Daisy (50 Foton): Fleråriga Blommor I En Rabatt, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Vita Prästkragar Och Andra. Beskrivning Och Odling Från Frö Till Plantor

Innehållsförteckning:

Video: Daisy (50 Foton): Fleråriga Blommor I En Rabatt, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Vita Prästkragar Och Andra. Beskrivning Och Odling Från Frö Till Plantor

Video: Daisy (50 Foton): Fleråriga Blommor I En Rabatt, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Vita Prästkragar Och Andra. Beskrivning Och Odling Från Frö Till Plantor
Video: ODLA STOCKROSOR - Så fröna tidigt för blomning av stockrosor samma år. Såhär gjorde jag. 2024, Maj
Daisy (50 Foton): Fleråriga Blommor I En Rabatt, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Vita Prästkragar Och Andra. Beskrivning Och Odling Från Frö Till Plantor
Daisy (50 Foton): Fleråriga Blommor I En Rabatt, Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Vita Prästkragar Och Andra. Beskrivning Och Odling Från Frö Till Plantor
Anonim

Delikat tusensköna blommor kan ses i nästan varje sommarstuga. Dessa blommor ser ut som små ljusa solar, utspridda över rabatten och dekorerar trädgården med sin färgsort. Denna kultur fick sin popularitet i blomodlarnas kretsar, inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för sin opretentiösa vård.

Bild
Bild

Särdrag

Denna representant för floran anses vara en av de första vildblommorna som bosatte sig i trädgården. Redan på 1500 -talet var frottévarianter kända - inte bara snövit, utan också röd.

Växten som tillhör familjen Aster kännetecknas av god frostbeständighet . Dess höjd varierar från 2-30 cm. Bladplattorna har en spatelform och ligger närmare rötterna, så själva stammen visar sig vara utan blad, och en enkel blomställning i form av en korg dyker upp på toppen. Mitten är alltid gul. Blommans diameter är 1,5-6 cm, och frukten av den presenterade kulturen kännetecknas av en platt form.

Utseendet lockar trädgårdsmästare med rik grönska och förmågan att blomma flera gånger per säsong. Den första blomningen sker oftast tidigt på våren, och den andra vågen observeras vanligtvis närmare hösten efter att värmen har lagt sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Vanligtvis hålls kulturen som en tvåårig växt, men enligt den allmänna beskrivningen, prästkragar kan klassificeras i årliga (bellis annua) och fleråriga (bellis perennis) arter … Den första typen är ett mönster med dubbla vita blommor och ett gult centrum. Blomningen börjar i augusti och fortsätter tills kallt väder börjar. Fleråriga sorter når en storlek på 15 cm och har spatlade tandade blad täckta med hög. Denna blomma blommar i maj-juni och blommar fram till november.

En annan klassificering avser Compositae -bollar ., som kan vara vanlig, halvdubbel eller frotté. Bland dem sticker de tidiga och sena sorterna ut.

Växter skiljer sig också i storlek - de kan delas in i små, medelstora och stora arter. Tänk samtidigt på att den storblommiga sorten kommer att blomma mycket senare, men dess blomningstid är också längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du sorterar sorter efter färg är de vanligaste:

vit

Bild
Bild
Bild
Bild

rosa

Bild
Bild
Bild
Bild

röd

Bild
Bild

ljus orange

Bild
Bild

Låt oss i detalj överväga de populära sorterna

Bellissima . En pomponsort, blommornas bredd är 5 cm. Korgen ligger på 12 cm, stammen kännetecknas av densitet och elasticitet. Oftast väljer odlare röda, rosa, vita eller tvåfärgade sorter för odling. Initial blomning kan observeras redan under sååret. Sorten är mycket beroende av ytterligare näring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tasso röd . Denna sort kännetecknas av rörformiga, täta, starkt fördubblade kronblad. Blommorna reser sig något över rosetten - med 6-8 cm. "Tasso" -sorten har många färger, men det är "Red" - den röda typen som är särskilt populär. Bladen är gröna, spänstiga, formade till en tät rosett nära marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Habanera . Denna sort tillhör de storblommiga sorterna. Pompoms diameter är vanligtvis upp till 6 cm, även om korgen i sig inte är särskilt tät, på grund av vilken blomman får ett öppet utseende. Peduncle "Habanera" växer upp till 15 cm, och färgerna är vita, rosa, röda, vita med röda kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa boll ". Sorten odlas som en tvåårig, höjden är högst 15 cm. Bildar många bladlösa, fläckiga peduncles. Blomställningarna är frotté, diametern är 3-5 cm. Som namnet antyder är kronbladen rosa i färg, de är tjocka, den gula mitten lyser knappt igenom dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man hemma?

Vissa odlare odlar denna representant för floran under inomhusförhållanden. För att få honom att trivas hemma, placera blomman i en kruka på ett väl upplyst ställe. För att bevittna frodig blomning kan du skapa en ljus halvskugga eller ordna diffus belysning. Om du lägger potten i ett starkt skuggat område kommer kulturen att sluta växa.

För att hålla en blomma hemma, välj ett substrat som är väl genomträngligt och behåller fukt . Till exempel är en blandning av lerig jord med humus lämplig. Ge företräde åt breda och grunda behållare - i dessa krukor kommer växten att känna sig mer bekväm.

Inomhuskulturen behöver regelbunden och riklig fuktighet. Med ett fuktunderskott kommer trädgårdsmästaren att märka att provet växer dåligt, har små och icke-fluffiga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är systematiskt nödvändigt att mata växten, vanligtvis appliceras ytterligare näring var 2-3: e vecka. Florister rekommenderar att använda komplexa blandningar eller alternerande mineraliska och organiska föreningar. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt befruktning tidigt på våren - vid denna tidpunkt börjar växten växa.

Vintern är inte ett problem för en blomma som odlas på en fönsterbräda . Tillväxten av en sådan växt bromsar, och på våren återupptas utvecklingen. Efter 2 år blir proverna gamla, och för föryngring måste de sitta.

Bild
Bild

Växande plantor

Planteringsmetoden för att odla denna kultur är ganska populär, låt oss analysera det mer detaljerat.

Sådd

Som regel görs sådd i februari-mars. Det rekommenderas att så fröna i separata behållare. Så, papper, plast eller torvkrukor kan användas som behållare. Om 1-2 prover kläcks i en behållare får de inte dyka . Vid plantering i en stor behållare bör plantor dykas.

Såning utförs ovanpå ett fuktat underlag över en lång sträcka, fröna strös lite på toppen med jord eller sand. Samtidigt måste dräneringshål göras i behållarens botten.

Efter sådd är behållaren täckt med en film eller glaslock, vilket skapar växthusförhållanden för framtida plantor . Varje dag ventileras krukan och med utseendet på de första skotten tas skyddet helt bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

Så snart de första skotten kläcks bör du fortsätta att fukta jorden och bibehålla bra belysning. När två äkta blad bildas sitter plantorna i separata behållare.

Se till att jorden inte torkar ut och upprätthåll 14 timmar i dagsljus . 2 veckor efter groning bör rumstemperaturen sänkas till +15 grader Celsius, och i mitten eller slutet av maj, det vill säga en vecka före transplantation i trädgården, rekommenderas att härda växten.

För att göra detta, utsätt plantorna för frisk luft ett tag, gradvis öka tiden som groddarna är utomhus upp till en hel dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Du måste plantera en växt på platsen, efter vissa regler.

Optimal timing

Det är vanligt att plantera plantor i april-maj, efter att trädgårdsmästaren är helt säker på att nattfrost inte längre förväntas.

Vid frösådd på platsen bör andra datum observeras . Om växthuset till exempel värms upp utförs plantering från det andra decenniet av januari till mars inklusive; sådd i ett växthus rekommenderas att utföras från mars till april. Om plantering med frön utförs omedelbart i öppen mark, bör du vänta till maj och börja så efter att jorden värms upp.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Innan du påbörjar en transplantation bör du välja en lämplig plats. Som nämnts är detta en ljusälskande gröda, så välj en starkt upplyst rabatt. Blomman kommer att må bra i halvskugga eller i trädstammens cirkel.

Gynnsam jordtyp - lätt permeabel jord, till exempel lera med medelhög syra. Om åsen innehåller en sandig typ av jord kan du späda ut den med gödsel, humus, aska, torv.

Landning sker en månad efter dyket . Plantor på en trädgårdstomt bör planteras med omlastningsmetoden. Om plantorna odlades i torvkrukor, utförs transplantationen med dem. Det rekommenderade avståndet mellan två exemplar är 15-20 cm. Omedelbart efter denna procedur, vattna planteringsplatsen rikligt.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Trots att tusenskönan är opretentiös kommer någon omsorg inte att skada henne.

Vattning

Tillsammans med vattning är lossning ett viktigt förfarande för kulturen. Så för att komma åt rötterna i frisk luft lossas jorden på våren efter smältning av snö eller nederbörd. På torra dagar vattnas växterna väl, men för att förhindra fuktstagnation. Bogging kommer att undvika mulching proceduren . Under den svala sommartiden fuktas jorden 2-3 gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Första gången efter transplantationen behöver groddarna inte ytterligare näring. Det första gödningsmedlet appliceras vanligtvis efter 1-1,5 månader; under denna period är flytande mineralförband lämpliga. Vidare befruktas landet en gång varannan vecka, och det är bättre vid denna tidpunkt att föredra vattenlösliga blandningar, som innehåller kväve. Den rekommenderade volymen är 10 liter vatten per 20 g av ämnet.

Under det andra levnadsåret börjar blommorna matas från början av våren och tillsätter näringsämnen var 2-3: e vecka . De behöver särskilt riklig näring under blomningen. Erfarna sommarboende råder att mata växten med organiskt material flera gånger per säsong, till exempel infusion av fågelspillning eller mullein. Förhållandet mellan ämne och vatten är 1: 10, inte mer, eftersom det finns en chans att skada och bränna unga buskar.

Bild
Bild

Vintrar

Dessa blommor behöver inte grävas upp för vintern eller döljas för snön - växten tål kallt väder bra i marken. Nästan alla sorter är ganska acceptabla för plantering i mittfältet.

Om odlingen sker i de norra regionerna, är det värt att förbereda växten för vintern . För att göra detta är kulturen spud och strös med torrt lövverk, du kan täcka blommorna med grangrenar. Vissa trädgårdsmästare föredrar uppvärmning med torrt sågspån eller film, agrofibre är också lämpligt. Om busken planteras på balkongen, är det bättre att ta bort den för vintern i ett mörkt rum med en lufttemperatur på + 3 … 8 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Denna kultur reagerar mycket bra på transplantation - denna procedur tjänar till att föryngra provet, det stimulerar tillväxt och utveckling även i blomningsstadiet och knoppbildning. Vanligtvis är det vanligt att transplantera under det andra året . Glöm inte att observera gapet mellan två intilliggande planteringar på 15-20 cm.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är möjligt att föda upp den presenterade kulturen med följande metoder:

frön

Bild
Bild

sticklingar

dela busken

Bild
Bild

Sticklingar börjar i slutet av maj - början av juni. Först separeras en skott med knoppar från en vuxen växt, bladen skärs med ½ och placeras i jorden behandlad med "Kornevin" i en nivå av 1 cm. Planteringsstället försörjs ständigt med vatten och kontrolleras så att jorden torkar inte ut. I slutet av september transplanteras plantan till den färdiga platsen och isoleras för vintern . Blomning är möjlig först nästa år.

Bild
Bild

För reproduktion genom divisioner är 3-åriga exemplar lämpliga . Denna procedur utförs tidigt på våren eller efter blomningen. Först bör busken grävas ut, delas in i 5 fragment, rötterna ska förkortas och planteras i de förberedda områdena. Normalt producerar varje prov upp till 12 nya kopior. Blommor och knoppar på sådana växter skärs.

Bild
Bild

Förökningsförfarandet med frön beskrevs ovan, men processen att samla frö bör beskrivas mer detaljerat. Den skördas från icke-hybrid moderplantor och plockar bara bort bleka blomställningar . Sedan läggs de ut på ett pappersark och lämnas i solen för att torka. Det är mycket lättare att få frön från torra blomställningar. De resulterande kornen måste förpackas i en papperspåse, märkas i enlighet därmed och förvaras. Fröna kan förvaras i ca 3 år.

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar och farliga insekter blir ofta ett problem när man odlar denna miniatyrbuske. Det är viktigt att märka tecken på sjukdomen i tid för att kunna starta kampen i tid och rädda växten. Först och främst, som en förebyggande åtgärd, är det viktigt att följa alla regler för jordbruksteknik, och då kommer vanliga sjukdomar att kringgå denna känsliga blomma. Trips och larver påverkar oftast kulturen.

Trips . Dessa varelser föredrar att gömma sig på arkets undersida. Angreppsattacken indikeras av lövverkets ojämna gulbruna färg. Insekticider hjälper till att skydda växten. I det här fallet är det viktigt att bearbeta inte bara det skadade exemplaret, utan också alla närliggande friska planteringar.

En vecka efter behandlingen bör upprepas.

Bild
Bild

Larver . Detta är en ganska frekvent oönskad gäst av den presenterade blomman. Du kan bli av med spåren mekaniskt genom att manuellt samla in dem på kvällen. Och även med dessa varelser kan du kämpa med insekticider.

Bild
Bild

Var uppmärksam på de vanligaste sjukdomarna som kan drabba en medlem av Aster -familjen

Mjöldagg . En vitaktig blomma indikerar förekomsten av sjukdomen. Svampdödande medel hjälper till att hantera sjukdomen. I detta fall är det viktigt att utföra flera behandlingar med 1-1, 5 veckors intervall.

Bild
Bild

Brun spotting . Du kan känna igen sjukdomen genom de pergamentliknande fläckarna på bladplattorna. Vanligtvis är orsaken hög luftfuktighet i marken och luften. Det rekommenderas att gräva upp det drabbade exemplaret, torka det noggrant och plantera det i lösare jord i ett ventilerat område.

Bild
Bild

Grå röta . Det bildas oftare på hösten och våren. För att förhindra sjukdomen rekommenderas sommarboende att helt ta bort gammalt lövverk före vintern. Om växten visar tecken på röta kan problemet elimineras genom att behandla de infekterade fragmenten med Fundazol.

Använd i landskapsdesign

Den presenterade kulturen kännetecknas av en mängd olika blomsterformer och ett brett spektrum av färger, därför kan den finnas i en mängd olika trädgårdskompositioner. Det är alltid lätt att hitta en estetisk granne till henne, men i en enda plantering ser dessa blommor tråkiga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att använda dem som följeslagare för högre grödor som tulpaner eller påskliljor. Ett pittoreskt landskap kan skapas genom att plantera asters bredvid primoler, dalens liljor, hyacinter och andra blå eller orange blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsdammar och vattendrag, inramade med pompongblommor, ser väldigt vackra ut. Och de planteras också som en markgröda på urbana, mauretanska och ängsmarker. I en kollektiv plantering kan trädgårdsmästaren vända sig till sin kreativitet och plantera blommor som varierar mycket i variation och färg, eller omvänt placera liknande knoppar bredvid varandra. Om detta är en litenblommig sort, är det vanligt att använda den för att dekorera kanter och alpina rutschbanor.

Bild
Bild

Det finns också höga sorter, till exempel Cape -sorter. De kan planteras som bakgrund för ormbunkar, värd, brunner, badans. Miniatyrbuskar ser mer harmoniska ut i keramiska blomkrukor, krukor och behållare.

Rekommenderad: