Dimensioner Av Gaspannrum I Privata Hus: Minimimått För Olika Pannor Enligt SNiP, Standarder Och Krav För Olika Rum

Innehållsförteckning:

Video: Dimensioner Av Gaspannrum I Privata Hus: Minimimått För Olika Pannor Enligt SNiP, Standarder Och Krav För Olika Rum

Video: Dimensioner Av Gaspannrum I Privata Hus: Minimimått För Olika Pannor Enligt SNiP, Standarder Och Krav För Olika Rum
Video: Peder förklarar: Så ska du elda i din vedspis 2024, Maj
Dimensioner Av Gaspannrum I Privata Hus: Minimimått För Olika Pannor Enligt SNiP, Standarder Och Krav För Olika Rum
Dimensioner Av Gaspannrum I Privata Hus: Minimimått För Olika Pannor Enligt SNiP, Standarder Och Krav För Olika Rum
Anonim

Storleken på gaspannahus i privata hus är långt ifrån ledig information, som det kan tyckas. Strikta minimimått för olika pannor enligt SNiP har ställts in länge. Det finns också specifika regler och krav för olika lokaler, som inte heller kan ignoreras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande standarder

Värmeutrustning installeras huvudsakligen i pannrum för hushåll, men det måste förstås att sådana enheter kan vara farliga. Det är nödvändigt att ta hänsyn till de strikta kraven i SNiP: er. Vanligtvis finns platsen för värmeutrustning i:

  • vindar;
  • fristående uthus;
  • fristående behållare (modulär typ);
  • själva husets lokaler;
  • tillbyggnader till byggnader.

Minsta storlek på ett gaspannrum i ett privat hus är:

  • 2,5 m i höjd;
  • 6 kvm m i området;
  • 15 kubikmeter m i total volym.

Men listan över normer slutar inte där. Standarden inför recept för enskilda delar av lokalen. Så köksfönstren bör vara minst 0,5 m2. Den minsta dörrbladets bredd är 80 cm. Storleken på de naturliga ventilationskanalerna är minst 40x40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör du vara uppmärksam på:

  • SP 281.1325800 (femte avsnittet om rumsnormer);
  • 4: e delen av uppförandekoden 41-104-2000 (en tidigare version av det tidigare dokumentet med lite strängare regler);
  • klausuler 4.4.8, 6.2, 6.3 i regelverket 31-106 från 2002 (instruktioner för installation och för pannans utrustning);
  • SP 7.13130 ändrad 2013 (bestämmelser om utgången från skorstensdelen till taket);
  • uppsättning regler 402.1325800 i 2018 -versionen (ordningen för arrangemang av gasapparater i kök och pannrum);
  • SP 124.13330 av 2012 (normer gällande värmenätet vid placering av pannrum i separat byggnad).
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrumsvolym för olika pannor

Om den totala värmeproduktionen är upp till 30 kW krävs att en panna installeras i ett rum på minst 7,5 m3. Det handlar om att kombinera ett rum för en panna med ett kök eller integrera det i ett hemutrymme. Om enheten avger från 30 till 60 kW värme, är minsta volymnivå 13,5 m3. Det är tillåtet att använda bilagor eller fristående områden på alla nivåer av byggnaden. Slutligen, om enhetens effekt överstiger 60 kW, men är begränsad till 200 kW, krävs minst 15 m3 ledigt utrymme.

I det senare fallet placeras pannrummet på ägarens val, med beaktande av tekniska rekommendationer i:

  • bilaga;
  • något av rummen på första våningen;
  • autonom struktur;
  • bas;
  • fängelsehålan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav för olika rum

Vid utformning av ett pannrum bör man vägledas av minst tre uppsättningar regler (SP):

  • 62.13330 (gäller sedan 2011, dedikerat till gasdistributionssystem);
  • 402.1325800 (i omlopp sedan 2018, återspeglar konstruktionsstandarderna för gaskomplex i bostadshus);
  • 42-101 (i drift sedan 2003, i rekommenderat läge beskriver proceduren för konstruktion och förberedelse av gasdistributionssystem baserade på ett icke-metalliskt rör).

Separat är det värt att nämna en annan rekommendationsinstruktion, som avser installation av värmeenheter som ansvarar för uppvärmning och tillförsel av varmvatten i enfamiljshus och blockhus. När du gör exakta projekt styrs de av alla dessa dokument, till exempel för att sträcka ut rören korrekt och placera alla anslutningspunkter korrekt. Vid bestämning av pannrummets storlek styrs de av normerna när det gäller avstånden mellan komponenterna, i passagernas storlek.

Viktigt: oavsett vad parametrarna för utrustningen är, är det fortfarande bättre att fokusera på den minsta totala ytan för pannkomplexet inte mindre än 8 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du installerar all nödvändig utrustning längs en av väggarna, upptar enheterna vanligtvis 3,2 m i längd och 1,7 m i bredd, med hänsyn tagen till nödvändiga passningar eller avstånd. Naturligtvis kan det i andra fall finnas andra parametrar, och därför kan man inte klara sig utan att rådfråga ingenjörer ändå. Det bör förstås att de uppskattade dimensionerna på utrustning och platser alltid anges utan att ta hänsyn till utrymmet för att öppna dörrar och fönster.

För din information: du bör inte styras av normerna i SP 89 . De gäller endast värmeproducerande anläggningar med en effekt på 360 kW. Samtidigt upptar byggnader för sådana pannhus minst 3000 kvm. m. Därför är hänvisningar till en sådan standard i utformningen av värmesystemet i ett privat hus helt enkelt olagliga. Och om de försöker presentera dem, så är detta ett tecken på oprofessionella ingenjörer eller till och med en bluff.

Volymen på 15 m3 som nämns ovan är i verkligheten extremt liten . Faktum är att det i verkligheten bara är 5 kvadratmeter. m, och detta är väldigt lite för installation av utrustning. Helst bör du fokusera på minst 8 kvadratmeter. m eller i termer av en volym på 24 kubikmeter. m.

Viktigt: pannrummets placering på andra våningen är endast möjlig i extremt sällsynta fall. För att göra detta är det nödvändigt att det ligger 100% över de tekniska rummen, samtidigt som det inte ligger bredvid sovplatserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrummets höjd måste säkert vara minst 2, 2 m. I olika rum måste det vara minst 9 m mellan golv i pannrummet och fönstret på övervåningen. Det betyder att det är förbjudet att utrusta fönster ovanför pannförlängningen, och med dem vardagsrum . Med en total yta på huset mindre än 350 kvm. m, kan du i allmänhet överge utrustningen i ett separat pannrum i ordets fulla bemärkelse, ta köket (kök-matsal) under pannan. Statens revisorer kommer bara att kontrollera att utrustningskapaciteten inte är mer än 50 kW, och köksvolymen är minst 21 kubikmeter. m (med en yta på 7 m2); för ett kök-matsal blir dessa siffror minst 36 kubikmeter. m respektive 12 m2.

Vid installation av pannan i köket placeras huvuddelen av hjälputrustningen (pannor, pumpar, blandare, uppsamlare, expansionstankar) under trappan eller i ett skåp som mäter 1x1,5 m . Men när man kännetecknar storleken på pannrummet får man inte glömma kraven för glasdimensionerna. De väljs ut på ett sådant sätt att huset inte drabbas av explosioner eller lider minimalt. Den totala ytan av glas (exklusive ramar, spärrar och liknande) är minst 0,8 kvm. m även i kontrollrummet från 8 till 9 m2 i yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det totala utrymmet i pannrummet överstiger 9 kvm. m, då är beräkningen också enkel. 0,03 m2 rent glasskydd tilldelas för varje kubikmeter av den termiska strukturen. En typisk fönsterstorlek behöver inte beaktas speciellt, det räcker med att styras av ett enkelt förhållande:

  • hall upp till 10 rutor - inglasning 150x60 cm;
  • komplex för 10, 1-12 rutor - 150x90 cm;
  • 12, 1-14 m2 - motsvarar glas 120x120 cm;
  • 14, 1-16 m2 - ram 150 x 120 cm.

Ovanstående siffror för en 80 cm bred dörr är i allmänhet korrekta, men ibland otillräckliga. Det är mer korrekt att anta att dörren ska vara 20 cm bredare än pannan eller pannan. Om det finns en avvikelse styrs deras värden av den större apparaten. För resten kan du bara begränsa dig till överväganden av din egen bekvämlighet och praktiska. Ett separat ämne är storleken på ventilationskanalen (som också är direkt relaterad till pannans effekt):

  • upp till 39,9 kW inklusive - 20x10 cm;
  • 40-60 kW - 25x15 cm;
  • 60-80 kW - 25x20 cm;
  • 80-100 kW - 30x20 cm.

Rekommenderad: