Ahimenes (51 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma, Plantering Av Frön Av Achimenes, Beskrivning Av "Tropical Dask" Och "Nero", "Sabrina" Och An

Innehållsförteckning:

Video: Ahimenes (51 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma, Plantering Av Frön Av Achimenes, Beskrivning Av "Tropical Dask" Och "Nero", "Sabrina" Och An

Video: Ahimenes (51 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma, Plantering Av Frön Av Achimenes, Beskrivning Av
Video: DELFINER PÅ TRÅD SKÖTSEL OCH FÖRÖKNING 2024, Maj
Ahimenes (51 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma, Plantering Av Frön Av Achimenes, Beskrivning Av "Tropical Dask" Och "Nero", "Sabrina" Och An
Ahimenes (51 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma, Plantering Av Frön Av Achimenes, Beskrivning Av "Tropical Dask" Och "Nero", "Sabrina" Och An
Anonim

Nästan alla fan av exotisk flora i den gröna samlingen kan hitta en besynnerlig växt - achimenes. Utseendet på denna dekorativa perenna under blomningsperioden gör ett outplånligt intryck, slående med ett upplopp av färger och en mängd olika färger. Vad är denna ovanliga växt? Vilka typer och sorter av den är populära bland blomsterodlare? Vilka villkor måste iakttas när man växer detta exotiska hemma?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Akhimenes är en släkting till Uzambar viol (Saintpaulia), som liksom hon tillhör familjen Gesneriev. Detta nära förhållande avgör till stor del likheten mellan kraven hos dessa anläggningar och villkoren för underhåll och vård.

Som representant för den tropiska floran i Syd- och Centralamerika, denna blomma behöver en bekväm livsmiljö . Men under vintern viloläge blir achimenes mindre krävande, vilket förenklar vården mycket.

Ett kännetecken för denna växt är dess specifika övergång till fasen med vinterdvala . Under denna period dör Achimenes av antennen, vilket orsakar ångest och till och med panik bland oerfarna odlare.

Faktum är att vid första anblicken kan torkning och vissning av löv i detta skede felaktigt uppfattas som tecken på växtdöd. Dessa processer är dock helt naturliga för Achimenes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att den ovanjordiska delen har avlidit, från vilken växten blir av med ekonomisk användning av resurser, sänks rhizomerna (rhizomer) i ett vilande tillstånd. Med vårens ankomst vaknar rotsystemet och börjar bilda nya skott. Om du ger växten full omsorg just nu, kan den glädja sin ägare med riklig blomning två gånger på bara en säsong.

Hittills har uppfödare uppfödt många hybridsorter av Achimenes med de mest ovanliga färgerna och nyanserna. Det finns kända sorter med enkla och dubbla, stora och små blommor.

Om odling av inomhus achimenes utförs i enlighet med alla krav på vård, då den går in i den första blomningsfasen i maj och kan glädjas med sitt eleganta utseende nästan hela sommaren . Den andra blomningsfasen sker vanligtvis på sensommaren och tidig höst. I detta skede bildar växten blommor av mindre storlek och i små mängder, men detta påverkar inte alls dess skönhet och dekorativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna i denna fantastiska exotiska är kända för sin trattformade eller klockformade form, brokiga färger, rikedom och olika nyanser . Achimenes färgpalett är mycket omfattande. Den innehåller mjölkvit, karamellgul, blek och mörkrosa, lila, lila, karmineröd, lila, ljusa och mörkblå toner. Achimenes med tvåfärgade randiga och fläckiga blommor är mycket vanliga i växter inomhus.

En annan viktig egenskap hos dessa växter är deras relativt lång blomning . Trots att blommans livslängd inte är för lång kommer nya knoppar att ersätta dem i tid. Tack vare detta verkar blomningen inte bara långsiktig, utan också nästan kontinuerlig.

De mest populära bland blomsterodlare är rikliga former av Achimenes, kända för sina krypande och flödande skott. Denna blomma kan dock odlas både upprätt och kaskad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

I naturen finns det cirka 25-30 arter av Achimenes, som hittills framgångsrikt används av uppfödare för att utveckla nya originalsorter. De mest populära sorterna och typerna av dessa växter inom växtodling inomhus ges nedan.

Antirrhina eller Antirajna (en oregelbunden form av "Antirhina") är en lejonliknande art Achimenes, som får ett mycket spektakulärt utseende under blomningen . Trots att dess blomning inte skiljer sig åt särskilt prakt, ger blommornas ursprungliga utseende hela växten en imponerande dekorativ effekt. Blommor - medelstora, flounced, har små korrugerade kanter. Blommornas färg är karamellgul med en spridning av många fläckar av vinröd färg. Bladen är mjuka, täckta med genomskinliga hårstrån.

Bild
Bild

Flava eller Flava är en mycket graciös Achimenes -art som är vanlig i växtodling inomhus . Under blomningen är växten täckt med några citrongula klockformade blommor. Blommornas spektakulära gulhet ser mycket harmonisk ut mot bakgrunden av ljusgröna pubesenta löv.

Bild
Bild

Misera eller Mizera är en art av achimenes, känd för sina krypande skott med rödaktiga stjälkar . Under blomningen bildar den många små, men mycket vackra blommor med en ljus lila eller vit corolla och en mörklila fläck i kärnan.

Bild
Bild

Tropical Dask är en exklusiv och mycket effektiv sort med medelstora dubbla blommor . Paletten av nyanser är mycket varierad och innehåller karamellrosa, ljusgul och lavendel. Blommornas diameter varierar från 3 till 4 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Nero" är en miniatyr och kompakt sort achimenes med fantastiska dubbla blommor av en djup röd nyans . Växten är upprätt, har rikligt smaragdlövverk med snidade kanter.

Bild
Bild

" Sabrina" är en relativt opretentiös sort, känd för många små blommor med en blek rubinfärg och ett ljusgult hjärta … Blommornas medeldiameter är cirka 2 centimeter.

Bild
Bild

" Anastasia" är en medelstor sort, som kännetecknas av sin kompakta storlek och proportionella buskbildning . Under blomningen bildar den många små blommor med dubbel eller halvdubbel form av en mjuk korallskugga.

Bild
Bild

" Dot" är en lyxig sort achimenes, med rätta älskad och populär bland blomsterodlare för sin rikliga och långa blomning … Under blomningen bildar stora trattformade blommor av en blek lavendelfärg med en mörklila kärna. Den odlas som en halvampellös växt, men den kan också ta en buskform.

Bild
Bild

Glory är en klassisk sort, känd för sin mycket frodiga blomning . Blommornas enkla form uppvägs av deras överflöd och rika, ljusa rubinfärg. Blommornas diameter når i genomsnitt 3-3,5 centimeter.

Bild
Bild

" Nocturne" är en blommande kompakt sort som ofta används inom växtodling inomhus . Växten är känd för överflödet av smaragdlöv med en spetsig topp och många medelstora rika vinröda blommor. Den erbjuds för odling som en ampelös växt, men den kan också bildas i form av en buske.

Bild
Bild

" Double Pink Rose" är en kompakt sort achimenes som får fantastisk dekorativ effekt under blomningen . Under denna period är växten täckt med många dubbla blommor med en blekrosa färg, som tjocknar mot kärnan. Blommorna är medelstora, med tätt samlade kronblad i mitten. Sorten kan odlas både som en buske och som en ampelös växt.

Bild
Bild

" Petite Fadetta" är en mycket vacker liten sort som har blivit utbredd på grund av dess fantastiska blomning . Under denna period bildar växten många rubinröda blommor, som kontrasterar effektivt med de mörka smaragdbladen.

En egenskap hos sorten är blommornas färg: djupröd på utsidan och ljusrosa eller vit på insidan.

Bild
Bild

" Alter ego" är en lyxig variant av achimenes med stora dubbla blommor … Växten kännetecknas av sin extraordinära dekorativitet, som den ges av buskens kompakthet och proportionalitet. Mörka lila blommor har en fast storlek och når upp till 7 centimeter i diameter.

Bild
Bild

" Golden Lady" är en semi-dubbel sort av achimenes, som bildar många blommor av en mjuk pastellskugga under blomningen . Färgen på kronbladen sträcker sig från rosa-persika, ljusgul till blek lavendel, förtjockning i kanterna. Blommorna är medelstora och når 3 centimeter i diameter.

Bild
Bild

" Hot spot" är en tvåfärgad frottévariant, känd för ovanligt vackra blommor av citrongul färg med godtyckliga crimson fläckar och fläckar . Mättnaden av kronbladens färg beror på lufttemperaturen (ju varmare väder, desto ljusare färg). Det är resultatet av urvalet av den berömda rumänska biologen och samlaren Serge Salib.

Bild
Bild

" Ice tee" är en kompakt sort achimenes med rika lila blommor med ett ljusgult hjärta . Oftast odlas den av blomsterodlare som en blommig växt, men den kan också ta en buskform.

Bild
Bild

Landning

Florister föredrar att använda rhizomer som det huvudsakliga planteringsmaterialet. Dessa är skaliga rhizomer, vars typ, form och färg beror på växtsorten.

Växtuppfödare rekommenderar att man planterar rhizomer efter vinterdvala eller förvaring mellan slutet av februari och mars. Om rhizomer planteras i slutet av vintern måste man se till att plantorna kan få tillräckligt med ljus i framtiden. Detta tillhandahålls med hjälp av fytolampor eller fluorescerande ljuskällor.

Enligt plantering, enligt blomodlare, är det bäst att använda spirade rhizomer . Om de börjar gro tidigare än planerat, är det tillåtet att plantera mitt på vintern. Men i det här fallet måste växterna ge ytterligare belysning.

Om rhizomerna inte hade tid att gro, kan de också planteras som planerat, men i detta fall måste planteringsmaterialet vattnas mindre rikligt.

Bild
Bild

När du väljer en planteringsbehållare är det lämpligt att föredra inte särskilt stora krukor eller behållare . Detta sparar utrymme på fönsterbrädan och ger alla planteringar tillräckligt med ljus. Krukornas lilla storlek bör inte orsaka oro, eftersom de odlade plantorna i slutet av våren fortfarande måste planteras om.

Före plantering hälls dränering ut på krukans botten, vilket förhindrar vattendragning av jordblandningen. Sphagnum eller krossad expanderad lera kan användas som dränering. En lätt och näringsrik jordblandning med hög torvhalt sprids över dräneringen. Om det behövs kan blandningen berikas med humus.

Rhizomer läggs horisontellt i små fördjupningar i jordblandningen. I slutet av arbetet strös plantmaterialet med ett litet lager av löst jord ca 1-1,5 centimeter tjockt. Jorden sprutas från en spruta med varmt vatten och krukan avlägsnas till en ljus och varm plats, där temperaturen hålls vid 23-25 °. En lampa för ytterligare belysning är installerad ovanför landningstanken.

Bild
Bild

Om så önskas kan behållaren med rhizomer täckas med plastfolie. Vissa odlare gör dock inte detta, så att fukt naturligt avdunstar från markytan.

Vattning bör göras noggrant för att inte översvämma rhizomerna. Om fukt i jorden stagnerar kommer plantmaterialet att ruttna. Måttlighet vid vattning måste följas tills de första skotten dyker upp, som vanligtvis visas efter 2-3 veckor. När unga växter växer kan vattningen ökas. Vid varmt väder vattnar du groddarna oftare.

Om plantor inte dyker upp på länge kan plantmaterialet stimuleras att gro med en enda bevattning med mycket varmt vatten (ca 60 °) . Så snart skott dyker upp måste filmen tas bort från behållaren.

Bild
Bild

Vård

Hemma är det väldigt enkelt att ge fullständig vård för Ahimenes. Det föreskriver skapandet av sådana villkor för växter som:

  • mjuk och tillräcklig belysning under hela dagen;
  • optimal temperatur;
  • regelbunden men måttlig vattning;
  • tillräcklig luftfuktighet och luftventilation;
  • utfodring med komplexa gödningsmedel under den intensiva utvecklingsperioden;
  • kvalitetsjord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Achimenes tål smärtsamt brist på ljus, så det bästa stället för dem är fönsterbrädorna i de västra och östra delarna av huset. På fönstret i den norra delen kommer växten att sakna ljus, och i den södra delen kan den bli offer för direkt solljus.

Ljust och direkt solljus orsakar ofta brännskador på det känsliga lövverket som kan döda Achimenes.

Bild
Bild

Temperatur

Dessa exotiska växter är mycket förtjusta i värme och tål inte kallt väder, liksom temperaturfall. Även en minskning av lufttemperaturen till 20 ° kan orsaka betydande obehag för Ahimenes.

Det optimala temperaturintervallet för att hålla dessa känsliga växter anses vara 22-25 ° . Vid denna temperatur kommer Ahimenes att må bra både på balkongen och på den öppna terrassen. Men när du håller växter på en balkong eller utomhus är det viktigt att hålla koll på väderprognoserna. Vid det första hotet om kalla snaps på natten måste blommor föras in i huset.

På vintern, när växterna är i vilande fas, är det önskvärt att hålla temperaturen vid 18-19 ° . Achimenes i ett tillstånd av vintersömn kommer inte att stressas av detta temperaturintervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Dessa vackert blommande perenner tolererar inte torka och överflödigt vatten. En fuktbrist i deras fall kan sluta blomma, och ett överskott av det i jorden kan orsaka ruttnande och död av rötterna.

Achimenes bör vattnas regelbundet, men efter behov. Under den intensiva utvecklingsperioden (efter att ha lämnat vintersömnsfasen) behöver växter tillräcklig och samtidigt måttlig vattning. Vattning av blommor minimeras medan de är i fasen med vinterdvala. Under denna period vattnas växterna högst 1-2 gånger i månaden . Under vattningen riktas en vattenström längs krukans kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Trots att dessa vackert blommande perenner inte ställer ökade krav på luftfuktighet, gillar de inte torr luft. Så att växter kan känna sig bekväma odlare rekommenderar att breda behållare är fyllda med vatten nära krukorna.

Det är inte nödvändigt att spraya och bevattna dessa blommor med vatten. Fukt på bladen och knopparna kan påverka plantornas skönhet och dekorativitet negativt.

Även för dessa blommor är det mycket nödvändigt högkvalitativ luftventilation . Utkast är dock kontraindicerade för dem. Det är absolut nödvändigt att ge måttlig ventilation under extremt varmt väder.

Bild
Bild

Toppdressing

För unga, aktivt utvecklande och blommande Achimenes är snabbmatning extremt nödvändig. Oftast utförs de var 7-10 dagar , med hjälp av speciella komplexa gödningsmedel för inomhusblommor. Toppdressing med Fertika Lux ger mycket bra resultat.

Under perioden med knoppbildning rekommenderas att plantorna matas med gödningsmedel, som innehåller fosfor och kalium … Toppdressing med hög kvävehalt bör appliceras med försiktighet, eftersom ett överskott av detta element i jordblandningen kan framkalla den våldsamma utvecklingen av grön massa och svag spirande.

För mycket unga Achimenes, växande rotmassa, fosforbaserade gödningsmedel rekommenderas. Detta element spelar en viktig roll för korrekt rotbildning. Vanligtvis i detta skede använder blomsterodlare en produkt Raikat Start.

Bild
Bild
Bild
Bild

Priming

Dessa blommor känns mest bekväma i en lös och näringsrik jordblandning med god fuktighet och luftgenomsläpplighet. Det är tillåtet att odla Achimenes i torvbaserade substrat. Vanlig jord blandad med grov sand eller perlit är också lämplig.

Jordblandningens struktur bör underlätta det naturliga avlägsnandet av överflödig fukt från krukan. Stagnerat vatten i marken är skadligt för rötterna hos dessa känsliga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att föröka dessa tropiska perenner. Som plantmaterial för denna procedur kan inte bara rhizomer (fjälliga rhizomer) användas, utan också:

  • luftiga rhizomer (bildade i vissa sorter);
  • sticklingar;
  • löv;
  • frön.

Uppfödning med rhizomer från luften är endast tillämplig på vissa sorter där de bildas . Visuellt ser dessa delar av växten ut som långsträckta små grönaktiga kottar. Skilj dem från stjälkarna efter att växten torkat i väntan på vintersömn. Efter separering skickas rhizomerna till förvaring till våren, och med början planteras de i en lös jordblandning.

Bild
Bild

Sticklingar är en av de vanligaste avelsmetoderna för Achimenes . För proceduren används de apikala delarna, som skärs av före bildandet av blom äggstockar. Efter skärning rotas sticklingarna i näringsjorden på vanligt sätt.

Bild
Bild

Blad är ett utmärkt planteringsmaterial för uppfödning av Achimenes … För skärning väljs endast starka och friska exemplar, som är rotade i marken och har utrustat ett improviserat växthus. Rotningstekniken i detta fall är densamma som för bladen på uzambara -violen.

Bild
Bild

Fröförökning anses vara den mest tidskrävande metoden att odla Ahimenes … Fröna av dessa blommande perenner är mycket små, för att underlätta såning blandas de med sand och läggs ut på markblandningens yta. I slutet av arbetet fuktas sanden och täcks med plastfolie. De första skotten visas vanligtvis om 1-2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de sjukdomar som Achimenes oftast lider av noterar blomsterodlare som:

  • ringfläck, kloros;
  • svampsjukdomar;
  • bakterioser.

Kloros och ringformig spotting utvecklas vanligtvis i växter mot bakgrund av ett brott mot vårdvillkoren. Korrigering av misstagen (normalisering av lufttemperatur, luftfuktighet, belysning) hjälper till att bli av med problemet i det här fallet.

Svampsjukdomar är ofta ett resultat av att vattnet blandas i marken. Vanligtvis, på grund av ett överskott av fukt, drabbas växternas rötter. Den huvudsakliga behandlingen här är användningen av fungicida preparat och återställandet av den normala fuktnivån i substratet.

Bakterios är en grupp sjukdomar som utvecklas till följd av skador på växter av patogener. De främsta orsakerna till utvecklingen av bakterios är brott mot vårdreglerna, kontakt med friska växter med infekterade. Behandlingsplanen i detta fall är baserad på användning av antibakteriella läkemedel (Gamair, Alirin 5).

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste skadedjur som utgör ett hot mot Achimenes är bladlöss, vitfluga, spindelkvalster … Växter som odlas på balkonger, loggior eller utomhus är ofta byten för humlor, som skadar känsliga blommor och knoppar.

För att bekämpa de flesta skadedjur används mycket effektiva läkemedel som t.ex. Aktellik, Fitoverm, Kleschevit, Aktara, Confidor . Preparat och deras koncentration väljs i enlighet med typen av skadedjur och graden av växtskador.

Under behandling av växter från sjukdomar eller skadedjur måste de drabbade blommorna isoleras från en hälsosam grön samling. Under denna period behöver de drabbade Achimenes de mest godartade existensvillkoren.

Det handlar om att placera sjuka blommor på en plats med dämpad men riklig belysning, lämplig temperatur och luftfuktighet.

Rekommenderad: