Eldfasta Material För Kaminer: Ett Urval Av Ark För Efterbehandling Av Väggar Runt Kaminen, Typer Av Brandsäkra Plattor För Ett Rör Från En Spis I Ett Bad

Innehållsförteckning:

Video: Eldfasta Material För Kaminer: Ett Urval Av Ark För Efterbehandling Av Väggar Runt Kaminen, Typer Av Brandsäkra Plattor För Ett Rör Från En Spis I Ett Bad

Video: Eldfasta Material För Kaminer: Ett Urval Av Ark För Efterbehandling Av Väggar Runt Kaminen, Typer Av Brandsäkra Plattor För Ett Rör Från En Spis I Ett Bad
Video: How Do I Repair Tile in a Shower? : Ceramic Tile Repair 2024, April
Eldfasta Material För Kaminer: Ett Urval Av Ark För Efterbehandling Av Väggar Runt Kaminen, Typer Av Brandsäkra Plattor För Ett Rör Från En Spis I Ett Bad
Eldfasta Material För Kaminer: Ett Urval Av Ark För Efterbehandling Av Väggar Runt Kaminen, Typer Av Brandsäkra Plattor För Ett Rör Från En Spis I Ett Bad
Anonim

Om du planerar att bygga en spis eller öppen spis måste du ta hand om säkerheten och eliminera brandrisken. Detta är lätt att göra, eftersom det finns eldfasta material som täcker väggar runt ett farligt föremål. Det är mycket mer lönsamt att skaffa sådant material än att bygga om ett hus eller ett badhus efter en brand.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Eldfasta material (eldfasta) för ugnar är gjorda av mineraliska råvaror och har förmågan att behålla sina egenskaper under lång tid vid uppvärmning, liksom vid arbete i aggressiva miljöer, utan att kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldfasta material, på grund av deras speciella egenskaper, skyddar inte bara lokalerna från eld utan förhindrar också värmeförlust.

Detta ledde till deras användning för konstruktion av skyddande beläggningar under byggandet av spisar och eldstäder i lanthus, bad, premiumlägenheter , liksom för brandskydd av skorstenar och ytor runt dem.

Krav

Eldfasta material måste på ett tillförlitligt sätt skydda hemmet från eventuella bränder, utan deformation, klara många uppvärmnings- och kylcykler under lång tid, vara miljöinerta så att inga skadliga ämnen kommer in i rummet vid uppvärmning.

De måste ha:

  • brandmotstånd tillräckligt för att säkerställa säkerheten;
  • låg värmeledningsförmåga;
  • form och volymkonstant vid uppvärmning;
  • kemisk resistans;
  • slaggmotstånd;
  • låg förmåga att absorbera fukt;
  • ökad hållbarhet.
Bild
Bild

Översikt av arter

Tidigare användes vanligen asbest eller asbesthaltiga plåtplattor för att dekorera väggar nära spisar. Men idag används dessa produkter inte i bostads- och industrilokaler, för vid uppvärmning frigör asbest cancerframkallande ämnen som är skadliga för människor, och särskilt för små barn.

Bild
Bild

Asbestdamm, som kommer in i lungorna och också orsakar allvarlig sjukdom, är också farligt.

Idag anses de bästa eldfasta materialen för detta ändamål brandbeständiga gipsskivor … Den maximala temperaturen för deras tillämpning överstiger 1400 grader. Brandmotstånd - upp till 30 minuter brandmotstånd; de tänds inte på 1 timme, även om elden redan har börjat.

Bild
Bild

Mineritplattor av fibercement multifunktionellt och miljövänligt. De är gjorda av cement - grå eller vit - med tillsats av cellulosa. De kännetecknas av hög temperaturbeständighet, styrka och chockmotstånd och fungerar bra i en fuktig atmosfär.

Bild
Bild

Rostfritt eller pläterat stål , Är ett mycket populärt, om än dyrt, material. Formellt hör stål inte till eldfasta ämnen, men det har den högsta värmereflektionskoefficienten i jämförelse med analoger och förlorar inte sina egenskaper på grund av temperaturförändringar.

Bild
Bild

Eldfasta tillverkade av basaltfiber (mattor eller rullar belagda med aluminium), antänds inte eller deformeras vid uppvärmning till 900 ° C, det är också helt hygroskopiskt.

Bild
Bild

Mångsidig, praktisk och hållbar superisole Är ett speciellt eldfast material (upp till 1100 grader). Den är tillverkad av kalciumsilikat, vilket gör det miljövänligt och har en låg specifik vikt.

Bild
Bild

Porslin stengods eller terrakottakakel - inte bara eldfast utan också ett utmärkt dekorativt material, kemiskt inert, miljövänligt, ångsäkert och hållbart. Terrakottakakel har en ökad förmåga att avge värme, medan porslin stengods är motståndskraftigt mot sprickor.

Bild
Bild

Miljökraven är också uppfyllda xylenfiber eldfast … Den tillverkas i arkform. Materialet är tekniskt avancerat och fuktbeständigt.

Bild
Bild

Används i stor utsträckning eldfasta eldfasta eldstäder har hög värmebeständighet - upp till 1300 ° C. Detta mångsidiga material är också mycket vackert, det ser ut som sandsten. Marknaden erbjuder olika typer av det - eldstensstenar, gips, lim, murbruk och mastik.

Bild
Bild

Modernt pålitligt brandhämmande material - expanderade vermikulitplattor , kännetecknas av hög - upp till 800-900 grader - värmebeständighet. De ruttnar inte, är inte mottagliga för mikrober, är inte för smaken av gnagare och uppfyller också miljökrav.

Bild
Bild

Eldfasta plattor av mullit-kiseldioxidfiber har hög kemisk resistens mot alkalier och syror. De har inga analoger i sina eldfasta egenskaper.

Bild
Bild

Glas magnesit Är ett värmebeständigt kompositmaterial baserat på magnesiumklorid och oxid. Den har ökad fuktbeständighet, densitet och styrka, är lätt och lätt att använda. Magnesiumglasplåtar används ofta som ett alternativ till brandbeständig gips.

Bild
Bild

Nyanser av val

En mängd olika arter får dig ofta att tvivla på att du väljer rätt. För att inte ha problem och inte behöva ångra det fattade beslutet är det nödvändigt att besluta om materialet som ska skydda väggarna bredvid kaminen, skorstenen eller eldstaden.

För efterbehandling av väggar runt kaminer och i pannrum

Brandhämmande väggdekoration runt spisar och i pannrum föreskrivs av brandsäkerhetsbestämmelser och är obligatoriskt

  • Brandbeständiga gipsskivor kan användas som grund för väggbeklädnad nära spisen.
  • Med hjälp av tegelstenar och / eller murbruk skapar de en eldfast skärm i form av en skärm nära ugnen. Ytan inuti ugnen läggs ut (kantad) med en tegelsten och sprickor och sprickor förseglas med en lösning.
  • Men det mest effektiva skyddet av ytor i anslutning till eldstäder och spisar, gjorda av rostfritt stål. Stålplåtar används för konstruktion av brandskyddsnät. De är monterade på ett avstånd av 1-5 cm från kaminen eller kaminen.
  • Glasfiber placerad under stålplåtarna gör det möjligt att öka värmeskyddet ännu mer.
  • Gjutjärnsskärmar är också populära.
  • Basaltrullar och mattor, flexibla och lätta, används också för att skydda spisar och eldstäder.
  • För brandskydd i pannrum, som bad, terrakotta eller porslin är kakelstenar idealiska. De deformeras eller brinner inte, och är också lätta att underhålla - de är lätta att rengöra och tvätta. På grund av deras höga dekorativa egenskaper kan de också användas för att dekorera olika ytor.
Bild
Bild

För rör

Skorstenens utgångspunkter måste vara pålitligt isolerade för att förhindra brand. För detta används mullit-kiseldioxidplattor och kartong, som är utmärkta för bearbetning. Öppningar av valfri konfiguration kan skäras i dem för skorstensrör och andra strukturella element i ugnar.

Bild
Bild

För ett bad

Badets väggar är färdiga med värmebeständiga material så att de har eldfasta egenskaper. För att göra detta, använd:

  • "Paj" av en metallisk reflekterande beläggning och en värmeisolerande kudde;
  • superisole;
  • brandresistent gips;
  • glasmagnesit;
  • minerit;
  • terrakottakakel.
Bild
Bild

Brandskydd för ugnen i badet tillhandahålls också av produkter gjorda av skummad vermikulit . För mellanlagret mellan de första raderna i ugnsmuren och trägolvet är vermikulitskivor att föredra, eftersom de är starkare än kartong.

Vid konstruktion av ugnar använder professionella spismakare traditionellt eldstensstenar som tål ganska höga temperaturer och kraftig kylning. Modernt material - lätt eldfast chamotte - absorberar perfekt murbruk blandat med cement och lera.

För öppen spis

Det huvudsakliga verktyget som används för att vända mot eldstaden, tillsammans med brandsäker gipsskiva, är brandsäker keramik:

  • terrakottakakel eller majolika som dess sort;
  • kakel;
  • klinkerplattor;
  • porslin stengods.

Alla är fuktbeständiga och motståndskraftiga mot extrema temperaturer. Leta efter A-märkta brickor-de är av högre kvalitet än B-märkta brickor.

Bild
Bild

Installationstips

Mineritplattor kan fixeras med skruvar; För att öka tillförlitligheten, använd 2 plattor. I detta fall bör mineralitplåten inte fästa hårt vid den isolerade ytan. Ett luftgap kvarstår eftersom detta material utsätts för termisk deformation och ökar i storlek . Alternativt är mineritarket fäst på ett värmebeständigt underlag, vilket ökar effektiviteten av termiskt skydd.

Bild
Bild

Stålplåtar inuti skyddsskärmen är anslutna med värmebeständiga material, till exempel värmebeständig mastik, resistent vid temperaturer över 1100 ° C, värmebeständigt lim eller tätningsmedel . På marknaden, tillsammans med sidorna, erbjuder de frontskydd. De är fästa på golvet nära spisen. Ibland i stället för metallskärmar byggs tegelväggar i eldstad, som separerar ugnskroppen från rummets utrymme.

Bild
Bild

Eldfasta i form av plattor och plåtar är mycket tekniska för värmeisolering av lokaler. Så, brandsäker gips är fäst på skruvar eller lim.

För att arbeta med eldstensstenar används lösningar baserade på lätta leror med en liten tillsats av sand. Fireclay leror är pålitliga och hållbara i användning, de håller murverket väl ihop.

Samtidigt använder professionella spismakare speciella värmebeständiga lim för att lägga eldfasta eldstäder, som kännetecknas av låg krympning och bildandet av tunna sömmar . Allt detta fungerar också för att öka strukturens hållfasthet och hållbarhet.

Rekommenderad: