Enbär (104 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Var Växer Det? Beskrivning Av Höga Träd Och Buskar. Plantering Och Skötsel Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Enbär (104 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Var Växer Det? Beskrivning Av Höga Träd Och Buskar. Plantering Och Skötsel Utomhus

Video: Enbär (104 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Var Växer Det? Beskrivning Av Höga Träd Och Buskar. Plantering Och Skötsel Utomhus
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, April
Enbär (104 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Var Växer Det? Beskrivning Av Höga Träd Och Buskar. Plantering Och Skötsel Utomhus
Enbär (104 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Var Växer Det? Beskrivning Av Höga Träd Och Buskar. Plantering Och Skötsel Utomhus
Anonim

När samtalet kommer om barrgrödor kommer alla ihåg granar, tallar, cederträ. Men en en kan vara ett inte mindre vackert tillskott till en trädgård och ett sommarresidens, ett närområde. Du behöver bara närma dig hans val skickligt och kompetent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vad ser det ut som?

Att bekanta sig med denna barrväxt, som med alla andra, är det bra att börja med svaret på frågan om hur det ser ut. Detta gör det möjligt att inte bara utesluta bedrägeri vid köp av plantor, utan också att med tiden känna igen ett klart smärtsamt utseende. Enbär är inte bara en sort, utan ett helt släkte . Det kan vara antingen ett träd eller en buske. Dess karakteristiska drag är nålformade vintergröna blad.

Ibland talar botaniker om ett linjärt lansettlövverk. Men detta gäller bara vuxna enbär.

Bild
Bild

De unga skotten utvecklar de så kallade tallliknande bladen . Knopparna på enbärsträdet har antingen inga fjäll alls eller har stenliknande fjäll. Kottarna på denna växt förtjänar också uppmärksamhet - det här är rundade kottar som inte kan öppnas; var och en av dem döljer 10 frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur snabbt det växer

Enbärens livslängd är mycket lång (men mer om det senare). Därför behöver trädgårdsmästare och landskapsdesigners inte lita på att det växer snabbt. Men från vuxna plantor kan du enkelt skapa en härlig häck . Det är omöjligt att avgöra exakt hur snart ett träd eller en buske kommer att växa. Utvecklingstakten för olika sorter kan vara mycket olika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan en kinesisk enbär växa med 0,2 m per år under gynnsamma förhållanden. Den högsta registrerade höjden är 3 m. Virginia-sorten "Gray Oul" kan lägga till maximalt 0,1 m per år och växer till en höjd av 2-3 m . Dessa siffror kan endast uppnås med god omsorg. Därför måste de som vill se en hög enbär göra allvarliga ansträngningar.

Bild
Bild

Livslängd

Frågan om hur många år en en lever är också mycket viktig för alla trädgårdsmästare, både amatörer och proffs. Denna kultur är en erkänd långlever. Instanser har registrerats som har levt i 200 eller till och med 300 år. Nålarna kan förbli livskraftiga i upp till 3-5 år när de separeras från det ursprungliga trädet . Men man måste förstå att de exakta indikatorerna beror både på den specifika sorten av enbär och på de växande förhållanden som skapats för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och storlekar på rotsystemet

Samtalet om enens rotsystem är mycket intressant. Det räcker med att påpeka det till skillnad från ett så populärt barrträd som gran, rotar det ganska kraftfullt, olika i styrka … Denna omständighet tillåter bland annat bildandet av nya tillväxter under hela plantans livslängd. Men du måste förstå att alla rötter växer nära själva ytan. Det grunda, fibrösa rotsystemet förtjänar noggrann hantering - annars kan växten dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom privata sektioner är det lämpligt att ge en allmän beskrivning av den populära barrkulturen. Ursprunget till dess namn är av intresse.

På slaviska språk går det tillbaka till det gamla verbet som betyder "väva, sticka". De türkiska folken kallar enbär archa, och i den botaniska litteraturen används termen "veres" ibland.

Släktet omfattar över 60 arter, som huvudsakligen bor i bergen i den tempererade zonen . Samma art kan variera mycket beroende på den omgivande situationen. Vanligtvis i bergen finns det krypande underarter, och på låga platser är träd- och busktypen. Nålblad, ofta identifierade med nålar, kan vara mycket olika. Sorter inom samma art har ibland den mest olika bladstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla enbär är dioecious, vilket gör det möjligt att odla bandmaskar utan större problem. Enbärsfrukter tillhör gruppen kottar. De bör mogna under det andra året, men ibland bildas de under den första säsongen. Det är vanligt att dela enbär i 3 huvudgrupper:

Sabina (detta inkluderar många sorter som efterfrågas av trädgårdsmästare);

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär korrekt;

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karyocedrus (inklusive buske enar finns ofta i bergsområdena i södra och centrala Europa. Vid korsningen av skogen och Alperna kan du se breda snår av sådana växter. Träartiga arter finns främst i de centralasiatiska och centralasiatiska bergen. De kännetecknas av motstånd mot plötsliga temperaturförändringar. Detta garanterar dem dock inte. Framgångsrik odling i de tuffa klimaten i de norra regionerna, eftersom sådant motstånd är förknippat med intensiv luftning av steniga sluttningar (det finns bara en enbär).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta är oerfarna trädgårdsmästare intresserade av hur exakt enbär skiljer sig från ljung.

Svaret är mycket enkelt - trots namnet "ljung" tillhör det cypressfamiljen och ljung är medlem i ljungfamiljen (är det enda släktet i den). Den biologiska likheten mellan dessa växter kan bara ses i det faktum att båda inte fäller sina lövverk för vintern. Doften av enbärsväxter förtjänar särskild uppmärksamhet.

Det beror på den unika sammansättningen av eterisk olja. Den innehåller ett antal av de mest värdefulla vitaminerna. Doften av oljan blandade toner:

  • stränghet;
  • kryddor;
  • brandrök.
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

Det skulle vara ganska lämpligt att starta granskningen med en skog enbär. Det är inte utan anledning som denna trevliga växt kallas "norra cypresser". Strängt taget är detta inte en art, utan ett helt urval av sorter. Bland dem finns både buskformer och höga träd . Den karakteristiska egenskapen är den mycket dekorativa toppen och frukten, som innehåller en stor mängd eteriska oljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I skogar finns enbär i underväxten och i röjningar . (inklusive i röjningar). Ibland finns denna typ i bergen. Men bara att ta den första växten som kommer över och plantera den i trädgården skulle vara en utslag. Den vanliga enbären är en art som är anmärkningsvärd redan genom att den har den bredaste täckningen i naturen bland cypressfamiljen.

Den kan planteras på vilken mark som helst, i varma och kalla klimat, i skuggan och i den ljusa solen, i grupp eller enskilt.

Bild
Bild

Vanlig enbär kan delas in i:

  • pyramidalt;
  • hängande;
  • sprider sig brett;
  • krypande sort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland förtjänar en sådan sort som Horstmann uppmärksamhet . Ett ovanligt utseende skapar en böjd stam som når en höjd av 4 m. Gråtskott utvecklas på stammen och de övre hänger. Redan från beskrivningen är det tydligt hur kulturen är lämplig för icke-standardiserade, spektakulära trädgårds kompositioner. Horstmann växer i höjd upp till 0,15 m per år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt växer inte bra i skuggan. Repanda -underarter växer inte över 0,3 m . Å andra sidan kännetecknas det av aktiv expansion i bredd. En annan typisk egenskap är de långsträckta, böjda nålarna med en ljusgrön färg med en silveraktig ton. Grenarna är inte för tjocka och dessutom tjocka. Repanda kan lätt utstå svår frost, men torr luft är destruktiv för denna kultur.

Bild
Bild

Vertikal (med en mycket smal pyramidal krona) Arnold enbär toppad med en vass spets … Växten kännetecknas av ett vertikalt arrangemang av skelettets grenar. Stora nålar är målade i rika gröna eller silverfärgade toner. Den högsta Arnoldhöjden kan vara 2,5 m. Den årliga tillväxtgränsen är 0,1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller jungfruliga enbär, skiljer de sig också i variation. Bland dem finns det träd i olika höjder och horisontella buskar av alla slag.

Nålarnas nyanser varierar också flexibelt. Nästan alla jungfru enbär:

  • tolererar frost;
  • kunna överleva torka;
  • inte ställa särskilda krav på markens sammansättning.

Samtidigt noteras alltid en utmärkt utveckling av rotsystemet. Med sina många sidogrenar "griper" den direkt vilken mark som helst. De mörkblå konbären ökar plantornas dekorativa effekt, även när blomknopparna faller av. Bland Virginian -enarna utmärks gråugla busken särskilt. Det är knäböj och bildar en spridande krona med oregelbunden geometrisk form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett karakteristiskt drag hos underarten är blågrå kottar med en blå nyans. Och här Glauca är en enväxt som växer snabbt … Under året växer den till 0,2 m. Det är också en hög växt som stiger upp till 7 m. Kolonnens form är karakteristisk för den.

De blågröna nålarna på Glauca på sommaren får en bronsfärg under den kalla årstiden. Tallbär växer rikligt och har blåvit färg. Trots dess motståndskraft mot kyla och torka är en betydande nackdel förlusten av rika färger under skuggning. Också anmärkningsvärt är kosacken enbär (botaniskt namn - Juniperus sabina) … Denna typ är opretentiös, kan användas vid enkel- och gruppplantering lika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kosacken ener rotar ganska snabbt, men behöver bra belysning. På många sätt kompenseras detta krav av motståndet mot luftstoppning. Skalliknande nålar av "kosacker" avger ofta en stark doft. Kottarna av denna art är oätliga, och i några av dess sorter är de till och med hälsofarliga.

Landskapsdesigners använder aktivt en sådan mängd olika kosackbitar som Variegata . Dessa är relativt små krypande buskar upp till 0,8x1,5 m stora. Grenarnas ändar är mestadels böjda. Spetsarna på grenarna är ljusa krämfärgade. Nålarna har en behaglig doft, och de ämnen som de släpper dekontaminerar luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten behöver bra belysning, systematisk vattning och sprutning.

Rockery Gem är en squat buske med ett brett, asymmetriskt arrangemang av grenar . Ju äldre växten är, desto närmare är de horisontalen. Nålarna är färgade i grågrön eller mättad blågrön ton, skiljer sig åt i densitet. Trädets tillväxt är inte bara långsam, utan också ojämn, men kulturen ställer inte höga krav på jorden. Kronbeskärning är inte ett problem; huvudnischen inom landskapsdesign är marktäckande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast enbär förtjänar också uppmärksamhet . Detta är ett träd som når en stor höjd och har en tät pyramidkrona. Hård enbär är täckt med gröna nålar, som har en ljusgul färg. Skott med en triangulär form är karakteristiska, nålar på 0, 015-0, 03 m långa växer på dem. Man bör komma ihåg att denna typ av växter kan variera mycket under olika miljöförhållanden.

Bild
Bild

I hushållstomter och i städer i allmänhet utmärks fasta enar av en smal kolonnformad eller oval form. Manliga träd kännetecknas av sin tätare krona. En en som växer på en sandig eller stenig strand blir en krypande växt. Men om det förökas vegetativt, bildas en fullfjädrad buske. Den gråbruna barken är typisk för unga och mogna växter, men i ålderdom får den en rödbrun färg.

Fast enbär lever i nästan hela den eurasiska kontinenten . Denna växt växer oftare i torra, sandiga, väldränerade jordar. Mestadels kan det ses en efter en, grupper av enbär växer mindre ofta. Trots sitt breda geografiska utbud är solid enbär listad i Röda boken.

När det gäller de runda buskarna används de i stor utsträckning i gröna häckar.

Bild
Bild

När vi återvänder till kosacken enbär, bör det noteras att den har ett mycket annorlunda utseende. Det finns växter med smaragd, blå, mörkgrön eller gul spets. Skillnaden kan relatera till geometri, dimensioner, motståndskraft mot väderförhållanden. Gula spetsar kan också visas i Gold Cone -sorten . Denna växt föddes i Tyskland och har en smal kolonnformad eller pyramidal krona.

Växthöjd kan nå 2-3 m och bredd-0,6 m. Ett karakteristiskt drag för sorten är dess snabba utveckling, den årliga tillväxten är upp till 0,15-0,2 m. Skott rusar uppåt. Skottens utbuktade spetsar tillför grödan charm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatzon redovisning

Att odla enbär i Moskva -regionen är inte svårt. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till frostbeständigheten hos en viss växt. De exemplar som importeras från utlandet tål inte alltid kylan tillräckligt bra. I norra delen av Moskva -regionen ger Blå Alperna och Gold Kissen -sorterna utmärkta resultat . Du behöver bara köpa dem i professionella plantskolor, för bara där är de anpassade till de nuvarande klimatförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

För den fjärde klimatzonen kan sorten "Horstman" också vara lämplig . Denna växt har dock snarare en gråtform. Långsträckta, spridande grenar kan brytas under snölast. Vi måste sätta på ett slags "kryckor". I Leningrad -regionen kan du säkert plantera steniga, kosackiska och kinesiska enbärarter, du behöver bara skugga dem från solen på våren.

Bild
Bild

Upphämtningsplats

Efter att ha bekantat dig med olika enbärsorter och vilka som är lämpliga för det hårda klimatet är det dags att ta reda på nu hur du väljer en lämplig landningsplats. Ljusälskande sorter av denna växt bör planteras i öppna områden med bra belysning . Det rekommenderas att kontrollera att jorden består av leriga eller sandiga leriga lätta stenar. En förutsättning för framgång är markens näringsvärde och en hög nivå av dess fuktighet.

Ytterligare försiktighet måste iakttas för att dränera jorden.

Bild
Bild

Enbär kan växa utan problem även på kargt land och även under torka . Dock är stillastående vatten i marken extremt farligt för dem. Nästan alla enbärstyper kräver bra belysning och påverkas hårt när de planteras i skuggan. Men det finns ett undantag från denna regel - den skuggtoleranta vanliga arten. I naturen sätter sig denna växt i underborsten, så den tål dåligt ljus väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra krav för avstigning:

  • öppet utrymme;
  • frånvaro av stora träd eller bulkstrukturer nära;
  • jordens överensstämmelse med "önskemål" från en viss sort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

När du väljer en plats för att plantera en ephedra måste du komma ihåg vilka växter den är kompatibel eller inkompatibel med. För att betona nån av enbärplantager används ljung och dvärgbärbär av något slag. Spireas av gul eller orange färg kan vara följeslagare till barrkultur. Denna kombination rekommenderas för:

  • soliga gläntor och gräsmattor;
  • stränder av reservoarer;
  • rabatter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera björk bredvid enar är något utslag . Dess kraftfulla rötter kommer att konsumera mycket vatten, och ephedra kommer att vissna. Det är också nödvändigt att komma ihåg sitt eget inflytande på fruktträd. Päron och enbär är mycket dåliga grannar eftersom de drabbas av samma svampar. Det räcker att infektera en växt, och snart kommer infektionen att sprida sig ytterligare.

Du bör inte placera enbärsplantningarna bredvid ett askträd som blockerar tillväxten av både träd och buskar.

Bild
Bild

När du väljer en plats för enbär i en fruktträdgård bör du hålla den borta från äppelträdet . Rowan och hagtorn kommer också att bli dåliga grannar. Om det inte finns något val och i alla fall måste du plantera barrträd bredvid ett äpple eller päron, behandlas alla växter med fungicider. Primär bearbetning utförs så tidigt som möjligt, långt innan blomningen börjar.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

För att inte lida och välja lämpliga kombinationer föredrar vissa bönder att helt enkelt plantera enbär i form av en bandmask. Men i alla fall kommer att odla det på landet eller i närheten av huset bara ge ett bra resultat om de grundläggande agronomiska kraven beaktas. Fröplantor med öppna rötter används endast på våren, under april och maj . Du bör inte bara titta på kalendern, utan också på det faktiska vädret. Ett bra resultat kan ges genom att plantera i slutet av augusti eller under det första decenniet i september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera ett träd vid sådana tillfällen är dock endast möjligt i en exceptionell situation när vårplantering var omöjlig. På hösten rekommenderas att välja perioder med lite nederbörd, eftersom de har en skadlig effekt på plantan . Om det är klart i förväg att det inte finns några tydliga datum för plantering, måste du välja plantor med en jordklump. Men de planteras också i öppen mark senast 28-30 oktober, och med det kalla vädret tidigt skjuts denna period fortfarande upp.

Bild
Bild

Det rekommenderas att plantor väljs från högst tre eller fyra års ålder. Det är nödvändigt att köpa plantmaterial endast på stora gårdar med en bra materialbas.

Experter rekommenderar att omedelbart kontrollera om färgen på nålarna och andra externa egenskaper hos enburen motsvarar parametrarna för en viss sort eller hybrid. Du bör inte experimentera med plantor som:

  • nålarna blev bruna;
  • grenar var åtminstone delvis exponerade;
  • toppen har torkat;
  • det finns ingen ung tillväxt;
  • tydliga tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur hittas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigning av stora anläggningar bör utföras av kvalificerade specialister . Själva planteringen utförs i en blandning av torv med barrträd och grov sand. Sanden bör desinficeras genom att värma den i ugnen. Efter det lägger det sig i cirka 30 dagar, så att den normala mikrofloran hinner återhämta sig. Efter blandning av komponenterna bör en homogen massa uppträda.

När den beredda blandningen läggs ut, mults den med torv och sågspån. Vid plantering är det oacceptabelt att gödsla enbär med gödsel. Detta kommer att resultera i rotbrännskador och växtdöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också förbjudet att lossa jorden runt plantan. Endast mulching med barrskogsmark är tillåtet.

Mellanrum på minst 1,5-2 m lämnas mellan stora växter . Enbuskens buskformer bör separeras med minst 0,5 m. Gropens storlek väljs i enlighet med plantans dimensioner och en jordklump. Vid plantering av jungfruliga enbärarter tillsätts en liten mängd kompost. Marken för kossackens träslag är mättad med tillsatser av dolomitmjöl.

Bild
Bild

Vissa arter (inklusive Daurian) kan få brännskador. De planteras bara där det finns lätt skuggning på eftermiddagen. För att tömma plantgroparna, använd:

  • expanderad lera;
  • trasigt tegel;
  • grus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Vattning

Standard jordbrukspraxis för odling av enbär innebär inte behovet av frekvent vattning. Men det största behovet av vatten upplever unga skott och dvärgväxtsorter. Om vädret är fuktigt krävs ingen speciell vattning.

Vid normalt sommarväder vattnas växter två gånger under den första månaden efter plantering. Därefter utförs vattning med 20-30 dagars intervall.

Bild
Bild

För att få barrträden på platsen att må bättre måste du strö kronan. Detta tillåter:

  • bli av med damm och smuts;
  • förbättra lukten av nålar;
  • aktivera frisättningen av fytoncider.
Bild
Bild

Precis som alla andra växter måste enar vattnas antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Starka, friska buskar och träd i vuxen ålder vattnas tre gånger under växtsäsongen. Tillräcklig fukt kan påskynda utvecklingen av kultur och öka nålarnas ljusstyrka . För 1 träd förbrukas 10 till 30 liter vatten. Även torka (om det inte är för extremt) tolereras av enbär bra, och det är bättre att begränsa vattenförbrukningen och inte slösa det tanklöst.

Bild
Bild

Kompostering

Det är nästan omöjligt att ta hand om sådana växter utan användning av mulch. För att upprätthålla normal jordfuktighet och minska vattningsfrekvensen måste du lägga genomsläppliga material under komposten . Lutrasil fungerar mycket bra. Förutom att behålla fukt, förhindrar det också att ogräs bildas. På våren måste mulchen flyttas bort från stammen, för annars blir stammen fuktig och börjar ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Viltväxande enbär utvecklas på jordar som är fattiga på mineraler. Bara de fjälliga och kinesiska arterna sticker ut. Men du måste förstå det sorter av modern uppfödning har mycket högre krav på utfodring och fyllning av planteringsgropar … Under de första 24 månaderna bör det planterade substratet vara tillräckligt för utveckling och rotning av plantor. Under det tredje året börjar de applicera komplext gödselmedel med organiska och mineraliska komponenter.

Om läkemedlet "Stimovit" används räcker det med 0,1 liter lösning utspädd i 4 liter vatten för rotmatning. Korngödsel lämpar sig bäst Ava, Royal Mix.

Bild
Bild

De innehåller den nödvändiga uppsättningen spårämnen, främst magnesium och järn. Sådana tillskott hjälper till att undvika kloros och andra sjukdomar. För din information: samma två preparat är lämpliga för andra barrgrödor.

Beskärning och formning av kronan

Du kan träffa både runda och sfäriska enbär väldigt ofta. Det är trots allt mycket lättare att forma än gran eller tall. Justering genom trimning gör att du kan bli av med:

  • grenar som växer i en onödig vinkel;
  • skott av olämplig färg;
  • för svaga eller för starka skott.

I enbär på stammen kan det uppstå en oproportionerlig kronutveckling. Detta är inte bara fult, utan hotar också att bryta upp scion. Kompetent beskärning löser också detta problem. Om en art eller sort är naturligt "skakad" kan den inte artificiellt korrigeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

De försöker göra skivorna så oansenliga som möjligt; det är bäst att ta beskäraren under det sista decenniet i juni.

Formativ beskärning av levande enbärshäckar bör utföras av utbildad personal . Bara de kan ta hänsyn till både särdragen i växtutveckling och kraven i landskapsdesign. Enbär kan inte beskäras under det första levnadsåret. På kvällen före proceduren ska växten sprutas med vatten. Som alltid används ett välslipat verktyg.

Bild
Bild

Ett separat ämne är att ta hand om enbär på sommaren på balkongen. I detta fall är det nödvändigt att ge anläggningen maximal värme. Hemma befruktas enar med specialkomponenter med flera komponenter. De måste tas in på våren och i juni. Eftersom det inte finns för mycket jord i behållaren är det nödvändigt att begränsa gödselmedlet till hälften av det gödselmedel som rekommenderas av tillverkaren.

Att ta hand om ephedra, hemma, måste jorden ständigt hållas fuktig . Men det ska inte vara blött. Du måste beskära krukväxter en gång på våren och en gång på sommaren. Beskärning behövs om växten har tjocknat eller skadade grenar har dykt upp. Som med stora träd eller buskar måste du klippa så noggrant som möjligt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det enklaste alternativet för uppfödning av en en är fröproduktion. Men skott kan förväntas med denna metod bara ett år efter plantering. För att säkerställa korrekt spiring lagras fröna. Du måste välja de mörkaste kottarna. Det kommer inte att fungera att odla växten med frön från ljusa bär, eftersom de inte är mogna nog där.

Frukterna måste blötläggas och gnidas. De extraherade fröna läggs i en svag ättikslösning i 30 minuter och tvättas sedan med rent vatten.

Bild
Bild

Det är lämpligt att blanda dem med träaska, slipa och hålla i cirka 20 dagar. Landning i öppen mark utförs endast under förutsättning av mulching med torv eller humus. När groning börjar på våren måste plantorna isoleras.

De försöker plantera de mest värdefulla enbärssorterna genom ympning . Platsen där scion ansluter till materialet är täckt med polyeten. Den här metoden kräver inte ytterligare steg, men sannolikheten för att scion engraftment är liten. De mest lovande metoderna för reproduktion av enbär är användningen av skott. Sticklingar skärs de första tio dagarna i februari (för våravel), eller från 1 till 10 juni (för hösten).

Bild
Bild

Detta beror på att rötterna från grenen kommer att utvecklas om 20-25 dagar. Och de kommer att kunna slå rot först efter ytterligare 2 månader. Sticklingar på sommaren och hösten ger sämre resultat än på våren.

Planteringsmaterial tas från plantans övre delar och övervakas noggrant så att det inte täcks av trädbark. Krypande sorter förökas av sticklingar tagna från vertikalt växande exemplar.

Att arbeta i mörker eller i grumliga timmar hjälper till att undvika skador på moderplantan och skärningen själv . Längden på skurna skott är upp till 0,25 m. Avskurna grenar kan inte lagras, förutom att de kan läggas i vatten i 2-3 timmar. Planteringsblandningen bereds av lika mycket torv och humus. Sticklingarna planteras med cirka 1 m mellanrum och undviker områden med direkt solljus.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Enbär, trots all sin anspråkslöshet, kan mycket väl bli sjuk. Den största faran för honom är mikroskopiska svampar. På grund av Alternaria smulas nålarna, men detta händer först efter att kronans färg ändras. Det blir smutsigt brunt och täckt med en svart beläggning. För att bekämpa Alternaria kan du använda "Abigu-Peak" eller kopparoxiklorid.

Bild
Bild

En manifestation av den bruna shuten är nålarnas gulning och deras täckning med en "spindelnät" -blomning . Du kan bekämpa det genom att beskära skotten. Men om sjukdomen har spridit sig mycket måste du gräva upp och bränna en buske (träd), varefter jorden desinficeras. Enbecancer gör att barkens färg ändras. Snart kommer det att torka ut och spricka, och efter ett tag kommer växten att dö.

Bild
Bild

Fusarium är också en allvarlig fara. Det sprider sig genom planteringsmaterial, påverkar oftast unga skott och exemplar med svag immunitet. Risken ökar vid odling av grödor för:

  • tät lerjord;
  • områden med svagt ljus;
  • mark med högt stående grundvatten;
  • landar med stillastående nederbörd och smältavrinning.
Bild
Bild

Av insekterna för enbär är den mest farliga skalinsekten. Du kan se dess larver i vilken del av kronan som helst. Efter sugning av saften försämras immuniteten och de stansade hålen och passagerna blir "portar" för svampen.

Insektsbekämpning utförs med systemiska insekticider. Bearbetningen utförs både på kronan och på marken, två gånger eller tre gånger per säsong med ett intervall på 14 dagar.

Medlen ändras regelbundet så att skadedjuren inte vänjer sig vid dem. Enbluslöss förtjänar också allvarlig uppmärksamhet. Det bekämpas med en tvålspraylösning. Av de märkeskompositioner förtjänar Decis och Calypso uppmärksamhet.

Bläckfiskmidd kan undertryckas:

  • Aktellikom;
  • "Nurelom-D";
  • "Caesar".
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Om enbären blev brun efter vintern och sedan nålarna föll av, torkas det fysiologiskt på grund av brist på fukt i februari och mars. Detta kan förhindras genom att linda med spunbond eller annat liknande material. Horisontella enbär, så att de inte lider av tunga snöfall, skakas av och vertikala enbär knyts upp . För att undvika uttorkning under ett ogynnsamt år är det lämpligt att plantera växter i ljus halvskugga. Om enbären har växt mycket återstår det antingen att plantera den eller att aktivt klippa av den.

Bild
Bild

Tips för nybörjare

Det är inte nödvändigt att vänta på varmt väder vid avstigning. Nog för att bara smälta snön. Nybörjare bör uppmärksamma vad jordens surhet ska vara. En alkalisk reaktion behövs för en vanlig kosack och flera centralasiatiska arter. Dolomitmjöl eller släckt kalk hjälper till att öka alkaliniteten.

Torv och sand används för att försura jorden. Ett annat alternativ är att täcka marken med torvflis och spån.

Bild
Bild

Professionella kan försöka plantera en vuxen enbär på vintern, men sådana experiment bör endast utföras med rätt erfarenhet. Vid vanlig tid, 100-120 minuter före plantering, måste jordklumpen fuktas. Om du vill ta en växt från skogen måste du välja unga exemplar med ett underutvecklat rotsystem.

Använd i landskapsdesign

Du måste veta hur man ordnar en komposition på en rabatt med en en. Det bästa valet i detta fall är en miniatyr Cossack enbär. Det kan till exempel kombineras med hortensia. Enbärsträd och buskar är också värda att växa för att dekorera alpina kullar . När det gäller trädgården i engelsk stil rekommenderas det att använda pyramidala och pelarväxter.

Bild
Bild

Erfarna dekoratörer ordnar enbär längs banornas kanter. Men de kan också bli centrum för hela kompositionen, dess logiska fyllmedel. När det gäller levande enbäckhäckar bildas de mest ovanliga alternativen från växter med medelhöjd. Dvärgbuskar och mycket höga träd ser mycket mer vardagliga ut. Den vanliga enbären hittar tre användningsområden inom landskapsdesign:

  • i parkområden och trädgårdshörn;
  • i utformningen av lokalområdet;
  • i inredning av stora trädgårdstomter och sommarstugor.

Det ursprungliga steget är att plantera enbär istället för den vanliga gräsmattan. Ja, att springa på en sådan gräsmatta är omöjligt. Det låter dig dock njuta av en vacker utsikt och behöver inte ansträngande noggrant underhåll.

Bild
Bild

Från enbär kan du skapa inte en enkel gräsmatta, utan ett utrymme inrett i en fashionabel version av lapptäcke. Ett annat originalalternativ är att plantera det längs staketet.

Även den mest vanliga trä-, metall- eller betongytan ser mer intressant och trevlig ut tack vare den gröna ramen . Men enar kan också användas i rockeries. Dvärgsorter med en tät kronstruktur är särskilt bra. Men de horisontella sorterna av växten är bättre lämpade för alpina bilder. I kombination med andra barrträd kan lövbuskar, enbär och buskar användas vid bildandet av dekorativa eftergifter.

Bild
Bild

Denna lösning kommer att vara optimal för en japansk trädgård. På stödmurarna och på kanterna på höga stenar planteras mestadels vanlig enbär. Stenytor dekoreras ofta med dvärgväxter med låg tillväxt. Längs vägen tillåter vissa typer av barrträd dig att stärka jorden och undvika att den tappar. För behållare och krukväxter är sorter bättre lämpade:

  • Nana;
  • Expansa Variegata;
  • Isblå;
  • Mor Lode.

Rekommenderad: