedan ut ytskiktet och förhindra därmed utvecklingen av ogräs. Beredning utförs före plantering för att förbättra markens förmåga att absorbera vätska och mättas med fukt . Dessutom stoppar det överflödig avdunstning av fukt. På vilket djup behandlingen kommer att utföras beror på de planerade planteringarna, jordens sammansättning och skick. Som regel kräver tät jord med ett stort antal växtrötter djup odling, och det kommer att räcka för välskött jord att uteslutande lossna till sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

En ångodlare, som regel, är släpad, till exempel modellerna KPS-10 och KPS-8, som kan användas som ett exempel för att överväga de viktigaste tekniska egenskaperna. Arbetsdjupet varierar i alla fall från två till 10 centimeter och arbetshastigheten varierar från 8 till 14 kilometer i timmen. Samma parametrar är fotavtryckets steg - 15 centimeter, arbetskropparnas överlappning, lika med 50 millimeter, rackets höjd, som når 650 millimeter, samt rackets tvärsnitt, motsvarande 60 med 12 millimeter. Vikten på "KPS-10" är 3600 kilo, och vikten på "KPS-8" motsvarar 2800 kilo.

Fångningsbredden för "KPS-10" når 10 meter, och fångstbredden för "KPS-8" motsvarar 8 meter . Produktiviteten för den första enheten varierar från 8 till 14 hektar per timme, och produktiviteten för den andra - från 6, 4 till 11 hektar per timme. Antalet KPS-10 tassar är 68, och antalet KPS-8 tassar motsvarar 54 stycken. Kraften hos traktorn som arbetar med den första kultivatorn ska vara lika med 147, 1 kilowatt, och med den andra kultivatorn lite mindre - 117, 7 kilowatt. Ramen, förresten, för båda modellerna är vikbar, och antalet tassrader är fyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Ångkultivatorns huvudverktyg är dess tassar. Strukturerna är lansett, fjäder, knivliknande och mejselformade. Det kan också finnas skivor. Valet av tassar görs beroende på markens skick och på den planerade såningen, nämligen:

  • knivliknande delar gör det möjligt att klippa ogräs och lossa på ett grunt djup;
  • mejslar används främst för att lossa platsens yta;
  • fjäderanordningar gör att du kan dra ut de djupa rötterna hos ogräs som har varit på samma plats under lång tid;
  • skivor förstör jordskorpan och bearbetar jorden under hela växtsäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bogserade kultivatorn är utformad enligt en princip, som kan beaktas i exemplet med "KPS-4". Stativ, hjul och även sidobalkar på botten är fixerade på en platt ram. I detta fall måste löphjulen monteras på hållarnas halvaxlar så att ytterspetsen är ansluten till botten av botten med hjälp av en skruvmekanism. Den senare är ansvarig för hur djupt enheten kommer att sjunka. En dragstång med en hjulinställningsmekanism och en hydraulcylinder är också fixerad på framsidan av ramen, som kommer att användas för att höja ramen när det rörliga fordonet ska användas i ett transportformat, utan en bearbetningsform.

På förkortade pärlor monteras den på en lansettdel och på långsträckta - på ett par lossande . Benskaftet fästs på balken med hjälp av en justeringsbult, stång och hållare. Strumporna på de lossande tassarna är antingen ensidiga eller dubbelsidiga. Kärnan i den andra är att när ena änden är sliten kan de vridas 180 grader och användas igen. Förresten kommer ytterligare harvar att hängas på en struktur med fyra stavar med stavar, samma antal killar och trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsprincip och service

Innan kultivatorn används måste den ställas in och justeras. Om detta inte är dess primära funktion måste du rengöra enheten från smuts och organiska fragment. Därefter kontrolleras förekomsten av de nödvändiga delarna och deras skick, liksom det faktum om något behöver förstärkas eller spännas, till exempel oljetätningarna på navet. Vid behov ersätts defekta delar med nya, för vilka det alltid är värt att ha reservdelar i lager. De platta hjulen är uppblåsta och lagren smörjs dessutom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kultivatorn måste justeras på ett jämnt område . Under denna process, lägg ett foder under hjulen, som kommer att vara mindre än nedsänkningsdjupet med 2 eller 3 centimeter, som försvann på grund av sänkningen av hjulen. Det är viktigt att bibehålla samma höjd på båda hjulen för korrekt justering och vidare drift. Det finns också ett foder under stativet, vars tjocklek motsvarar 350 millimeter, till vilket läggs till parametern som används för fodret under hjulen. I nästa steg justeras arbetsenheterna till önskat slagdjup. Vid denna tidpunkt förbereds den rörliga enheten, varefter båda komponenterna kombineras.

Själva driftsprocessen för KPS ångodlare är följande: en rörlig anordning med en fäst kultivator kör in i det behandlade området. Ramen sänks på ett sådant sätt att tänderna tränger in i jorden till önskat djup. Under denna process trimmas stjälkar och rötter av ogräset med de skarpa delarna av tassarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klumparna på ytan rör sig uppåt benen och bryts sedan upp i små fragment när de faller ner. Således bildas ett enhetligt jordlager på ytan. Ibland, för att krossa jorden mer intensivt, kompletteras det allmänna schemat med verkan av tandharvar som placeras på kultivatorn. Förresten kan storleken på hur djupt benen sjunker ändras med stödhjulen. När de senare stiger, ökar effekten inåt, och när de går ner, minskar den. Huruvida bearbetningen sker enhetligt kan bestämmas genom att interagera med fjädern på stången. Komprimering av det ökar slagdjupet, och avslappning minskar följaktligen.

Det är viktigt att nämna att själva odlingen först utförs över huvudodlingen och sedan - vinkelrätt mot föregående körning. Enheten rör sig vanligtvis i en skyttelrörelse. Efter avslutad bearbetning av huvudpassagen är det nödvändigt att vara uppmärksam och bearbeta platsens vändzoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

KPS-4-kultivatorn används före sådd. Med hjälp av enheten utförs flerlagers lossning av jorden, ogräs förstörs, gödningsmedel appliceras och harvning utförs med en hastighet på upp till 12 kilometer i timmen. Denna kultivator kan både monteras och bogseras. Det är värt att nämna att KPS-4 kan utrustas med ytterligare harvar.

Marken odlas med hjälp av tänder av lansettyp, lossande tänder och fjädrar för lossning . De förstnämnda kan täcka platsens bredd, lika med antingen 27 eller 33 centimeter. Styva skaft som lossar tänderna hanterar bredder från 35 till 65 millimeter. Slutligen har fjäderarmarna en greppbredd på 5 millimeter. För tassarna är speciella balkar utrustade, anslutna med gångjärn till kultivatorramen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är lansetttassarna fördelade i två rader i ett rutmönster - 27 cm i den första raden och 33 cm i den andra raden, på en lång hjälpstråle. I fallet när jorden odlas på upp till 25 centimeters djup används lösgörande tassar och på 16 centimeters djup - fjäderlösande tassar. I detta fall är korta balkar utrustade med en lossande tass och långa - med två.

Kultivatorn "KPS-8" används för att odla jorden före sådd, och för att ta hand om par, åtföljt av harvning . Designen tillåter användning av både tand- och fjäderharvar. Djupet till vilket jorden kan odlas varierar från 5 till 12 centimeter. "KPS-8" låter dig också bli av med ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

"KPS-6" kultivatorn används för att odla all jord. I detta fall kan upprivning endast ske med steniga skräp som inte överstiger 60 millimeter. Denna enhet är ganska enkel att använda. Den har en förstärkt virvel som förhindrar brott, liksom möjligheten att hänga pinnharvar. Kultivatorns hjul är utrustade med pneumatiska däck, tack vare vilket redskapet rör sig smidigt, vilket innebär att jorden bearbetas jämnt. "KPS-6" används ofta för behandlingar tidigt på våren.

Genom att krossa stubbar "KPS-12" kan du odla sömmar på upp till 9 meter breda till 15 centimeters djup . Det är viktigt att nämna att påverkan på jorden också sker på stubbarna. Kultivatorn har fyra rader tänder, på vilka tassarna är placerade med en bredd motsvarande 280 millimeter. Tack vare denna design kommer växtfragment inte att täppa till delar och stör därför kultivatorns arbete. Förresten, det finns också en skruvvals, vars diameter motsvarar 350 millimeter. Men den här funktionen är valfri och "KPS-12" fungerar perfekt utan den. Jordbearbetningsdjupet regleras med hjälp av ett speciellt handtag, som är utrustat med en speciell våg.

Rekommenderad: