Vedeldade Gasgeneratorer: Gör-det-själv Elektriska Generator Monteringsschema, Vedeldad Gasgenerator För Uppvärmning Av Ett Hus

Innehållsförteckning:

Video: Vedeldade Gasgeneratorer: Gör-det-själv Elektriska Generator Monteringsschema, Vedeldad Gasgenerator För Uppvärmning Av Ett Hus

Video: Vedeldade Gasgeneratorer: Gör-det-själv Elektriska Generator Monteringsschema, Vedeldad Gasgenerator För Uppvärmning Av Ett Hus
Video: Den billigaste och bästa värmen för ditt hus 2024, Maj
Vedeldade Gasgeneratorer: Gör-det-själv Elektriska Generator Monteringsschema, Vedeldad Gasgenerator För Uppvärmning Av Ett Hus
Vedeldade Gasgeneratorer: Gör-det-själv Elektriska Generator Monteringsschema, Vedeldad Gasgenerator För Uppvärmning Av Ett Hus
Anonim

Energi har länge varit grunden för mänsklig ekonomisk aktivitet. Och idag kommer vi att överväga principen för en vedeldad gasgenerator , en av de mest miljövänliga och effektiva enheterna. Den kan användas för olika ändamål: för uppvärmning av ett hus, för att generera el, som bränsle för en bilmotor.

Dessutom, om gasgeneratorn tidigare bara var en industriell, är det idag inget problem att hitta en hushållsanalog.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Gasaggregat är speciella installationer som används för att omvandla gas till el genom att bränna den i kamrar under högt tryck . Nyligen kan du hitta och vedeldad gasgenerator . I det här fallet är trä bränslet. Och allt oftare arbetar de för sågspån - Detta ger en ganska hög effektivitet för sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om gas, då är dess fördel att den värmekapacitet högre än för dieseltyp eller bensin, och kostnaden blir något lägre. Ja och att använda en gasgenerator hemma är ganska bekvämt , eftersom det inte finns några skadliga ämnen eller lukt under arbetet. I allmänhet även den enklaste hemmagjorda enheten kan tillgodose bostadens elbehov … Användare av sådana enheter noterar att de är oumbärliga på platser där det inte sviker. Den vedeldade gasgeneratorn används av vissa som en enhet som driver en bil. Enligt dem är det betydligt billigare än att använda bensin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men en sådan enhet är inte för billig, eftersom priset börjar på 35 tusen rubel. Du kan dock göra det själv.

Fördelar och nackdelar

En förgasare som går på trä har ett stort antal positiva egenskaper och inte för många nackdelar. Först bör du prata om fördelarna.

  1. Hög effektivitet. Denna indikator för gasgeneratorer hålls på 90%, vilket är ganska bra. Som jämförelse har fastbränslepannor en verkningsgrad på 75%.
  2. Ett antal modeller är utrustade med automatiska förbränningskontrollmekanismer.
  3. Bränslet brinner ut helt. En flik av ved ger upp till en dag i drift av en sådan enhet. Och om du använder kol istället för ved, då kan bokmärket i allmänhet räcka i flera dagar.
  4. Ved brinner vanligtvis helt ut, vilket lämnar en mycket liten mängd aska. Av denna anledning är det ofta inte nödvändigt att rengöra enheten.
  5. Alla fasta bränslen kan användas som bränsle.
  6. Även lång ved kan kastas i förbränningskammaren, så det finns ingen anledning att skära den i små flisor.
  7. Utsläppen av skadliga ämnen under driften av enheten kommer att vara minimal. Av denna anledning har ett antal bilister uppmärksammat sådana enheter.
  8. Betydande besparingar på bränsle.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om bristerna i vedeldade gasgeneratorer, så finns det bara tre av dem

  1. Fabriksmodeller är dyra.
  2. Ibland bildas kondens inuti skorstenen. För att undvika dess bildning måste temperaturen inuti gasgeneratorn vara 60 grader.
  3. De flesta modeller har fläktar vid luftutloppet inuti luftseparationsfacket. De kan fungera i manuellt läge, men vissa modeller kräver elektricitet för att göra gasgeneratorn beroende av el.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Enheten i fråga har en enkel design, eftersom alla processer som äger rum inuti den, baserad på förbränning av pyrolystyp … Det vill säga driftsprincipen kommer att vara densamma som i pyrolyspannor, där ved brinner med syrebrist, avger många olika gaser. Den vedeldade gasgeneratorn består av följande element:

  • bunkra;
  • skrov;
  • förbränningskammare;
  • lastningsluckor;
  • galler av rosttypen.
Bild
Bild

Låt oss nu prata mer om dem. Ram Den är vanligtvis gjord av stålplåt och har antingen rektangulär eller cylindrisk form. Botten svetsad till den ben … Om vi pratar om bunkern, är detta element också tillverkat av stålplåt, som innehåller lite kol. Han brukar hända cylindrisk eller rektangulär … Det sätts in i huset och fästs på dess väggar med skruvar. Och måste också vara lock , som stänger den övre öppningen som leder till behållaren. Asbest används ofta som tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbränningsfack placerad på botten och tillverkad av stål, som innehåller mycket krom. Det är här som fast bränsleförbränning sker med otillräcklig mängd luft. Mellan kroppens inre delar och detta element finns det vanligtvis asbestsladdar … Och på väggarna på sidorna finns tuyerer för syrgasåtkomst, genom vilka det matas till förbränningskammaren. Lanserna är anslutna till luftfördelningstanken, som kommunicerar med omgivningen. När syre kommer ut, övervinner det backventil . Det är nödvändigt att blockera utgången av den gas som bildas vid bränning av ved till atmosfären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Galler vanligtvis placerad i botten av förgasaren. Det måste hålla bränslet varmt. Dessutom, genom speciella hål hamnar aska, som bildas vid bränning av ved, i askpannan.

Bild
Bild

Om vi pratar om att ladda luckor, har enheten vanligtvis tre av dem. Först installeras överst och locket öppnas horisontellt. För tätning används de redan nämnda asbestsnören. Förresten, moderna enheter är utrustade med en speciell stötdämparfjäder vid luckans fästpunkt, som automatiskt fungerar om trycket inuti gasgeneratorn överstiger en viss nivå. Och under dess handling öppnas luckan helt enkelt.

Andra luckan ligger på nivån för återvinningsområdet och är laddad med bränsle. MEN den tredje luckan kommer att placeras längst ner på generatorn bredvid askpannan. Det kommer att användas för rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om man talar om arbetsprincip , sedan kommer bränslet in i torkzonen först. Den är placerad högst upp på enheten under lastluckan. Bränslet torkas här vid en temperatur på nästan 200 grader.

Därefter kommer bränslet in i det torra destillationsområdet, som ligger nedanför. Här förkolas det redan torkade bränslet, eftersom temperaturen kommer att vara 2 gånger högre och är 500 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta tar bort ett antal organiska syror och tandkött.

Vidare kommer bränslet in i förbränningsområdet, som ligger ännu lägre. Här brinner det helt ut under påverkan av en temperatur på 1200 grader. Det är här syre tillförs genom speciella lansar. Vid bränning frigörs koldioxid och kolmonoxidgaser.

Den sista blir återhämtningszon . Här stiger gaserna som släpptes tidigare och kommer in i denna zon. Kol placeras här genom den speciella luckan, som hålls på gallret. Gaserna reagerar med kol för att skapa kolmonoxid. Men kol innehåller vatten, på grund av vilket bildning av väte, metan, kväve och ett antal föreningar av kolväte också förekommer.

Bild
Bild

Denna blandning av gaser rengörs från föroreningar, varefter den kombineras med luft. Och den kan användas för vissa hushållsbehov.

Hur gör man det själv?

Låt oss nu försöka ta reda på hur man gör en sådan vedeldad gasgenerator med egna händer. Först kommer vi att överväga vad vi behöver, varefter vi kommer att försöka förstå tillverkningsprocessen för denna enhet.

Bild
Bild

Träning

Så för att skapa en gasgenerator själv måste du förbereda:

  • begagnad gascylinder;
  • fatet från vilket förgasarstommen kommer att tillverkas;
  • svetsmaskin;
  • flera skruvar;
  • ventiler och filter för gasrengöring, som kan köpas i specialaffärer.
Bild
Bild

Dessutom måste du förbereda dig ritningar modell som är intresserad. Deras användning bör inte försummas, eftersom de låter dig anpassa alla nödvändiga komponenter till varandra så exakt som möjligt och rädda dig från eventuella misstag och onödiga misstag. Därför är det bättre att ha dem till hands och läsa dem noggrant innan du påbörjar arbetet.

Bild
Bild

För att skapa fodralet måste du förbereda hörnen och förskära och skära enligt mallar stålplåt . Förbered dig för behållaren arkprodukter . Och du kommer också att behöva värmebeständigt stål , från vilken förbränningskammaren är gjord. För förbränningskammarens hals behövs asbestpackningar, med vilka den separeras från kroppen.

Bild
Bild

Tillverkningssystem

Låt oss försöka lista ut hur man monterar en vedeldad gasgenerator med egna händer. Så till att börja med produceras den montering av kroppen från förberedda stålplåtar , som är förbundna med varandra genom svetsning. Därefter ska benen svetsas underifrån.

Den andra etappen producerar skapande av en bunker . Dess form kan vara vad du vill. När det är klart måste det placeras i fodralet och fixeras inuti med bultar. Det bör kompletteras med ett lock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg kommer att kräva placera behållaren i den nedre delen av behållaren, som kommer att vara förbränningskammaren … Det kan bara skäras ur en begagnad gasflaska. Här bör du vara försiktig och innan du arbetar med cylindern, fyll behållaren med vatten så att restgasen inte råkar explodera. Vi skär av den övre delen och gör resten till ett förbränningsfack.

Nästa steg kräver skapa syrefördelningsbox … Installationen sker bakom kroppen. En backventil är installerad vid utloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen för installation måste strikt överensstämma med planen.

Rosten är gjord av gjutjärn . Den näst sista etappen blir skapande av en anordning för syretillförsel och gasuttag . De måste installeras på toppen och botten av gasgeneratorn. Och det sista steget blir installationen av skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Om vi pratar om säkerhetsåtgärder, så först och främst du bör vara försiktig när du arbetar med en begagnad gasflaska . Det är absolut nödvändigt att fylla det med vatten innan arbetet påbörjas, eftersom gasrester kan lagras inuti det, och vid sågning utan vatten kan de explodera, vilket är full av skador och skador.

Ytterligare en punkt att nämna - alla åtgärder bör utföras uteslutande i enlighet med informationen på ritningarna . Detta säkerställer att allt görs korrekt och att vedeldad förgasare faktiskt fungerar som planerat. Dessutom, när du skapar en sådan enhet bör endast material av hög kvalitet användas som tål höga temperaturer och garanterar strukturens hållbarhet och dess styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas att nästan varje person som har åtminstone lite erfarenhet av att arbeta med vanliga verktyg kan göra en vedeldad gasgenerator med egna händer. Och detta är ett bra alternativ till fabriksmodeller, vars pris är betydligt överpris.

Rekommenderad: