Gräsmattning (27 Bilder): Vad är Det? Hur Ska Man Spendera Det På Våren Och Vad Ger Det? Verktyg Och Timing. Ska Du Göra Luftning Först?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattning (27 Bilder): Vad är Det? Hur Ska Man Spendera Det På Våren Och Vad Ger Det? Verktyg Och Timing. Ska Du Göra Luftning Först?

Video: Gräsmattning (27 Bilder): Vad är Det? Hur Ska Man Spendera Det På Våren Och Vad Ger Det? Verktyg Och Timing. Ska Du Göra Luftning Först?
Video: DMH–Effektiv och snabb isolering som sparar tid och utrymme! 2024, Maj
Gräsmattning (27 Bilder): Vad är Det? Hur Ska Man Spendera Det På Våren Och Vad Ger Det? Verktyg Och Timing. Ska Du Göra Luftning Först?
Gräsmattning (27 Bilder): Vad är Det? Hur Ska Man Spendera Det På Våren Och Vad Ger Det? Verktyg Och Timing. Ska Du Göra Luftning Först?
Anonim

En vacker gräsmatta kommer att dekorera alla områden. För att få en ört som ser ut som en smaragdmatta måste du anstränga dig och komma ihåg att utföra vissa procedurer. Detta är inte bara befruktning och vattning, utan också scarification. Efter det kommer gräsmattan att uppdateras och kommer att se mer spektakulär ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ungt gräs har tunna skott och små rötter, luft och vatten flyter fritt till dem, vilket bidrar till god tillväxt. Med tiden blir det övre lagret av gräsmattan tätare . Dessutom samlas damm, små skräp och halm gradvis på det. Gräsmattan är övervuxen med ogräs och mossa. Allt detta hindrar gräset från att växa normalt, saktar ner flödet av fukt och luft. Vegetationen tappar sin rika färg och börjar värka.

Skarpning av gräsmattan låter dig lösa dessa problem. Det är en grundlig kammning av gräset, som hjälper till att ta bort skräp och halm, samt skär genom jorden, vilket säkerställer att tillräckligt med vatten och luft finns tillgängligt . Denna vård skapar en bekväm miljö för grästillväxt och stärker torven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med luftning

Förutom scarification finns det andra procedurer som en trädgårdsmästare bör vara medveten om. Luftning rekommenderas. Det är en enhetlig perforering av jorden för att ge luftåtkomst . Detta kan göras manuellt med en konventionell pitchfork eller med hjälp av en automatiserad enhet. Bilar med el- eller bensinmotor gör att du klarar arbetet på platsen mycket snabbare.

Medan scarification och luftning har likheter, finns det en skillnad mellan dessa behandlingar. Det andra alternativet är skonsamt, eftersom punkteringar inte kränker rotsystemets integritet. Och här skarpning med skärning genom jorden och grundlig kamning från gräset har en mer märkbar effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna anledning kan luftning utföras oftare utan att skada gräsmattan. Under torra perioder är det dock bättre att skjuta upp denna procedur.

Beroende på gräsmattans tillstånd, ålder och vegetationstyp upprättas ett schema för förädlingsåtgärder . Scarification utförs vanligtvis inte mer än två gånger om året, medan luftning kan utföras under hela säsongen, efter var tredje hårklippning. För att vara säker på att det är dags att genomborra torget måste du först titta på rötternas längd. Om de är mindre än 5 cm, har de inte tillräckligt med luft och fukt för att växa, så det är dags att lufta jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tid och frekvens

Scarification ger betydande fördelar, men detta kräver regelbundet underhåll av gräsmattan. Om det försummades har mycket halm ansamlats och gräset har vissnat, efter proceduren förlorar du det mesta av vegetationen. I en sådan situation är detta normalt, oroa dig inte - gräsmattan kommer att kunna återhämta sig. För att gräset ska växa snabbt måste du dock välja rätt tid på året och väderförhållandena.

Tre faktorer anses vara de viktigaste:

  • temperatur;
  • fukt (regn);
  • Sol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör inte trädgårdsarbete i extrem värme, torka eller kallt väder. För ett försummat område är det ofta nödvändigt att skjuta upp scarification till hösten - orsakerna till detta beslut förklaras nedan. Om gräsmattan är välskött kan proceduren utföras på våren. Ljusskärning utförs vanligtvis i april. Detta är den optimala tiden eftersom jorden redan börjar värma upp och det fortfarande finns tillräckligt med fukt för snabb tillväxt och återhämtning.

Om gräsmattan är i förfall, mycket halm har ansamlats på ytan, det har skett en allvarlig infektion med mossa, eller kanske på sommaren har gräset skadats hårt av torka, det kommer att krävas ansträngningar för att få allt i ordning . Det är bättre att starta detta företag under hösten. Under skarpning skär trädgårdsmästaren jorden, tar bort halm och groddmossa, så marken förblir öppen. Det blir ett utmärkt fält för sådd av nya frön, de börjar snabbt gro.

Men om denna procedur utförs på våren kommer närvaron av ledigt utrymme och öppen mark också att främja aggressiv ogräsväxt, och höstbearbetning hjälper till att undvika detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan schemalägga scarification för de sista dagarna i augusti, förutsatt att klimatet tillåter det och vädret inte är för varmt, eller så kan du utföra detta arbete i september . Även denna period är lämplig för luftning. Om det behövs kan luftning av jorden göras efter scarification, men före sådd och läggning av gödningsmedel. Allt detta arbete gör att du kan återställa den skadade gräsmattan och inte oroa dig för att bli fylld med maskrosor eller annat ogräs.

Oavsett årstid görs skarpning bäst i torrt väder, på eftermiddagen . Våt mossa och annat skräp kan allvarligt täppa till dina verktyg och till och med skada dem. Det är därför det är bättre att välja en torr dag och vänta till middagstid, när morgonen fukt och dagg har avdunstat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begagnade verktyg

Beroende på tomtens storlek kan du använda en teknik för bearbetning eller göra allt för hand. Detta påverkar inte procedurens effektivitet, men en elektrisk maskin sparar tid och ansträngning. Vissa trädgårdsmästare använder också tekniken tillsammans med handverktyg. I listan nedan hittar du allt du behöver.

Gräsklippare . Även om det inte används specifikt för skarpning, kommer det att göra arbetet mycket enklare att klippa gräset regelbundet. Du kan köpa en modell med gräsuppsamlare, då behöver halmen inte rakas manuellt efter bearbetning.

Bild
Bild

Moss herbicid . Sådan växtlighet bör avlägsnas ungefär en vecka innan den planerade skarificeringen. Detta kan göras med hjälp av ett herbicidmedel; efter bearbetning blir mossan svart och torr, så det blir mycket lättare att bli av med den.

Bild
Bild

Ogräs herbicid . Alla har inte problem med mossa, mycket oftare irriterar ogräs trädgårdsmästare. Det finns herbicider avsedda att bekämpa det. I detta fall bör behandlingen av platsen utföras tre veckor före den planerade skarificeringen.

Innan du köper, se till att produkten verkar på ogräset och inte påverkar gräsmattan.

Bild
Bild

Scarifier . Verktyget kan handhållas, med en elmotor eller med en bensinmotor. Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att ersätta det med några analoger. Modellerna skiljer sig åt i egenskaper, så du bör fokusera på gräsmattans funktioner. För en liten och jämn gräsmatta, där det inte finns några stötar och gropar, är ett handverktyg lämpligt. Om du har ett medelstort område kan du köpa en elektrisk, den är ljus och tyst, men den måste anslutas för att fungera.

Gasdrivna enheter kan hantera alla områden och terräng, men de är också de dyraste, tungaste och mest bullriga . Det finns också 2-i-1-modeller som levereras med en extra luftare. Denna funktion kan tillhandahållas för elektriska och bensinenheter.

Bild
Bild

Räfsa . De behövs för att samla skräp efter bearbetning. Men om du har en gräsklippare och skärare med inbyggda uppsamlare på din gård krävs ingen manuell rengöring.

Bild
Bild

Frön . Efter kammning kommer gräsmattan att tunnas ut märkbart, särskilt om du har tagit bort mycket halm och mossa. För att undvika skalliga fläckar måste du så några färska frön. Använd samma ört som följde med. Lägg också till lite gödselmedel för att hjälpa vegetationen att återhämta sig snabbare.

Bild
Bild

Spridare . På ett litet område kan du manuellt så frön och fördela gödselmedel, men om området är stort tar arbetet mycket tid. I det här fallet kan du köpa en speciell spridare som påskyndar processen.

Bild
Bild

Hur gör man det på rätt sätt?

Skarpning är tillräckligt allvarlig, så det är viktigt att göra allt rätt för att inte skada gräsmattan. Du kan klara uppgiften själv, även om du är nybörjare. Det viktigaste är att följa instruktionerna och konsekvent flytta från ett steg till ett annat.

Träning

Det finns ytterligare en sak som måste göras innan verktyget tas ut. Börja förbereda din gräsmatta cirka 3 veckor innan skarpning.

  • Ogräset måste förstöras först . För detta är ett herbicidmedel lämpligt.
  • Minska gradvis höjden på gräset två veckor före proceduren . Denna metod gör att hon kan bli mindre skadad. Ändra gradvis klipparens inställningar tills vegetationen är 5 centimeter hög.
  • En vecka innan huvudarbetet är det dags att bli av med mossan . Här kommer herbiciden återigen till undsättning. När mossan är torr och svartad kan du riva ut den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Scarification

Oavsett om du arbetar för hand eller använder ett motoriserat verktyg, var försiktig. Du kan behöva 3-4 pass om det finns mycket halm. För mindre försummade gräsmattor kommer två gånger att räcka. Samla skräp efter varje pass. I det sista steget, använd bladen för att noggrant skära genom jorden på ett djup av cirka 5 mm för att förbereda platsen för sådd av färska frön.

Om du har en manuell skärpare är den enkel att använda. Det är bäst att börja i hörnet av tomten och röra sig längs med ytterkanten. Genom att luta handtaget kan du justera bladens läge när du tar bort halm eller skär genom jorden. När du arbetar med en elektrisk eller bensinklippare är det viktigt att justera munstyckets höjd korrekt.

Gör justeringar innan du börjar, annars kan enheten riva ut torvstycken om knivarna går för djupt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återhämtning

Efter bearbetning måste du sköta gräsmattan i tid för att den ska se bättre ut . Först och främst sås färska frön, sedan fylls de skalliga fläckarna snabbt med nytt gräs. En tät gräsmatta är dessutom vacker, så ogräset kommer inte att ha möjlighet att klättra i det fria utrymmet. Förutom översådd måste du befrukta jorden. En riklig mängd mossa eller halm beror ofta på brist på näringsämnen. De viktigaste är:

  • kväve - ansvarar för den snabba massuppbyggnaden;
  • kalium - förbättrar allmäntillståndet, hjälper till att förhindra sjukdom och dränering;
  • fosfor är nödvändigt i skeden av fröväxt, och har också en positiv effekt på rötternas tillstånd.

Efter befruktning av jorden kommer det nya gräset snabbt att gro och bli grönt. En sådan åtgärd påskyndar väsentligt restaureringsprocessen. Även om processen med scarification kan verka skrämmande vid första anblicken, så är det faktiskt inte så. Det räcker med att förbereda verktygen, följa åtgärderna och regelbundet ta hand om gräsmattan så att den är behaglig för ögat.

Rekommenderad: