Takpannor: Standarder För Deras Design I Ett Flerfamiljshus, Fördelar Och Nackdelar Med Gaspannrum, Krav Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: Takpannor: Standarder För Deras Design I Ett Flerfamiljshus, Fördelar Och Nackdelar Med Gaspannrum, Krav Och Installation

Video: Takpannor: Standarder För Deras Design I Ett Flerfamiljshus, Fördelar Och Nackdelar Med Gaspannrum, Krav Och Installation
Video: M-Clip - Infästning för takpannor 2024, Maj
Takpannor: Standarder För Deras Design I Ett Flerfamiljshus, Fördelar Och Nackdelar Med Gaspannrum, Krav Och Installation
Takpannor: Standarder För Deras Design I Ett Flerfamiljshus, Fördelar Och Nackdelar Med Gaspannrum, Krav Och Installation
Anonim

Det finns många typer av pannrum. Var och en av dem har sina egna egenskaper och tekniska skillnader. I denna artikel kommer vi att ta reda på vad moderna pannrum på taket är och vad deras fördelar och nackdelar är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett pannrum på taket är en autonom värmekälla, som är installerad för uppvärmning och tillförsel av varmvatten till både bostads- och industriområden.

Denna typ av pannhus fick sitt namn på grund av sin platszon . Vanligtvis är de utrustade på taket. Ett särskilt rum tilldelas för sådana tekniska områden.

Men mot bakgrund av detta kan värmepunkten direkt baseras både i pannrummet i fråga och i källaren i den konsumtiva strukturen eller på första eller källarvåningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De övervägda typerna av pannrum är en vanlig förekomst i flerbostadshus. Sådana system har många positiva egenskaper som talar till deras fördel. Låt oss bekanta oss med de viktigaste av dem.

  • Taket enheter behöver inte förbereda separata områden. Detta tyder på att det inte finns något behov av att bygga hjälpstrukturer för deras placering. För att gasutrustning ska fungera i höghus kommer ett vanligt tak att gå. Ramen eller vattensamlaren kan mycket väl vara baserad på ett stort avstånd från pannrummet.
  • Vid påverkan av anordningarna av den aktuella typen visar sig värmeförlusterna vara obetydliga. Det finns inget behov av installation av uppvärmningsnät, varför mycket mindre pengar läggs på underhåll av den tekniska delen.
  • Kostnaderna för anslutning till central kommunikation reduceras också. Och många vet att det är nödvändigt att betala ganska stora summor för detta för närvarande.
  • Det finns inte många krav på utformningen av de system och lokaler som övervägs. Det finns inget behov av att utveckla och utrusta en skorsten av hög kvalitet, samt ett forcerat ventilationssystem. SNiP tillåter sådan utrustning att ge värme till byggnader, vars höjd når 30 m.
  • Vid utformningen av sådana tekniska system för bostadshus följs alla regler i enlighet med SNiP. Systemet kan implementeras helt automatiserat. Handledare för att övervaka utrustning anställs inte för en hel dag, utan bara för några timmar. På grund av SNiP-normer kan speciella sensorer installeras i pannrum på taket, vilket gör det möjligt att styra temperaturregimen på gatan. Tack vare sensorerna kan tekniker självständigt starta den procentuella uppvärmningsprocenten.
  • De positiva aspekterna är bland annat att invånarna inte ständigt behöver ställa in sig på de scheman som är relevanta i landet (på sommaren stängs uppvärmningen av). Vid behov kan sådan utrustning fungera effektivt inte bara under kalla årstider, utan också på sommaren. För att övervaka takpannrummet behöver du inte ringa ett team av specialister - detta arbete kan enkelt hanteras av vanlig personal som övervakar huset året om. Sådan utrustning är prisvärd och lätt att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla listade fördelar är viktiga och betydande vid arrangemanget av sådana pannhus.

Men de har också vissa nackdelar, som också bör beaktas

  • Nackdelarna inkluderar de krav som gäller för den struktur där takpannrummet ska utrustas. Till exempel vid installationsarbete krävs det att endast moderna lyftsystem används, och själva pannans vikt är också begränsad. Det är nödvändigt att installera sofistikerad automatisering samt pålitliga brandsläckningssystem för sådana pannhus.
  • Nackdelen med sådana pannrum är också deras beroende av egna tekniska system. Detta tyder på att deras service helt överförs till ansvaret för ägarna av bostads- och bostadsområden.
  • Om ett flerfamiljshus har en höjd av mer än 9 våningar kommer det inte att vara möjligt att utrusta ett pannrum av den aktuella kategorin i det.
  • Under drift genererar de aktuella systemen mycket buller. Driftspumpar genererar mycket starka vibrationer som kan orsaka obehag för människor som bor på de övre våningarna.
  • Sådana tekniska komponenter är effektiva och genomtänkta, men deras kostnad är också mycket hög. Att installera kvalitetsutrustning i ett flerfamiljshus kan kosta otroligt mycket pengar.
  • Människor som bor i sovjetbyggda hus kan bokstavligen vänta i veckor på att värme kommer till deras lägenheter, och i hus där det redan finns ett privat takpannrum kommer uppvärmning i tid. Tyvärr är det i gamla hus möjligt att installera sådana system i sällsynta fall, eftersom inte alla strukturer klarar så stora belastningar utan problem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Det finns särskilda standarder för design och drift av de övervägda värmesystemen. Ett pannrum på taket och utrustningen som installeras i det måste uppfylla ett antal viktiga krav. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Utrymmet där ett sådant pannrum är utrustat måste utformas i brandsäkerhetsklass "G".
  • Indikatorn för rummets höjd från golvytan till takbotten bör vara minst 2,65 m (detta är minsta parameter). Bredden på den fria passagen bör inte vara mindre än 1 m, och höjden bör inte vara mindre än 2, 2 m.
  • Utgången från pannrummet bör leda till taket.
  • Golvet i pannrummet måste vara vattentätt (tillåten vattenfyllning upp till 10 cm).
  • Den totala vikten av hela den tekniska delen måste vara sådan att belastningen på golvet inte visar sig vara överdriven.
  • Dörrbladen i pannrummet måste ha en sådan storlek och struktur så att utrustningen senare enkelt kan bytas ut.
  • Gastrycket i gasledningen får inte överstiga 5 kPa.
  • Gasledningen leds till rummet längs ytterväggen och på de platser där underhållet kommer att vara mest bekvämt.
  • Gasledningar bör inte blockera ventilationsgaller, dörr- eller fönsteröppningar.
  • Installationen av vattenreningen måste utföras i pannrummets arbetsyta.
  • Vätska för varmvattenförsörjning bör överföras från vattenförsörjningssystemet, utan att behöva vattenbehandla.
  • Blixtskydd av byggnader måste utföras i enlighet med RD 34.21.122.87.
  • Projekt av sådana gaspannahus måste nödvändigtvis innebära jordning av gasledningar.
  • Standby -pumpen måste stängas av automatiskt i händelse av en nödstopp av arbetspumpen.
  • Justeringen av gasledningen i dessa pannrum måste möjliggöra möjlighet att justera gastrycket.
  • Alla sensorer och regulatorer måste installeras på plats och uppfylla pannhusets tekniska system. Elektroniska styrkomponenter fixeras i ett separat styrskåp.
  • Automatiseringsskåpet måste skyddas mot obehörig åtkomst.
  • På själva pannrummet måste det finnas naturlig ventilation. Luftbytet måste nå minst 1,5 gånger.
  • Ventilationssystemet i pannrummet av taktyp bör vara oberoende och separat från ventilationssystemet i själva byggnaderna.
  • En trål bör placeras i utrustningsrummet vid läckage.
  • Ytterligare villkor och åtgärder för att förbättra skyddet av pannhuset fastställs enligt informationen från värmegeneratorns tillverkningsanläggningar.
  • Pannrummet får inte fixeras på taket i vardagsrum.
  • Pannrummets mått får inte överstiga måtten på huset där det är utrustat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är dessa långt ifrån alla de krav som gäller för de aktuella systemen. De är utrustade i enlighet med speciella instruktioner under optimala tekniska förhållanden.

Översikt över arter

Takpannrum är olika. Varje art har sina egna särdrag. Låt oss titta närmare på dem.

Blockmodulär

Den angivna typen avser pannhus i kategorin lättvikt, som inte är kapitalstrukturer. Blockmodulära strukturer är monterade av lätta och tunna metallpaneler, förstärkta med profilkomponenter, hörn och specialiserade ribbor . Från insidan kompletteras nödvändigtvis det angivna pannrummet med ång-, vatten- och värmeisolerande beläggningar med ett brandlager. Förbränningsprodukterna skickas till skorstenen, som kännetecknas av en lättanordning.

Den största fördelen med modulbyggnader är deras lätthet . De är mångsidiga och enkla att använda; om det behövs kan de demonteras utan problem. Modulära pannrum är ofta utrustade med kondenserande pannor, varav många är kompakta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationär

I övrigt kallas dessa pannrum inbyggda. Hela strukturen i ett sådant rum är integrerat direkt i ett flerfamiljshus. Om konstruktionen är byggd av tegel eller paneler, är pannrummets yta exakt samma. På ett sätt är ett stationärt rum tekniskt, men bara det är uteslutande inriktat på uppvärmning.

Vanligtvis tillhandahåller bostadsprojekt, där de aktuella systemen finns, inledningsvis ytterligare arrangemang

Förutom de vanliga inbyggda strukturerna finns det också helt autonoma inbyggda och anslutna strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Fram till installationen av takpannrummet, oavsett typ, utarbetas alltid ett detaljerat projekt, i enlighet med vilket allt vidare arbete utförs. Moderna blockmodulära strukturer monteras i en specifik ordning.

  • En specialiserad plattform håller på att installeras. Enligt reglerna måste den stödja väggarnas stödkonstruktioner eller andra lämpliga baser.
  • Innan installationsarbetet påbörjas utförs alltid en noggrann undersökning på professionell nivå. Tack vare dess resultat är det möjligt att bestämma husets totala bärighet, för att se till att det är nödvändigt att stärka byggnadens viktiga beståndsdelar.
  • Strukturen är monterad på en speciell beläggning av brandsäkra material. De lägger den på en kudde förfylld med betong. Den optimala tjockleken är 20 cm.
  • Det är absolut nödvändigt att åtgärder vidtas för att säkerställa högsta säkerhetsnivå för installationsarbetarna. Räcket är fixerat längs hela takets omkrets.
  • Installation av ljudisoleringsmoduler är obligatorisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna i installationen av inbyggda pannrum är följande

  • De är byggda om de tillhandahålls i förväg av husets projekt. I den tekniska delen kommer alla möjliga belastningar som kommer att appliceras på de bärande väggarna att initialt beaktas. Alla brandsäkerhetssystem är först uttänkta.
  • Sedan är projektet med det inbyggda pannrummet upprättat och godkänt. Det visar sig oftast vara enklare än modulära alternativ. Alla bullerdämpande, ljudisolerande och vibrationsdämpande åtgärder tillhandahålls här i förväg under konstruktion av väggar och dekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsförfarande

Det är mycket viktigt att utrustningen fungerar korrekt under takvärmesystemen. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste reglerna som bör följas.

  • Det är absolut nödvändigt att kontrollera tillopps- och avgasventilernas funktion, eftersom det är på deras bekostnad att pannrummet ventileras.
  • Du måste installera en speciell gasisoleringsfläns som kan avaktivera systemet vid minsta brandtecken.
  • På taket i moderna höghus krävs att man installerar högkvalitativa larm, som kommer att överföra både ljud och ljus "fyrar" vid brand.
  • Skorstenen måste ha en höjd som är högre än själva pannrummet. Minsta skillnaden är 2 m. Var och en av gaspannorna i huset måste förses med ett eget rökutlopp. En förutsättning är dock deras lika höga höjd. Men klyftan mellan dem spelar ingen särskild roll.
  • De betraktade pannhusen måste fungera på bekostnad av separat el. Detta innebär att de måste ha en särskild gren av det elektriska nätverket. Spänningsnivån i en byggnad kan variera, därför rekommenderas det inte att genomföra riskfyllda experiment med el, eftersom det på grund av nätfel finns risker för stora funktionsstörningar i värmesystemets funktion. En högkvalitativ dieselgenerator kan användas som en autonom strömkälla.
  • Det är förbjudet att installera sådana typer av pannrum direkt ovanför lägenheterna. Förekomsten av ett tekniskt golv i byggnaden är en förutsättning för att ordna ett takpannrum. Golvet som gasapparaterna ska placeras på måste vara tillverkat av starka armerade betongplattor.
  • Utrustningen som installeras i sådana pannrum gör ganska mycket onödigt buller. För att kunna installera sådana system i flerbostadshus i framtiden är det absolut nödvändigt att ta hand om installationen av ljudisolerande material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast under förutsättning av kompetent drift kan man förvänta sig att takpannrummet kommer att hålla i många år och inte kommer att orsaka problem för invånarna i ett flerbostadshus.

Rekommenderad: