Kalkgips: Beredning Av Gipsbruk För Inredningsarbeten Av Kalk- Och Sandblandning, Proportioner Och Komposition För Väggdekoration

Innehållsförteckning:

Video: Kalkgips: Beredning Av Gipsbruk För Inredningsarbeten Av Kalk- Och Sandblandning, Proportioner Och Komposition För Väggdekoration

Video: Kalkgips: Beredning Av Gipsbruk För Inredningsarbeten Av Kalk- Och Sandblandning, Proportioner Och Komposition För Väggdekoration
Video: 10 things to know about Lime Plaster! Part 1 2024, Maj
Kalkgips: Beredning Av Gipsbruk För Inredningsarbeten Av Kalk- Och Sandblandning, Proportioner Och Komposition För Väggdekoration
Kalkgips: Beredning Av Gipsbruk För Inredningsarbeten Av Kalk- Och Sandblandning, Proportioner Och Komposition För Väggdekoration
Anonim

Traditionellt används kalkgips för konstruktion och ytbehandling, vilket inte har tappat efterfrågan under hela sin existens. Den används för inredning, för att jämna ut och skydda alla ytor. Kalkbruk är varma, men inte lika starka som cement.

Särdrag

Erfarna människor vet att byggblandningar används för att släta ut invändiga ytor och yttre ytbehandlingar av byggnader. Således skyddar de ytan från de negativa effekterna av naturliga faktorer, och användningen av en lösning gör efterbehandlingen till ett bekvämt och kortlivat förfarande.

Kalkgips bereds antingen innan arbetet avslutas, eller så underlättar de processen och får färdiga blandningar. Det räcker med att helt enkelt späda ut dem med vatten i ett visst förhållande.

Om du vill förbereda lösningen själv måste du känna till dess sammansättning, som innehåller följande komponenter:

  • kalk;
  • vatten;
  • flodsand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med kalkgips beror på ett antal faktorer.

  • Hög vidhäftningskapacitet, och denna egenskap beror inte på råmaterialet från vilken ytan som ska behandlas är gjord. Efterbehandling är särskilt framgångsrik på sten- och träytor. Man kan dra slutsatsen att kalk är ett mångsidigt material för konstruktion.
  • Efter att blandningen har stelnat uppträder hög plasticitet, på grund av vilken det inte finns någon risk för sprickbildning.
  • Lösningens förmåga att "andas" och hög ångpermeabilitet garanterar ett gynnsamt inomhusklimat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med de obestridliga fördelarna har kalk några nackdelar:

  • Efter reparationsarbete, efter flera dagar, kommer du att märka att ytan har förvärvat oegentligheter. Detta minus är lätt att eliminera om du följer rådet: eftersom lösningen appliceras i flera lager måste du vänta en stund efter det första lagret och först sedan fortsätta till det andra. Vanligtvis beror tiden på typen av lösning. För vissa alternativ är det tillräckligt att vänta en timme, och för vissa - en dag.
  • Nackdelen är bristen på tillräcklig hårdhet för den applicerade kompositionen. Det är viktigt att veta att efter ett tag kommer gipset att få tillräcklig hårdhet, och det kommer att vara möjligt att köra in spikar.
  • Innan arbetet påbörjas behöver du en primer eller en enkel spray. Den bereds enligt följande: cement med kalk blandas tills en krämig konsistens bildas. Men efter sprutning måste du vänta upp till 10 timmar innan blandningen stelnar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den skyddande effekten mot uppkomsten av mögel och mögel uppnås på grund av materialets bakteriedödande egenskaper. Även med hög luftfuktighet i rummet finns det ingen risk för mikroorganismer.
  • Prisvärt gips.
  • Hög plasticitet i lösningen, samt enkel applicering under arbetet. Detta gör det möjligt att utföra reparationsarbete med egna händer i avsaknad av nödvändig erfarenhet.
  • Användningen av kalkgips på en träyta skyddar väggen från olika gnagare och insekter.
Bild
Bild

Vyer

Tack vare kombinationen av kalk med andra komponenter med de positiva egenskaperna som inte finns i kalk, blev det möjligt att få lösningar med förbättrade prestandaegenskaper.

Sådana ämnen inkluderar cement, lera och gips . Lera som tillsats till murbruk kommer att öka beläggningens hållbarhet, men det torkar snabbt, så blandningen får inte beredas i förväg. PVA -lim, i mängden 2% av lösningens totala volym, hjälper till att påskynda härdningsprocessen. Det ökar viskositeten så att beläggningen motstår alla yttre faktorer. Färgade tillsatser ökar ytpermeabiliteten hos ytan, och den beredda torra blandningen kan användas för ytterligare reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips gör att blandningen stelnar snabbt, medan väggen är mycket slät.

Baserat på komponenten som tillsätts i blandningen, skiljer sig flera typer av byggkalkmurbruk:

  • Kalk med tillsats av sand används för grov efterbehandling av tak och väggar. Men denna typ av blandning används för inomhusbruk, eftersom den inte har tillräcklig styrka. Det kan inte appliceras på gipsytan - skalningsdelar visas.
  • Kalk med cement är en komplex lösning, den innehåller mer än två komponenter. Tillsammans med cement finns sand i lösningen. Denna blandning är mycket hållbar och används för efterbehandling av alla typer av ytor. Denna typ av murbruk anses vara ett utmärkt alternativ för grova arbeten som fasaddekoration och målning. Blandningen används ofta för drift under hög luftfuktighet.
  • Kalk med tillsats av gips används för inredningsarbeten med en fuktnivå på högst 60%. Den används för väggar av trä, gips, sten. Begränsningen är konkret: den interagerar med gips och bildar lager.
  • Kalk med tillsats av lera används för att stärka de inre väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om förhållandet mellan bindemedel och kalk inte är korrekt är blandningen ofta antingen för fet eller för tunn. Om blandningen visar sig vara fet betyder det att det finns mer bindemedel i lösningen än nödvändigt. Som ett resultat är väggens yta täckt med sprickor. Om lösningen är mager, indikerar detta brist på kalk, vilket leder till förstörelse av plastegenskaper och förvärv av låg hållfasthet.

Samtidigt utsätts inte ytan för sprickor och krympningar.

Applikationsområde

Vanligt gips används för att dekorera byggnader som senare ska målas eller tapetseras. Dekorativt gips med en original konsistens och färgad relief används för att avsluta fasader på offentliga byggnader. För bostadshus används denna lösning sällan. Gips med speciella skyddande tillsatser skyddar mot vatten och garanterar värme i bostadshus.

Kalkbruk med tillsats av cement används för att gipsa väggar i byggnader där det är hög luftfuktighet. Kalkbruk med tillsats av gips och cement rekommenderas endast för användning inomhus i torra rum. Lerkalkgips används för att dekorera trä- och stenväggar i rum med låg luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av lösningen

Beredning av gipsskalk för arbete omfattar flera steg.

I det första steget måste du bestämma vilken typ av lösning så att dess egenskaper är lämpliga för en specifik yta. För självberedning av gips måste du ta hänsyn till sekvensen av åtgärder - beredning av en enda torr blandning från komponenterna, följt av utspädning med varmt vatten i erforderliga proportioner. Du kan blanda komponenterna i valfri behållare. Botten på disken ska dock vara jämn. Detta beror på att kalk kommer att sätta sig till botten på grund av dess dåliga upplösningskapacitet.

Bild
Bild

Resultatet blir ett enormt överutnyttjande av de använda råvarorna och en dålig konsistens i lösningen.

Därefter hälls ett försiktat sandskikt längs hela omkretsen och kalk läggs på toppen. Därefter blandas kompositionen tills en homogen konsistens bildas. I det sista steget är det nödvändigt att fylla i flera lager kalk, och tillsätt varmt vatten och blanda noggrant.

Beredning av det första gipsskiktet: tillsätt 0,2 delar kalk och 2,5 delar sand till en del Portlandcement. Det andra lagret bereds genom att tillsätta en del cement 0, 2 delar kalk och två delar sand. För att förbereda det tredje lagret bör du ta 1 del cement, 0, 2 delar kalk och 1-1, 5 delar sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

För högkvalitativ blandning av alla komponenter i blandningen används vanligtvis speciella borrbitar . Denna metod låter dig förenkla och påskynda processen med att förbereda kalkbruk. Glöm inte att för att förbereda en högkvalitativ blandning bör du hålla dig till de exakta proportionerna och tillsätta vatten gradvis under omrörning tills kompositionen är enhetlig.

Ytkvaliteten och det slutliga resultatet beror på korrekt applicering av varje lager kalkbruk. Med förbehåll för nödvändiga proportioner och teknik för att utföra efterarbete kan du göra reparationer själv och betydligt spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Kalkgips appliceras på ytan i tre lager. Detta är den viktigaste förutsättningen för att få ett kvalitetsresultat.

Det första lagret, kallat stänk , förbättrar vidhäftningen av det första lagret till väggens bas. För detta lager bereds inte konsistensen i lösningen för tjock. Blandningen hälls över hela ytan med murslev, utan ytterligare utjämning. En viss mängd spray bör samlas upp på sparkel och sopas med en borste på nära håll. Om du svänger starkt och svepande, sprutas en stor mängd av blandningen utan att träffa ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra lagret är jord . Det anses vara huvudskiktet och har en tjocklek på upp till 50 mm. Lösningen för den bereds tjockare än när den strös. Blandningen appliceras på ytan med murslev eller smetas med murslev, eftersom dess konsistens tillåter det. Överflödig jord avlägsnas med en putsskärare. Efter slutet av detta steg är det nödvändigt att kontrollera applikationens horisontella och vertikala enhetlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tredje lagret används för att eliminera defekter , små chips, utjämning och får en plan yta. Blandningen bereds med samma konsistens som för sprayapplicering och appliceras på en fuktig yta som är ett par millimeter tjock. Därefter gnids ytan med en speciell enhet - ett rivjärn som är avsett för slipning. Om jorden har tid att torka kan du blöta ytan med en borste.

Bild
Bild

Användningen av kalkgips låter dig avsevärt spara pengar och göra kvalitetsreparationer.

Du kommer att lära dig ännu mer om applicering av gips i följande video.

Rekommenderad: