Gasgenerator: Växelriktare Och Andra Gasgeneratorer För Kraftproduktion, Industriella Och Inhemska Naturgasgeneratorer

Innehållsförteckning:

Video: Gasgenerator: Växelriktare Och Andra Gasgeneratorer För Kraftproduktion, Industriella Och Inhemska Naturgasgeneratorer

Video: Gasgenerator: Växelriktare Och Andra Gasgeneratorer För Kraftproduktion, Industriella Och Inhemska Naturgasgeneratorer
Video: Jan Kruse visar hur vattenhjul, stånggång och vändbrott fungerar 2024, Maj
Gasgenerator: Växelriktare Och Andra Gasgeneratorer För Kraftproduktion, Industriella Och Inhemska Naturgasgeneratorer
Gasgenerator: Växelriktare Och Andra Gasgeneratorer För Kraftproduktion, Industriella Och Inhemska Naturgasgeneratorer
Anonim

Valet av en gasgenerator är en mycket viktig fråga som kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Vi måste förstå funktionerna hos växelriktare och andra gasgeneratorer för elproduktion, i specifikationerna för industriella och inhemska kraftgeneratorer som använder naturgas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och enhet

En gasgenerator, som den är lätt att förstå med sitt namn, är en enhet som frigör latent kemisk energi från en brännbar gas och på grundval av detta skapar en viss mängd elektrisk ström med vissa parametrar. Inuti finns en typisk förbränningsmotor. En typisk design innebär att en blandning bildas utanför själva motorn . Ett brännbart ämne som levereras till arbetsvolymen (eller snarare dess kombination med luft i en viss andel) antänds av en elektrisk gnista.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för kraftproduktion är att förbränningsmotorn använder Otto -cykeln, medan motoraxeln roterar, och från den överförs impulsen redan till generatorn.

Gasförsörjningen utifrån regleras med hjälp av en gasreducerare . En annan växellåda (redan rent mekanisk) används för att styra vridningsrörelsen. Gaseldade generatorer kan fungera som kraftvärmesystem, som inte är tillgängliga för deras flytande motsvarigheter. En del av denna utrustning kan till och med producera "kyla". Det är uppenbart att tillämpningsområdena för sådana system är tillräckligt breda.

Bild
Bild

Var används den?

Elproduktion vid ett gaseldat kraftverk är användbart för:

  • stugbebyggelse;
  • andra bosättningar avlägsna från staden och från vanliga kraftledningar;
  • seriösa industriföretag (inklusive som en nödresurs);
  • oljeproduktionsplattformar;
  • borrhålssektioner;
  • oavbruten strömförsörjning av vattenförsörjning och industriella behandlingskomplex;
  • gruvor, gruvor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En stor naturgasgenerator inomhus eller utomhus kan också behövas:

  • vid en liten och medelstor produktionsanläggning;
  • på ett sjukhus (klinik);
  • på byggarbetsplatser;
  • på hotell, vandrarhem;
  • i administrativa och kontorsbyggnader;
  • inom utbildnings-, utställnings-, handelsbyggnader;
  • vid kommunikationskomplex, tv- och radiosändningar och telekommunikation;
  • på flygplatser (flygfält), järnvägsstationer, hamnar;
  • i livsstödssystem;
  • vid militära anläggningar;
  • på campingplatser, permanenta campingplatser;
  • såväl som inom alla andra områden där autonom kraftproduktion behövs, eventuellt kopplad till centraliserade värmeförsörjningssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Det finns flera typer av gasgeneratorer som skiljer sig åt i vissa egenskaper.

Vid tiden för kontinuerligt arbete

Så många olika användningsområden för gasgeneratorer innebär att en universell modell inte kan skapas. Möjligheten till permanent drift eller åtminstone långvarig användning kan endast ha vattenkylda system . Apparater med luftvärmeavledning är avsedda för kortvarig inkoppling, främst vid mindre strömavbrott. Den maximala tiden för deras kontinuerliga verkan är 5 timmar. Mer detaljerad information finns i instruktionerna.

Bild
Bild

Med makt

Ett gaskraftverk med en kapacitet på 5 kW eller 10 kW är lämpligt för att driva ett privat hus. I större privata hem krävs apparater med en kapacitet på 15 kW, 20 kW och så vidare - ibland gäller det 50 kilowatt -system. Liknande enheter är efterfrågade inom den lilla kommersiella sektorn.

Så en sällsynt byggarbetsplats eller ett köpcentrum kommer att kräva över 100 kW el.

Om det är nödvändigt att leverera ström till en stugby, ett litet mikrodistrikt, en hamn eller en stor anläggning, behövs system med en kapacitet på 400 kW, 500 kW .och annan kraftfull utrustning, upp till megawattklassen, producerar alla sådana generatorer en ström på 380 V.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Generatorer för flytande gas som drivs av en cylinder är ganska utbredda. I välutvecklade och välutvecklade territorier används ofta stamsystem där naturgas tillförs från en rörledning. Om det är svårt att göra ett val kan du välja en kombinerad prestanda . Observera: anslutning till matningsledningar görs endast med officiellt tillstånd. Det är ganska svårt att få det, det kommer att ta mycket tid, och du måste göra mycket pappersarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet faser

Allt är ganska enkelt och förutsägbart här. Enfassystem är att föredra för specifik utrustning som endast kan ta emot enfasström. Under normala hushållsförhållanden, liksom för industrins strömförsörjning, är det mer korrekt att använda en trefasgenerator . När det bara finns trefaskonsumenter måste den nuvarande källan också vara trefas. Viktigt: det är också möjligt att ansluta enfaskonsumenter till det, men detta görs med en speciell metod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom kylmetod

Det handlar inte så mycket om luft- eller vätskeborttagning, utan om deras speciella alternativ. Luft kan sugas direkt från gatan eller från turbinrummet . Det är väldigt enkelt, men ett sådant system är lätt igensatt av damm och är därför inte särskilt tillförlitligt.

En variant med inre cirkulation av samma luft, som avger värme till utsidan på grund av värmeväxlingseffekten, är mer motståndskraftig mot yttre igensättning.

Och i de mest kraftfulla enheterna (från 30 kW och mer) är även de optimala luftvärmeborttagningssystemen ineffektiva, och därför används väte oftare.

Bild
Bild

Med andra parametrar

Det finns synkrona och asynkrona gasgeneratorer. Det första alternativet är klart dyrare, men det låter dig överge hjälpstabilisatorerna. Den andra är mer kostnadseffektiv och optimal som backup strömkälla. En annan viktig egenskap är metoden för att starta produktionsutrustningen. Det kan inkluderas:

  • strikt för hand;
  • använda en elektrisk start;
  • med automatiska komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket allvarlig egenskap är ljudvolymen . Låg ljudnivåer är att föredra på många sätt. Det bör dock förstås att även "högljudda" generatorer kan utrustas med specialhöljen, och problemet är framgångsrikt löst. Invertermaskinen kan generera en stor mängd ström, samtidigt som den levererar en konstant spänning.

Inverterbaserade enheter är användbara för resenärer, ägare till sommarstugor, hus på landet, de är också användbara för att driva små reparationsutrustningar.

Bild
Bild

Invertergeneratorn är också ofta valet av jägare och fiskare . För enkelhet och stabilitet i arbetet berömmer många experter gaskolvtypen av kraftverk. Den höga effektiviteten vittnar till sin fördel. Minsta effekt är 50 kW. Den högsta nivån kan nå 17 och till och med 20 MW; förutom den stora variationen i kraft är det värt att notera dess lämplighet för ett brett spektrum av klimatförhållanden.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gasturbingeneratorer . Sådana system består av ett urval av gasturbinmotorer som arbetar tillsammans med huvudenheten. Generationen varierar över ett mycket brett spektrum - gasturbinkomplex kan generera 20 kW och tiotals hundratals megawatt. En bieffekt är utseendet på en stor mängd termisk energi. Denna fastighet är värdefull för stora kommersiella projekt.

Bild
Bild

Toppmodeller

Bland hushålls- och industriella alternativ kan man peka ut modeller som är särskilt populära.

Hushåll

Ett mycket bra alternativ är Greengear GE7000 … Den proprietära Enerkit Basic -förgasaren vittnar för denna modell. Denna enhet är lätt att använda.

En tvåstegsregulator finns. Det finns också en strypventil. Vid behov varierar spänningen mellan 115 och 230 V.

Bild
Bild

Viktiga parametrar:

  • varumärkets land - Italien;
  • land för verklig produktion - Kina;
  • beräkning för flytande propan-butan;
  • tankeväckande elstart;
  • förbränningskammarens kapacitet 445 cub. centimeter;
  • gasförbrukning i begränsningsläge 2, 22 kubikmeter. m på 60 minuter.
Bild
Bild

Modell Mitsui Power Eco ZM9500GE inte enbart gas, utan av bi-bränsletypen. Den fungerar alltid med en utspänning på 230 V och ger enfasström. Varumärket är registrerat i Japan och släppt i Hong Kong. En elektrisk och manuell start finns. Förbränningskammaren har en kapacitet på 460 kubikmeter. se gas.

Bild
Bild

När du väljer de billigaste gasgeneratorerna bör du vara uppmärksam på REG E3 POWER GG8000-X3 Gaz … Denna modell ger start både manuellt och med elstart. En genomtänkt design gör att du kan arbeta tryggt även med reducerat tryck i gasledningen. Enheten väger 94 kg, producerar trefasström och kyls av omgivande luft.

Bild
Bild

Industriell

I detta segment sticker de ryska MTP-100/150 generatoraggregaten, tillverkade i Barnaul ut. Förutom gaskolvanordningar inkluderar detta urval också användningsanordningar. Alternativt är utrustningen utrustad med elektriska enheter tillverkade i enlighet med den första kategorin. Systemen är lämpliga för både huvud- och extra (reserv) strömförsörjning. Tillhörande petroleumgas kan användas tillsammans med naturgas.

Andra fastigheter:

  • korrigering av nuvarande parametrar i manuellt och automatiskt läge;
  • Batteriet laddas automatiskt;
  • beredskapen att acceptera belastningen under autonom aktivering indikeras av en signal;
  • lokal kontroll av start och stopp av systemet från manöverpanelen.
Bild
Bild

Gas fram- och återgående kraftverk levereras aktivt, t.ex. NPO Gas Power Plants företag … Den TMZ-baserade modellen har en total kapacitet på 0,25 MW. Motoraxeln gör upp till 1500 varv per minut. Utgången är trefas växelström med spänning på 400 V. Nivån på det elektriska skyddet överensstämmer med IP23-standarden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att få el till en sommarstuga eller ett privat hus med hjälp av en gasgenerator är naturligtvis en mycket attraktiv idé. Alla modeller är dock inte lämpliga för specifika uppgifter. Först och främst bör du bestämma om generatorn ska installeras inomhus eller utomhus. Det här är helt olika klasser av utrustning, och de är inte utbytbara!

Nästa viktiga punkt är stationär placering eller rörlighet (vanligtvis på hjul).

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan alla dessa punkter har bestämts, är det ingen idé att välja med andra parametrar. Då är det nödvändigt att ta reda på:

  • erforderlig elektrisk kraft;
  • den kommande användningsintensiteten;
  • arbetsområdets ansvar (erforderlig grad av tillförlitlighet);
  • erforderlig automatiseringsnivå;
  • gasförbrukning;
  • typ av förbrukad gas;
  • möjligheten att använda ytterligare icke-gasbränsle (tillval);
  • kostnaden för utrustning.

Under inhemska och industriella förhållanden används propan-butan på flaska och metan från pipeliner oftast. Bland propan-butan särskiljs dessutom sommar- och vintersorter, som skiljer sig åt i andelen gasblandning.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att generatorer kan omkonfigureras, och den här funktionen är också värd att titta på när man köper. Val av effektindikatorer är exakt samma som för bensin- och dieselanaloger.

Vanligtvis styrs de av konsumenternas totala kapacitet, plus de lämnar en reserv på 20-30% för en eventuell expansion av deras sammansättning.

Förutom, överskottet av den totala effekten över de beräknade värdena bör också bero på det faktum att generatorerna fungerar stabilt och länge bara när belastningen inte överstiger 80% av maxnivån . Om strömmen väljs fel, kommer generatorn att överbelastas, och dess resurs kommer att användas orimligt snabbt. Och bränslekostnaderna kommer att stiga alltför mycket. Observera: när den är ansluten till en trefas växel via ATS är det fullt möjligt att köpa en enfas enhet-den klarar inte den uppgiften som finns till hands inte värre än en trefas analog.

Bild
Bild

När du väljer en generator för en motor finns det två verkliga alternativ - en kinesisk tillverkare eller något transnationellt företag. Ett antal stater har företag som levererar budgetcylindrade luftkylda motorer, men det finns inga sådana företag i Ryssland . När du väljer utrustning som endast används regelbundet och inte upplever någon betydande belastning är överbetalning för ett varumärke olämpligt. I det här fallet är det fullt möjligt att begränsa oss till vanlig kinesisk utrustning - likväl kommer produkter från ledande företag att fungera i minst 5 år. För kritiska områden är det mer korrekt att välja modeller med en ökad arbetsresurs och ökad feltolerans.

Det finns mycket mer olika förslag i segmentet med avlägsnande av flytande värme. Det finns redan ganska hyfsade ryska motorer. De är tillräckligt pålitliga och kan repareras utan problem.

Bild
Bild

För kalla områden är det lämpligt att välja en generator som är avsedd för en vinterklass av gas. En alternativ lösning är tillägg av en AVR och ett cylinderuppvärmningskomplex, vilket också utesluter fel.

Det är mycket bra om, förutom växellådan, finns ett annat säkerhetssystem - en ventil baserad på en elektromagnetisk princip . Det blockerar helt gasflödet in i själva reduceraren om spänningen plötsligt försvinner. En viktig parameter är nivån på det elektriska skyddet. Om enheten uppfyller IP23 -standarden kan den vara hur bra som helst, men den är inte skyddad mot fukt. Utrustning för inomhusinstallation bör endast väljas om högkvalitativ till- och frånluftsventilation och ett avgasutsläppssystem kan förberedas där.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta reda på information om service och läsa recensioner. När det gäller varumärken är det bästa ryktet för:

  • Generac;
  • Briggs avslutar Stratton;
  • Kohler-SDMO;
  • Mirkon Energy;
  • Russian Engineering Group.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Även de bästa gasgeneratorerna kan arbeta stabilt vid frysningstemperaturer snarare än minusgrader. Om möjligt bör de skyddas från kyla - inklusive när tillverkaren anger frostbeständigheten hos sina produkter . Helst bör sådan utrustning föras till ett separat rum. Gasolbränsle ska endast tillföras pannrum på marknivå eller högre konstruktioner. För naturgasgeneratorer är detta krav valfritt, men mycket önskvärt. Även den minsta utrustningen bör placeras i rum eller hallar med en kapacitet på minst 15 m3.

När du väljer en webbplats är det nödvändigt att tillhandahålla fri tillgång till enheten för anställda inom tekniska tjänster och servicetjänster. De måste kunna passa fritt runt vilken utrustning som helst.

Bild
Bild

Högkvalitativ ventilation, tillräcklig nivå och regelbunden luftväxling är också avgörande. Eventuellt avgaser måste tas ut ur lokalen (munstycken tillhandahålls för detta ändamål). Ett annat viktigt krav är tillgängligheten av tvingad ventilation och brandsläckningsutrustning varhelst gasgeneratorer används.

Under alla omständigheter kan enheten endast installeras i enlighet med den tekniska planen, som samordnas med de officiella myndigheterna . Den centraliserade anslutningen görs enligt en noggrant beräknad installationsplan, och dess förberedelse är mycket svår och dyr. Flaskgas är lättare, men du behöver ett annat rum för att förvara behållarna. Sådant bränsle i sig är dyrare än det som levereras genom röret. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till trycket i den inkommande blandningen.

Rekommenderad: