Bensingenerator (54 Bilder): Hur Väljer Jag En Elektrisk Bensingenerator? Industriella Och Andra Typer, Ryska Och Importerade

Innehållsförteckning:

Video: Bensingenerator (54 Bilder): Hur Väljer Jag En Elektrisk Bensingenerator? Industriella Och Andra Typer, Ryska Och Importerade

Video: Bensingenerator (54 Bilder): Hur Väljer Jag En Elektrisk Bensingenerator? Industriella Och Andra Typer, Ryska Och Importerade
Video: Powering my ENTIRE HOME with a Gas Generator 2024, Maj
Bensingenerator (54 Bilder): Hur Väljer Jag En Elektrisk Bensingenerator? Industriella Och Andra Typer, Ryska Och Importerade
Bensingenerator (54 Bilder): Hur Väljer Jag En Elektrisk Bensingenerator? Industriella Och Andra Typer, Ryska Och Importerade
Anonim

Att välja en bensingenerator måste vara genomtänkt och noggrant. Exakta råd om hur man väljer en elektrisk gasgenerator kommer att eliminera många misstag. Det finns industriella och andra typer, produkter från rysk och utländsk produktion - och allt detta bör studeras noggrant.

Bild
Bild

Funktioner hos enheten och driftsprincipen

Den allmänna driften av en bensingenerator är baserad på fenomenet elektromagnetisk induktion, som länge har varit känt inom teknik och har nämnts i fysikens läroböcker i många decennier. När en ledare passerar genom det skapade fältet visas en elektrisk potential på den. Motorn låter de nödvändiga delarna av generatorn röra sig, inuti vilket ett särskilt utvalt bränsle bränns . Förbränningsprodukter (uppvärmda gaser) rör sig och deras flöde börjar snurra vevaxeln. Från denna axel skickas en mekanisk impuls till den drivna axeln, på vilken en krets som genererar elektricitet är monterad.

Bild
Bild

Naturligtvis är hela detta system i verkligheten mycket mer komplicerat . Inte konstigt att bara utbildade ingenjörer arbetar med det, som har behärskat sin specialitet i flera år. Det minsta misstaget i beräkningarna eller i anslutningen av delar blir ibland till en fullständig inoperabilitet hos enheten. Kraften hos den genererade strömmen skiljer sig avsevärt beroende på modellens egenskaper och tillämpningsområdet. I vilket fall som helst är själva genereringskretsen traditionellt uppdelad i en rotor och en stator.

Bild
Bild

För att tända bensin (starta en förbränningsreaktion) används tändstift ungefär samma som i en bilmotor . Men om ljudvolymen bara är välkommen för en racerbil eller en sportcykel, är en ljuddämpare nödvändigtvis installerad på gasgeneratorn. Tack vare honom blir det mer bekvämt att använda enheten, även om den är installerad i själva huset eller nära platser med permanent uppehållstillstånd för människor. När du installerar ett generatorsystem inomhus, även bara i ett skjul, måste ett rör också tillhandahållas, med hjälp av vilka farliga och helt enkelt obehagliga luktande gaser avlägsnas. Grenkanalens diameter väljs vanligtvis med en viss marginal, så att inte ens "blockerande vind" orsakar besvär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ack, i de flesta fall måste rör göras dessutom med egna händer. Standardprodukter tillhandahålls antingen inte eller är helt otillfredsställande i sina kvaliteter. Gasgeneratorn bör också kompletteras med ett batteri, eftersom det i denna version är mycket lättare att starta enheten i drift. Förutom de redan nämnda delarna och komponenterna kommer produktionen av generatorn också att kräva:

  • elektrisk start;
  • ett visst antal ledningar;
  • leverera strömstabilisatorer;
  • bensintankar;
  • automatiska lastmaskiner;
  • voltmätare;
  • tändlås;
  • luftfilter;
  • bränslekranar;
  • luftspjäll.
Bild
Bild

Jämförelse med elektriska modeller

Den bensin elektriska generatorn är bra, men dess förmåga kan tydligt ses endast i jämförelse med de "konkurrerande" modellerna av teknik. En bensindriven enhet utvecklar något mindre effekt än en dieselenhet . De används huvudsakligen i sällan besökta sommarstugor och i hus där de bor permanent. Diesel rekommenderas också att välja om strömavbrott uppstår ofta och varar länge. Å andra sidan är förgasarenheten mer mobil och flexibel och kan användas under en mängd olika förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är optimalt för campingplatser och liknande platser.

Det bensindrivna systemet är tyst ställt upp utomhus. För det (förutsatt att särskilda ljuddämpande kapslingar används) krävs inget separat rum. Bensinapparaten fungerar stabilt från 5 till 8 timmar; efter det måste du fortfarande ta en paus. Dieselenheter, trots sin utökade kapacitet, är mycket obehagliga när det gäller pris, men de kan fungera mycket länge, nästan kontinuerligt. Dessutom bör en gasgenerator och ett gasprov jämföras:

  • gas är billigare - bensin är lättare tillgängligt och lättare att lagra;
  • bensinförbränningsprodukter är mer giftiga (inklusive mer kolmonoxid) - men gasförsörjningssystemet är tekniskt mer komplicerat och innebär inte självreparation;
  • bensin är brandfarligt - gas är brandfarligt och explosivt samtidigt;
  • gas lagras längre - men bensin behåller sina egenskaper vid en betydligt lägre temperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Användningsområdena för gasgeneratorer är praktiskt taget obegränsade. Avancerade modeller av enheter kan användas inte bara inom hushållet. De används särskilt ofta när det är nödvändigt att utföra reparationer och levererar ström i flera timmar om dagen. Som redan nämnts är bensindriven utrustning också mycket viktig i nödsituationer och på platser där en stabil nätspänning inte är möjlig. Med tanke på dessa egenskaper måste bensinenheter användas:

  • i vandringsturer och permanenta läger;
  • under fiske och jakt;
  • som startanordning för en bilmotor;
  • för sommarstugor och förorter, hus på landet;
  • på marknader, garage, källare;
  • på andra platser där en instabil strömförsörjning kan vara farlig eller orsaka allvarlig skada.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering och huvudsakliga egenskaper

Med makt

Hushålls bärbara modeller för ett sommarboende och ett lanthus är vanligtvis konstruerade för 5-7 kW. Sådana system gör att du kan ladda batteriet i en bil eller ett annat fordon . De används också på små kaféer och stugor. Kraftverk för stugbebyggelse, fabriker och så vidare kan ha en kapacitet på minst 50 (eller bättre än 100) kW. Det är nödvändigt att tydligt skilja mellan nominell och redundant effekt (den senare utvecklas endast vid gränsen för möjligheter).

Bild
Bild

Med utspänning

För hushållsapparater krävs en ström på 220 V. För industriella ändamål minst 380 V (i de flesta fall). För att kunna ladda ett bilbatteri behöver du minst 12 V strömutgång som tillval. Metoden för spänningsreglering är också viktig:

  • mekanisk omkoppling (den enklaste, men ger ett fel på minst 5%, och ibland upp till 10%);
  • automatisering (aka AVR);
  • växelriktarenhet (med en avvikelse på högst 2%).
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Den viktigaste rollen här spelas av industri- och hushållsklasserna. Den andra typen presenteras i ett mycket större sortiment och är utformat för att fungera högst 3 timmar i rad. Hushållsmodeller i överväldigande majoritet av fallen tillverkas i Kina. Industriella versioner:

  • mycket kraftfullare;
  • väga mer;
  • kan arbeta upp till 8 timmar i rad utan avbrott;
  • levereras av ett relativt litet antal företag med alla nödvändiga tekniska möjligheter och infrastruktur.
Bild
Bild

Med andra parametrar

Bensinstationsdrivningen kan göras enligt ett tvåtakts- eller fyrtaktsschema. System med två klockcykler är relativt enkla att starta och tar lite plats. De förbrukar lite bränsle och kräver inte särskilt komplext urval av arbetsförhållanden. Du kan använda dem säkert även vid negativa temperaturer.

Bild
Bild

En tvåtaktsanordning utvecklar dock låg effekt och kan inte fungera länge utan avbrott.

Fyrtakts teknik används främst i kraftfulla generatorer . Sådana motorer kan köras länge och utan större problem. De fungerar stabilt i kylan. Det är också viktigt att överväga vilket material cylinderblocken är gjorda av. Om de är gjorda av aluminium är strukturen lättare, har en kompakt storlek, men tillåter inte att mycket ström genereras.

Bild
Bild

Gjutjärnscylinderblocket är mycket mer hållbart och pålitligt . Han kan få en avsevärd mängd el på kortast möjliga tid. Det använda bränslet måste också beaktas. Problemet är inte bara i specifika bensinmärken. Det finns också hybrid-bensinversioner som framgångsrikt fungerar från huvudgas.

Bild
Bild

Nästa viktiga parameter är skillnaden mellan synkrona och asynkrona elektriska generatorer . Synkronisering är attraktiv eftersom den gör det möjligt att med säkerhet utstå betydande elektriska överbelastningar som uppstår vid start. Detta är mycket viktigt för matning av kylskåp, mikrovågsugnar, tvättmaskiner, svetsmaskiner och några andra enheter. Det asynkrona systemet, å andra sidan, låter dig öka motståndskraften mot fukt och igensättning, göra utrustningen mer kompakt och minska kostnaden.

Bild
Bild

Sådana anordningar är effektiva om startströmmen är relativt låg.

Trefasiga bensingeneratorer är optimala om minst en enhet med tre faser ska servas . Dessa är främst högeffektspumpar och svetsmaskiner. En 1-fasskonsument kan också anslutas till en av terminalerna på en trefasströmkälla. Rena enkelfasiga generatorer behövs när det är nödvändigt att mata ström till lämpliga elektriska apparater och verktyg.

Bild
Bild

Ett mer exakt val kan göras med beaktande av rekommendationer från proffs.

Tillverkare

Om du inte är begränsad till de billigaste elektriska generatorerna, bör du vara uppmärksam på Japanska märket Elemax , vars produkter utmärks av sin tillförlitlighet och stabilitet. Nyligen tillåter moderniseringen av produktserien oss att klassificera Elemax -produkter i premiumkategorin. För hela uppsättningen används Hondas kraftverk. Till viss del kan detta märke tillskrivas företag med rysk produktion - dock bara på monteringsnivå.

Bild
Bild

För konsumenten betyder detta:

  • anständiga kvalitetsdelar;
  • besparingar;
  • felsöknings- och reparationsservice;
  • ett brett utbud av specifika modeller.
Bild
Bild

Rent inhemska produkter märke "Vepr " blir mer och mer populärt från år till år. Det finns redan all anledning att jämföra det med produkter från ledande utländska företag. Dessutom är det bara ett fåtal företag som kan skryta med samma sortiment av expansion av sortiment och samma kvalitet. Versioner med en öppen design och med skyddskåpor, med möjlighet att fylla på svetsmaskinerna, säljs under varumärket Vepr. Det finns också modeller med ATS.

Bild
Bild

Traditionellt har ett mycket gott rykte Gesan -enheter … Den spanska tillverkaren föredrar att använda Honda -motorer för att slutföra sina produkter. Men det finns också mönster baserade på Briggs end Stratton. Detta företag tillhandahåller alltid ett automatiskt avstängningssystem; det hjälper mycket, till exempel när spänningen i nätverket sjunker kraftigt.

Bild
Bild

Produkter under av märket Geko … De är ganska dyra - och ändå är priset fullt motiverat. Företaget positionerar majoriteten av sina produkter som kvalitetserbjudanden för hemmabruk. Men de separata Geko -generatorerna kan också användas för seriöst arbete. Det är också värt att notera den aktiva användningen av Honda -motorsatser.

Bild
Bild

Tillverkad i Frankrike gasgeneratorer SDMO är efterfrågade i många delar av världen. Detta märke har tillgången på modeller med olika kapacitet. Kohler -motorer används ofta vid tillverkning av varor. Kostnaden för sådan utrustning är inte hög, särskilt mot bakgrund av Gesan, Geko som beskrivs ovan. Kostnad / prestanda -förhållandet är också ganska anständigt.

Bild
Bild

Bland de kinesiska märkena uppmärksammas de själva:

  • Ergomax;
  • Firman;
  • Kipor;
  • Skat;
  • Tsunami;
  • TCC;
  • Mästare;
  • Aurora.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland tyska leverantörer är sådana avancerade och välförtjänta märken betydande:

  • Fubag;
  • Huter (villkorligt tysk, men mer om det senare);
  • BEFRIA;
  • Sturm;
  • Denzel;
  • Brima;
  • Endress.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Naturligtvis, när du väljer en gasgenerator, är det nödvändigt att noggrant studera recensionerna av specifika modeller. Detta ögonblick, och kraft, och till och med beräkning för inomhus eller utomhus användning är dock långt ifrån allt. Det är mycket användbart om leveransen innehåller ett avgassystem . Då behöver du inte pyssla med det själv och riskera ett oåterkalleligt misstag.

Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt att automatiskt lita på rekommendationer från butikskonsulter - de strävar först och främst efter att sälja den färdiga produkten, och för detta ändamål kommer de att tillgodose konsumentens begäran och kommer aldrig att motsäga honom. Om säljare säger att "detta är ett europeiskt företag, men allt sker i Kina" eller "detta är Asien, men fabrikstillverkat, av hög kvalitet", måste du se om det finns i katalogerna över stora utländska detaljhandelskedjor. Väldigt ofta känner ingen sådana företag i EU och USA, de är också okända i Japan - då är slutsatsen ganska uppenbar.

Bild
Bild

Nästa viktiga punkt är att det ibland är nödvändigt att lyssna på rekommendationer från säljare om de argumenterar sina uttalanden med fakta, referenser till standarder och allmänt känd information. Observera: du bör inte köpa gasgeneratorer i "fysiska" butiker, eftersom det här är en tekniskt komplex produkt och inte en produkt av massvis efterfrågan . Tjänsten kommer i alla fall att få kopior för reparation, kringgå butiken, och dess anställda kan helt enkelt inte veta hur stor andelen krav på enskilda modeller är. Dessutom är valet i alla onlinekataloger vanligtvis bredare. Sortimentet är mindre på webbplatser som är associerade med någon tillverkare, men kvaliteten är högre.

Bild
Bild

Ett mycket vanligt misstag är att fokusera på produktionslandet . Låt oss säga att det är pålitligt känt att generatorn är tillverkad i Kina, eller i Tyskland eller i Ryssland. I alla fall levereras komponenter vanligtvis från minst flera städer i samma stat. Och ibland från flera länder samtidigt.

Bild
Bild

Det viktigaste är att fokusera på varumärket (med tanke på dess rykte).

En annan viktig punkt är att kraften, vikten och så vidare, som anges av tillverkarna, inte alltid är korrekta . Det vore mycket mer korrekt att fokusera på prisets tillräcklighet. När du bestämmer önskad effekt bör du inte blindt följa den utbredda rekommendationen - ta hänsyn till total effekt och startfaktorer. Poängen är närvaron av så kallade reaktiva energikonsumenter; det kommer inte att vara möjligt att exakt förutse den totala effekten. Dessutom kommer belastningen också att förändras olinjärt! Invertergeneratorer är värda att ta om du har en klar uppfattning om varför de behövs och hur de kommer att användas. Vågformen beror på produktens övergripande kvalitet och pris mer än på växelriktaren eller”enkel” design.

Bild
Bild

Hur man använder?

Varje bruksanvisning anger tydligt att oljenivå och jordning måste kontrolleras innan start. Och det är mycket viktigt att se till att enheten är stadigt och stabil på rätt plats. Vid start är det nödvändigt att kontrollera att inga laster är anslutna till generatorn. En erfaren konsument startar enheten kort först. Sedan stänger han av det, och i nästa körning fungerar generatorn när lasten kopplas bort; den kan bara anslutas efter att den har värmts upp helt.

Bild
Bild

Viktigt: det är inte bara nödvändigt att jorda gasgeneratorn utan också att ansluta den genom skyddet (ATS), annars kan inte rätt säkerhet garanteras.

Dessutom måste du installera utgående maskiner, indelade i grupper för varje typ av last. Förgasarjustering utförs enligt följande:

  • demontera själva enheten;
  • hitta en speciell "kvantitativ" skruv;
  • justera gapet så att den minsta öppningen av gasventilen uppstår med 1,5 mm (ett fel på 0,5 mm är tillåtet);
  • kontrollera att spänningen efter proceduren hålls stabilt vid en nivå på 210 till 235 V (eller i ett annat område, om det anges i instruktionerna).
Bild
Bild

Ofta finns det klagomål om att svängarna på gasgeneratorn "flyter". Detta är vanligtvis förknippat med att starta instrumentet från last. Det räcker med att ge det - och problemet är nästan alltid löst. Annars måste du justera utkastet i området från centrifugalregulatorn till spjället. Utseendet av motreaktion i denna länk förekommer regelbundet, och detta är inte en anledning till panik. Om generatorn inte tar fart, inte startar alls, kan vi anta:

  • förstörelse eller deformation av vevhuset;
  • skada på vevstången;
  • problem med produktionen av en elektrisk gnista;
  • instabilitet i bränsletillförseln;
  • problem med ljus.
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att köra i bensingeneratorn i början av driften . De första 20 timmarna av denna procedur bör inte åtföljas av en helstart av enheten. Den allra första körningen går aldrig helt inaktiv (20 eller 30 minuter). Under inkörningsprocessen bör motorns kontinuerliga drift när som helst inte överstiga 2 timmar; oförutsägbart arbete för närvarande är en variant av normen.

Bild
Bild

För din information: i motsats till vad många tror, behöver en gasgenerator nästan aldrig en stabilisator.

Kontrollera oljenivån varje gång du startar den bärbara kraftstationen . Vid utbyte måste filtret också bytas ut. Luftfilter kontrolleras var 30: e timme. Ett generator tändstiftstest bör utföras var 100: e drifttimme. Efter en paus i 90 dagar eller mer bör oljan bytas ut utan någon kontroll - den kommer definitivt att tappa sin kvalitet.

Bild
Bild

Några fler rekommendationer:

  • om möjligt, använd generatorn endast i kall luft;
  • ta hand om ventilation i rummet;
  • placera enheten borta från öppen låga, brandfarliga ämnen;
  • installera tunga modeller på en stark bas (stålram);
  • använd generatorn endast för den spänning som den är avsedd för, och försök inte ändra;
  • anslut elektronik (datorer) och andra enheter som är känsliga för att spänningen försvinner, till dess fluktuationer endast genom en stabilisator;
  • stoppa maskinen efter att två tankfyllningar har tagit slut;
  • utesluta tankning av en operatör eller en bensinstation som inte har hunnit svalna.

Rekommenderad: