Celosia Paniculata (39 Bilder): Beskrivning Av Celosia Pinnate, Regler För Odling Av Ettåriga Frön, Särskilt Plantering Och Vård Av Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Celosia Paniculata (39 Bilder): Beskrivning Av Celosia Pinnate, Regler För Odling Av Ettåriga Frön, Särskilt Plantering Och Vård Av Blommor

Video: Celosia Paniculata (39 Bilder): Beskrivning Av Celosia Pinnate, Regler För Odling Av Ettåriga Frön, Särskilt Plantering Och Vård Av Blommor
Video: How to grow Celosia from Seeds||Care of Celosia seedlings|Cockscomb plant| 2024, Maj
Celosia Paniculata (39 Bilder): Beskrivning Av Celosia Pinnate, Regler För Odling Av Ettåriga Frön, Särskilt Plantering Och Vård Av Blommor
Celosia Paniculata (39 Bilder): Beskrivning Av Celosia Pinnate, Regler För Odling Av Ettåriga Frön, Särskilt Plantering Och Vård Av Blommor
Anonim

Celosia (på latin Celosia) är en prydnadsväxt upprätt växt med en tjock stam från Amaranth -familjen. Bland de femtio arterna av dessa blommor, som ursprungligen växte i torra områden på tre kontinenter, har den största användningen i våra regioner blivit pinnate eller paniculate celosia. Dess förfader är silverfärgad celosia, som har två former av blomställningar: fjädrande i form av en panicle och kam med kamformade peduncles.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Celosia paniculata är en dekorativ örtartad ettårig med små blommor samlade i blomstrande blomställningar. Den vilda blomman kan bli upp till en meter i höjd, häckningsvarianterna är något mer kompakta . Den har raka stjälkar med en uttalad grön färg, i vissa sorter med röda ådror. Bladen är släta och spetsiga.

Blomställningarnas färg kan ha en mängd olika nyanser . - från ljusrött och blekgult till mer saftiga toner av rosa, orange, hallon, lila. Dess blomningstid pågår från början av sommarmånaderna till början av höstfrost.

Låga lufttemperaturer är inte lämpliga för en termofil växt, därför odlas den i de flesta ryska regioner som en årlig. I varmare områden kan den odlas som en flerårig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sorter

Uppfödare ägnar sig inte bara åt att förbättra blommornas estetiska egenskaper, utan också med att anpassa dem till vårt klimat. Låga temperaturer är fortfarande skadliga för blommor, men deras motståndskraft mot vädret i mittzonen har ökat markant. därför de flesta blomsterodlare arbetar framgångsrikt med många sorter av pinnate cellosia.

Höga, vackert blommande dekorativa sommarblommor är oumbärliga för att dekorera häckar, åsar och kanter. Lågväxande arter är lämpliga för odling i krukor och balkonglådor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland sorterna av lågväxande panikulära celosia och dvärgar är följande efterfrågade

  • " Kimono " - en kompakt och låg växt med en stor sfärisk blomställning. Färg - från vitt till körsbärsrött, grädde, gult, orange.
  • " Glorias Mix " - en sort med ett brett utbud av ljusa färgpaletter med utmärkt densitet och enhetlighet. Perfekt för användning i inredningen på både gator och lägenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande sorter skiljer sig från de medelstora i popularitet

  • " Färsk lök " med guldgula och flammande röda blomställningar.
  • " Nytt utseende " med stora breda blomställningar av eldröd färg.
  • " Påfågel " - en årlig med ribbade smaragdblad. Blommornas panikulära blomställningar har från orange och gula toner till röda nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de höga arterna och jättesorterna förvånar de med en blandning av ljusa färger "Pampas Plume" och sorten "Summer fires " - vanlig pyramidbusk med stora panikulära blomställningar av gul, rosa och röd färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Plantering av cellosia finnas i öppen mark görs på två sätt: av frön och plantor. Frön skadas inte av jordfrost, därför börjar de planteras från slutet av oktober till början av november eller tidig vår. För framgångsrik sådd måste dock flera funktioner beaktas:

  • platsen bereds en vecka före sådd, marken måste bosätta sig i förväg;
  • avståndet mellan grunda rader ska vara inom 25 cm;
  • så frön mycket sällan och tillsätt sand till dem;
  • raderna är lätt beströdda med jord;
  • den fuktade jorden stänks med ett tunt lager av humus, som kommer att behålla fukt;
  • plantor måste tunnas ut, annars blir tunna skott mycket svaga.
Bild
Bild

I den andra metoden bestäms tidpunkten för plantering av plantor med hänsyn till möjligheten att återkomma vårjordfrost. Du bör vänta till sent på våren eller försommaren för att det ska bli varmt. Området för plantering av odlade plantor bör vara väl upplyst och vindstilla . Grundvattnets närhet till jordens yta är mycket skadlig, i detta fall är det lämpligt att göra dränering i landningshålen.

Jorden för celosia är endast lämplig för lös, lerig eller sandig lera, blandad med sand och humus, neutral eller lätt alkalisk. Det är viktigt att respektera avståndet mellan raderna. I lågväxande sorter bör den vara 20 cm, i höga sorter - 30 cm.

Överföringsmetoden är den bästa för att transplantera plantor i marken, så växten anpassar sig bättre på en ny plats

För att stärka plantorna rekommenderar erfarna blomsterhandlare att härda dem utomhus i en vecka innan de transplanteras.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Celosia paniculata är opretentiös, det finns inga svårigheter med det. Det är bara nödvändigt att observera bevattningsregimen och gödsla i tid.

Eftersom växten är torktålig behöver den morgonvattning endast i extrem värme . Under en regnig sommar är vattning helt utesluten, annars kommer rotsystemet att drabbas. Bristen på fukt bevisas av hängande löv och frånvaron av peduncles.

Lösningen av marken krävs regelbundet, särskilt efter vattning. Detta ger luftåtkomst till rötterna. Ogräsbekämpning spelar en lika viktig roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

För celusion kan du bara använda komplexa mineralgödselmedel, helt exklusive färskt organiskt material. Den första utfodringen utförs två veckor efter plantering. Näringskomplex bör innehålla fosfor, kalium och kväve . Den senare främjar bildandet av vegetativ massa. I framtiden måste toppdressning utföras varje månad. Om celosia är stor med stora blad, och det finns få peduncles, är ett överskott av kväve möjligt, vilket utesluts från förbandet i mitten av sommaren.

Bild
Bild

Feathery celosia odlas hemma på balkonger och loggior. Att ta hand om det är enkelt - du måste ge växten tillräcklig belysning och sprida direkt solljus.

Vatten förberett för bevattning ska vara vid rumstemperatur, dess droppar får inte falla på knopparna . Marken ska inte vattnas, det är att föredra att spraya lövverket regelbundet från en sprayflaska. En gång varannan vecka matas blomman med ett komplext mineralgödselmedel som inte innehåller kväve. Gulnat lövverk och bleka knoppar tas bort.

Med noggrann omsorg kommer blomman att glädja dig med ett upplopp av fantastiska färger tills det är väldigt kallt.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Med felaktig vård är unga och fortfarande ömtåliga plantor av pinnate cellosia mottagliga för olika sjukdomar. För att förhindra dem förbehandlas fröna med en manganlösning omedelbart före sådd.

Vattentätning av marken leder till utvecklingen av en svampsjukdom i det svarta benets rotsystem . När stammens bas blir svart, lossas jordytan, behandlas med aska och vattnas sedan inte. I vissa fall transplanteras växten, och vid allvarliga skador förstörs den.

Det är möjligt att helt undvika uppkomsten av denna sjukdom med mycket noggrann vattning endast på soliga dagar tidigt på morgonen. Vid grumligt och kallt väder är det strängt förbjudet att vattna växter.

Bild
Bild

Brist på mineraler, särskilt kalium, kan leda till sjukdomar. För att förebygga dem är alla lösliga gödningsmedel för blomplanter lämpliga. Du kan använda "Kemiru-kombi" eller "Mortar ".

Ökad surhet i jorden, brist på järn bidrar till utvecklingen av kloros, där bildandet av klorofyll i bladen störs och fotosyntesaktiviteten minskar. Denna sjukdom uppstår i början av växtsäsongen för växten. Gula fläckar visas på bladplattan, som så småningom täcker hela bladet, varefter det torkar och faller av. Kloros behandlas genom behandling med ett preparat innehållande järnföreningar.

Bild
Bild

Av skadedjur för kulturen är bladlöss som livnär sig på cellsaft farliga. Bladlöss förstörs genom att spraya växten med insekticider, biologiska preparat Fitoverm, Iskra Bio eller Inta-Vir . Du kan också vattna jorden med det systemiska preparatet "Aktara" eller en egenberedd lösning från två glas vatten, 2 tsk. flytande tvål och 1 msk. l. vegetabilisk olja. Bearbetningen måste utföras var tredje dag på kvällarna.

Blomman är ganska resistent mot andra sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Föröka cellosia genom sticklingar eller genom att odla plantor från frön hemma.

I den första metoden förbereds sticklingarna först . Sticklingar som skärs med fem blad läggs i vatten till vilka vitaminer för tillväxt och aloejuice tillsätts för att stimulera rotbildning. När rotsystemet bildas på sticklingarna planteras de i en näringsrik jordblandning och vattnas. De slår rot efter 2 veckor. När det blir varmt transplanteras de till öppen mark.

När den förökas av sticklingar utvecklas växten snabbare. Det påverkas mindre av sjukdomar och skadedjur. Men sticklingar minskar den dekorativa effekten av framtida växter, så de kommer att blomma glest . På grund av detta används denna metod sällan.

Bild
Bild

Det andra sättet är mer effektivt. På våren blötläggs fröna i ett glas vatten med tillsats av 1 droppe Zirkon- och Epinpreparat. De sprids sedan i en behållare över den fuktade jorden på ett avstånd av 3 cm och pressas fast i jorden.

Glas eller film skyddar perfekt unga plantor från direkt solljus . Behållaren med grödor placeras på en varm, ljus plats. Frön kommer inte att gro i ett kallrum. Behållaren öppnas regelbundet för ventilation och befuktning. Filmen tas bort efter en vecka, när fröna gror.

När två blad dyker upp transplanteras groddarna i större behållare och avståndet mellan dem ökas till 5 cm. Efter att ha rotat befruktas plantorna med ett mineralkomplex för inomhusblommor.

När du planterar om de odlade skotten igen, för att inte skada rotsystemet, är det lämpligt att transplantera dem från en behållare till en torvkruka och sedan plantera dem i öppen mark tillsammans med krukan.

Bild
Bild

Ytterligare tillväxt av grödor beror på användbarheten av belysning. Ytterligare belysning används vid behov.

Exempel inom landskapsdesign

Estetiska panikulära blomställningar av celosia - ett favoritelement hos landskapsdesigners i att skapa en mängd olika dekorativa kompositioner i rabatter.

Dess höga sorter passar bra med fleråriga buskformer och dekorativ sten. På så sätt dekorerar de volymetriska områden och åsar som ser väldigt välvårdade ut. Lågsorter odlas både i sammansättningsgrupper och individuellt. Dvärgarter används för odling i hängande krukor på balkongen och loggia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna blomma kan dominera landskapet eller perfekt framhäva andra växter. Den kan kombineras med alla prydnadsgrödor som odlas på platsen. En bra kombination kommer att vara med dekorativa spannmål. Stauder med dekorativa löv - värdar, geychera, brunner, ormbunkar, tiarella, chastets - skugga den ljusa skönheten i blommande panikulär cellos.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest framgångsrika kompositionerna är när man använder blommor av samma typ, men med olika färger. Naturliga lugnande toner och enkla men sofistikerade blommformar kan utlösa ljusare cellosia -blomställningar.

De kontrasterande nyanser av angränsande växter kommer att uppmärksamma varje element i rabatten. Tillsammans kommer de att ge högtidlighet till blomsterarrangemanget.

Varje nyans är en viktig detalj som kommer att vara en integrerad del av hela landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en dekorativ utomhuskruka av betong eller natursten är det bättre att plantera celosia med ljusa blomställningar, och i en vit blomkruka kommer en monokrom plantering av en växt med blommor av samma, men mycket ljusa nyans att se harmonisk ut. Det ser alltid originellt och imponerande ut.

Rekommenderad: