Terry Mallow (29 Bilder): Funktioner I Fleråriga Blommor, Regler För Odling Av En Stamros Från Frön, Nyanser Av Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Terry Mallow (29 Bilder): Funktioner I Fleråriga Blommor, Regler För Odling Av En Stamros Från Frön, Nyanser Av Plantering Och Vård

Video: Terry Mallow (29 Bilder): Funktioner I Fleråriga Blommor, Regler För Odling Av En Stamros Från Frön, Nyanser Av Plantering Och Vård
Video: Growing Roses From Seed: Final Update 2024, Maj
Terry Mallow (29 Bilder): Funktioner I Fleråriga Blommor, Regler För Odling Av En Stamros Från Frön, Nyanser Av Plantering Och Vård
Terry Mallow (29 Bilder): Funktioner I Fleråriga Blommor, Regler För Odling Av En Stamros Från Frön, Nyanser Av Plantering Och Vård
Anonim

Terry mallow är en vacker flerårig växt, dekorerad med frodiga, catchy, ursprungliga blommor. Trädgårdsmästare älskar stamrosen, som malvan också kallas för sin anspråkslöshet, en lång blomningstid. Att plantera, ta hand om och odla frottémalva kommer inte att vara svårt även för den mest oerfarna trädgårdsmästaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Mallow är en hybridväxt, den föddes genom att korsa en skrynklig och en stamros. Denna blomma är frotté, vacker, ser ut som en pion. Men efter blomningens längd sticker den ut bland alla namngivna sorter och arter. Mallow blommar i juni och fortsätter att blomma fram till tidig höst. Färgen på denna växt är mycket uttrycksfull och varierar från snövit till blek persika och mörklila toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många sorter av denna lyxiga blomma idag. Huvudsakliga yttre egenskaper:

  • växten når en höjd av 2 m, stammens minsta tillväxt med en peduncle är 75 cm;
  • blomställningar av stor typ, en korsning mellan en nejlika och en pion;
  • snidade kronblad längs kanten, med en våg;
  • saftiga, mättade nyanser lockar uppmärksamhet;
  • i snittet står de länge;
  • blomningen börjar med de nedre blomställningarna och går gradvis upp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terry mallow kan vara flerårig eller tvåårig, men odlas ofta från frö, som en årlig växt. Det rekommenderas att odla plantor för att överväga blomning redan i år . Om de planteras med frön kommer de första blommorna att dyka upp först efter ett år.

Denna termofila blomma är inte härdig nog; den växer som en årig under tuffa förhållanden - detta bör beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag en webbplats?

Eftersom anläggningen älskar värme bör du välja ett område med bra belysning och högkvalitativ uppvärmning. Öppen terräng är optimal, men det är värt att överväga att malva inte gillar drag . Om du planterar denna representant för floran i skuggan, kommer stjälkarna att vara starka och höga, och överflödet av blommor är mer blygsamt. Det finns sorter som inte blommar alls i skuggan.

Det är mycket viktigt att välja rätt jord - med dränering, bördig typ. Om jorden är dålig, bör den matas regelbundet så att utvecklingen är klar. Det perfekta jordalternativet är lera. En annan viktig punkt är förberedelsen av sajten:

  • den är berikad med sand, torv, humus;
  • då bör den framtida rabatten grävas upp med ett minimumdjup på 20 cm;
  • malven planteras med ett intervall på minst en halv meter mellan varje blomma;
  • det bör komma ihåg att denna växt växer extremt aktivt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera avelsmetoder för frottémalva. De är alla enkla och ganska effektiva, men det är värt att studera egenskaperna hos varje innan du väljer den mest lämpliga.

Frömetod

Frön från denna växt spirar bra, men för att uppnå riktigt hög produktivitet är det bättre att plantera frön som har lagrats i 2 år. Ungefär 21 dagar efter sådd uppträder skott, ibland lite tidigare. Du kan så malva i öppen mark vid olika tidpunkter:

  • på hösten - om du bor i de södra regionerna, kommer blomningen att vara innan vintern börjar;
  • på vintern planteras malva den sista veckan i september;
  • blommor sås också i april, men de första blommorna kommer först efter ett år.

Frön läggs ut i hål på ett avstånd av minst en halv meter från varandra, minsta djup är 2 cm. Vid planteringens slut bör området mulas med blad eller torv.

Det är mycket viktigt att ogräs sängarna omedelbart efter spiring, annars kommer ogräset att störa malvens sunda utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanteringsmetod

I februari eller mars kan du plantera frön hemma. Detta görs i torvkrukor, där ett par frön läggs. Svaga plantor ska tas bort efteråt. Före plantering blötläggs fröna i en stimulerande lösning och hålls under polyeten vid en temperatur av + 20 C.

Du kan också plantera frön i stora behållare, 5 cm från varandra . Så snart skott dyker upp tas skyddet bort. Fröplantor planteras med jordklumpar, som tidigare har härdat växten i 2 veckor.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod är lämplig för erfarna trädgårdsmästare, eftersom inte alla växter kommer att rota, måste detta beaktas. Med denna metod kan du dock bevara artskarakteristiken med 100%. Frö- och transplantationsmetoder garanterar inte detta. Sticklingar utförs på våren - genom att dela rhizomerna eller i juni - genom att skära av skotten . För rotning placeras sticklingar i torv eller jord av näringstyp. På hösten planteras de i öppen mark.

Bild
Bild

Vårdverksamhet

En av de viktiga fördelarna med frottémalva är att den inte är nyckfull i sin vård. Aktiviteterna är enkla, men kräver regelbundenhet.

Vattning:

  • vattning ska inte vara för frekvent, 1-2 gånger i veckan är tillräckligt;
  • om vädret är torrt kan du öka antalet bevattningar till 3;
  • den mest rikliga hydratiseringen utförs i blomningsstadiet;
  • under inga omständigheter ska fuktstagnation tillåtas, det är dödligt för malva.
Bild
Bild

Gödsel:

  • utfodring utförs i små portioner, men regelbundet;
  • gödsla blommor med organiska föreningar, även föreningar med kalium och fosfor;
  • organiskt material introduceras var sjätte månad;
  • under säsongen utförs befruktning med mineraler två gånger i månaden;
  • om du multer växten med kompost, uppnås 2 mål samtidigt.
Bild
Bild

För den normala utvecklingen av frottémalva är det nödvändigt att frigöra det från ogräs, lossa jorden. Dessa procedurer ökar syretillgången till rotsystemet.

Du bör dock vara försiktig, eftersom rötterna i det övre lagret av jorden är ganska lätta att skada, och detta leder till allvarliga sjukdomar och till och med död av malva.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Mallow blir ofta sjuk, dessutom finns det olika skadedjur som angriper växten. De farligaste sjukdomarna är:

  • mjöldagg;
  • ark av mosaik;
  • rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett tecken på någon av de beskrivna sjukdomarna är en anledning att omedelbart förstöra alla infekterade områden, optimalt bränna dem. Därefter utförs besprutning med kompositioner innehållande koppar.

När det gäller skadedjur, om sommaren är blöt, kan du stöta på sniglar. Dessa insekter samlas, för att förebygga, strö jorden under malven med äggskal eller varm peppar . Om sommaren tvärtom är torr kan växten attackera spindelmider, bladlöss. Sprutning med insekticider räddas från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Tidigare användes denna växt oftast som bakgrund för andra grödor och låg längs häckarna. Det moderna landskapet möjliggör mer spektakulära variationer med placeringen av malva i mitten av kompositionerna, som en dekoration för stigarna. De stora frottéknopparna är otroligt attraktiva och kan beundras var som helst i trädgården.

Ett effektivt sätt att dekorera är att plantera malva längs husväggen eller längs vägen som leder till den . Du kan plantera växten i kombination med andra representanter för floran eller som en enda plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terry -sorten är idealisk för heminredning på södra sidan, andra blommor som älskar solen kan planteras i närheten. Mallow - bleknar inte, förlorar inte sin dekorativa effekt under direkta strålar. För att göra din trädgård riktigt vacker och välskött rekommenderar designers att tänka på följande punkter:

  • en malva med en blekrosa ton ser lyxig ut i en duett med lavendel;
  • blommig terry framhäver perfekt skulpturer, statyetter, statyer som finns var som helst på platsen;
  • höga sorter av malva ser bra ut när de planteras längs väggar, rekreationsområden.

Rekommenderad: