Pannrummets Dimensioner I Ett Privat Hus: Standarder Och Dimensioner För Fönster, Minsta Yta Och Det Bästa Alternativet. Var Ska Pannrummet Placeras Under Konstruktionen?

Innehållsförteckning:

Video: Pannrummets Dimensioner I Ett Privat Hus: Standarder Och Dimensioner För Fönster, Minsta Yta Och Det Bästa Alternativet. Var Ska Pannrummet Placeras Under Konstruktionen?

Video: Pannrummets Dimensioner I Ett Privat Hus: Standarder Och Dimensioner För Fönster, Minsta Yta Och Det Bästa Alternativet. Var Ska Pannrummet Placeras Under Konstruktionen?
Video: 10 Items to Stockpile before Hyperinflation Hits 2024, Maj
Pannrummets Dimensioner I Ett Privat Hus: Standarder Och Dimensioner För Fönster, Minsta Yta Och Det Bästa Alternativet. Var Ska Pannrummet Placeras Under Konstruktionen?
Pannrummets Dimensioner I Ett Privat Hus: Standarder Och Dimensioner För Fönster, Minsta Yta Och Det Bästa Alternativet. Var Ska Pannrummet Placeras Under Konstruktionen?
Anonim

Det finns två sätt att värma ett privat hus - centralt och individuellt. Idag lutar många ägare mot det andra alternativet. För att värma ett hus på egen hand behöver du specialutrustning och ett rum där det kommer att ligga . Gas och andra bränslen kan skapa farliga situationer om de missbrukas. För att undvika dem har vissa tekniska regler för arrangemang av pannrum utvecklats, de gäller också för rummets storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Rummet för installation av pannan kallas pannrum, pannrum eller ugnsrum. Det är nödvändigt att ta hand om det även under byggandet av huset, annars måste du i framtiden hitta ett lämpligt område för installation av pannan. Beroende på husets möjligheter har ugnen en annan plats - på bottenvåningen, utrustad i källarrummet eller byggd direkt intill byggnaden. Följande faktorer påverkar kraven för efterbehandling och placering av rummet:

  • pannrummets läge;
  • antal pannor;
  • deras volym;
  • typer av bränsle som används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de allmänna standarderna för underhåll av alla typer av privata pannor, och i framtiden kommer vi att prata om reglerna för att ordna pannor för olika typer av bränsle. När det innehåller brandfarliga material är det viktigt att säkerställa att rummet är säkert från eventuella bränder; strikta krav har utvecklats för detta.

  • Väggar och golv måste skyddas från brand, de hälls med betong eller kaklas.
  • Dessutom kan golvet mantlas med aluminiumplåtar, men det här är ett tillval, en betongbas räcker.
  • Dörren är gjord av brandsäkra material, särskilt om ugnen ligger i själva huset.
  • Rummet behöver naturligt ljus. Beräkningen av fönsterglaset beror på rummets volym - med 1 kubikmeter. m 0, 03 kvm. m glas.
  • För pannrummet är ventilationssystemet väl beräknat och implementerat.
  • Det får inte vara mer än 2 pannor i rummet samtidigt.
  • Det är viktigt att ge fri tillgång till underhåll och reparation av utrustning.
  • Det kan vara nödvändigt att leverera ett avloppssystem för tömning av avloppsvatten och kondens.
  • Minsta parametrar för förbränningsrummet är 7,5 kubikmeter. m.
  • Tillåten höjd - 2,5 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare några krav läggs till i ugnen, som inte ligger i ett bostadshus, utan i en fristående

  • Den ska byggas av material som inte är förbränningsbara - slaggblock, luftbetong, expanderad lerbetong, tegel.
  • Tillbyggnaden utförs på en individuell grund och har egna väggar som inte är anslutna till huset, även om de kommer nära byggnaden.
  • Pannrummet får inte vara närmare än 100 cm från husets ytterdörr eller från fönstren i vardagsrummen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standarder för ett gaspannrum

Innan du börjar utrusta ett gasspannrum för hemmet bör du förstå regelverket. Rekommendationer och krav för dess konstruktion anges i materialen i SNiP 42-01-2002 daterad 1.07.2003 . Planen för förbränningsrummet är utvecklad med designavdelningen för Managing Gas Company, alla kontroversiella frågor bör diskuteras med dem.

Pannrummets storlek beror på dess läge och pannans effekt, i de flesta fall är båda dessa faktorer inbördes relaterade.

Bild
Bild

Arrangemang av pannrum baserat på pannans effekt

Ju kraftfullare pannan, desto mer plats behöver den. Vid anordnande av pannrum måste följande standardindikatorer beaktas.

  • Panna upp till 30 kW kan placeras i ett rum med minsta storlek - 7, 3 kubikmeter. m med en takhöjd på 2, 1 m. Ett kök, badrum eller korridor är ganska lämpligt.
  • Panna från 30 till 60 kW kan också placeras i köket, men minsta volym i rummet måste vara minst 12, 5 kubikmeter. m, och i höjd - 2,5 m.
  • Pannor från 60 till 150 kW ett separat rum krävs. I rum under nivån på 1: a våningen, till de optimala 15, 1 kubikmeter. m, en yta på 0, 2 kvm läggs till. m per 1 kW effekt. Samtidigt skyddas rummets väggar av en beläggning från ånga och gasbildning. Det är förbjudet att använda flytande gas i källaren, för denna typ av bränsle behöver du ett rum på byggnadens första våning eller i en separat annex med en takhöjd på mer än 2,5 m.
  • Pannor från 155 till 355 kW kan placeras i en separat byggnad eller under första våningen. Men varhelst ugnen med utrustning med sådan kraft befinner sig, måste den ha en egen utgång till gården.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare krav

Förutom ovanstående standarder beaktas andra regler vid utrustning av ett pannrum i hemmet

  • Det optimala sättet att ta bort förbränningsprodukter är att tänka ut i ugnen. Om pannan har en effekt på mer än 30 kW måste rummet vara utrustat med en skorsten som går utöver taknivån. För lågeffektsutrustning räcker det med ett ventilationshål i väggen.
  • Fönstret i rummet är ordnat så att det kan öppnas fritt, detta hjälper till att bli av med ackumulering av gas när det läcker.
  • Pannrummet är utrustat med vatten- och avloppssystem. De kommer att krävas för att driva utrustningen och ta bort spillvärmeavlopp.
  • I ett pannrum med en panna över 65 kW är ett gasnivåkontrollsystem installerat.

Med hjälp av sensorer övervakar systemet gasnivån i rummet och stänger av sin matning i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått för rum med andra pannor

Förutom gasutrustning finns det andra enheter som går på el, fast eller flytande bränsle. För pannor som serverar olika typer av utrustning har deras egna standardregler utvecklats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande bränsle

Pannor i denna kategori använder eldningsolja, olja, diesel för drift. De avger ett högt ljud och en specifik lukt. På grund av dessa faktorer är det bättre att placera pannrummet för flytande bränsle i en separat byggnad, det är möjligt i garaget. För enkelhets skull bör du ta hand om ljudisolering och komplettera metalldörrarna med ett tätningsmedel, det kommer till viss del att hjälpa till att behålla buller och lukt.

Vid beräkning av rummets parametrar beaktas 4, 5 kvadratmeter. m för installation av pannan och en plats för lagring av bränsle. Som en sista utväg kan bränsletanken identifieras utomhus. Pannrummet behöver god ventilation; ett fönster med möjlighet till ventilation finns längst ner på väggen. Pannor med flytande bränsle är sällan utrustade på grund av strikta brandsäkerhetskrav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast bränsle

Fasta bränslen inkluderar ved, alla typer av eurowood, pellets, bränslebriketter, kol och torv. Hela sortimentet är inte explosivt och är billigare än gas, men underlägsen det när det gäller komfort. Dessutom har sådana pannor låg verkningsgrad, bara 75% . GOST -kraven för pannrum med fast bränsle är mindre stränga än för gasutrustning. Rummet ska vara 8 kvadratmeter. m och vara i en separat byggnad. Men ibland är det ordnat i ett rum under bostadsnivån.

Ledningarna i rummet ska vara dolda, det är bättre om det går inuti brandbeständiga rör och har en reducerad spänning (42 V) för att driva uttagen . Maximal täthet tillämpas på omkopplarnas utrustning.

Denna försiktighetsåtgärd förhindrar att kolstoft som finns i luften antänds.

Bild
Bild

För fastbränslepannor är till- och frånluftsventilation viktigt, tillförseln av frisk luft gör det möjligt för bränslet att antändas bättre. Tvärsnittet av huven för källargolvet beräknas enligt schemat - 1 kilowatt pannkraft per 8 kvm. centimeter . För källaren ökar tvärsnittsmåtten till 24 kvm. cm per kW effekt. Ett matningsfönster är installerat längst ner på väggen.

Skorstenen ska vara rak, i extrema fall, ha ett minimum av knän . Det är bra om rörets tvärsnitt sammanfaller med inloppets diameter, men inte begränsas av adaptern. Skorstenen leds utåt tack vare en brandsäker materialmontering installerad vid skorstenens utlopp genom taket eller väggen. Ugnsrum med fasta bränslen måste vara utrustade med brandskydd och brandsläckare.

Bild
Bild

På el

Elpannor är de säkraste och mest bekväma. Men innan du bestämmer dig för att installera dem, bör du väga för och nackdelar, vart och ett av argumenten är tillräckligt tungt och kan påverka valet av ägare. Låt oss börja med det positiva.

  • En värmepanna av denna typ är inte farligare än någon hushållsapparat i huset.
  • Det behöver inte ett särskilt rum; ett kök, ett badrum, en hall är ganska lämpliga för installation.
  • Det finns inget behov av att utrusta ett speciellt ventilationssystem.
  • Pannan innehåller inga farliga förbränningsprodukter.
  • Avger inte buller och lukt.
  • Dess effektivitet är nära 99%.
Bild
Bild

Den största nackdelen med denna typ av utrustning är dess fullständiga beroende av extern strömförsörjning. Installation av pannor i områden med frekventa strömavbrott är opraktiskt . För byggnader med en yta på cirka 300 kvm. m behöver du en panna med en effekt på 30 kW. Värmesystemet måste vara utrustat med en stabilisator, säkerhetsbrytare. Husledningar måste vara nya och förstärkta.

Det finns en annan betydande nackdel med att värma ett hus med el - detta är kostnaden för sådan uppvärmning, det är den högsta bland alla kända metoder . Oavsett vilken typ av värmesystem som väljs är det nödvändigt att följa rekommendationerna för installation och drift.

Förutom de dimensioner som anges av standarderna bör pannrummet ökas till sin egen bekvämlighet, vilket gör att utrustningen kan servas och repareras utan hinder.

Rekommenderad: