Söklys (41 Bilder): Vad är Det? Monteringsfästen, Industriella Och Hushåll Med Kraftfullt Ljus, Ljusbåge Och Andra Strålkastare, Handhållna Och Stationära

Innehållsförteckning:

Video: Söklys (41 Bilder): Vad är Det? Monteringsfästen, Industriella Och Hushåll Med Kraftfullt Ljus, Ljusbåge Och Andra Strålkastare, Handhållna Och Stationära

Video: Söklys (41 Bilder): Vad är Det? Monteringsfästen, Industriella Och Hushåll Med Kraftfullt Ljus, Ljusbåge Och Andra Strålkastare, Handhållna Och Stationära
Video: Low Voltage Mounting Bracket - Single Gang 2024, April
Söklys (41 Bilder): Vad är Det? Monteringsfästen, Industriella Och Hushåll Med Kraftfullt Ljus, Ljusbåge Och Andra Strålkastare, Handhållna Och Stationära
Söklys (41 Bilder): Vad är Det? Monteringsfästen, Industriella Och Hushåll Med Kraftfullt Ljus, Ljusbåge Och Andra Strålkastare, Handhållna Och Stationära
Anonim

Belysningsenheter är en av de viktigaste uppfinningarna, för idag används de var som helst människor - från stora städer till blygsamma byar. En bekväm enhet uppfanns snabbt för olika ändamål som kräver en annan typ av belysning, så idag finns det ett mycket brett utbud av olika lampor på marknaden. I den här artikeln föreslår vi att du bekantar dig med en sådan typ av belysningsenhet som en strålkastare: överväg dess egenskaper, typer och applikationer.

Bild
Bild

Vad det är?

Den första personen som beskrev konceptet med en strålkastare var Leonardo da Vinci - han skapade en plan för enheten i manuskriptet i Atlanten. Ordet "spotlight" kommer från det latinska ordet projectus, som översätts som "kastas framåt". En sådan översättning förmedlar exakt hela kärnan i enhetens funktion, eftersom en strålkastare är en speciell typ av belysningsenhet som omfördelar ljus från en eller flera lampor som finns inuti kroppen och skapar ett riktat koncentrerat ljusflöde. Ljuset koncentreras på ett liknande sätt med ett optiskt system - speglat eller spegelglas.

Bild
Bild

Ljusdelen av strålkastarkonstruktionen består av flera element: en ljuskälla, en reflektor och en lins. Ljuskällan är en lampa som ger icke-riktad eller vidvinkelbelysning. Reflektorns och linsernas uppgift är att samla ljus genom att skapa ett ljusflöde i en specifik riktning. En reflektor är en speciell spegel som finns i två typer: parabolisk, för en enhet utan linser och hyperbolisk, för en design med linser. För sökljuset används inga vanliga linser, för med dem kommer apparaten att visa sig vara för skrymmande, istället för dem används kompakta Fresnel -linser med en stegad yta.

Riktningsbelysning används ofta för gatubelysning, så många av dem är skyddade mot fukt och damm.

Bild
Bild

Visningar

Beroende på syftet har strålkastarna en annan design och effekt. Vi föreslår att man överväger flera typer av belysningsanordningar enligt deras tillämpningsmetod.

Manuell … En mini -version av en strålkastare som ser ut som en vanlig ficklampa, men med ett mer kraftfullt och strikt riktat ljus eller diffust i en strikt definierad vinkel. Det kan vara undervattens-, gruv- eller taktiskt redskap. Järnvägsarbetare använder en strålkastare för att skicka ljussignaler över långa avstånd, för detta använder de röda, gula och gröna filter.

Bild
Bild

Gata … En väggmonterad strålkastare används vanligtvis utomhus för att belysa garage, skyltar eller intressanta platser. Sådana produkter är alltid utrustade med skydd mot fukt och smuts.

Bild
Bild

Spår … Ett spårbelysningssystem är en serie strålkastare kopplade till en speciell skena. Det används för accentbelysning av inre element - det kan vara en ljuskrona i ett museum riktat mot en utställning, en apparat för att belysa en scen i en teater eller en strålkastare på ett kafé som bara lyser upp ett bord eller en bar.

Bild
Bild
  • Båge … Båglampor skapar en kraftfull ljusström, varför de ofta används i stora strålkastare. Denna typ av lampa är installerad i en av de största strålkastarna i världen, vars stråle kommer att synas även på ett avstånd av 50-60 km.

Bild
Bild

Autonom … En sådan mekanism behöver inte ytterligare ström, eftersom den är utrustad med ett solbatteri. En fristående strålkastare används vanligtvis för att belysa gator eller områden i privata hus.

Bild
Bild

Typer

Strålkastare skiljer sig åt i typen av ljuskälla. Strålkastaren kan vara halogen, metallhalogen, fluorescerande, kvicksilver, natrium och LED.

De vanligaste är LED -lampor men för alla typer av enheter finns det ett speciellt syfte.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på varje typ av strålkastare.

Halogen

Halogenstrålkastaren fungerar på grundval av lampor utrustade med volframfilament och buffertgas . Sådana strålkastare kräver inte kraven på strömförsörjningen - de fungerar lika bra med både likström och växelström. "Halogen" flimrar praktiskt taget inte, återger perfekt färg och kan hålla mycket längre än en klassisk glödlampa.

En halogenstrålkastare är dock inte lika effektiv som en lysrör eller LED -strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En halogenstrålkastare är ett kvartsglasbehållare som innehåller en inert gas och jodhalogener .… Den inerta atmosfären från gasen minskar avsevärt förbränningshastigheten för tråden, så att produkten tål mycket stress och skapar en stark ljusstråle. I strålkastare installeras oftast en linjär typ av halogen, utrustad med en dubbelsidig R7-bas. Den runda reflektordesignen använder en mer kompakt typ av G -halogenlampa.

Bild
Bild

Halogenlökar har en högre verkningsgrad än glödlampor - i den förra är den 22 lm / watt, medan den senare är bara 15 lm / watt. I genomsnitt fungerar halogener 1,5 gånger längre än klassiska glödlampor. De flesta av dessa belysningsarmaturer kräver en transformator för att fungera, men det finns också modeller som kan anslutas till en vanlig 220 V.

Bild
Bild

Metallhalogenid

Driften av en metallhalogenhet (MGL) ljusapparat är baserad på gasurladdande ljuselement som innehåller kvicksilver och halogener . Själva ljuselementet består av halogenider av olika metaller, inneslutna under högt tryck i en dubbel glödlampa. Den gasformiga substansen inuti enheten börjar lysa efter att ha aktiverats av en urladdningsström. Strukturen kräver dock inte några ledare eller trådar för att fungera. Oftast är basen på MGL -strålkastarlampan skruv, till exempel E27 eller E40, men ibland produceras modeller med stiftfodral som är avsedda att användas i en teater eller studio.

Bild
Bild

Metallhalidprojektorer har utmärkt färgåtergivning, de kan arbeta i cirka 20 000 timmar och deras effektivitet är i genomsnitt 85 lm / watt. Designen innehåller alltid en choke som skyddar mot överspänningar och reglerar starten på belysningsenheten. Ett särdrag hos MGL är att de inte behöver värmas upp - de kan fungera korrekt även vid extremt låga temperaturer, så de används ofta på norra breddgrader.

Bild
Bild

Natrium

En natriumljuskälla är utformad på samma sätt som en metallhalogenlampa, men den är utrustad med ytterligare aktiva element. Strukturens innerkolv innehåller natriumsalter, som när strömmen appliceras börjar avdunsta och avger ett kraftfullt ljusflöde av röda och gula spektra. Effektiviteten hos sådana strukturer är också ganska stor - den är i genomsnitt 130 lm / watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare använder natriumlampor för att odla växter eftersom deras ljusflöde är perfekt för fotosyntes.

Utbudet av färgåtergivning av en natriumstrålkastare är så nära solens som möjligt, så det kan effektivt ersätta ultraviolett ljus i växthus.

Bild
Bild

Vanligtvis är denna typ av belysningsenhet gjord med en skruvbas, men stiftmodeller finns också på marknaden. Det finns en mängd olika natriumlampor med den mest pålitliga överföringen av dagsljus - för detta resultat är glödlampan vitmålad. Om enheten används vid temperaturer under -35 ° C reduceras ljusintensiteten kraftigt. En natriumbaserad produkt tolererar inte plötsliga kraftöverskott, därför används den alltid tillsammans med en drossel. Den genomsnittliga drifttiden för strålkastare med en natriumlampa är från 13 000 till 15 000 timmar, efter livets slut börjar lampans ljus tappa sin ljusstyrka.

Bild
Bild

Infraröd

Sådana projektorer skiljer sig väsentligt från alla andra belysningsanordningar, eftersom de avger infrarött ljus som är osynligt för människor i intervallet 800 nanometer. Vanligtvis används en enhet med IR -ljus tillsammans med övervakningskameror - ett sådant system låter dig spela in nattvideo. Infrarött ljus reflekterar objekt från kameran inom ett begränsat område, sedan fångar kameran de reflekterade strålarna och sänder dem i svartvitt. Omgivningarna utanför IR -belysarens räckvidd förblir mörka i bilden. Ljuskällan i infraröda ljusenheter är gasurladdning (DRL) eller LED-lampor, som avger ett visst spektrum av ljus.

Bild
Bild

LED

Belysningsarmaturer med LED -ljuskälla har blivit mycket utbredda under de senaste 20 åren på grund av deras kompakthet, låga kostnad och höga effektivitet. Deras effektivitetsnivåer sträcker sig från 60 till 140 lm / watt. För att skapa LED -strålkastare används två typer av LED -lampor: COB och SMD.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på varje typ av glödlampa

PSB - mekanismen är en uppsättning kristaller fyllda med fosfor. Enheten avger en enhetlig ljusstråle, men tenderar att bli väldigt varm. För att förhindra överhettning behöver en spotlight en stor radiator med ett bra kylsystem.

Bild
Bild

SMD - snygga matriser, utrustade med en uppsättning lampor med samma effekt. På grund av avståndet mellan belysningselementen har enheten god värmeavledning och överhettas inte.

Bild
Bild

Tillgänglighet, effektivitet och ett stort effektområde gör att LED -strålkastare kan användas inom en mängd olika livsområden . Till exempel används en strålampa för att belysa arkitektoniska landmärken utanför, en laserlampa används som bilstrålkastare, en explosionssäker lampa används i föremål med hög explosionsrisk, till exempel i en gruva, en metallurgisk anläggning eller en oljeföretag.

Bild
Bild

Design

En strålkastare är en vanlig belysningsenhet som används inte bara för praktiska ändamål utan också för dekoration av lokaler . Enheter skiljer sig från varandra i form av hölje, konstruktionstyp eller färg. Och också typen av belysning skiljer sig, till exempel kan det vara en vanlig vit ljusstråle, ett ljusflöde av en viss färg eller ett flerfärgat glödande mönster. En vit ljusstråle används vanligtvis för praktiska ändamål, medan flerfärgade lampor som blått, rött, grönt eller gult ofta används för att belysa arkitektoniska landmärken.

Flerfärgat ljus används också i stor utsträckning i teater och bio för att ge atmosfären till scener.

Bild
Bild

Form, storlek och typ av enhet är också olika, till exempel använder simbassänger vanligtvis en rund typ av strålkastare som inte distraherar uppmärksamheten. För belysning av angränsande områden, skyltar och attraktioner, används produkter med en fyrkantig eller rektangulär kropp, fäst vid en speciell konsol. Inomhus används vanligtvis dekorativa lampor med riktat ljus, till exempel i loftstil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Spotlight -belysning används inom en mängd olika livsområden - både för belysning av stora områden och för små områden. Låt oss titta närmare på listan över de mest populära exemplen på användning av belysningsarmaturer.

För hemmet … Takstrålkastare köps i en lägenhet eller hus för riktningsbelysning av inre element, till exempel i köket ovanför matbordet. Och också populära är gatupots som folk köper för installation i landet för att belysa lokalområdet.

Bild
Bild

För garaget . Utomhusbelysningsenheter med rörelsesensor är mycket praktiska när du behöver ställa bilen i garaget på natten.

Bild
Bild

För sightseeing . Arkitektoniska värden, monument och andra historiska föremål framhävs ofta med mångfärgad belysning. Om det är nödvändigt att belysa en byggnad, är gatuprojektorer fästa på dess väggar, och monument belyses med enheter inbyggda i trottoaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion … Industriella belysningsenheter är mycket kraftfulla - de belyser byggarbetsplatsen så att byggare kan arbeta bekvämt när som helst på dygnet. Som regel är dessa golvstående eller inbyggda anordningar i anläggningsutrustning.

Bild
Bild

För teatern . Korrekt belysning är en mycket viktig del av föreställningen, varför lampor i teatern installeras nästan överallt - i taket, på golvet vid scenkanten och i hallen med ljus riktat mot scenen.

Bild
Bild

För reservoarer . Särskilda vattentäta strålkastare används för att belysa olika konstgjorda behållare, till exempel för en pool, fontän eller spa.

Bild
Bild

För växter . Mycket ofta används natrium- och LED -ljusenheter för att belysa träd, odlade och prydnadsväxter, eftersom sådant ljus exakt imiterar solljuset som krävs för fotosyntes.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det viktigaste urvalskriteriet är ljusarmaturens syfte . Det bästa valet för inomhusbelysning - detta är en liten lågspänningsstrålkastare … För att belysa innergården eller entrén räcker det med en enhet med en effekt på 100 till 150 W. Stora och kraftfulla strålkastare från 500 till 1000 W används för att belysa stora områden - stadioner, byggarbetsplatser eller flygplatser.

Bild
Bild

Det är bättre att föredra enheter med ytterligare funktioner, till exempel med en fjärrkontroll, en rörelsesensor eller ett autonomt batteri - detta kommer att underlätta driftsprocessen avsevärt.

Välj produkter av betrodda märken - detta sparar dig från onödiga problem med garanti och service.

Bild
Bild

Hur ansluter jag rätt?

Varje typ av belysningsarmatur är annorlunda i typ av fäste, till exempel är de upphängda, monterade på en konsol eller golvstående. Vi föreslår att man överväger ett sätt att ansluta en gatlampa.

  • Välj en plan yta för din spotlight - tak, vägg eller stolpe.
  • Ta bort fästet från kroppen genom att skruva loss 2 bultar och fästa det på önskad plats.
  • Bestäm rotationsvinkeln för korrekt belysning och fäst spotlighten på fästet.
  • Ta bort locket från anslutningsfacket för att ansluta kabeln.
  • Anslut kabeln till elnätet och kontrollera strömförsörjningen.
  • Stäng och säkra locket.

Om enheten har ytterligare funktioner måste de installeras innan spotlighten fästs på en vägg eller stolpe.

Rekommenderad: