Dörrar Till Pannrummet: Metall- Och Branddörrar För Ett Privat Hus Med Fönster Och Med Ventilation, Andra Alternativ, Krav För SNiP RF

Innehållsförteckning:

Video: Dörrar Till Pannrummet: Metall- Och Branddörrar För Ett Privat Hus Med Fönster Och Med Ventilation, Andra Alternativ, Krav För SNiP RF

Video: Dörrar Till Pannrummet: Metall- Och Branddörrar För Ett Privat Hus Med Fönster Och Med Ventilation, Andra Alternativ, Krav För SNiP RF
Video: Spaltventil 2024, Maj
Dörrar Till Pannrummet: Metall- Och Branddörrar För Ett Privat Hus Med Fönster Och Med Ventilation, Andra Alternativ, Krav För SNiP RF
Dörrar Till Pannrummet: Metall- Och Branddörrar För Ett Privat Hus Med Fönster Och Med Ventilation, Andra Alternativ, Krav För SNiP RF
Anonim

Uppvärmning av hus, stugbebyggelse och andra föremål med hjälp av pannhus är en process där det inte finns några bagateller. Tvärtom kan även detaljerna i att välja en dörr till ett pannrum vara mycket viktiga för den korrekta lösningen av nya problem. Ett stort antal brandsäkerhetskrav ställs på dessa dörrar, och tillverkarna tillverkar dem i ett ganska brett spektrum; detta komplicerar urvalsprocessen mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är helt uppenbart att dörrarna till pannrummet inte är desamma som passagen till ett hus, till ett lager eller till och med till ett stort kollektivt garage. När allt kommer omkring ökar närvaron av kraftfull värmeutrustning risknivån. Nästan alla pannrums dörrkonstruktioner är gjorda av stållegeringar . Strikta statliga och avdelningsstandarder har införts, från de normer som det är absolut omöjligt att avvika från.

Utvecklarna försöker dock fortfarande ge både hög estetik och användarvänlighet; design varierar beroende på konsumenternas önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på brandsäkerhet

I Ryska federationen gäller entydig SNiP för alla entrékonstruktioner till pannrum. Efterlevnad av normerna är obligatoriskt i alla fall, även om det önskade objektet är i ett privat hus. Inga skillnader från praktiken för arbete inom allmänna företag och vid industriella anläggningar är tillåtna här. Bestämmelserna avser:

  • storlekar;
  • använda material;
  • metod för att öppna;
  • ventilation;
  • beteckningar på konventionella diagram.

Standarderna målar bara storleken i tvärplanet. Bredden på banan bör vara minst 0,8 m. Alltför smala dörröppningar måste utökas. Det är lika viktigt att utgångsdörrarna från lokalen öppnas utåt; att öppna inåt är farligt, vilket är förståeligt bara av elementära logiska skäl. Man bör också komma ihåg att det är omöjligt att installera skjutdörrstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare av personliga pannrum med pannor med en kapacitet på upp till 60 kW kan vägra använda utrustning för att gå ut. Det räcker att gå direkt till huset . Kontrollerna kommer dock definitivt att ta reda på var exakt dörren svänger upp - inåt eller utåt. Dess minsta storlek är 0,8 m i bredd, som i föregående fall. Utan misslyckande installeras endast strukturer gjorda av obrännbara material i pannrum och pannor.

Oftast används stålramar, mantlade med stålplåt . Utsidan av detta hölje är täckt med pulverlack. Dukens tjocklek regleras inte. Det finns inte heller några krav på egenskaperna hos isoleringsmaterial. Det är tillåtet att använda "varma" strukturer, inklusive de med en flerkammare glasenhet.

Användning av brännbara isoleringsmaterial som mineralull är dock förbjudet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det spelar ingen roll om du behöver en dörr till gatan eller den leder in i huset . Ett obligatoriskt krav är närvaron av en specialplatta. Inuti den blå ramen är namnet "Pannrum" skrivet med stora blockbokstäver så tydligt som möjligt. Formellt kontrolleras inte detta, men det blir lugnare för dig själv. I ett antal fall används enkelt återställbara dörrar.

Anledningen är mycket enkel: vid en explosion sänker den flygande dörren trycket inuti rummet . Trycket av explosiva gaser på väggar och andra strukturer reduceras. Denna fastighet är särskilt viktig på platser med gasvärmningsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du måste förstå att att tappa duken från gångjärnen är mycket komplicerat med förstärkt glas. Spalten längst ner på dörren måste vara minst 0,02 m, annars garanteras inte optimal ventilation.

Under godkännandeprocessen kontrolleras överensstämmelsen med SP 42-101-2003 . Enligt denna standard är ett fönster ett obligatoriskt element i utrustningen. Om fönstren (och förutom ventilationsgrillen) inte finns på väggarna, bör dörrarna vara utrustade med dem. För att klara inspektörernas påståenden rekommenderas att använda ljusfrigörande strukturer.

Fönstren i dem måste uppfylla de universella specifikationerna för stålfönster som föreskrivs i GOST 23344-78.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Baserat på ovanstående är det inte svårt att förstå att man helst skulle installera metall (järn) dörrar med glas och ventilationsgrill i pannrum. Mer exakt används "kallt" valsat stål. Den är böjd i profil. Viktigt: i alla fall används ett brandsäkert lås . Vid användning av metall används också vanligtvis en "kärna" av ett icke-brännbart material.

Omkretsen är utrustad med en tejp som expanderar vid uppvärmning. Utrustning med en röktätning praktiseras allmänt. Det är oacceptabelt att använda ett plastelement med glasrutor - denna typ av duk tål inte belastningen som uppstår på grund av potentiella explosioner. Ett undantag görs endast med en glastjocklek på 4 till 6 mm, inte mer. Typiska dimensioner av strukturer kan vara:

  • 0,8x1,8 m;
  • 0,8x, 1,9 m;
  • 0,8x2,03 m;
  • 0, 86x2, 05 m;
  • 0, 96x2, 05 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på dukens bredd . Vanligtvis är det, som redan nämnts, minst 0,8 m. Men helst är det bättre att göra en öppning 1 eller till och med 1,2 m bred. Den klassiska lösningen är att använda pulverlackerade dörrytor. Detta är ett budgetalternativ som passar nästan alla konsumenter.

Om det finns behov av en mer perfekt dekoration, i en exklusiv design, kan även smidda galler användas . Sådana galler installeras på glas, MDF och många andra material. Som ett resultat kan du skapa en verkligt unik bild av dörren och uppnå en elegant visuell effekt.

Och användningen av perforerade dörrblad ger ett verkligt effektivt utflöde och överflöd av luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer dörrar till pannrummet bör du vara uppmärksam på att utrusta med en ventilationsgrill (eller snarare, hur kraftfull denna grill är och om den tillåter luft att passera väl). Det är lika viktigt att bekanta sig med dukens egenskaper. I certifikaten måste det anges vad styrkan i konstruktionen är och vilka driftstemperaturer den är konstruerad för.

En annan relevant nyans är den totala tiden för brandmotstånd . Det är ingen mening att köpa dörrar till en gaspanna som inte tål en öppen eld i minst 45 minuter. Helst bör du fokusera på en nivå på minst 60 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dörrarna till pannrummet kan glasytan där (tillsammans med fönstret) variera från 0 till 80%. För att hantera ventilation är det nödvändigt att välja rätt luftbytesgaller - inte bara enligt områdesnormen (från 0,8 kvm), utan också med hänsyn till den nödvändiga intensiteten av luftflöden . För att bestämma dem krävs en noggrann beräkning. Endast proffs kan utföra det korrekt.

Ett betydande luftflöde genom tilluftsventilen kan inte säkerställas . En passage 10-15 cm bred är tillräckligt. Som branddörrar i en stuga är det kategoriskt omöjligt att sätta strukturer med en träduk. Även de bästa impregneringarna ger endast brandbeständighet upp till 40 minuter, vilket är helt oacceptabelt av säkerhetsskäl.

Handtagsalternativet för att öppna dörren väljs efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrummet kan levereras med dubbla dörrar från företaget StroyStalInvest . En modell med storleken 2, 5x1, 6 m är ganska lämplig även för ett stort rum; även höga cylindrar kan säkert föras in genom en sådan öppning. Strukturen består av 2 böjbara ark med en tjocklek på 0,15 cm. Tillsammans med narthex når lådans tjocklek 8,4 cm. Denna dörr ger ventilation, och dess främre yta är täckt med ett pulverlager.

Modifieringen av "DK-2" från Lux-företaget förtjänar också uppmärksamhet . Standardstorleken är 2x0,8 m, men den kan enkelt ändras. Metallens standardtjocklek (0,2 cm) korrigeras också vid behov. 2 gångjärnsskyddselement finns. Produkten är utrustad med ett övre säkerhets- och nedre spaklås (efter kundens val).

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också överväga modellen "DMPD-60". Dess huvudparametrar:

  • produktion i massiva och glasade versioner;
  • fullständig beredskap för användning i grundversion;
  • förstärkande revben i form av bokstaven P;
  • ett stycke böjt tyg;
  • mutter med en höjd av 5, 5 cm;
  • lås med handtag av polypropen;
  • pulverlackering (väderbeständig);
  • fylla den inre volymen med en basaltplatta;
  • en låda gjord av en komplicerad böjd profil.

Rekommenderad: