Bonesaft (47 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Med Hjälp Av En Växt I Landskapsdesign, En Beskrivning Av Arter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Bonesaft (47 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Med Hjälp Av En Växt I Landskapsdesign, En Beskrivning Av Arter Och Sorter

Video: Bonesaft (47 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Med Hjälp Av En Växt I Landskapsdesign, En Beskrivning Av Arter Och Sorter
Video: Växtens vävnader, gömfröig växt 2024, April
Bonesaft (47 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Med Hjälp Av En Växt I Landskapsdesign, En Beskrivning Av Arter Och Sorter
Bonesaft (47 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Med Hjälp Av En Växt I Landskapsdesign, En Beskrivning Av Arter Och Sorter
Anonim

Sapstone är en flerårig växt som används inte bara för dekorativa ändamål, utan också som ett läkemedel. Det finns cirka 20 andra liknande vildblommor som liknar den, men denna växt är relativt lätt att skilja från andra om du känner till dess beskrivning.

Beskrivning

För att förstå att det är det branta trädet framför dig bör du vara uppmärksam på basen av bladen, som lindas runt stammen. Från sidan verkar det som att stammen bryter igenom bladet. Detta är ett perforerat arrangemang av löv.

Den växer i fuktig miljö i nordamerikanska träsk och har en lång historia av användning. Även om det fortfarande ibland odlas och skördas som ett läkemedel, används det alltmer av trädgårdsmästare för landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensaft tillhör familjen Astrov. Plantens buskar kan nå en höjd av flera tiotals centimeter till två meter eller ännu högre. Dess löv växer på motsatta sidor av stammen och går ihop vid basen. Blommorna är mycket små, rörformiga, beroende på sorten kan de skilja sig åt i nyans och vara vita eller rosa i olika nyanser. De dyker upp i platta kluster på toppen av skotten mot slutet av den sista sommarmånaden. Andra namn: Joe Pie weed, White crayfish neck, Mist flower.

Blomningstiden sker vanligtvis på sensommaren eller tidig höst. Oftast i början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska lätt att odla växten, ingen särskild vård krävs. Den bästa livsmiljön är sumpig mark och längs bäckarna. Blomman används allt mer som ett komplement i rabatter, men det kräver ofta vattning. Växten kan odlas av frö, men då blir det inga blommor de tre första åren ..

Busken tål frekventa översvämningar. Plantering görs bäst på våren eller hösten på en plats med högt ljus. Bensaft är utbredd i den östra halvan av USA och Kanada, Texas, Oklahoma. Dessa är alltid raka uppåtgående stjälkar.

När det är dags att blomma är det svårt att missa på grund av de livfulla färgerna. Denna härdiga art tål torr jord, men inte för länge. Det är en välsignelse för pollinatorer, det växer och blommar från år till år.

Bild
Bild
Bild
Bild

De allra flesta höga växterna är kvinnliga. Faktum är att endast populationer som finns i Ozarks har visat sig vara sexuellt livskraftiga. Detta är ett ganska fascinerande faktum med tanke på hur utbredd denna art är i Nordamerika. En noggrann studie av genomet visade att könsväxterna var genetiskt diploida. De producerar sterila handelar som antingen kraftigt deformerar pollenkornen eller inte producerar pollen alls.

Populationer av höga sorter förökar sig inte vegetativt, de måste krysspollineras för att få frön.

Bild
Bild

Detta är inte fallet för kvinnliga växtgrupper som skapar frön på egen hand utan pollen. Sådant material är i huvudsak kloner av moderbusken. Asexuell reproduktion är ganska fördelaktigt för denna växt. Avkommorna som erhålls från dessa frön har samma genetiska smink som mammorna, och till sin natur är de väl anpassade till alla förhållanden där deras föräldrar växte upp. Således kan blomman enkelt kolonisera ett territorium och utöka dess närvaro.

Typer och sorter

I naturen finns det inte bara ett vitt stetoskop, vilket är dess fördel, eftersom du kan välja flera attraktiva alternativ så att de dekorerar rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fick syn på

Denna nordamerikanska representant älskar kustområden, inklusive skogar, gräsmarker och snår. Busken i vuxen ålder blir ganska kraftfull och kan nå en höjd av 1,8 meter. Bladen är långsträckta, snurrade på stammen.

Denna ryggrad presenteras i flera typer

Album - en växt upp till 2 meter hög. Den har vita blomställningar som kännetecknas av en något grå nyans.

Bild
Bild

" Atropurpureum " - den har ljusröda stjälkar, buskens maximala höjd är 2 meter. Blommor glädjer sig med rosa-lila färg, som är populär inom trädgårdsodling.

Bild
Bild

Borterd brud - högre än de flesta av deras släktingar med fyrtio centimeter, blommorna är mycket vackra, snövit, är jämnt fördelade över hela växten.

Bild
Bild

Inkörsport - den sticker ut med en röd nyans av stjälkar, men dess höjd är som regel inte mer än 1,5 meter. Blomställningarna bildar kupolformade ledband, en nyans av lila-rosa.

Bild
Bild

Stora Amrellaz - Denna växt har rosa-grå blommor som bildas till stora, täta blomställningar på röda skott. Höjden är cirka 1,8 meter.

Bild
Bild

" Karin " - kommer att glädjas under blomningsperioden med ljusa lavendelblommor, som skryter på 2 meters höjd.

Bild
Bild

" Spöke " - en liten växt, drygt 1 meter hög, med mörka skott. Blommor i full blom blir grå-lila.

Bild
Bild

" Purple Bash " - blomställningarna är mindre än hos Gateway, men samma rosa-lila nyans. Busken växer inte mer än 1,5 meter.

Bild
Bild

Baby joe - bildar små blommor, som inte bara kan vara helt vita, utan också med en lila nyans eller till och med blå (men mindre ofta). Lövverket är mörkgrönt, buskarna sprider sig, höjden är upp till 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila

Den beskrivna sorten växer i Nordamerika. Denna buske är aldrig mer än 1,5 meter, stjälkarna är gröna med en blå nyans. Små hårstrån syns på lövverket. Deras form är oval-lansettformad, något vässad uppåt, det finns små tänder längs kanten. Blomställningar bildas stora, består av små korgar.

Färgerna sträcker sig från rosa till lila-lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sorterna av denna art utmärks särskilt "Little Red ". med kompakta buskar upp till 1 meter höga och vinrosa blomställningar. Moderna trädgårdsmästare är särskilt förtjusta i Little Joe, vars skott kan växa upp till högst 1 meter upp. Blommorna är rökiga rosa.

Hampa

Denna sort kan hittas i naturen, men bara i Europa, nära bäckar, flodbäddar och i sumpiga områden. Stammarnas höjd är från 20 centimeter till 1 meter. Bladen är kortbladiga, med små tandblad längs kanten. Blomställningarna har en rosa nyans.

Flera arter av denna sort används av trädgårdsmästare som prydnadsväxt

  • " Plenarmöte " - buske upp till 1,6 meter hög. Skiljer sig i lång blomning med frottékorgar.
  • Album - en art med vita blommor.
  • " Variegatum " - en lågväxande växt med skott högst 75 centimeter. Ett särdrag anses vara en vit linje som omger bladet längs kanten. Blommorna är djupt rosa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rynkig

Denna art har en skillnad - bladen är ovala och har ett motsatt arrangemang. Kanten, som de flesta andra sorter, har en snidad kant. Bland de bästa sorterna kan man peka ut "Choklad ", som kommer att glädja dig med vita blomställningar och utmärkt frostbeständighet. Bladen är täckta med glans, en nyans av bronsbrun. När bladen öppnas helt tar de en lite lila nyans.

En annan inte mindre populär sort är "Braunlaub ", som har en höjd av 150 centimeter och lövverket är brunt (medan det är ungt).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

När den planteras i öppna sängar visar branten små blommor som samlas i klasar på sensommaren eller tidigt på hösten.

Oftast kan den hittas på åkrar och ängar, men det är inte svårt att odla en blomma i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna kan gro inomhus eller utomhus efter att den sista frosten har slagit till. Att odla inomhus har flera fördelar. Eftersom fröna är mycket små kommer de inte att sköljas bort av regn eller ätas av fåglar. Det är lättare för odlaren att bibehålla den nödvändiga markfuktighetsnivån när de går in i groddstadiet.

Stammträd kommer att växa bra i halvskugga, liksom på en plats där det är mycket solljus. Växterna är ganska höga och dess grenar är upp till 1 meter breda, så det är värt att hålla ett fritt utrymme på cirka två meter mellan dem. Skotten är starka och kräver inte spaljestöd. Vattning en gång i veckan är tillräckligt, två gånger i veckan under torra perioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringstiden beror till stor del på vilken typ av planteringsmaterial trädgårdsmästaren valde. Om detta är en rhizom överförs allt arbete till mitten av våren, då det definitivt inte kommer att finnas några stora frost. Det kommer att finnas tillräckligt med tid under den varma perioden för busken att slå rot och förbereda sig för övervintring. Om plantor planteras, är detta uteslutande början av sommaren .när lufttemperaturen redan är varm dygnet runt. Fröna planteras tidigt på våren.

När du väljer en lämplig plats är det bättre att stanna där det finns tillräckligt med sol under dagen, eftersom busken kan sluta blomma om den inte finns.

Bild
Bild

Det måste finnas en korrekt utförd dränering i marken. Dessutom befruktas jorden ytterligare. Om det är sandjord, som är mycket dålig i närvaro av fördelaktiga spårämnen, används gödsel. Innan man planterar gräver man upp territoriet och tar bort eventuella stenar. De förhindrar att rötterna utvecklas bra, och som ett resultat lider hela busken.

Du kan använda benmjöl som ett extra gödningsmedel. När man planterar flera buskar i form av rhizomer, är de begravda i marken med minst 5 centimeter. Det skulle vara trevligt att göra mulching med torv, humus eller sågspån, som läggs ovanpå. Denna metod låter dig dessutom ge ett bra skydd mot fuktförlust och ogräsgroning.

Den första vattningen görs oftare, det viktigaste är att uppnå rotning av växten. Planteringshål måste också förberedas för plantering av plantor.

Bild
Bild

Det är lämpligt att lägga in gödselmedel, eftersom sådant frö är mer nyckfullt än ett enkelt rhizom. Du kan använda inte bara benmjöl, utan också aska eller till och med humus. Och du kan ha alla tre komponenterna i förhållandet 1: 3: 6. Ett vuxen stetoskop är en mycket frostbeständig växt som tål temperaturer ner till -25 ° C.

Subtiliteter i vården

Växter ska klippas till marken i slutet av blomningen på hösten och separeras vart tredje år för att buskarna ska kunna förnyas. I allmänhet är det inte svårt att odla en sådan blomma, den kräver inte noggrann vård och är en av de mest kräsna.

Från vård måste du regelbundet lossa jorden runt och täcka den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossningsverktygets nedsänkningsdjup bör inte vara för stort, annars kan rötterna lätt skadas. När det gäller vattning är buskarna väldigt förtjusta i fukt, i sin naturliga miljö försöker de växa där det finns tillräckligt med det, så vattning bör göras regelbundet. Växten kommer perfekt att klara små perioder av torka, men det är bättre att inte tillåta detta. Med en väl förberedd jord finns det ingen anledning att vara rädd för vattentäppning.

Som huvudmatning kan du använda ett mineralkomplex, till exempel "Zdraven" eller nitroammofosku … Efter plantering införs de i marken i slutet av juni eller under bildandet av blomställningar och sedan på våren.

Denna buske är inte mottaglig för skadedjur eller sjukdomar, men detta kräver att trädgårdsmästaren väljer rätt förökningsmaterial.

Bild
Bild

Det största problemet en person kan möta är gruvarbetare. Dessa insekter är mycket förtjusta i lövverk eftersom det har tunn hud. Vid nederlag hjälper ingenting; alla behandlingar är värdelösa. Du behöver bara ta bort de drabbade delarna eller hela buskarna ..

Reproduktionsmetoder

Det finns flera avelsmetoder för stetoskopet, och varje trädgårdsmästare bestämmer vilken som ska väljas för sig individuellt. Men de är alla lätta att lära sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

För att odla en blomma från frö inomhus, använd fuktad jord och en behållare. Strö försiktigt fröna på ytan av den fuktiga jorden och tryck ner, men täck inte med ett tungt jordlager. Placera behållaren på södra fönstret eftersom de kräver tillräckligt med solljus för att gro. Kontrollera jorden var 24: e timme för att hålla den måttligt fuktig. När fröna groddar kan de transplanteras till öppen mark, men de gör det redan i början av sommaren. Allt tar ungefär tio veckor innan plantorna är klara för plantering.

Fröer kan planteras på hösten direkt i öppen mark. Marken bör förbli fuktig med en surhet på 5 till 6 pH. På gatan tar spiringsprocessen från en till tre månader vid en temperatur på cirka 13 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Endast de växter som har växt på ett ställe i minst fem år kan förökas på ett så populärt sätt. Allt arbete utförs på våren innan sapflödet börjar eller på hösten. Erfarna sommarboende rekommenderar det första alternativet. På våren börjar fasen med aktiv tillväxt, och därför slår växten snabbt rot.

Rhizomen måste skäras i så många delar att 3 tillväxtknoppar återstår på varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta belopp är tillräckligt för ytterligare tillväxt. Alla ämnen sänks omedelbart i marken och jorden är väl skjuten med vatten.

Genom njurarna

Om du förökar branten vid njurarna, börjar sticklingar skäras i slutet av den första sommarmånaden. Rota dem i ett växthus eller använd ett växthus. För normal utveckling bör varje skärning ha minst tre knoppar, som i den tidigare versionen. Växten transplanteras i öppen mark i slutet av sommaren. Trädgårdsmästare använder sällan denna metod, eftersom den är den mest mödosamma, men den låter dig få plantmaterial av högsta kvalitet och i stora mängder.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

I Moskvas förorter kan du ofta hitta ett torn i trädgården. Dess popularitet har uppstått på grund av den rikliga och mycket ljusa blomningen. Trots det faktum att blommorna är väldigt små individuellt, samlas de i stora blomställningar och glädjer sig över sin skönhet. Dekorativa egenskaper gör det möjligt att använda busken i stor utsträckning i landskapsdesign.

Ofta planteras backen i öppen mark i hela grupper, eftersom det låter dig dölja ett staket eller andra byggnader.

Bild
Bild

Dess vidsträckta buskar ökar visuellt utrymmet och smälter fantastiskt med de flesta andra växter.

Bland de vanligaste grannarna:

  • echinacea;
  • buzulnik;
  • svart cohosh;
  • astilbay;
  • rudbeckia.

Stora blomställningar är svåra att missa, även på långt avstånd. Dessutom är busken tolerant för stadsföroreningar och kan lätt föröka sig.

Som odlad sort kan den dock vara föremål för vissa restriktioner eller förbud mot distribution. Detta bör komma ihåg.

Bild
Bild

Blommorna är attraktiva i stora grupper, blommar rikligt till slutet av hösten. Busken ser särskilt bra ut i ett stort kluster på baksidan av platsgränsen. Dess starka stjälkar sjunker aldrig, så den branta kan användas för att stödja växternas svaga stjälkar som himmelblå aster.

Den beskrivna växten föredrar fuktiga förhållanden, men känns bra och behagar med färg i jord med medelhög fuktighet, på en plats där solen skiner för det mesta. Om du ger det mycket utrymme kommer det gradvis att fylla det tillgängliga området, så det är nödvändigt att ständigt övervaka reproduktionen.

Växter kan vara ganska långa och slanka, men de kan minskas tidigt på våren.

Bild
Bild

Borstväxten odlas ofta som en enda växt, men den används fortfarande oftare av formgivare som bakgrund och planteras i bakgrunden. Det kommer också att se bra ut på en grön gräsmatta, längs kanten av en konstgjord reservoar eller till och med en pool. Höga buskar täckta med snö blir en bra dekoration av trädgården.

Rekommenderad: