Skorsten För Ett Bad: En Gnistskydd För Kaminer På Ett Rör, Gör-det-själv-installation, Hur Man Sätter En Keramisk Skorsten Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Skorsten För Ett Bad: En Gnistskydd För Kaminer På Ett Rör, Gör-det-själv-installation, Hur Man Sätter En Keramisk Skorsten Korrekt

Video: Skorsten För Ett Bad: En Gnistskydd För Kaminer På Ett Rör, Gör-det-själv-installation, Hur Man Sätter En Keramisk Skorsten Korrekt
Video: Installing a stove pipe through wall in an existing masonry chimney DIY Do it yourself how to video. 2024, April
Skorsten För Ett Bad: En Gnistskydd För Kaminer På Ett Rör, Gör-det-själv-installation, Hur Man Sätter En Keramisk Skorsten Korrekt
Skorsten För Ett Bad: En Gnistskydd För Kaminer På Ett Rör, Gör-det-själv-installation, Hur Man Sätter En Keramisk Skorsten Korrekt
Anonim

Rökutloppsrörets korrekta konstruktion förbättrar badets kvalitet. En sådan enhet kommer att ta bort rök i tid, och låter inte ugnen svalna för snabbt. Rätt skorsten kan byggas med egna händer. Tänk på enhetens funktioner och dess korrekta installation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Arbetet med skorstenens uppläggning kan inte påbörjas utan kunskap om designfunktionerna. Till exempel rekommenderar varje bastuugnstillverkare sin egen skorstensdiameter och höjd. Tekniska indikatorer kräver maximal överensstämmelse med vissa krav. Enhetens prestanda blir inte bättre om dragkraften är högre än de krav som krävs.

Med ett starkt drag kommer de heta gaserna inte att ha tid att värma kaminen, de kommer att fly in i skorstenen . Med otillräckligt drag kommer det att finnas lite syre i ugnen. Rummet kommer att vara rökigt, vilket kommer att leda till en obekväm person i badet och risken för kolmonoxidförgiftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drag är en viktig indikator för en skorsten, som återspeglar rökrörelsen inuti strukturen.

Luften i skorstenen rör sig från botten till toppen. För att kontrollera rätt rörelseriktning används ett ljus eller ett tänt pappersark som måste föras till ugnen. Elden måste dras inåt. Med ett felaktigt skorstenarrangemang uppstår ofta omvänd drag. Huvudkonsekvensen av detta fenomen är den obehagliga lukten av rök och brännande inuti lokalerna. Rök och ångor är dåligt för människors hälsa, väggbeklädnader, tak och möbler i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ideala skorstenen ska vara strikt horisontell . Konstruktionen av en sådan struktur är dock inte alltid möjlig. Om skorstenen kräver en riktningsändring används så kallade armbågar. Moderna tillverkare erbjuder ett stort urval av enheter som skiljer sig i förhållandet mellan vinklar och varv. Armbågar i skorstenen gör det svårt att rengöra. Därför rekommenderas att använda detta alternativ om möjligt för att utrusta en horisontell struktur.

Bild
Bild

En annan egenskap hos bastu skorstenen är möjligheten att installera en struktur i och utanför byggnaden. Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar. Man tror att den yttre skorstenen är mindre brandfarlig i jämförelse med den inre strukturen. Det är lättare att installera, fixa och utföra efterföljande rengöring. Den största nackdelen med en extern skorsten är stora värmeförluster.

Om skorstenen är invändig utesluts begreppet värmeförlust automatiskt . Installationen av denna struktur är dock mer komplicerad. Dessutom är denna design inte helt brandsäker. Den yttre och inre skorstenen kommer att ha färre nackdelar om moderna material används i arbetet. Egenskaperna hos de använda råvarorna och elementen måste motsvara badkarets egenskaper. Det är nödvändigt att ta hänsyn till temperaturen i rummet, sanitära standarder, själva badets struktur (helst närvaron av trämaterial).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Skorstenens designalternativ väljs beroende på vilket material som används för badets konstruktion. Alla delar av enheten kan köpas färdiga eller byggas oberoende. Fram till nyligen var skorstenens huvudmaterial tegel. Det kännetecknas av idealiska egenskaper, hållbarhet, brandsäkerhet.

Bild
Bild

För konstruktion av ett tegelrör krävs speciella kunskaper och färdigheter . Detta alternativ är inte lämpligt för varje bad. Utan brist på praktisk erfarenhet av att lägga ett tegelrör är det nästan omöjligt att bygga en korrekt skorsten. Tegelns struktur har karaktäristiska grova områden, som orsakar sot att ackumuleras i skorstenen, vilket leder till snabb igensättning av strukturen. Dessutom kan sotavlagringar leda till gnistor vid eldning av spisen, vilket är osäkert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna hantverkare väljer oftare en skorsten i rostfritt stål för en bastuugn. Den största fördelen med en sådan enhet är snabb installation. Dessutom är metallskorstenar fria från problem som kan uppstå i en tegelkonstruktion. Skorstenar av rostfritt stål är ofta sandwichkonstruktioner. Badets raka skorsten är enkel att installera med egna händer.

Den inre delen av stålröret har en slät yta . Avsaknaden av kanter och grovhet bidrar till bättre rökutsugning från spisen. Men med temperaturförändringar visas kondens på stålröret. När röret stängs med värmeisolering förekommer inte detta fenomen. Det är värt att komma ihåg denna effekt när du organiserar arrangemanget av strukturen med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av skorsten för bastuugnar är keramik. Denna design kännetecknas av dess motståndskraft mot brand och tillförlitlighet. Moderna keramiska rör är lämpliga för fastbränslepannor, liksom enheter som drivs med flytande bränslen.

De viktigaste skillnaderna mellan dessa strukturer från andra typer:

  • universellt system (möjligheten att välja olika diametrar);
  • enkel skorstensbehandling, även med sidopassage;
  • vatten- och ångtäthet (tillgänglighet för spisar med värmare);
  • mekanisk styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av keramik, metallmodeller och tegelprodukter innebär obligatorisk närvaro i strukturerna i en bas, en tank för ackumulering av kondensat, en tee för rengöring och inspektion.

Baserna för alla skorstenar måste vara helt plana och strikt horisontella.

Byggalternativ

Arrangemangsalternativ kräver beräkningar som tar hänsyn till mängden tillförd luft för att säkerställa bränsleförbränning. Det finns komplexa och förenklade beräkningsmetoder.

För den första beräkningen behöver du de optimala karaktäristiska egenskaperna hos badskorstenen:

  • temperaturen på gaser vid rörets utlopp +120;
  • den lägsta rörelsehastigheten är ca 2m / s;
  • den rekommenderade längden är 5 meter;
  • brännbart bränsle med en fyllning i ugnen - 10 kg / h.

För att beräkna skorstenens diameter finns det en formel: D = √ (2 & 4xVr / 3, 14x2)

Här är D rördiametern och Vr är mängden luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sektionens geometri kan vara inblandad i beräkningen av skorstenens höjd. Ett diagram upprättas för denna beräkning. Den grafiska beräkningen omfattar ugnens yta och rörets yta. Dela det första värdet med det andra och bestäm procentsatsen.

Med en sektion lika med 10%kommer minsta skorstenshöjd att vara:

  • 7 m - med ett runt rör;
  • 9 m - med ett fyrkantigt rör;
  • 11 m - med ett rektangulärt rör.
Bild
Bild

Alla värden gäller för konstruktion av en direkt skorsten . I de flesta fall kräver skorstenar svängbara strukturer som minskar dragkraften. För att förhindra detta kan den resulterande diametern ökas något vid beräkning av en skorsten med krökningar. Om spisen för badet köps kan steget med beräkning av skorstenens diameter helt hoppas över. Alla nödvändiga parametrar för skorstenar anges vanligtvis av tillverkaren i instruktionerna för en viss modell.

Bild
Bild

Rörets interna värden beräknas med hänsyn till spisens effekt. Standardbadröret är 150-200 mm. Det är värt att överväga att med en ökad storlek på strukturen kommer värmen i ugnen inte att dröja kvar. Med ett litet tvärsnitt kommer det inte att krävas någon kraft. Vid konstruktion av en prefabricerad konstruktion bör man komma ihåg att rördelarnas diameter inte ska vara mindre än för ugnens utloppsdel.

Det exakta värdet av rörhöjden hänger ihop med konstruktionens placering på taket . Om röret ligger i mitten av lutningen måste strukturen höjas ovanför åsen till en halv meters höjd. Denna parameter är nära besläktad med ugnens placering inuti. Om det finns mer än en spis i badet måste var och en av dem vara utrustad med sitt eget skorstenssystem. Annars är det inte möjligt att uppnå normal dragkraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att utrusta dissektionssystemet i extrema fall. För henne finns det speciella parametrar som kräver maximal överensstämmelse.

För att bibehålla värmen i ångrummet måste skorstenen placeras närmare innerväggen. Det är här dragkraften är mest effektiv. I avsaknad av en sådan möjlighet måste väggarna vara fasta och fasta. Med tunna väggar i badet kan du aldrig vänta på värme inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenssystemelement

Standardkit inkluderar:

  • cylindriska rör eller paneler;
  • adaptrar;
  • tees;
  • fästelement (fästen och klämmor);
  • grenrör;
  • ändstycken i olika former;
  • grenelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är ytterligare komponenter tillämpliga. Vid montering av skorsten är det viktigt att följa byggnadsföreskrifter och brandsäkerhetskrav. Alla rörkomponenter som kommer i kontakt med lågor eller avgaser måste vara tillverkade av stålplåt med eldfasta egenskaper. Likvärdiga liknande material är acceptabla för användning.

I produktionen delas elementen i skorstenstrukturen vanligtvis i två grupper . Den första innehåller dubbla rör, sandwichpaneler. Element inkluderar ett yttre och inre rör med olika diametrar. Mellan sig är de isolerade med värmeisolering med icke brännbara egenskaper. Denna design ger snabbare och bättre uppvärmning. Detta får temperaturen att stiga på kort tid över daggpunkten, vilket minskar mängden kondensat, vilket ofta är orsaken till korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Element i den första gruppen används vid konstruktion av ventilation och rökkanaler som passerar genom ouppvärmda delar av badet (till exempel genom vinden). Denna konstruktion är tillämplig för skorstenens yttre arrangemang. Vertikaler av andra ordningen, som inte är i kontakt med lågor och gaser, är tillåtna från en galvaniserad bas eller rostfritt stål. Den andra gruppen av skorstenselement är vanligtvis enkelkrets, den har en diameter på 80 till 400 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är rostfritt stål acceptabelt för skorstenar i avsaknad av isolering. Den har en slät yta vid beröring.

Speciella element låter dig montera strukturer som är obegränsade i höjd, plats och installationsmetod, dessa inkluderar:

  • väggstöd;
  • installationsplatser;
  • grindar;
  • böjer sig;
  • teleskopfästen;
  • klämmor, gnistskydd, värmeväxlare.
Bild
Bild

Vid installation får dubbla rör inte användas som initialt konstruktionselement.

Den första delen, installerad på ugnens utlopp, bör vara ett enda rör med en tillåten längd på upp till en meter och en metalltjocklek på 1,0 mm. Ett undantag kan vara en spis med behållare för vatten. För att växla från en typ av element till en annan används startmackor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

För att ordna en skorsten med egna händer är metallrör det idealiska materialalternativet. De sänker byggkostnaderna såväl som arbetskostnaderna. Installationen av skorstenen börjar mot ugnen som redan är installerad i badet. Ett vanligt järnrör installeras fram till första knät. Korrekt infästning säkerställs av speciella konstruktioner med brandsäkra egenskaper.

Den första delen är ansluten till ugnsmunstycket . De installerar omedelbart en grind - en grindventil som gör att du kan lägga till eller subtrahera dragkraft. Sedan görs ett hål i taket, som kan vara fyrkantigt. Därefter monteras en metalllåda med ett genomgående hål som motsvarar konstruktionens storlek. Genom den kommer skorstenen att ledas till vinden. Lådans höjd bör vara större än materialen i takdekorationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lådan sitter säkert i taket. Lådans fria utrymme är fyllt med mineralull eller expanderad lera. På vinden stängs strukturen med ett lock med ett hål för röret. Vid skorstens passage fixeras ett ark av värmebeständigt material. Det övre röret skyddas med skivor av mineralull eller asbest. En särskild vattentät manschett används som värmeisolering. Mellanrum kan tätas med tätningsmedel.

Installation av en extern metallskorsten kommer att kräva ännu mindre arbete . Enheten antar ett lämpligt hål i väggen (inte i taket). För att vända röret från ugnen får de en speciell armbåge. Kranar är olika, välj det alternativ du behöver.

Grenen är installerad på kamens grenrör. Sedan placeras en tee på utsidan. Från den läggs skorstenen längs väggen, om det behövs, ner. Det är korrekt att använda en liknande metalllåda fylld med obrännbart bulkmaterial som väggisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför byggnaden måste skorstenen fixeras längs hela dess längd. För detta används speciella hållare. De kan tillverkas av tillgängliga icke brännbara material.

När du anordnar en yttre struktur är det viktigt att den stiger 50-60 cm över åsen: en sådan installation garanterar bra dragkraft. För att skydda skorstenen från små skräp och regn läggs ett speciellt paraply ovanpå.

Tegelstenar kan vara inhemska eller monterade . Det bästa alternativet för bastuugnar är inhemska. Om kaminen är gjord av tegel, fästs en struktur från samma material. Om kaminen är gjord av metall kopplas tegelstenen till grenröret med ett speciellt rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

En tegelsten är anordnad i form av en fyrkantig pelare, som är utrustad med en välformad sektion. Sektionens storlek är relaterad till bastuugnens kraft; det kan vara en halv tegelsten, en tegelsten eller två tegelstenar. Grunden för en tegelstruktur är en grund av samma tjocklek med en bastuugn, som utgör en enda helhet med den. Röret höjs till önskad höjd, där ventilen är installerad.

Markera omedelbart platsen för strukturen på taket och i taket . Använd en nivå för att upprätthålla strikta vertikaler. Börja arbetet med att lägga den överliggande delen, för vilken det redan finns en punkt på spisen. Kör tegelraderna jämnt: alla ojämnheter försämrar dragkraftens kvalitet. Kontrollera positionen för varje rad. För kontroll är en sträckt tråd lämplig mellan vinkeln på den första raden och vinkeln på hålet i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda taket från eld läggs ett ludd. Luddet är expansionen av rörets ytterväggar, vilket också säkerställer konstruktionens stabilitet. Luffens bredaste punkt bör ligga på takmaterialets nivå. Efter avslutad läggning av luddet fixeras skorstenen med kantade brädor. Vidare är luddet smalare, röret är inriktat mot utgångsvärdet.

Skorstenens yttre omkrets läggs ut tills takmaterialet dyker upp . En struktur håller på att byggas på övervåningen, som ska dränera regnvatten. Det har ökat måtten med ungefär en kvarts tegel. Lägg upp strukturen på ett liknande sätt med ludd. Dess höjd är relaterad till takets lutningsvinkel.

Bild
Bild

Det är värt att överväga en viktig nyans: början av strukturen bör placeras från takets botten och sticka ut över toppunkten i flera rader.

Lägg sedan ut skorstenens hals. Det är tillåtet att installera ett metalllock ovanpå strukturen. Det är viktigt att försiktigt täta fogarna mellan tegelstenen och takkonstruktionen. Välj arbetsmetoder och ytterligare element beroende på typ av takmaterial. Metoderna för detta arbete är olika, beslut om tillämpning av en eller annan metod fattas på installationsplatsen för röret.

Det är svårt att korrekt installera en tegelsten med dina egna händer . Dessutom är designen dyr. Därför ska du inte börja mura om du bara har sett en tegelsten och en murslev i videon. Moderna material gör det möjligt att konstruera enklare och mer effektiva konstruktioner av rör för ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringstips

Efter byggandet av skorstenen, liksom en viss användningstid, är det viktigt att ta hand om regelbunden rengöring av systemet. Det mest beprövade sättet att rengöra en skorsten är med hjälp av elverktyg. För detta är speciella ruffs, vikter, i vissa fall en kofot och en slägga lämpliga.

Att arbeta som skorstensfejare är ett smutsigt jobb, eftersom allt tas ur badet i förväg, ytorna är täckta med tidningar eller film:

  • Den enklaste metoden är att använda en speciell borste som kan användas för att rengöra skorstenen. Det räcker med att sätta in borsten i röret, sedan måste du försiktigt skjuta den uppåt tills motståndet på grund av den ackumulerade sotet tar slut. Den ska inte vridas runt sin axel, annars finns det risk för att den fastnar i röret och måste tas bort i delar.
  • En annan effektiv metod för skorstensrengöring är att bränna aspved. Metoden hjälper till med en liten mängd sot på rörytan. Vid bränning av asp stockar skapas den bästa dragkraften, som kan bära sotet ur skorstenen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Potatisskal har liknande egenskaper. Men för att förbereda den nödvändiga mängden material måste du ta tag i rengöringen av mer än ett kilo grönsaker.
  • Moderna metoder för att skydda rör från sot med användning av kemikalier har blivit vanliga vid användning. Moderna preparat inkluderar speciella komponenter som, när de bränns, utför sot bakom dem. Komponenterna kan fungera som sotavskiljare, som så småningom kommer att falla av rörväggarna.

Man tror att den bästa tiden att rengöra skorstenen är efter regn. Det är lättare att underhålla röret i en fuktig miljö. Rätt rengöring av rör kommer att vara nyckeln till vedeldning av hög kvalitet. Detta kommer att hålla bastun varm.

Rekommenderad: