Gör-det-själv-öppen Spis (180 Bilder): En Portal För En öppen Spis, Hur Man Gör En Struktur, Steg-för-steg-instruktioner För Att Lägga En Hemlagad Produkt För Nyåret

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-öppen Spis (180 Bilder): En Portal För En öppen Spis, Hur Man Gör En Struktur, Steg-för-steg-instruktioner För Att Lägga En Hemlagad Produkt För Nyåret

Video: Gör-det-själv-öppen Spis (180 Bilder): En Portal För En öppen Spis, Hur Man Gör En Struktur, Steg-för-steg-instruktioner För Att Lägga En Hemlagad Produkt För Nyåret
Video: Modig Bygg 2021 2024, April
Gör-det-själv-öppen Spis (180 Bilder): En Portal För En öppen Spis, Hur Man Gör En Struktur, Steg-för-steg-instruktioner För Att Lägga En Hemlagad Produkt För Nyåret
Gör-det-själv-öppen Spis (180 Bilder): En Portal För En öppen Spis, Hur Man Gör En Struktur, Steg-för-steg-instruktioner För Att Lägga En Hemlagad Produkt För Nyåret
Anonim

Eldstaden är ett unikt inslag i inredningen. Förutom sin praktiska funktion har den också en dekorativ funktion. Ett rum med öppen spis får ett hemtrevligt och mysigt, men samtidigt ädelt utseende. Det är trevligt att tillbringa en familjekväll, ett vänligt möte eller ett romantiskt datum nära den. Och hur väl det passar in i nyårsdekorationen av huset är inte ens värt att prata om. Men i moderna byggnader är en eldstad en sällsynthet.

Om det inte lades under husets design (och dekorativt - under designen av inredningen) är det inte så svårt att fixa det - vi fyller på material och gör en öppen spis med egna händer.

Bild
Bild

Vad det är?

En klassisk öppen spis med rumsuppvärmningsfunktion är en värmeenhet med öppen eld och ett ventilationssystem för att suga ut rök från rummet. I själva verket är detta en modifiering av de första engelska eldstäderna. I Tudor -tider såg de bokstavligen ut som en brasa mitt i ett rum. Brasan placerades på en liten stenbrasa och rök kom ut genom ett halmtak och tomma fönsteröppningar.

Med konstruktionens utveckling förändrades också eldstaden, men dess design blev inte mycket mer komplicerad. "Inomhusbranden" flyttades från mitten av rummet till väggen, utrustad med en öppen eldstad, en rökhuv och en skorsten. Lite senare blev bakväggen lutande och sidoväggarna började vara gjorda av reflekterande material.

Detta har ibland ökat effektiviteten vid uppvärmning av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I denna form fungerade den i många år, tills suget efter estetik förvandlade en enkel stenugn till pompösa dekorationer av tegel, keramik och metall.

Tillsammans med externa förändringar diversifierades designen också.

Bild
Bild

En öppen spis med levande eld består av följande element:

  • fundament … Den ligger under golvet.
  • Shantsy … Detta är ett podium eller eldstadsställ. Den är utrustad med fläktar för tillförsel av syre. Och syre, som du vet, är nödvändigt för förbränningsreaktionen. Dessutom utför skyttegravarna en skyddande funktion. De förs framåt utanför eldstaden och förhindrar att golvet antänds från gnistor eller kol.
  • Askpanna … Lämplig för aska och aska.
  • Under … En eldstuga placeras ovanför härden och bränsle bränns. Det måste vara brandsäkert.
  • Firebox eller brandbox … Egentligen det utrymme där bränslet brinner. Den kan utrustas med ett galler - ett galler på vilket ved läggs. En sådan anordning låter syre flöda underifrån och förbättrar förbränningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gjutjärnsdörr … Finns i konstruktionen av slutna eldslådor. Det används sällan i moderna interiörer, men det har sina fördelar.
  • Rökcirkulationssystem … Värme stiger i det och kommunicerar med rummet genom murens väggar.
  • Skorstenar … Ett rörsystem för avlägsnande av gasformiga ämnen, sot, lukt och rök. De innehåller olika element för att fånga gnistor och rikta värmeflöden i rätt riktning.
  • Portal eller mynning … Detta strukturelement täcker den yttre delen av eldstaden och har en estetisk funktion. Kan ha visir och hylla ovanpå. Bör inte överstiga 3% av rummets yta.
  • Dekorativa element .
  • Beslag : dörrar, grillar, galler, fläkt, ibland ugn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Efter strukturella och yttre förändringar har kaminen inte tappat sin funktion. Det används fortfarande för uppvärmning, men som värmekälla skiljer det sig från fjärrvärme och rumsvärmare i vissa särdrag.

Först och främst är eldstadens dekorativa funktion oskiljaktig från dess praktiska användning. I en modern inredning räcker inte den mest primitiva eldstadsdesignen längre. Det borde finnas en glädje i det, något som kommer att underlätta dess integration i rummets design och locka ögat till det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra särdragen är eldstädernas fördelningsområde. Det här är regioner med ett fuktigt klimat, där allvarliga frost inte rasar. Eldstaden för en öppen spis är stor; den absorberar betydande luftmängder vid bränsleförbränning. Detta främjar ett effektivt luftutbyte. Kall och fuktig luft värms snabbt upp, rummet torkar ut.

I regioner med svår frost, men torr luft, kommer ett rum med öppen spis att vara svalt och med ett för torrt mikroklimat.

Bild
Bild

Det är bättre att begränsa dig till ett elektriskt alternativ, en biospis eller en eldstad med en stängd eldstad. Genom att öppna och stänga dörren kan du reglera inomhusklimatet.

På tredje plats är värmesystemets effektivitet. Det beror på vilket bränsle som används. Uppvärmningskällan i en öppen spis är strålningsvärme. Samtidigt avger ved 25-30% av värmen, olika typer av kol och torv - från 50 till 60%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De positiva punkterna är tillräckligt övertygande för att göra ansträngningar och börja göra en eldstad själv.

Fördelar med traditionella öppna och stängda eldstäder:

  • Systemet värmer upp luften snabbt … En öppen eld avger värme direkt till rummet, detta är ett obestridligt plus för lanthus med oregelbunden bostad och stugor med kallt nedre våningen. Faktisk användning i landet.
  • Kaminen är oumbärlig i rum med hög luftfuktighet … Dessa kan vara de första våningarna i hus av tegelstenar, stugor i regioner med konstant nederbörd och nebulosa. På grund av den snabba luftcirkulationen avdunstar onödig fukt, rummet blir inte bara varmt utan också torrt.
  • Kan tjäna en kulinarisk funktion … Eldstäder är ofta utrustade med grill- eller spetthållare, en grill och ibland ugnar.
  • Ger rummet en speciell atmosfär av mysighet , symboliserar härden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spelar rollen som det ovanliga elementet design.
  • Dekorativ öppen spis lätt att vika själv .
  • Beror inte på el … Strömavbrott påverkar det inte på något sätt, till skillnad från beroende värmesystem.
  • Kan användas när som helst på året … Till exempel under sval sommar eller tidig höst, när det är för tidigt att använda en annan typ av uppvärmning.
  • Med stängd eldstuga det är möjligt att justera brännhastigheten … Dess effektivitet är högre än för en öppen.
  • Öppen spis med stängd härd, gas- och vattenkrets kan värma från 1 rum till hela golvet … En hörn spis kan fungera för två rum. Men deras enhet kräver deltagande av proffs och kommer att kosta ett betydande belopp. Sådana system bör läggas omedelbart under byggandet av ett hus. De är inte tillgängliga för lägenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att inte nämna de betydande nackdelarna:

  • Projekt av moderna och typiska hus innebär inte en öppen spis. För att installera det behöver du ett diagram över huset, en detaljerad ritning, professionellt deltagande. Tillstånd att bygga en öppen eller sluten eldstad med fast bränsle är ett separat komplext ämne.
  • Att lägga en fungerande eldstad är en besvärande, dammig och tidskrävande process. Helst kräver det skicklig hjälp av en spisare.
  • Eldstaden kan inte bli den viktigaste värmekällan i huset, eftersom strukturen inte har förmågan att ackumulera denna värme. Eldstaden värms upp medan den fungerar. Så snart bränslet brinner ut börjar det svalna. Om vi inte pratar om en stuga eller ett sommarboende, utan om en lägenhet i ett flerfamiljshus, är en traditionell eldstad med levande eld helt omöjlig att organisera. Här är dess funktion rent estetisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Låg verkningsgrad med hög bränsleförbrukning. Detta ökar de ekonomiska kostnaderna för att underhålla eldstaden.
  • Begränsat utbud av en traditionell öppen spis. Eldstaden i mitten av rummet och mot väggen värmer bara ett rum. I detta fall fördelas värmen ojämnt.
  • Kräver underhåll (skorstensrengöring).
  • Den höga kostnaden för bokmärkning och arrangemang.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte i alla rum är det möjligt att utrusta en traditionell eldstadskamin, därför har alternativa alternativ dykt upp. Dessa är gas- och elektriska eldstäder. De har också sina fördelar och nackdelar.

En gaspis är närmare den traditionella när det gäller drift och utseende.

Bild
Bild

Bland dess fördelar finns sådana funktioner som hög effektivitet och arbetshastighet, möjligheten att justera hastigheten och intensiteten vid förbränning, säkerhet, tyst drift och hög uppvärmningshastighet i rummet. Dessutom finns det inget behov av att skaffa och lagra bränsle, och gas är billigare än ved till kostnad. De kan värma hela golvet.

Nackdelarna med en sådan öppen spis är uppenbara: komplex installation av gassystemet, brist på charm och estetik med verklig eld, stora dimensioner och vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ny generation eldstäder drivs med el.

De har alla fördelar med modern teknik:

  • installationen kräver inte involvering av specialister; det görs för hand;
  • enkel och intuitiv mekanisk och fjärrkontroll;
  • justerbar nivå av värmeintensitet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kan vara upphängd, kantig, icke-trivial form och konfiguration;
  • det finns ingen anledning att lägga skorsten, göra en grund och tänka på brandsäkerhet;
  • fungerar tyst, utan rök och sot;
  • har en låg vikt;
  • lågan ser realistisk ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns relativt få nackdelar: bristen på komfort och sprakande ved, typiskt för en traditionell öppen spis, hög energiförbrukning, förmågan att värma bara ett rum, beroende av el.

Bild
Bild

Visningar

Alla moderna eldstäder är indelade i flera typer enligt fyra kriterier. Konventionella kriterier: typ av bränsle, typ av konstruktion, typ av installation, syfte.

Det finns en annan klassificering - på ursprungsorten. Det är vanligt att skilja engelska, franska, estniska, finska, tyska, ryska eldstäder i den .… Deras inre struktur har små skillnader, så denna klassificering är endast viktig för eldstadens yttre utseende. Det som är anmärkningsvärt är att den ryska eldstaden har en relativt liten storlek och kallas en brandkammare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle är eldstäderna:

  • Fast bränsle (värme erhålls vid bränning av ved, torv eller kol). Dessa inkluderar traditionella öppna spisar, öppna spisar och slutna härdapparater. Den första typen har lägst effektivitet - upp till 25%, resten - upp till 80%.
  • Luftuppvärmd öppen spis … Detta är en typ av fastbränsleutrustning som fungerar på en sluten eldstad. Dess design inkluderar ett konvektionssystem för luftströmmar för att öka effektiviteten och effektiviteten.
  • Flytande bränsle … Sådana typer kallas ekokamin eller bio-eldstad. Ibland finns namnet "alkohol". Detta beror på att de använder flytande brännbara material av naturligt ursprung, till exempel bioetanol eller etylalkohol. Vid förbränning släpps ingen rök och sot ut i luften. De kan användas både i huset och i lägenheten. De är de enklaste på sättet de är ordnade på. Ingen smuts, damm, rök, lukt, bara ren värme. Bioetanol har den högsta effektiviteten - från 80%. Lågan upprätthålls på grund av reaktionen med syre, det finns inget behov av att tillföra den extra och installera ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gas (enligt driftsprincipen liknar de gasugnar). De är så ekonomiska som möjligt att underhålla.
  • Med en vattenkrets (liknande fjärrvärme). De är mycket svåra att ordna, men täcker den maximala ytan för uppvärmning.
  • Elektrisk (liknande värmare). Till skillnad från värmare berövas de rörligheten, men är estetiskt tilltalande. Uppvärmningsradien är liten, energiförbrukningen stor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificeringen enligt installationsmetoden beror på placeringen av värmeenheten i rummet. Det finns få alternativ: ö (i mitten av rummet), inbyggda (infällda väggar), väggmonterade, hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En öspis blir som regel mittpunkten i en designkomposition. Hela interiören är byggd runt den. Elementet är verkligen vackert, men ineffektivt. Elektriska och ekeldade eldstäder är oftare öar.

Strukturellt är detta bara en värmebeständig bas på vilken en eld görs.

Bild
Bild

Basens omkrets kan stängas in med glas eller galler. Det andra alternativet kräver särskilda säkerhetsåtgärder. En rökgasuppsamlare och en skorsten ligger ovanför basen.

En bas med ett skyddande staket kan vara ensidigt (när elden bara är synlig från ena sidan, resten av väggarna är "döva"), dubbelsidig (utsikt från flera sidor, ofta motsatt), tresidig, sett från vilken punkt som helst.

Inbyggda eldstäder är antingen "infällda" i en tjock vägg eller inbyggda i en pelare . Hela den konstruktiva delen är helt dold … Detta sparar utrymme och ger eldstaden ett estetiskt utseende. En vanlig typ av inbyggd eldstad är en kassettspis med en stängd eldstad. Eldstaden stängs med en glasdörr så att enheten inte förlorar sin estetiska funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En inbyggd öppen spis är bra när den läggs ner direkt när du planerar ett hus .… Annars riskerar det att bli den mest mödosamma att tillverka, eftersom du måste skära igenom den nödvändiga nischen i väggen.

Väggmonterade eldstäder sticker ut helt i rummet … Detta begränsar användningsområdet till rum av medelstora och stora storlekar. Denna art har också sina fördelar jämfört med andra. Detta är möjligheten att installera det när som helst, även efter att byggandet av huset har slutförts, och designvariabiliteten. Inget begränsar metoderna för dekoration och dekoration.

Hörn eldstäder är inte utbredda i en modern inredning. Nu kan de bara hittas i husen till den gamla fonden och lägenhetstypsmuseer. Samtidigt är detta en av de mest praktiska typerna, eftersom dess läge gör att två intilliggande rum kan värmas upp samtidigt. Och placeringsmetoden sparar betydligt användbart utrymme i rummet. Designtanken är inte heller begränsad till plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den hängande vyn begränsar valet av öppen spis efter bränsletyp.

På grund av de stora dimensionerna och vikten av fasta bränsle- och gasstrukturer kan de inte användas i en position avskuren från fundamentet. Vattenkretsen är inte heller lämplig. Det finns bara två sorter kvar - alkohol och el.

Bild
Bild

De är lätta, och frånvaron av en skorsten gör det möjligt att placera dem absolut var som helst. Han tar ofta en central eller väggmonterad position ., eftersom dess kompakthet och designegenskaper bidrar till detta. I form kan en sådan öppen spis vara rektangulär, oval, rund och fyrkantig, och vad designidén än önskar.

Av design finns det två typer av enheter: funktionella och dekorativa.

Båda funktionerna kan vara närvarande samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionella inkluderar eldstäder för extra uppvärmning av rummet, enheter med kulinarisk funktion. De är relevanta för ett lanthus, lantstuga, vindsgolv i ett flerfamiljshus. El och alkohol - för lägenheter med kall bottenvåning.

Bild
Bild

Det är vanligt att rankas som dekorativt:

  • Pseudokummin , som bara har en mun med en icke-fungerande eldbox. Det utrustar sig enbart för att behålla designen i en viss stil. Ofta är detta en vägg- eller hörnkonstruktion med det mest realistiska arrangemanget. Den är inte mobil, den används i lägenheter och varma stugor, men inte i en kall dacha.
  • Falsk eldstad … Det skiljer sig från pseudo-öppen spis genom att konstruktionen är tillfällig. Den är mobil och gjord för tillfället. Till exempel för att dekorera vardagsrummet för nyåret, för en tematisk familjefotografering. I själva verket är det enkla dekorationer av trä, spånskiva, plywood, plast och andra tillgängliga material. Dessa inkluderar till och med handgjorda material för barns dockor eller en marionettvisning hemma eller på teatern.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificeringen av eldstäder efter design är mycket varierande och kräver detaljerad övervägande.

Stil och design

Eldstadens arkitektoniska och konstnärliga värde i inredningen är ofta viktigare än dess funktionella syfte. Ett sådant inredningselement kan förvandla en lakonisk eller oigenkännlig vid första anblickets stil i en inredning till en exakt överensstämmelse med konceptet, lägga till glädje till det. Samtidigt är mångfalden av stilar stor - från oföränderliga klassiker till techno.

Bild
Bild

Klassisk

Klassicism är synonymt med spekulation, tydliga proportioner och linjer. Han hänvisar till de första versionerna av eldstäder, vid den tidpunkt då de redan var fast etablerade i husen i olika delar av befolkningen och blev utbredda. Materialet i det interna arrangemanget måste väljas baserat på särdragen i eldstadens funktion, men för portalens yttre dekoration visas fasta och naturliga produkter. Ju dyrare och bättre de ser ut, desto bättre passar de in i det klassiska ramverket ..

Riktiga klassiker är inte gjorda av falska och billiga material. Åtminstone utåt ska de se dyra ut. Det är viktigt att göra mynningen av massivt trä, marmor, sten … Han kännetecknas av massivitet. Portalens övre del är så bred att den fungerar som en färdig hylla. Lampor, klockor, statyetter, smycken kommer att placeras på den.

Marmor- och träportaler kan vara geometriska eller dekorerade med sniderier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte överdriva. Överflödet av dekorativa element vid eldstadens mynning ingår inte längre i begreppet klassisk riktning … Detta är prerogativet för pompösa stilar i barockens, rokokoens och romantikens anda. De hänvisas ofta till gruppen klassiska stilar, men det vore mer korrekt att peka ut dem i gruppen historiska trender. I det här fallet fungerar klassikern som en oberoende utlöpare.

Dess typiska representanter är engelska och viktorianska stilar. Den "högsta punkten" i utvecklingen av klassikerna är Empire -stilen.

Bild
Bild

Barock och rokoko utspelar sig i vissa moderna interiörer, men de har redan förlorat sin tidigare högtidlighet och prakt. Palace interiörer är för svåra att överföra till villkoren för standardlägenheter och små stugor. Vita och guldfärger och komplexa dekorelement ser för pretentiösa och olämpliga ut i vardagen … Deras relevans kvarstår bara för lokaler med ett stort område.

I stadens levnadsförhållanden används en eldstad sällan för uppvärmning.

Dess arrangemang är dekoration, snagging för att uppnå önskad atmosfär i inställningen.

Bild
Bild

Ryska

Det kan säkert kallas en separat konstform. Eldstäder i rysk stil försöker se ut som kakelugnar, och en kakelugn är huvuddekorationen i huset. Detta är ett överflöd av reliefmönster och färgglada mönster. Motiven för tomterna är natur, blommor och frukter, myter och legender, sagor, hantverk (spetsar, trämålning).

Själva brickorna är små plattor, föregångarna till kakel. De är gjorda av porslin, lergods och lera. Plattorna bränns upprepade gånger och täcks med transparent emalj och guldinnehållande färger.

Varje eldstad i rysk stil är skapad i endast ett exemplar och är en symbol för identitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det blir det centrala elementet i interiören, allt annat anpassar sig till det. Samtidigt är platsen utbredd kantig och väggmonterad. För att upprätthålla en känsla av äkthet är det bättre att välja en fast bränsle- eller gaseldad spis med en stängd eldstad i rysk stil .. En elektrisk skärm är också lämplig . med högkvalitativ imitation av brinnande ved.

Denna stil har tre dominerande riktningar: stil "a la rus" (vanlig i Europa, skildrar visionen om ryska interiörer i välmående hus av utlänningar), "antik" (tolkning av gamla interiörer med moderna material), rysk terem (variationer på tema urban rysk stil).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rustik

Denna trend identifieras med enkla, fasta men primitiva rustika interiörer. Det kännetecknas av användningen av natursten av grov bearbetning, frånvaron av sofistikerad dekoration av portalen. En karakteristisk egenskap är en öppen eldstuga. En sådan eldstad ska vara vedeldad, med en levande eld, sprakande ved och lukten av trä.

För interiörer, som är främmande för den betonade naturalistiska rustika, finns dess utlöpare. De är mer exakta och tillåter dekorativa element av metall, trä, sluten eldstad, elektriska skärmar. Dessa inkluderar country, skandinavisk stil, Provence, stugor. Alla riktningar som stöder användningen av naturmaterial i dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern

Detta namn förenar många riktningar, som har ett kännetecken - förnyelse av konst. Tung skönhet och pretentiöshet bleknar i bakgrunden.

En jugend i jugendstil (eller jugendstil, jugendstil, frihet) kan behålla eklektiska egenskaper och inredning, men antalet hålls till ett minimum. Kombinationen av olika material börjar övas. I början av 1800- och 1900 -talen blev jugendstil en förutsättning för alla moderna stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna riktningar

Ett samlingsnamn för olika riktningar. Det finns ett grovt industriloft och ett slags samtida och strikt konstruktivism och metalliserad högteknologi med sin närmaste släkting - techno. Särdrag hos moderna eldstäder: ett överflöd av glas-, järn-, krom- och spegelytor, lakoniska former, liten storlek. Geometriska former dominerar.

Eldstäder i modern stil är ofta inbyggda för att spara utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen dekorativ ram i form av en tänkt portal, den smälter ihop med väggen … Bioeldar som inte kräver att en skorsten organiseras är relevanta.

Att dekorera eldstäder är vanligt. Sådana eldstäder är gjorda av material som är lätta att bearbeta, till exempel polyuretanskum och fiberboard. För en 3D-effekt används material med stor plåttjocklek. De fungerar som nyårsdekoration i vardagsrummet, sovrummet, fotostudion. Löpande är en sådan eldstad svår att göra kvalitet. Det ser falskt och för billigt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och tillbehör

Uppsättningen av verktyg, material och tillbehör för att skapa en eldstad varierar beroende på dess typ. Processen att göra en riktig öppen spis med en fungerande eldstad är den mest tidskrävande och komplexa. Det enklaste sättet att göra en falsk eldstad är som dekoration.

För tillverkning av en fungerande eldstad för fast bränsle, gas eller en vattenkrets börjar listan över nödvändiga saker inte alls med materialval, utan med en viktigare och mer komplex sak - pappersarbete. Teoretiskt hör en öppen spis till brandfarliga element, särskilt med en öppen eldstad. därför innan du sitter i en fåtölj och lyssnar på det mysiga sprakandet av ved i eldstaden, måste du spendera från 3 månader till sex månader på att klä upp trösklarna för olika myndigheter och få tillstånd.

Denna process är problematisk redan för att det på lagstiftningsnivå är tillåtet att bygga eldstäder i begränsade typer av bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är pre-revolutionära byggnader, där det finns en kanal separat från ventilationen för rökutsugning. I ett privat hus kan du också få ett bygglov, med förbehåll för säkerhetsåtgärder. Dessutom i handlingarna i inget fall det är omöjligt att ange en öppen spis med en öppen spis som sådan. Detta är förbjudet med byggkoder .. Men det är fullt möjligt att ordna det som en överföring av värmesystemet .… Utan specifikation kommer det att betraktas som en spis med en sluten eldstad, och dess konstruktion har ännu inte varit förbjuden.

Förfarandet för registrering börjar med utvecklingen av ett projekt, och det utförs av en instans som har licens för en sådan aktivitet. Nästa steg är att bedöma bostadens driftstillstånd. Det viktigaste i den är skorstenens arbetsordning och dess översyn senast sex månader från projektets skapande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bedömningen med projektet måste du besöka de tillståndsgivande kontoren för nödministeriet. Denna institution måste lägga sitt visum på projektet. Om hon inte är där, projektet skickas för revision tills det uppfyller alla brandsäkerhetskrav.

Förutom ministeriet för nödsituationer är det nödvändigt att få tillstånd från brandkåren. Efter det kan arbetet börja. När de är färdiga kommer de att accepteras av en särskild kommission, och de ändringar som görs kommer att registreras på husets plan.

Bild
Bild

Direkt för konstruktion behöver du:

  • Grundmassa och beslag … Med en stor vikt av hela strukturen måste fundamentet förstärkas med ett stålgitter så att sprickor inte går.
  • Två järnplåtar 15 mm tjocka … Den ena läggs direkt på grunden, den andra - ovanpå vattentätningen med en förskjutning på 100-150cm.
  • Två ark takmaterial … De fungerar som isolering mellan galvaniserade stålplåtar.
  • Tegel … Oavsett kaminens främre finish är dess härd av röda keramiska tegelstenar. Den kan också användas för att trimma skorstenen längs den inre konturen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt "underskärning" - tegelstenar, monterade på en icke -standardform och storlek. Materialet ska vara fritt från sprickor, defekter, brända mörka områden. Det är tillräckligt motståndskraftigt mot brand och kommer att hålla i många år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fireclay tallrikar … De läggs ut under eldstaden. Materialet är eldfast och utformat speciellt för spisar och eldstäder.
  • Blandning av lera-sand för murverk … Det är tillåtet att endast använda ren bygglera och alluvial flodsand. Andelarna av blandningens komponenter är 3 delar sand till 1 del lera. Cement och alabasterbruk är inte lämpliga. Murverket håller inte. Tillsammans med behållaren för lösningen måste du köpa en byggmixer, en murbrukspade, en murslev och en regel.
  • Behövs också : släta jämna brädor för formning, asbestsnör, slipmaskin för anpassning av tegelstenar, rit- och mätverktyg, lod och nivå, murslev, häftapparat, spadar, hammare med järnmunstycke och med gummi (för utjämning av murverk).
  • Ytterligare element : galler, ventilationsrör och galler, askpanna för aska i askpannan, skyddsnät mot gnistor och glöd, poker och dekorativa element. I en enkel design är detta en öppen spisportal eller mun.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska centra installeras enligt ett förenklat schema. Eftersom de inte kräver skorsten och inte utgör något mer hot än en konventionell värmare, krävs inget tillstånd. Om du går förbi pappersarbetet kan du omedelbart börja ordna eldstaden.

I sig är en elektrisk eldstad tillräckligt ljus och värmer inte upp till höga temperaturer.

Bild
Bild

För att installera det behöver du en ram av en metallprofil, ark för mantel, efterbehandlingsmaterial för sömmar, material för dekorativ efterbehandling och relaterade små saker i form av skruvar och fästelement för att ansluta ramen till väggen. Du behöver också skärverktyg, en borr eller skruvmejsel, mät- och ritningstillbehör.

För falska eldstäder behövs ritmaterial, skärverktyg för att skära ut delar, fästelement i form av skruvar eller flytande spikar, färger, stabiliseringselement (så att strukturen inte ramlar omkull), dekor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Eldstadens tillverkningsteknik beror på dess typ. Trompe l'oeil eldstäder är lätta att tillverka. Det svåraste är att bygga en riktig, fungerande öppen spis med en öppen spis. Vi överväger inte alls alternativ med gasuppvärmning och en vattenkrets, eftersom ingrepp från specialister krävs för deras arrangemang … Även utbildningsvideon är inte en assistent i detta. Felaktigt ansluten gasutrustning eller panna kan orsaka allvarliga skador på huset och till och med utgöra ett hot mot invånarnas liv och hälsa.

Innan installationsarbetet påbörjas är det viktigt att utföra flera förberedande procedurer. Som regel är detta pappersarbete, beräkning av eldstadens storlek, val av material från vilket "eldstaden" i eldstaden och dess mun kommer att väljas, val av portens form, färgerna på den yttre finishen och dekorativ design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Beräkning av eldstaden är det viktigaste designstadiet. Det utförs i förhållande till måtten på det uppvärmda rummet. Alla eldstäder kan villkorligt delas in i mini, medium och large. Mini eldstäder är utformade för rum på 10-12 kvadratmeter. En liten öppen spis kommer att ha en eldstad 400-420 mm bred, 420 mm hög, 300-320 mm djup. Dessa är de dimensioner som är typiska för eldstaden. Eldstadsformerna är smala och långsträckta eller fyrkantiga.

En annan typ av små eldstäder är utformade för rum med en yta på 13, 5-15 kvadratmeter. m Bredden på ugnen är 450-500 mm, höjden är 450-490 mm, djupet är 320.

Rökboxens höjd för små eldstäder är 570-600 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora rum på 18-25 rutor behöver eldstäder med en portalstorlek på 600-700 mm. Rekommenderad höjd - 560-630, djup - 320-350. Den optimala höjden på rökboxen är 630-660 mm. Formen på eldstaden för en sådan eldstad är fyrkantig eller rektangulär, med en längre sida horisontellt.

För mycket rymliga rum på 30-40 kvadratmeter krävs en öppen spis med WxHxD-parametrar lika med 800-900 mm x 700-770 x 400-420 mm. Rökuppsamlaren är minst 700-800 mm i höjd.

Bakväggens vertikal får inte vara mindre än 360 mm för alla typer av eldstäder. Skorstenens minsta sektion är 140 mm.

Bild
Bild

Mer exakta beräkningar görs med hjälp av formeln. Så för att bestämma storleken på eldstaden måste du dividera den totala ytan på rummet med 50. I det här fallet djup i förhållande till höjd har ett förhållande på 2: 3 … En för djup eldstad minskar den redan inte särskilt effektiva värmeöverföringen vid bränning av bränsle. All värme kommer att slockna med röken ut på gatan. En liten eldstad, å andra sidan, kommer att leda till att en del av rök och sot kommer att lägga sig i rummet.

Det är viktigt att beräkna skorstenens dimensioner. Dess bredd bör vara minst en tiondel av brännkammarens bredd. För ett runt rör är dessa diametrarnas dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Eldstaden och skorstenen är nästan alltid gjorda av samma material - röda keramiska tegelstenar. Teglet är ihåligt och fast. En solid är mer lämplig för en eldstad. Den tål höga temperaturer, spricker inte, har inga porer. En betong- eller cementblandning behövs för grunden. Betong är billigare, cement är mer praktiskt … Om cement, då 300 mark.

Innan du placerar härden läggs galvaniserade metallplåtar och ett mellanlager av tätskikt och värmeisolering. Basen på eldstaden kan dessutom skyddas mot sprickor med eldstensplattor. Eldfasta tegelstenar är också lämpliga.

Det värmeisolerande materialet är en valsad kartong impregnerad med harts och sandströ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel takläggning. För att den ska kunna fylla sin funktion är det nödvändigt att lägga den på mastik. En bituminös eller tjärmastik krävs för eldstaden. Inuti själva skorstenen används metallrör.

Murverket måste vara av en solid, solid och slät konstruktion. För "vidhäftning" av tegel används murbruk av mineraler, vatten och aggregat. Naturliga mineraler är olika typer av lera, kalk, cement och gips. En lerbas anses vara optimal. Aggregatets roll spelas av fin sand av hög kvalitet. Under förhållanden med konstant exponering för höga temperaturer har bergssand visat sig bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Portalbehandling är mer variabel. Det finns ingen värmebelastning i munnen, det finns ingen direkt effekt av brand, så materialvalet är tillräckligt stort.

Huvudkriteriet här är inte längre brandmotstånd, utan mottaglighet för bearbetning och efterlevnad av designidén.

Bild
Bild

För tillverkning av portalen används:

  • Marmor … Marmorportalen ser dyr, elegant men inte alltför pretentiös ut. Det är lämpligt i klassiska interiörer i kombination med andra element i lyxsegmentet. En marmorspis bredvid vanlig tapet eller billigt golv kommer att se ut på sin plats.
  • Granit … En imponerande, massiv granitportal passar bra in i klassiker, gotiska och skandinaviska interiörer. Som en marmorprodukt kräver den en lämplig miljö, men är mer lämplig för mörka rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kakel … Den mest komplexa och dyra, men samtidigt den mest spektakulära inredningen. Med sin hjälp är eldstäder förkroppsligade i rysk stil, liksom etniska eldstäder. Lergods eller keramiska plattor kan beställas färdiga och enligt individuell design. Den kaklade mosaiken består av ett begränsat antal moduldelar. Du kan inte skada dem, du kan inte köpa reservdelar i en järnaffär som spruckna kakel. För efterbehandling behöver du specialverktyg och bindemedel. Det är bättre att anförtro en sådan ansvarsfull händelse till proffs.
  • Keramik … Med erfarenhet av efterbehandlingsmaterial kan du anpassa vanliga keramiska plattor som kakelmoduler. Händelsen är svår, men resultatet är värt det.
  • En natursten … Stenfinish är prerogativ för sådana stilar som rustik, lantlig, stuga. Det är ett alternativ till rött tegel som passar perfekt in i atmosfären i ett lanthus.
  • Falsk diamant … Den utför funktioner som liknar sin naturliga motsvarighet i design, men kostar mindre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mot tegel … Det är ett material för extern efterbehandling av portalen, som har en annan färg, struktur och struktur. Sortimentet är stort, upp till tegelstenar med ett pärlglans.
  • Trä … Träportalen utmärks av sin lakonism och värdighet. Mörkt trä av värdefulla arter används främst. Trä är lämpligt i många interiörer, från klassiskt till Provence.
  • Galvaniserad profil … Grov metallfinish är typisk för rum i skandinavisk stil. Hon bär också industriella funktioner, så det kommer organiskt att passa in i ett loft vardagsrum eller studio. Vackra smide, omfattande metalldelar och galler är integrerade element i en viktoriansk eldstad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gips … Gipsmunnen används när eldstadsportalen ska se ut som stuckaturgjutning av hög kvalitet. Äkta stuckaturer kommer att kosta mycket, men en gipsanalog är tillgänglig även med en liten budget. Inredningen kan vara både i klassisk stil och mer komplex, till exempel i barockens anda.
  • Parkettbräda … Den används för efterbehandling av små eldstäder. En bred och hög portal, som har en hylla ovanpå, är redan svår att trimma med smala lameller.
  • Naturliga träderivat … En vacker ristad portal kan göras med egna händer och med budgetmaterial. Dessa inkluderar alla typer av plywood, spånskiva utan laminering, fiberboard, OSB och MDF. Alla dessa material är plåtmaterial, har tillräckligt stor bredd och längd för att göra en portal av ett enda stycke och är lätta att bearbeta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en stängd eldator används vanligtvis gjutjärnsdörrar eller brandsäkert glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Portalen för den elektriska eldstaden är gjord i form av en ram från en metallprofil och hörn. Ramen är mantlad med gipsskivor. Skruvar används som fästelement.

När det gäller falska eldstäder är deras portaler gjorda av olika material i enlighet med idén. Volymetriska portaler ser mer spektakulära ut från tjocka, "svullna" material såsom skum eller polyuretan. En styv mynning kan byggas av samma derivat av trä som för en fungerande öppen spis, samt av virke och plankor. Gipsskivor och skrot används aktivt. Gamla möbler kan vara till stor hjälp.

Spackel, flytande naglar, målningsverktyg är användbara för tätning av fogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration - penslar, färger, självhäftande folie, efterbehandling primer. Resten av elementen är valfria. Eldstadens mynning kan vara silver, guld eller pärlemor, ha tredimensionella detaljer och skildra naturlig marmor.

Bild
Bild

Form

Eldstadens placering i rummet (i mitten, i hörnet eller mot väggen) bestämmer mängden byggmaterial. Form spelar också roll. Både ugnens form och portens form kan skilja sig åt. Så det är svårare att lägga ut en rund eldstad än en fyrkantig.

Själva eldstaden inuti är fyrkantig, rektangulär, penna, halvcirkelformad och rund.

Moderna eldstäder har också en oval och triangulär form. Ju mindre spisen är, desto lättare är det att välja storlek … Stora eldstäder ställer vissa begränsningar. Det bästa alternativet är en vertikalt långsträckt rektangel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på portalens yttre efterbehandling är en rent estetisk fråga. Det är oftast i form av en båge med en hylla ovanpå, en lockig kant och snidad inredning. Bågen kan vara rundad eller långsträckt uppåt. Bågar som sticker ut framåt i en halvcirkel ser intressanta ut.

Färger

Färgpaletten bestäms av typen av efterbehandlingsmaterial och är vanligtvis begränsad till naturliga naturliga färger.

Gips är klassiskt vitt. Det passar bra med gyllene dekor.

Marmor kan vara monokromatisk (vit, svart, brun, grå, beige) eller tvåfärgad (en kombination av olika nyanser med vitt, svart och grått). Det är extremt sällsynt att hitta en grön, rosa, blåaktig sten med färgade ådror i samma nyans. Naturlig marmor väljs i grå och bruna toner, mindre ofta - mjölkaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot tegel presenteras på marknaden i en varierad palett, men ett begränsat antal färger används: terrakotta, brun, svart, vit, grå, choklad, elfenben. Den presenteras också i kombinerade versioner och med pärlemorskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä och dess derivat väljs för målning.

Populära ljusa nyanser, borstat (åldrat) mörkt trä, naturligt mörkt trä. De mest efterfrågade nyanser av nöt, teak, wenge.

Kakeldekoration är inte begränsad i paletten. Denna typ av finish finns i ett upplopp av ljusblått, rött, gult och andra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Steg för att tillverka en öppen spis med en fungerande eldstuga:

  • Ritutveckling , beräkning av materialmängden.
  • Inköp av material och verktyg, arbetsuniformer. Under arbetet behöver du andningsskydd och skyddsglasögon, eftersom det är dammigt och smutsigt att lägga en skorsten i väggen (taket).
  • Förarbete … I detta skede grävs en grop för eldstaden (ihålig i den gamla grunden), fylld med krossad sten-sandblandning. Ett vattentätande material läggs ovanpå den krossade stenen och grunden hälls på den. Den är förstärkt med ett metallnät. Torktiden för cementmurbruk är 20-30 dagar.
  • Spädning av lösningen … Detta är en lång procedur, eftersom leran ska blötläggas inom 2-3 dagar. Sedan hälls sand i lerlösningen. För 8 delar lera, 8 delar sand och 1 del vatten. Blandningen blandas noggrant med en konstruktionsblandare tills konsistensen av gräddfil är.
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen mur … De två första raderna läggs ut utan funktioner, med ett gap på 5 millimeter. Detta är basen i eldstaden. Den tredje raden är botten av eldstaden. Det måste läggas ut med eldstensplattor, placerade på kanten. Det är omöjligt att alternera med annat material. Risten är också installerad här. Det är viktigt att ta hänsyn till att järn expanderar starkare än tegel vid uppvärmning, därför behövs temperaturluckor. Den fjärde raden är början på bildandet av förbränningskammaren.

Om det finns en fläkt i strukturen installeras den under bildandet av den femte raden.

Fram till den åttonde utan funktioner, och därifrån börjar bildningen av bakväggens lutning framåt. Lutningen bildar en "spegel" för att minska värmeförlusten. Rad 9-15 bildar en båge, 15-18-"skorstentand". Från 19 till 20 bildas en kanal för avlägsnande av rökmassor. Med 23 expanderar böjningen, kontakt bildas med taket (väggen, om huset är högre än 1 våning). Skorstenen leds ut och skyddas av ett "paraply" från nederbörd.

Bild
Bild
  • Installera en väderflöjel .
  • Tätning av kaminens sömmar cementbruk. Efter det bör strukturen torka ut lite.
  • Dekorativ efterbehandling … Innan den startas måste lösningen i murverket torka helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en eldstad eldad lättare … I det första steget monteras en ram med önskad form från en metallprofil, ramens bas är mantlad med ett material som är resistent mot höga temperaturer. I det andra steget täcks resten av strukturen med gipsskivor. På den tredje slätas sömmarna med kitt. Den fjärde är dekorativ trim. Femte - montering av ramen på väggen. Den sjätte är installationen av en elektrisk eldstad i en improviserad eldstuga.

Falsk eldstad för en nyårs fotografering och dekorationer kan göras av trälister, mantlade med fiberboard eller gips, plywood från gamla möbler. Det är inte fäst på väggen, så att det efter semestern skulle vara lätt att ta bort det utan att skada väggdekorationen.

Bild
Bild

tips och tricks

Små knep för att skapa den perfekta eldstaden:

  • Det är värt att börja med en skiss. Detta kommer att ge en visuell uppfattning om hur eldstaden kommer att se ut inuti.
  • Kaminen ligger på avstånd från dörrar, fönster och värmare.
  • Eldstadens dekoration ska vara i harmoni med interiörens stil eller ange tonen för det.
  • Innan du börjar bygga en eldstad med fast bränsle, rekommenderas att skydda alla ytor så mycket som möjligt från inträngande av cementdamm och ta med möblerna till ett annat rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Numrerade tegelstenar är snabbare och lättare att lägga.
  • Teglet ska inte vara ihåligt.
  • Det rekommenderas inte att bygga en härd under lågsäsong och under den kalla årstiden.
  • En eldstad med fast bränsle kräver underhåll och regelbunden rengöring av skorstenen.
  • Det bästa alternativet för en lägenhet är alkoholbränsle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel och alternativ

Skönheten i en hemlagad öppen spis bestäms av dess läge och typ av finish. Ett win-win-alternativ är en betong- eller marmorportal. Träfinishen ser dyr ut och behåller sitt presentabla utseende länge.

Ett privat hus passar organiskt till en öppen spis med lantlig eller rustik sten, samt "antik" rysk stil och kaklat trim. I det inre av en modern lägenhet är en elektrisk eller ekokamin av en icke-trivial form med metall och härdat glas finish.

Rekommenderad: