Pannrum I Ett Privat Hus (46 Bilder): Krav På Gaspannahus, Diagram Och Normer För Rummets Yta För Gaspannor Enligt SNiP

Innehållsförteckning:

Video: Pannrum I Ett Privat Hus (46 Bilder): Krav På Gaspannahus, Diagram Och Normer För Rummets Yta För Gaspannor Enligt SNiP

Video: Pannrum I Ett Privat Hus (46 Bilder): Krav På Gaspannahus, Diagram Och Normer För Rummets Yta För Gaspannor Enligt SNiP
Video: How to - Vaillant combi boiler - gas consumption - heating 2024, Maj
Pannrum I Ett Privat Hus (46 Bilder): Krav På Gaspannahus, Diagram Och Normer För Rummets Yta För Gaspannor Enligt SNiP
Pannrum I Ett Privat Hus (46 Bilder): Krav På Gaspannahus, Diagram Och Normer För Rummets Yta För Gaspannor Enligt SNiP
Anonim

Pannrum behövs i ett privat hus. Men för att göra allt rätt är det nödvändigt att ta hänsyn till de grundläggande kraven för gaspannahus, schemat och normerna för rummets yta för gaspannor enligt SNiP. Du måste också vara uppmärksam på de viktigaste typerna av byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Inte bara en nackdel, utan en direkt och formidabel fara är att ett pannrum i ett privat hus kan vara en källa till kolmonoxid. Naturligtvis vidtas alla nödvändiga struktur- och prestandamått, automatiska brytare används, men det är omöjligt att ge en fullständig garanti . Om du placerar pannrummet i en separat byggnad (vilket förresten rekommenderas) blir den totala kostnaden för arbetet mycket hög. Alla människor kan inte betala det belopp som krävs.

Att underhålla hela komplexet i en arbetsform är inte heller så enkelt och billigt som det verkar i början. Du kommer att behöva ringa specialister oftare än vi skulle vilja. Alla problem kan inte lösas med dina egna händer. Det är dock värt att notera fördelarna, på grund av vilka det fanns en massiv hobby för hempannrum:

  • autonomi i förhållande till monopolvärmeföretag;
  • minskning av värmeförluster (även med det idealiska tillståndet för uppvärmningsnätet, vilket i genomsnitt är sällsynt, förluster uppgår till 30% av den ursprungligen genererade värmen);
  • enkel justering tillhandahålls (beroende på väder, även på hälsa och välbefinnande).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka dokument krävs?

Det är omöjligt att bygga ett pannrum i ett privat hus precis så - du kommer att behöva utfärda en hel del specialtillstånd. En statlig undersökning krävs. Allt designmaterial, inklusive resultaten av tekniska undersökningar, omfattas av det. Slutresultatet är en slutsats om huruvida projektet överensstämmer med regelverket. Officiellt tillstånd blev en förutsättning redan 1997, sedan dess har en uppdelning enligt faroklasser dykt upp. Utan en tillåtande handling är det omöjligt att sätta i drift pannhus som:

  • använda naturgas eller flytande gas;
  • generera inte bara värme, utan också varmt vatten;
  • innehålla åtminstone vissa delar av utrustning avsedd för temperaturer över 250 °;
  • innehålla åtminstone vissa delar av utrustningen avsedd för tryck över 1,6 MPa.

Driftsättningen formaliseras genom en lämplig handling. Det är ogiltigt om det inte finns några underskrifter från alla medlemmar i den tekniska kommissionen och en anställd i Rostekhnadzor.

Det är tillåtet att bygga och driva pannhus om marken tillhör äganderätt. I extrema fall är det tillåtet att bygga värmegenererande system på hyrda platser under lång tid.

De tekniska certifikaten för den utrustning som används måste registreras hos de tekniska övervakningsmyndigheterna (vilket också bekräftas av märkena på dem) . Paketet med dokument tillsammans med ansökan går till territoriell inspektion, och efter kontrollen på plats överlämnas licensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Ett antal krav ställs på pannrum.

För säkerhet

Vid inredning av pannrum hänvisar många bestämmelser till rummet där nödvändig utrustning finns. Pannor och andra apparater bör hållas åtskilda från huset och från andra bostadsutrymmen. Eftersom varje typ av bränsle, inklusive elvärme, potentiellt medför vissa faror, kan sådana normer inte kallas byråkratisk godtycklighet . Det är nödvändigt att noggrant kontrollera vilken specifik standard som är giltig i ett visst fall. Pannhus byggda före den 1 juli 2003 måste uppfylla bestämmelserna i SNiP 2.04.08-87. Allt som byggs eller tas i drift efter detta datum omfattas av SNiP 42-01-2002.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kundens huvudpunkter måste vara kända av kunden själv - trots allt måste han kontrollera om projektet är av hög kvalitet, om ingenjörerna i en specialiserad organisation kompetent har närmat sig sitt arbete. Den inköpta utrustningen kontrolleras också omedelbart mot de fastställda designstandarderna. Så, minimiområdet för en gaspanna enligt projektet är normaliserat, men dessutom är det klart definierat att:

  • med en värmeeffekt på högst 60 kW kan du placera enheten i köket (om förbättrad ventilation är organiserad);
  • med en värmeeffekt från 61 till 149 kW krävs ett separat rum (det är tillåtet att välja källare och källare);
  • när man producerar 150 kW värme och högre krävs en helt separat byggnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den totala volymen för hempannrum är det följande:

  • vid generering av högst 29 kW värme - från 7,5 m 3;
  • vid generering av 30-59 kW - inte mindre än 13, 5 m 3;
  • vid mottagning av 60-200 kW värme eller mer krävs att man skapar ett rum med en volym på 15 m 3 eller mer.

Viktigt: för en gaspanna, till skillnad från andra värmekällor, bör i alla fall minsta volym för ett rum vara 15 3, medan väggarnas höjd (i någon del av byggnaden) inte är tillåten mindre än 2,5 m.

Bild
Bild

Alla pannrum i privata hem ska ha maximalt naturligt ljus . Glasytan är fast fixerad i standarderna: för 1 m 3 av pannrummets inre volym måste minst 0,03 m 2 glas tillhandahållas (exklusive ramen, andra strukturer). I alla fall är endast gångjärnsfria, utåtgående fönster installerade. Det är omöjligt att använda pannrummet utan vattenförsörjning och organisation av avloppsvatten.

Bild
Bild

Det finns ofta ett uttalande om att det är osäkert att bygga ett pannrum i ett trähus (både ram och timmerbyggt). Detta motiveras av någon extrem brandrisk för sådana byggnader. Faktum är att risken länge varit nästan frånvarande - den elimineras genom både speciell träbearbetning och speciella konstruktiva, tekniska lösningar . Dessutom finns det fortfarande mycket brännbart material i pannrum i sten, tegel och luftbetong. Pannan måste vara försedd med obehindrad, oavbruten åtkomst.

Bild
Bild

Skorstenens korsning och alla träkonstruktioner måste utföras med brandavbrott . I detta fall används nödvändigtvis asbest och andra skyddande ämnen som förhindrar brand. Alla träväggar måste skärmas. Men även sådana krav räcker inte - det är också nödvändigt att tillhandahålla ett omfattande brandsläcknings- och varningssystem. Installationen bör utföras av proffs, som också bör anförtros periodiska inspektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loppet om vacker design måste också hållas i strikt överensstämmelse med säkerhetskraven . Så efterbehandling med gipsskivor är tillåten, förutsatt att den därefter beläggs med gips och / eller vattenbaserade färger. Kakel eller metallplåt placeras på golvet. De ska målas med hållbar, högtemperaturbeständig färg. I stället för gips kan väggarna dekoreras med cementbundna och syrafiberblock.

Alla väggkonstruktioner, inklusive ytbehandlingar, måste vara konstruerade för att stå emot brand i minst 45 minuter. Om denna siffra når minst 60 minuter blir det ännu bättre.

Gipsning av väggar är endast möjlig med kompositioner som är säkra när det gäller brand . Alla brandbeständiga gipsblandningar är gråa. Dessutom kan de dekoreras med värmebeständiga vattenbaserade färger. Valet mellan trä-, plast- och aluminiumfönsterkonstruktioner är av ägaren. Det bör dock förstås att när PVC brinner uppträder giftiga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I inget fall ska pannrummets layout vara godtycklig, det finns mycket tydliga och entydiga regler. Så, pannor, bufferttankar och annan värmeutrustning installeras strikt enligt tillverkarens föreskrifter. Väggmonterade värmegeneratorer hänger upp till max 1,5-1,8 m (om den är större är det obekvämt och osäkert att använda utrustningen). Det måste finnas minst 1 m ledigt utrymme framför värmeanordningarnas framsidor. Det rekommenderade gapet mellan deras väggar och huvudväggarna eller intilliggande föremål är 0,03 m. I vilket fall som helst måste du markera platsen på planen:

  • pannorna själva;
  • skorstenar;
  • externa ledningar (rör);
  • radiatorer;
  • expansionstankar;
  • anslutning av rörledningar;
  • ventiler;
  • förbikopplingar;
  • kranar Mayevsky och andra delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett separat ämne är säkerheten för pannhus som inte använder gasbränsle. Det rekommenderas fortfarande att bilda dem enligt de striktaste standarder som är möjliga. Jordningen av höljen för elektriska pannor och ledningar måste överensstämma med PUE. Allt ska anslutas så att det inte finns några mekaniska belastningar på ledningarna och kontakterna. För fastbränslesystem rekommenderas följande:

  • installation av växelriktaren tillsammans med batterier (ger oavbruten strömförsörjning);
  • användning av värmeackumulatorer;
  • kombination av växelriktare och värmeackumulatorer.
Bild
Bild

Till ventilation

Förutom huvudventilationskapaciteten är det nödvändigt att tillhandahålla ett fönster eller en akterspegel i fönstret. Det ger nödventilation vid gasläckage eller annat bränslespill, om det är förorenat med kolmonoxid. Tillströmningen av luft beräknas med hänsyn till informationen om dess rörelse, som erhålls med hjälp av en vindmätare . Det totala inflödesvärdet enligt det nuvarande gemensamma företaget måste vara minst volymen för ett enda timflöde. Du kan få nödvändig information från gasövervakningsspecialisterna i din region.

Ventilation i pannrum sker alltid strikt enligt officiella projekt.

Det är absolut nödvändigt att uppnå täthet i ventilationskanalerna vid behov - använd ett tätningsmedel . Luftpumpning kan ske både utanför och inuti byggnaden. Men det är omöjligt att tillföra förbränningsluft genom vardagsrummet. Naturlig ventilation är endast lämplig för pannor som inte överstiger 30 kW, annars krävs fläktar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skorstenen

Rökkanalen kan vara rund eller rektangulär. Anslutningen till skorstenarna görs med takrör i stål eller elementen som medföljer i satsen. Alla delar av skorstenen utanför byggnaden måste isoleras. Sektionen och höjden på konstruktionen väljs noggrant i enlighet med pannans parametrar. Andra krav:

  • varje panna måste ha sin egen skorsten;
  • de ska inte ha paraplyer och reflektorer;
  • ett hål för rengöring placeras mellan pannan och anslutningsröret;
  • rör höjs över den högsta byggnaden i området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera typer av pannrum.

Inbyggt i huset

Denna typ av pannrum är lämplig både i källare i envåningshus och på deras första våningar. Den största nackdelen är bristen på säkerhet. Dessutom är många pannor mycket bullriga. Till viss del motiveras detta av bekvämligheten med att använda pannutrustning. Oftast ligger inbyggda komplex i kök och korridorer . Det måste säkert finnas en separat utgång till utsidan och ett antal brandsäkra skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Annexet

Ett pannrum anslutet till ett bostadshus (ligger till exempel i ett garage) passar dem som inte behöver en särskilt hög effekt. Pannrummet kommer att vara mysigt och spara pengar. Dörren måste stoppas med plåt och / eller asbest. I närheten av bostadslokaler utförs ytterligare bullerisolering . Det är inte föreskrivet av standarderna, men det behövs.

Det måste alltid finnas en utgång från det anslutna pannrummet . I vissa fall är det inte tillåtet att passera till själva huset. Endast erfarna ingenjörer kan förstå dessa begränsningar. Utrustningens värmekraft bör inte väljas med marginal, utan endast i full överensstämmelse med behoven hos de boende. Bestämmelserna gäller inte bara värmeutrustning utan även metoder för uppvärmning av själva byggnaden från dess tillbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fristående byggnad

De försöker föra sådana byggnader så nära bostadshus som möjligt. En mängd olika tekniska kommunikationer används för att kommunicera mellan dem. I separata pannrum kommer det att vara möjligt att placera alla värmepannor, att använda vilken typ av bränsle som helst. Användning av pannor med nästan obegränsad effekt är tillåten . Uppvärmningsnät används för att leverera värme till bostaden.

Bild
Bild

Blockmodulär

Detta alternativ är optimalt när det är omöjligt att sätta ett pannrum inuti huset, det fungerar inte att bygga en separat byggnad. Sådana strukturer monteras från fabrikskomponenter och monteras ganska snabbt. Specialbehållarens längd är högst 2,5 m. Stålkonstruktionen är isolerad inuti. Leveransuppsättningen innehåller vanligtvis flerlagers värmeisolerade rör. Blockmodulära pannrum kan drivas av:

  • flytande gas;
  • kol;
  • dieselbränsle;
  • ved;
  • naturgas.
Bild
Bild

Artikelöversikt

Värmepannan är nyckelelementet i pannrumsarrangemanget.

Om du planerar att slösa vatten för hushållsbehov måste du installera en panna.

Denna enhet är mycket skrymmande, och om det inte behövs, är det opraktiskt att köpa en sådan enhet. Men expansionstanken, som låter dig utjämna trycket, är mycket användbar. I värmesystem med ett stort antal kretsar måste dessutom ett fördelningsgrenrör finnas. Förutom dessa element och skorstenen behöver du definitivt:

  • cirkulationspump;
  • säkerhetsgrupp;
  • en uppsättning rör med låsbeslag;
  • gasföroreningskontrollmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Uppvärmningssystemet i varje privat hus är individuellt - men ändå finns det tydliga principer och kriterier som är mer eller mindre universella. Proceduren för att binda upp värme- och varmvattenpannor med egna händer innebär först och främst att dela upp i öppna och slutna grupper . I den öppna versionen är pannan placerad under alla andra komponenter. Expansionsbehållaren lyfts så högt som möjligt: det är höjdskillnaden mellan dem som avgör den totala effektiviteten för hela utrustningen.

Bild
Bild

En öppen krets är det enklaste att förbereda . Dessutom är det icke-flyktigt, vilket är mycket viktigt för avlägsna platser och för områden med frekventa strömavbrott. Men man måste förstå att kontinuerlig kontakt mellan kylvätskan och atmosfärisk luft oundvikligen leder till igensättning med luftbubblor. Kylvätskan cirkulerar långsamt, och det är omöjligt att påskynda flödet på grund av konstruktionsscheman. Om dessa punkter är grundläggande, och om det finns en önskan att också minska kylvätskans flödeshastighet, skulle det vara mer korrekt att göra uppvärmning enligt en sluten krets.

Bild
Bild

Om pannrummet ligger i en förlängning, måste det gränsa till en solid del av väggen . I det här fallet bör minst 1 m ledigt utrymme lämnas till närmaste fönster eller dörr. Själva byggnaden är gjord av brandsäkert material med garanterat förbränningsmotstånd i minst 45 minuter. Väggmonterade pannor monteras endast på väggar av obrännbart material. De övervakar noggrant att det finns minst 0,1 m till alla andra väggar.

Den bästa skärmen för pannan är en rostfri plåt, under vilken asbest fortfarande placeras.

Bild
Bild

Om kraftfulla (200 kW eller mer) pannor används är det absolut nödvändigt att förbereda en separat grund för dem . Skillnaden mellan höjden på denna grund och golvets höjd kan inte överstiga 0,15 m. När det är planerat att använda gasbränsle är det tänkt att installera en apparat på röret som omedelbart stänger av gasen i en kritisk situation. Ugnsrummen är utrustade med armerade eller svagt förstärkta dörrar: när de exploderar kastas de ut, och detta minskar risken för att hela byggnaden förstörs.

Bild
Bild

När ett pannrum installeras, inbyggt i själva huset, är det tillåtet att installera genomgående förstärkta dörrar . Ett annat krav presenteras dock för dem: att hålla elden kvar i minst ¼ timme. För att förbättra ventilationen görs i alla fall ett hål i den nedre tredjedelen av dörren, stängd med ett nät. Hela volymen på väggarna trimmas inifrån med brandsäkra material. Detta måste göras så snart installationen av pannan och dess anslutning till kommunikation är klar.

Det är absolut oacceptabelt att montera pannor som är mer kraftfulla än 60 kW på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet konturer är också viktigt. Om du planerar att begränsa dig till uppvärmning är det ganska rimligt att välja en enkretspanna . För din information: den kan också användas för varmvattenförsörjning, men endast i kombination med en panna. Installation av en panna är motiverad under 2 förhållanden: mycket varmt vatten förbrukas och det finns mycket ledigt utrymme. Annars vore det mer korrekt att beställa en dubbelkretspanna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilationskommunikation installeras i väggen mittemot pannan . Ett nät och ett spjäll är nödvändigtvis monterat i ventilationsröret. I pannrum som ligger i ett separat rum måste du göra en ventilationskanal i dörren med en lamellgrill.

För varje kilowatt termisk effekt bör det finnas 8 cm 3 av volymen på ventilationspassagen. Men om luften kommer inifrån huset är denna siffra 30 cm 3.

Rekommenderad: