Fortchuna Eonymus (56 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Odling Som Krukväxt, Beskrivning Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Fortchuna Eonymus (56 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Odling Som Krukväxt, Beskrivning Och Sorter

Video: Fortchuna Eonymus (56 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Odling Som Krukväxt, Beskrivning Och Sorter
Video: Flitig Lisa som krukväxt -sticklingar, plantering och odling 2024, April
Fortchuna Eonymus (56 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Odling Som Krukväxt, Beskrivning Och Sorter
Fortchuna Eonymus (56 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Odling Som Krukväxt, Beskrivning Och Sorter
Anonim

Fortune's euonymus är en prydnadsbuske som används som marktäckningsväxt. I den naturliga miljön når buskens maximala höjd 30 cm, i kultur beror storleken på sorten. Landskapsdesigners använder ofta buskar i sina lösningar, eftersom euonymus är frostbeständig, krävande att ta hand om och dessutom inte fäller lövverk på hösten.

Bild
Bild

Särdrag

Fortune's euonymus är en vintergrön krypande buske. Växten, som ännu inte är så vanlig som trädgårdskultur, börjar bara bli populär bland trädgårdsmästare. Busken tillhör familjen Bereskletov, hemlandet är Kina . Under naturliga förhållanden föredrar den dalar och flodområden för tillväxt; det kan ofta hittas i underväxt. Med en låg höjd kan busken nå en längd på cirka 3 m.

Växtens stjälkar, när de kommer i kontakt med jorden, bildar ytterligare rötter i noderna, som mycket lätt växer ner i marken, de kan hålla fast vid de befintliga stöden och därmed lyfta busken upp. Fortunes euonymus bildar små blommor med en grönvit ton. Växtens frukter är ljusa, runda i form, de är olämpliga för mat, de utmärks av giftiga egenskaper, men de är en utmärkt dekoration för busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskbladen har ett vackert utseende. Bladens storlek är liten, deras längd varierar från 2 till 6 cm och deras bredd är cirka 3 cm. De är elliptiska i form, med spetsiga toppar, och i konsistensen är de glänsande och ganska läderiga. På stammen ligger de nära varandra. Lövverkets färg beror på sorten; dess nyanser ändras från grönt till rödaktigt. Den vanligaste kronfärgen har smaragdtoner med gulaktiga fläckar eller silvergröna fragment.

Buskens huvudsakliga egenskaper inkluderar:

  • vinterhårdhet, tål låga temperaturer även ner till -25 ° С;
  • krävande vård;
  • normal tillväxt i torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

De flesta av Fortunes euonymus -arter har brokiga plattor. Förutom, många sorter skiljer sig inte bara i beskrivningen av utseende, utan också i storlek, samt motståndskraft mot kyla och förmågan att själv växa.

Smaragdguld tillhör lågväxande buskar, når bara 30 cm i höjd. Bladplattorna är smaragdfärgade med en gyllene eller gul kant. Med höstens början får lövverket en ovanligt vacker färg: ljusrosa eller rödaktig. Bladen når 2 cm i längd.

Växten tolererar normalt frost ner till -25 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smaragdglädje skiljer sig inte heller i en speciell höjd, den växer upp till 20 cm. Bladen är äggformade, färgen är mörkgrön med en vit kant. På hösten blir de rosa.

Sorten är måttligt frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silverdrottning en annan representant för lågväxande buskar (ca 20 cm). Bladplattorna är ljusgröna med vita kanter; på hösten blir de rosa.

Silverdrottningen tolererar frost normalt, så det behöver inte skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solfläck har också en knäböj, kompakt buskform. Ovate blad har en grön ton med en gul fläck i mitten. Buskar växer något, för vinterperioden bör "Sunspot" täckas, särskilt i regioner med kallt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegatus tillhör de lågt krypande sorterna av Fortune -spindelträdet och kännetecknas av en mycket snabb tillväxt. Bladplattorna är läderartade, ovala i form, cirka 4 cm långa. Ytan är matt, mörkgrön i färg med många vitaktiga ådror och ränder. Den växer mycket snabbt, täcker jorden med en tät matta och flätar också lätt upp allt stöd.

Vid låga temperaturer känns det normalt utan ytterligare skydd.

Bild
Bild

Minimus - en minikopia av den tidigare sorten, kännetecknad av långsam tillväxt. Miniatyr kompakta buskar når en höjd av 5 cm. Små löv är cirka 1 cm långa. Kronan är målad grön året runt. Växten används som dekoration för alpina rutschbanor, stenhuggningar och även i form av gränser.

Bild
Bild

Coloratus växer upp till 40 cm, i bredd kan nå upp till 1,5 m. Bladen är ovala, i varmt väder är de smaragda och på hösten är de lila.

Sorten utmärks av höga indikatorer på frostbeständighet.

Bild
Bild

Variegatus kännetecknas av en höjd av 20-30 cm och gröna bladplattor med en vit kant.

Bild
Bild

Canadale guld tillhör höga buskar (60-80 cm), trots att de har ett kompakt utseende. Bladen är dekorerade med en gul kant.

Bild
Bild

Harlekin - en dvärgvariant av euonymus. Särartens särart är den vita färgen på unga skott. Bladen har en mycket original färg: rosa, gula och grädde fläckar finns på den vitgröna ytan.

För tillväxt föredrar "Harlequin" skuggade områden.

Bild
Bild

" Blondie "kan nå från 30 till 60 cm, kännetecknas av snabb tillväxt. De rika gröna bladen har en gulvit fläck i mitten av tallriken. Sorten blommar med små oansenliga blomställningar med en gröngul ton.

Bild
Bild

Växer som en krukväxt

Förutom utomhusodling odlas Fortune euonymus ofta som en krukkultur. Inhemska blommor älskar delvis skugga, på sommaren kan de tas ut till balkongen eller trädgården, och på vintern föredrar växten svalhet (+ 5-10 ° C). Buskar planteras i krukor med en beredd blandning, för vilka de använder:

  • 2 delar torvmark;
  • 1 delark;
  • 1 del humus;
  • 1 del sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ta torvmark, sand och torv i proportionerna 3: 1: 0, 5. Vattna växten när matjorden torkar ut. Det är värt att se till att vattnet inte stagnerar vid rötterna; på vintern minskar vattningen betydligt. Under den varma årstiden är det att föredra att hålla växten på de östra fönstren, men för vintern är det värt att flytta till södra sidan . Euonymus känns bra vid en måttlig temperatur på sommaren (ca 18-20 ° C), medan på vintern är 6-8 ° C tillräckligt. Krukväxten reagerar bra på sprutning, särskilt under uppvärmningssäsongen, när inomhusluften är mycket torr.

Det rekommenderas att befrukta blomman ungefär en gång i veckan; för detta ändamål används mineralförband och organiskt material . Under vilande perioden, på vintern, befruktas inte växten. Unga buskar behöver en årlig transplantation och vuxna ska transplanteras vart tredje år. Det bästa av allt är att Fortunes inomhus euonymus reproduceras genom sticklingar. För att göra detta, på sommaren, skärs sticklingar 4-5 cm i längd från unga skott.

Bild
Bild

Skotten placeras i en blandning av lövjord med sand, efter cirka 2 månader bildar de rötter och kan planteras i blomkrukor. Forchuns inomhus euonymus kan ha både gröna bladplattor och brokiga med gulvita fläckar . Det är på grund av kronans dekorativa utseende som plantan ofta planteras som en krukväxt. Busken tål beskärning väl, så kronan kan formas efter eget gottfinnande och skapa en spektakulär heminredning från växten. På våren kläms unga skott och gamla eller skadade ska beskäras.

Hembuskar blommar inte, även om det finns väldigt få undantag . Växtens vackra dekorativa utseende är alltmer orsaken till att den används på anlagda balkonger. Den odlas huvudsakligen i trädgården i behållare eller blomkrukor, och för vintern visas den på inglasade balkonger, men det är värt att se till att temperaturen inte sjunker under -5 ° C. För att växten ska överleva vintern normalt måste den isolera rotsystemet. För att göra detta, lägg skumplast eller ett lager sågspån under blomkrukan och bind det med säckväv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Euonymus föredrar soliga platser för tillväxt, men gillar inte direkt solljus. Den optimala planteringsplatsen kommer att vara en del av trädgården med ljus halvskugga. Du kan hitta en plats under ett träd med en inte alltför tät krona. För plantering är det bättre att köpa plantor som har nått 3 år gamla, eftersom deras rotsystem redan är välformat och tillräckligt starkt.

Det rekommenderas att plantera växter på våren efter att jorden värms upp normalt, den optimala tiden är de sista dagarna i april-början av maj.

Bild
Bild

Du kan plantera Forchuns euonymus på hösten, men det är stor sannolikhet att en buske med ett svagt rotsystem kanske inte hinner slå rot innan kallt väder börjar. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar i det här fallet att plantera växten i en kruka, flytta den inomhus för vintern och plantera den i öppen mark på våren. Primern är lämplig med en neutral PH, god luftgenomsläpplighet. Du kan själv förbereda en lämplig komposition. Det kommer att kräva:

  • lövmark - 5 delar;
  • torvjord - 1 del;
  • humus - 3 delar;
  • sand - 1 del.

Hålet grävs dubbelt så mycket som växtens hästsystem, dess botten är väl tampad och strös med ett lager dränering. Busken placeras i en urtagning, vattnas och täcks med jord.

Det rekommenderas att multa växten med humus eller sågspån efter plantering.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Fortunes euonymus är en krävande växt. Att ta hand om honom är inte svårt och tar inte mycket tid.

Vattning

Euonymus hänvisar normalt till brist på fukt och kan mycket väl klara sig utan att vattna en tid, men detta kommer att påverka dess växtlighet. I värmen måste buskarna skapa ytterligare fukt, men i regniga perioder är det bättre att vägra att vattna.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver gödningsmedel för att bevara sitt dekorativa utseende. För första gången matas busken i april med organiskt gödningsmedel, och i slutet av sommaren är det värt att tillsätta fosfor-kalium- eller superfosfatgödselmedel.

Bild
Bild

Beskärning

Kronbildning bör utföras tidigt på våren och senhösten. Skär av torra och skadade delar av växten, och ge också busken önskad form. På hösten är det värt att klippa av de utskjutande grenarna som förstör buskens utseende. Skärning under roten tolereras också väl, och på våren börjar unga skott växa tillsammans och växa mer tätt.

Det rekommenderas att bearbeta snittet på grenarna med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

De flesta sorter av Forchuns euonymus är frostbeständiga, men unga buskar, liksom de sorter som inte är motståndskraftiga mot kallt väder, bör fortfarande täckas med halm, grangrenar eller torrt lövverk och sedan strö med snö. Frysta rötter har förmågan att återhämta sig på våren.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna buske kan spädas på olika sätt, varje trädgårdsmästare kan välja den mest lämpliga för sig själv.

Sticklingar

Ganska ofta och ett av de mest effektiva sätten att reproducera euonymus. Proceduren utförs på sommaren. Sticklingar skärs till en längd av cirka 10 cm, det är lämpligt att välja ännu inte lignifierade skott för detta. Skivor bör fuktas i en stimulator av Kornevin-typ och planteras i en behållare med bördig jord.

Ovanifrån är behållaren täckt med film eller glas och placerad på en skuggig plats, periodiskt fuktad . Efter ungefär en månad rotar sticklingarna, de transplanteras för övervintring i krukor och på våren - i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Det är också en mycket effektiv avelsmetod för Fortunes euonymus. I detta fall den nedre unga skotten är böjd till marken, fixerad i detta läge och begravd i jorden … Den framtida växten är försedd med systematisk fukt, och efter bildandet av rötter separeras den från moderbusken och transplanteras till en permanent växtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Den snabbaste och mest effektiva metoden för odling av euonymus. Endast vuxna buskar används för det. Busken grävs upp, rhizomen är uppdelad i flera delar, som var och en måste ha en tillväxtpunkt, en del av roten och minst ett par skott . Delenki planteras direkt på sina platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

I januari förvaras fröna i en lösning av kaliumpermanganat och sås i en blandning av torvmark och flodsand. Efter cirka 3 månader börjar plantorna dyka upp, de dyks i separata krukor och en månad senare planteras plantorna på platsen. Du kan så frön direkt i öppen mark på våren; för vintern täcks unga buskar väl genom att skapa ett minidrivhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fortunes euonymus kännetecknas av ett ganska bra motståndskraft mot sjukdomar. På grund av överdriven fukt och brist på dränering kan växten påverkas av svampsjukdomar, varav den vanligaste är mjöldagg. Det kan detekteras genom närvaron av en gråvit blomning på bladplattorna. Vid infektion torkar lövverket ut och faller av, behandlingen består i att ta bort de drabbade delarna och behandla växten med Bordeaux -vätska. Det är också värt att reglera vattningen och mata busken med kvävehaltigt gödningsmedel.

Av skadedjur kan euonymus skada bladlus, skalinsekter och spindelmider . Kampen mot dem består i att behandla busken med insekticida preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Forchunas euonymus är ett utmärkt alternativ för trädgårdsdesigners på grund av det vackra dekorativa utseendet och den enkla kronbildningen. Det rekommenderas att plantera växter i täta stora grupper eller skapa en blandning av sorter. Busken används ofta för att dekorera trädgårdar och tomter, plantera den:

som en marktäckningsanläggning

Bild
Bild
Bild
Bild

i steniga trädgårdar

Bild
Bild
Bild
Bild

på de alpina rutschbanorna

Bild
Bild
Bild
Bild

som en häck

Bild
Bild
Bild
Bild

som gränser och parterres

Bild
Bild
Bild
Bild

inramade av bänkar och lusthus

Bild
Bild

som dekoration av konstgjorda behållare

Bild
Bild

Rabatterna är inramade med euonymus buskar, dessutom går det bra med andra växter i mixborders. Busken ser vacker ut på låga stöd; i ett mildare klimat används den tillsammans med murgröna i vertikal trädgårdsskötsel av tomter.

Forchuns euonymus i gruppplantningar med andra låga buskar, särskilt barrträd, är anmärkningsvärt intilliggande och ser harmoniskt ut . På grund av sitt enkla underhåll används den i anläggningsparker, torg, gränder och torg. Anläggningen tolererar luftföroreningar väl, så den kan planteras även längs vägar.

Euonymus ger varje komposition ett komplett och välskött utseende.

Rekommenderad: