Ekplantor (20 Bilder): Hur Man Planterar På Platsen På Våren Och Sommaren? Hur Växer Man Snabbt Och Vad Ska Man Mata? Hur Man Bryr Sig?

Innehållsförteckning:

Video: Ekplantor (20 Bilder): Hur Man Planterar På Platsen På Våren Och Sommaren? Hur Växer Man Snabbt Och Vad Ska Man Mata? Hur Man Bryr Sig?

Video: Ekplantor (20 Bilder): Hur Man Planterar På Platsen På Våren Och Sommaren? Hur Växer Man Snabbt Och Vad Ska Man Mata? Hur Man Bryr Sig?
Video: Teori lektion 1 - Nybörjarkurs i biodling 2024, April
Ekplantor (20 Bilder): Hur Man Planterar På Platsen På Våren Och Sommaren? Hur Växer Man Snabbt Och Vad Ska Man Mata? Hur Man Bryr Sig?
Ekplantor (20 Bilder): Hur Man Planterar På Platsen På Våren Och Sommaren? Hur Växer Man Snabbt Och Vad Ska Man Mata? Hur Man Bryr Sig?
Anonim

Ek är ett kraftfullt, kraftfullt träd som kan odlas på din bakgård. Denna representant för bokfamiljen växer ganska långsamt, tolererar lätt frost och torka och anpassar sig snabbt till nya förhållanden efter transplantation. Vilka typer och sorter av ekar är populära bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners? Hur väljer jag en frisk ekplanta? Hur man planterar och vårdar en planta?

Bild
Bild

Olika sorter

Vanlig ek eller engelsk ek är en art som är utbredd i norra Afrika, liksom i länderna i Sydvästra Asien, Öst- och Västeuropa. I Ryssland finns denna art på territoriet som sträcker sig från Finland till Ural.

Från denna art lyckades uppfödare få ett antal intressanta trädgårdsformer och sorter, presenterade nedan

Concordia Är en mycket attraktiv sort av pedikulär ek som används i landskapsdesign och stadsodling. Höjden på ett vuxet träd kan nå 10 meter. Kronan på unga ekar har en konisk form, som blir sfärisk med åren. Bladen är långsträckta, pinnately flikiga, gyllene citronfärg med en grön nyans.

Bild
Bild

Fastigiata - en annan dekorativ sort av pedunkulerad ek med en smal kolonnkrona. Växten kan nå en höjd av 15-25 meter. Bladen är långa, hackade, läderiga. Till hösten blir lövet av denna ekart gul och rödbrun.

Bild
Bild

Atropurpurea -en mycket dekorativ frostbeständig variant av engelsk ek med lila-violett lövverk. I mogna träd får bladen en grönlila färg med tiden. Höjden på mogna träd kan variera från 8 till 10 meter.

Bild
Bild

Filicifolia - ursprunglig trädgårdsform av pedunkulerad ek med ormbunksliknande blad. Mogna träd kan nå en höjd av 15 meter. Kronan är långsträckt, tät och tät. Till hösten blir det gröna lövverket av denna ekart kopparrött.

Bild
Bild

Röd ek - en art av representanter för bokfamiljen, vanlig i östra Nordamerika och Kanada. Skilsmässor i England, Frankrike, Tyskland, Ryssland. Ekar av denna art kan nå en höjd av 25 meter. Trädets stam är platt, rak, täckt med brungrå bark. Kronan är tät, tältformad. Bladen är snidade, långa (upp till 25 centimeter). Unga blad har en rödaktig färg, som ersätts av smaragdgrön till sommaren. Till hösten blir lövverket av unga träd rött, och av gamla blir det brunt.

Bild
Bild

Aurea - en spektakulär variation av röd ek, som ofta finns i stadsträdgårdar och nationalparker i Europa. Träden kan bli upp till 15 meter höga. Kronan är stark, sprider sig. Färgen på bladen är rikgul. Med höstens början får lövverket en ljus orange nyans.

Bild
Bild

Träsk ek - en art av stora representanter för bokfamiljen, vars höjd kan nå 25-30 meter. Mogna träd har en kraftfull spridningskrona, vars diameter kan vara 15 meter. Bladen är långa (12-13 centimeter), snidade, djupgröna i färgen. Till hösten får lövverket en ljuslila färg.

Bild
Bild

Grön pelare - en mycket attraktiv sort av träskek med en smal pyramidal, långsträckt krona. Bladen är tandade, grågröna, när hösten får en vinröd färg.

Bild
Bild

Grön dvärg - dekorativ standardgrad av träsk ek. Trädens höjd beror på stammens höjd och kan variera från 2,5 till 6 meter. Frostbeständig, vindbeständig sort.

Bild
Bild

Landningsdatum

När du planterar ekplantor på våren måste du vänta på det ögonblick när marken äntligen värms upp . Detta villkor gäller för plantering av plantor som kommer från skogen och plantor som köps i plantskolan. Det är tillåtet att plantera plantor på försommaren och hösten.

Det senaste planteringsdatumet är 1-1,5 månader före frost.

Bild
Bild

Val av plantor

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar plantor vid 1-2 års ålder på platsen. Plantans tjocklek bör inte vara mindre än 1,5 centimeter. Vid denna ålder har träden redan ett tillräckligt utvecklat, men ändå kompakt rotsystem, så det kommer inte att vara svårt att plantera dem. Du kan bestämma den ungefärliga åldern för en planta genom dess utseende och stammens höjd.

Bild
Bild

De flesta av ekarterna bygger varje år upp nästa del av virvlar - flera (2-3) grenar som ligger på samma höjd . Således kan antalet nivåer indirekt indikera plantans ålder. Höjden på unga ek beror på deras art. Under det första levnadsåret kan deras höjd variera från 8 till 30 centimeter, i det andra - från 35 till 80, i det tredje - från 60 till 100 centimeter.

Planteringsprocess

Innan du planterar plantor är det nödvändigt att välja en väl upplyst plats för dem på ett område med lös jord. Det är mycket oönskat att plantera unga växter på platser där vatten ackumuleras och stagnerar. … Landningsplatsen ska vara minst 3,5 meter från uthusen.

Bild
Bild

Ek bör planteras på ett avstånd av 3-6 meter från andra växter.

Planteringsprocessen är följande:

  • 1-2 månader före avstigning, på den valda platsen, utrusta en planteringsgrop med ett djup av minst 80 centimeter (gropens diameter bör vara något större än rotkulans storlek);
  • i botten av gropen hälls ett dräneringsskikt bestående av krossad sten, brutet tegel eller stora stenar;
  • på planteringsdagen bereds en jordblandning, bestående av trädgårdsjord med tillsats av ruttnad gödsel (2 hinkar), aska (1 kg), superfosfat och kalk (1,5 kg av varje komponent);
  • fyll gropen med jordblandning med ca 1 / 3-1 / 2;
  • ta bort plantan från behållaren utan att skaka av den jordiska koma från rötterna;
  • före plantering inspekteras den nedre delen av växten för torra rötter och, om den hittas, avlägsnas med en skarp rakhyvel;
  • placera trädet vertikalt i hålet, räta ut rötterna och fyll försiktigt hålet med den återstående jordblandningen (rotkragen är inte begravd!).

Efter plantering vattnas plantan och mulkar marken i cirkeln nära stammen. Ett tillfälligt skydd mot direkt solljus måste ordnas över den planterade växten.

Vård

Ekar anses vara hårda växter som inte kräver särskilt underhåll. De viktigaste aktiviteterna som bör utföras när de odlas är vattning, utfodring, borttagning av ogräs.

Vattning

Ek kan lugnt tolerera en kortvarig brist på jordfuktighet . Samtidigt uppfattar han ganska smärtsamt stagnationen av vatten vid rötterna, vilket kan få dem att ruttna. Därför är det omöjligt att vattna plantorna för ofta (med undantag för torra varma dagar, när vatten från jordens övre lager snabbt avdunstar.) Under den första veckan efter plantering vattnas plantan dagligen. Vidare justeras vattningsfrekvensen i enlighet med växtens behov och väderförhållanden.

Bild
Bild

Toppdressing

Under det andra året efter plantering bör den unga eken matas . På våren utfodras växten med ammoniumnitrat eller urea (den kan ersättas med ruttnad gödsel). I början av hösten utförs befruktning med nitroammofos.

Ek matas 2-3 gånger om året.

Bild
Bild

Ogräs

Markytan i stamcirkeln hålls ren, rengör den regelbundet från växtskräp och ogräs. Underlåtenhet att följa detta villkor kan orsaka skador på växten av skadedjur och patogener som föredrar att leva i ogräs. Du kan förhindra aktiv tillväxt av ogräs genom att regelbundet multa jorden i trädstammcirkeln.

Bild
Bild

Sjukdomar och deras förebyggande

En av de farligaste sjukdomarna som utgör ett allvarligt hot mot ekar i alla åldrar är bakteriell dropp orsakad av patogena mikroorganismer. Dess huvudsakliga symptom är:

  • mjuknar och dör av barken;
  • bildandet av smutsiga bruna fläckar med oregelbunden form på bladen;
  • utsläpp av smutsigt brunt slem av växtstammen.
Bild
Bild

Denna sjukdom kräver omedelbar komplex behandling . Den består i behandling av den drabbade eken med antibakteriella läkemedel och implementering av injektioner inom stammen. Injektioner utförs med antibiotika. I avancerade skeden förstörs det drabbade trädet för att undvika kontaminering av andra invånare i trädgården.

Grön bladrulle - ett lömskt skadedjur som inte bara påverkar ekar, utan också många andra lövträd - lönn, bok, hornbalkar, björkar. Larver denna bevingade insekt äts upp av lövverk och unga skott, vilket resulterar i att trädet förlorar sin attraktivitet och börjar torka ut.

Träd behandlas på våren för att bekämpa parasiten. insekticider ("Karbofos", "Binom", "Danitol"). Det främsta förebyggandet av sjukdomar och skadedjur av ekar är korrekt vård och regelbunden rengöring av torrt växtavfall. Vissa trädgårdsmästare matar också träd med biostimulantia som stärker växtens immunitet.

Bild
Bild

Förberedelse för övervintring

Vuxna ekar kan lätt övervintra utan skydd för vintern. Unga träd (1-3 år gamla) kräver dock isolering före vintern . Dessutom bör ekar med låg frostbeständighet också skyddas för vintern. För att förbereda eken för övervintring är det nödvändigt att rensa stamcirkeln för skräp och torra ogräs och sedan täcka den med torv. Antennens del av växten ska lindas i 2-3 lager säckväv och dras ihop med ett starkt rep.

Rekommenderad: