Dieselhammare: Rör- Och Stavhammare För Pålarbete, Deras Struktur Och Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Dieselhammare: Rör- Och Stavhammare För Pålarbete, Deras Struktur Och Funktionsprincip

Video: Dieselhammare: Rör- Och Stavhammare För Pålarbete, Deras Struktur Och Funktionsprincip
Video: Diesel Pile Hammers 2024, Maj
Dieselhammare: Rör- Och Stavhammare För Pålarbete, Deras Struktur Och Funktionsprincip
Dieselhammare: Rör- Och Stavhammare För Pålarbete, Deras Struktur Och Funktionsprincip
Anonim

Dieselhammare är en speciell enhet som är utformad för att driva högar i marken. Principen för användning av sådan utrustning liknar den för en dieselmotor. Det är värt att titta närmare på vad ett aggregat är och vilka typer det har.

Bild
Bild

Vad det är?

En dieselhammare är en direktverkande förbränningsmotor, vars syfte är att driva påelfundament. Principen för pålförarens drift liknar den för en tvåtakts dieselmotor. Egenskaper hos sådan utrustning:

  • i arbetets autonomi;
  • enkel användning;
  • enkel design.
Bild
Bild

För drift hängs dieselhammare upp från en speciell bom, med hjälp av enhetsgrepp som ger lyft och sänkning av utrustning. Det är anmärkningsvärt att sådana grepp också kallas "katter".

Bild
Bild

De låter hammaren röra sig upp och ner i en given riktning och driva högen.

Fördelar och nackdelar

Oavsett typ av dieselhammare har sådana enheter sina positiva och negativa sidor. Plussidan inkluderar:

  • enkel design;
  • autonomi i arbetet;
  • högpresterande egenskaper.
Bild
Bild

När det gäller bristerna finns det inte så många av dem . Den första är markens vibration som uppstår efter att ha träffats av en hammare. Den andra nackdelen är den stora mängden damm som genereras under drift. En annan nackdel är det ökade utsläppet av skadliga ämnen, vilket leder till luftföroreningar och försämrade arbetsförhållanden.

Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Utformningen av en dieselhammare innehåller följande element:

  • kolvblock;
  • chock eller arbetsdel;
  • pump;
  • gångjärnsstöd.

I sin tur innehåller trumdelen också ytterligare element. Dess design inkluderar en cylinder, en bränsletank och "stegjärn".

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av den senare hängs hammaren på drivkablarna . Hammarramen är monterad från styrningar placerade i ett vertikalt plan. De är vanligtvis anslutna med ett nackstöd från botten för att säkerställa konstruktionens styvhet. Den övre delen av hammaren anses vara slag, och den rör sig fritt.

Nackstödet i strukturen innehåller en kolv på grund av vilken strukturen rör sig . Principen för hammaren är inte så komplicerad som den kan tyckas. Slaget mot huvudbonaden inträffar efter att cylindern kan höjas till stoppet, där traversen är belägen, och sedan sänka den kraftigt. Det bör noteras att vid uppstigningstiden komprimeras luften, på grund av vilken temperaturen stiger. I samma ögonblick kommer en ström av flytande bränsle in i den, som omedelbart antänds och bildar gaser, vilket gör att cylindern kan stiga kraftigt.

Bild
Bild

När cylindern når traversen och börjar röra sig nedåt, kommer luften i den att börja komprimera igen . Således, när elementet sjunker, kommer en explosion att uppstå igen, varefter cykeln upprepas. Så här fungerar enheten.

En av de viktigaste delarna av hammaren är bränslepumpen.

Bild
Bild

Med dess hjälp sker en snabb urladdning av den brännbara blandningen i cylindern, som ligger på nackstödet . Blandningen levereras genom en speciell bränsleledning, i slutet av vilken det finns ett munstycke. Släpp spaken sätter injektorn i rörelse och bränslet kommer in i cylindern. Själva spaken är placerad på toppen av pumpstrukturen.

Det är anmärkningsvärt att bränsletillförselprocessen är automatiserad, och den utförs direkt av cylindern när den faller ner . Detta resultat uppnås på grund av det tillhandahållna stoppet utifrån.

Bild
Bild

En anordning med en krok är placerad mellan traversen och cylindern . Den håller cylindern i önskat läge. Enheten fixeras med hjälp av en vinschkabel, på grund av det arbete som hammaren lyfts under installationen av utrustningen på högen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundtyper

Först och främst måste du vara uppmärksam på att det finns flera klassificeringar av dieselhamrar. Det är värt att titta närmare på två av dem, eftersom de är de mest populära.

Genom design

Om vi överväger klassificeringen efter designfunktioner, är dieselhammare uppdelade:

  • på rörformig;
  • stav.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna för dessa typer bör övervägas separat, beroende på vilken typ som valts.

stav

Designen innehåller följande element:

  • en kolv som står på ett speciellt stöd;
  • vertikala guider;
  • ett system för tillförsel av en brännbar blandning;
  • "Katter", vilket ger fixering av strukturen på önskad plats.
Bild
Bild

När du tittar närmare på detaljerna kan du se att blocket är en monolitisk struktur.

Den är gjuten inuti hammarkroppen, och i själva blocket, förutom kolven, finns det också kompressionsringar, slangar genom vilka bränsle strömmar och munstycken. De senare ansvarar för att spruta blandningen i pumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva blocket, som redan nämnts, är på ett gångjärnsstöd . Bottenväggen har vertikala styrningar som gör att hammaren kan röra sig under pålkörning. För att göra strukturen mer stel, beslutades det att ansluta guiderna till varandra med en horisontell travers.

När utrustningen startar rör sig hammaren längs skenorna . Den rör sig upp och ner för att driva högar. Dessutom bör det noteras närvaron av en kammare för förbränning av bränslevätska vid botten av stötdelens kropp.

Rörformig

Det säregna med utformningen av rörformade dieselhammare är att den är helt enhetlig och skapad på grundval av en traktor. Med andra ord sker produktionen av sådan utrustning enligt ett beprövat och väletablerat schema.

Bild
Bild

En sådan hammare är således praktiskt taget oskiljbar från en vanlig rörformad apparat.

Grundläggande strukturella element

  1. " Katter ". De är huvudutrustningen för att fixera hammaren. Fördelen med enheten är närvaron av en automatisk mekanism som säkerställer en snabb fixering av elementet eller dess återställning.
  2. Slagkolv . Innehåller kompressionsringar för förbättrad prestanda.
  3. Shabot . Detta är en slående yta, i gång med hammardrift, i kontakt med anfallaren.
  4. Arbetsdelcylinder . I den utförs en explosion av bränsleblandningen, vilket säkerställer att hammaren lyfts.
  5. Kylsystem . Förhindrar överhettning av utrustning.
  6. Smörjsystem . Ger strukturens hållbarhet.
  7. Styrrör . Den är tillverkad av höghållfast stål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan de två konstruktionstyperna är närvaron av ett tvångsvattens kylsystem. Den är tillgänglig för enheter av rörformad typ, och för sugstångsenheter är den frånvarande.

I detta avseende blir det nödvändigt att organisera regelbundna raster när man använder utrustning av den andra typen. Detta görs så att strukturelementen kyls naturligt. Om detta inte förutses kan hammaren misslyckas.

Efter vikt

Klassificeringen i vikt av den slagande delen av hammaren innebär närvaron av tre grupper:

  • lätta hammare - upp till 600 kg;
  • medelstora hammare - 600-1800 kg;
  • tunga hammare - alla verktyg som väger mer än 2,5 ton.
Bild
Bild

De senare anses vara de mest efterfrågade på någon byggarbetsplats. De förra används för att köra små högar i mjuka jordar, liksom för olika studier.

Funktioner i drift

Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma det faktum att förbränningen av bränslet utförs i det ögonblick när de sfäriska urtagningarna på kvinnan och shaboten är anslutna till varandra. När elementen är anslutna bildas en kammare, inuti vilken, under påverkan av höga temperaturer, exploderar bränsleblandningen.

Flödet av bränsle in i kammaren utförs med hjälp av injektion . Så snart vätskan självantänds rör sig kvinnan omedelbart upp till hållplatsen och börjar omedelbart sjunka tillbaka. Så här fungerar pålkörning.

Bild
Bild

När man jämför de två typerna av dieselhamrar kan det noteras att sugstångsbrytare är betydligt sämre när det gäller livslängd. Rörformiga strukturer håller längre . Detta beror främst på det automatiska kylsystemet.

Hammare för att driva pålar används endast om markdensitetsindikatorerna uppfyller de fastställda kraven och anses vara tillräckligt låga för att driva strukturen.

Bild
Bild

Detta förklaras av att utrustningen har en liten slagkraftenergi. Det är cirka 27-30% av den potentiella energin. I detta avseende anses tunga hammare vara de mest populära, vars vikt når 2,5-3 ton. Slagkraften för sådana anordningar enligt metoden överstiger 40 kJ, och själva installationen kan utföra upp till 55 slag per minut.

Tubformiga hammare kallas universella hammare . De används för att driva pålar av armerad betong, oavsett jordtyp på byggarbetsplatsen. Fördelen med konstruktionen är att den kan användas vid arbete med permafrostjord. Men i det här fallet måste du borra en kanal.

Bild
Bild

Hammerns sekvens är följande

  1. Först är kolvdelen dockad med smulan.
  2. Sedan höjs båda elementen till toppositionen. För att göra detta, använd en copra vinsch.
  3. Det tredje steget är automatisk lossning av element. Detta görs så att den slående delen börjar falla längs guiden.
  4. Under hammarens fall slås pumpen på. Inuti den pumpas bränsle in i en speciell urtagning.
  5. Så snart hammaren når önskat läge, komprimeras luft inuti den och en bränsleblandning injiceras.
  6. När kolven träffar shabotens yta inträffar en explosion, på grund av vilken hammaren stiger upp igen. I detta fall distribueras energin till elementets lyft och till pålens drivning.

Nedsänkning och drift av hammaren utförs på grund av påverkan av flera typer av energier samtidigt: chock och gasdynamik.

Rekommenderad: