Flerårig Lupin (64 Foton): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Beskrivning Av Sorter, Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Flerårig Lupin (64 Foton): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Beskrivning Av Sorter, Reproduktionsmetoder

Video: Flerårig Lupin (64 Foton): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Beskrivning Av Sorter, Reproduktionsmetoder
Video: Invasiva växter i trädgården -de här 10 ska du akta dig för! 2024, Maj
Flerårig Lupin (64 Foton): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Beskrivning Av Sorter, Reproduktionsmetoder
Flerårig Lupin (64 Foton): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Beskrivning Av Sorter, Reproduktionsmetoder
Anonim

Flerårig lupin är en opretentiös växt som framgångsrikt används inom jordbruk, landskapsdesign och för att göra lätta sommarbuketter. Sommarboende och amatörblomstrare uppskattar det särskilt för sina vackra, ljusa blomställningar som kan förvandla både en vild naturlig trädgård och en lyxig fransk stil. Denna växt slår lätt rot på platsen, möjliggör olika reproduktionsmetoder. Att plantera och lämna är inte heller ett krångel och tar minst tid.

Bild
Bild

Flerårig lupin kan vara en riktig upptäckt för dem som vill hitta ett ljust dekorerat hörn av trädgården eller en snygg rabatt. Beskrivningen av sorterna låter dig uppskatta färgen och den dekorativa sorten på denna magnifika honungsväxt.

Särdrag

Flerårig lupin är en växt som naturligt förekommer i Nordamerika, i Anderna och Cordilleras, på en höjd av 4800 m, det rotar sig bra i medelhavsklimatet, men också i klimatet i den ryska centralzonen känns det ganska normalt. På de platser där de växer spelar dessa blommor en mycket viktig roll och förser jorden med kväve . Fleråriga lupingröna i slutet av blomningssäsongen kan användas för att tillverka organiska gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av växten indikerar att den tillhör familjen baljväxter. Mogna frön av dessa blommor finns i miniatyrbälgar . Växten har en rak, uppåtgående stam, frodiga, ovanligt skurna blad. På en buske bildas många skott som slutar i klusterliknande blomställningar. Den fleråriga lupinen har en förtjockad, köttig rhizom, väl anpassad för att mata växten under hela sin tillväxtperiod. Stammarna når en höjd av 120 cm, täckta med stora löv som ligger i den nedre delen och hålls i långa bladblad. I vild form är blommor alltid blå, odlade odlingsväxter är mer varierade i färg . Bönorna och själva fröna är mindre än för andra lupinunderarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på den blommande borsten är ganska varierande. Men även de minsta exemplaren når en längd på 30-35 cm. I gigantiska former kan penseln till och med nå 1 m. Ljusa färger, en konisk form, lång och riklig blomning - det är fördelarna för vilka fleråriga lupiner väljs för plantering.

Olika sorter

Alla fleråriga lupiner är vanligtvis indelade i flera huvudtyper. Bland dem finns det de som blommar samma år, liksom växter som inte har bråttom att bilda ett kluster av blomställningar. Klassificeringen är också baserad på typen av blommor. De är frotté, halvdubbla, enkla. Flerårig lupin representeras idag av många avelsorter och hybrider. I grund och botten uppmärksammar experterna på konsolideringen av en sällsynt färg eller en ökad storlek på blomställningar. De flesta av perennerna bland hybriderna i den fleråriga lupinen. Men andra arter är också av intresse för älskare av denna vackra blomma. De mest minnesvärda och levande sorterna presenteras nedan.

Lupin Russells "Yellow Flame ". Hybridarten, som kännetecknas av en känslig delikat doft, växer upp till 100 cm. Den blommar i stora ljusgula kluster upp till 45 cm långa. Perioden med den största dekorativa effekten är relativt kort, från början av juni till det första decenniet i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aristokrat ". Flerårig lupin med snövit blommor, växer upp till 1 m. Stammarna av denna sort är mycket starka och hållbara, växten är solälskande, behöver intensiv ultraviolett strålning, är inte rädd för frost. Täta blomställningar ser bra ut i buketter, dekorerar rabatter och gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mitt slott ". Flerårig lupin med en mängd olika färger, oftast den röda sorten med tornformade blomställningar. Sorten växer upp till 1 m, peduncle står för nästan hälften av hela höjden. Möjlig remontantblomning i augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Minaret ". En lågväxande sort med en stor (upp till 30 cm) raceme med en total stamhöjd på 50 cm. Borsten består av blommor nära varandra. Skiljer sig i förmågan att blomma under planteringsåret, med tidig frösådd. Den blommar vanligtvis ganska tidigt, i juni och början av juli, och blir en riktig dekoration av trädgården tack vare en ljus blandning av blommor - lila, gul, rosa, vit, röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Scarlet Sails ". Ganska hög sort, når 130 cm i höjd. Stora blomställningar av mättad skarlet färg bildas på stjälkarna under hela säsongen, från juni till september. Sorten är utmärkt både för odling i mixborders och för att bilda rabatter, lämpliga för bukettskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Grevinna ". En flerårig som växer upp till 1 m i höjd. Sorten har en pyramidformad blomställning, en ovanlig, rosa färg på kronblad med vita vener. Skiljer sig i hög frostbeständighet. När den odlas på platsen är den lämplig för att skära i buketter, plantera på gräsmattor, rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lulu . En lågväxande flerårig, har förmågan att återblomma, om de efter den första vågen av pedunclebildning i juni togs bort från stjälkarna i tid. Växten når en höjd av högst 60 cm, vilket gör den till ett bra val för blomsterodlingar och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tutti Frutti ". Hög flerårig lupin med pyramidala blomställningar. Sorten växer upp till 1 m, bildar blommande skott redan under planteringsåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aprikos . En saftig aprikosskugga av blomställningar pryder trädgården från juni till mitten av juli. Denna sort har mycket stora blomställningar och utmärkta dekorativa egenskaper. Borstarnas storlekar når 35-40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Roseus . Flerårig lupin med en original och känslig rosa nyans av kronblad. Växtens höjd når 100-110 cm, varav upp till 40 cm faller på stora, frodiga blomställningar. Den spirande perioden är kort - från juni till juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Prinsessan Julianne ". En sällsynt och vacker sort med vitrosa blommor. Penslarna har formen av ett ljus och är 35-40 cm långa med en total stamhöjd på 110 cm. Den fleråriga blommar i juli, pryder trädgården fram till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av de populära hybridsorterna av flerårig lupin har uppstått tack vare den brittiska uppfödarens Russells ansträngningar. I sitt arbete fokuserade han på att lägga till variation i färgerna som är karakteristiska för kronbladen på denna växt. Idag är Russells lupiner ett slags kvalitetsmärke som bekräftar det oklanderliga urvalet . Bland de mest populära är den rosa-vita Schlossfrau, den djupgula Kronleuchter, den röda Main Schloss och den rena vita Burg Fraulein.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Fleråriga lupiner rekommenderas att placeras i trädgården på våren, men plantering på hösten är också möjlig, minst en månad innan frost börjar. För plantering i öppen mark, välj väl upplysta, soliga områden, ljus skuggning är tillåten. Det är nödvändigt att lossa och bearbeta jorden noggrant i förväg. Marken ska inte vara tung, för tät, det är bättre att tillsätta ytterligare sand och torv till den, annars måste blomningen av lupiner vänta mycket länge. Det rekommenderas inte att plantera denna fleråriga på platser med en mycket hög nivå av grundvatten, våtmarker. Andra rekommendationer för att välja en landningsplats inkluderar:

  • jordtyp - lera eller sand med en lätt alkalisk eller svagt sur komposition;
  • bra dränering, andningsförmåga och fuktgenomsläpplighet är mycket viktigt;
  • med ökad surhet införs kalk i jorden, med alkalisering - torv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fleråriga lupiner måste transplanteras till en ny plats vart tredje år. Det är bra om tidigare spannmål växte på platsen.

Frön sås vanligtvis i mitten av april, sedan kan den första blomningen förväntas i augusti. Vid plantering på hösten är fröet inbäddat i jorden fram till oktober och sedan lämnat för vintern. Vårplantor kommer att ge riklig blomning i juni-juli. I vissa fall blommar fleråriga lupiner bara under det andra året. Odling av plantor i krukor och behållare är möjlig, följt av överföring till öppen mark. Den enklaste såningsmetoden kräver en specifik sekvens av åtgärder.

  • På hösten, förbered jorden för den efterföljande plantering av växter. Den kan användas omedelbart eller lämnas till våren.
  • För att utföra svampdödande behandling av frön med en 50% lösning av "Fundazol".
  • Placera plantmaterialet i marken med en fördjupning av högst 4 cm. Avståndet mellan angränsande växter bör inte vara mindre än 35 cm.
  • Frön kan bara gro vid positiva temperaturer. Vid sådd på hösten eller i sandjord begravs de djupare. För vintern är landningsplatsen isolerad med torv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön förblir livskraftiga ganska länge. Under 5 år anses planteringsmaterialet lämpligt för användning. Algoritm för åtgärder vid odling av plantor.

  • Lådor förbereds, dräneringshål görs i botten, färdig blomsterjord läggs inuti. Vid självtillverkning av en jordblandning bör den bestå av torv och kornjord i 1 del, sand i mängden 1/2 del.
  • Frösådd görs tidigt på våren. Du kan påskynda groning av kulturen genom att först klia fröets läderiga skal med en nål.
  • Grödor läggs i marken med en liten fördjupning. Det är inte nödvändigt att fördjupa dem särskilt långt.
  • Skapandet av ett minidrivhus av film eller glas hjälper till att påskynda groning. Förvara behållaren till groning på en varm och fuktig plats.
  • De första skotten ska visas efter en vecka. När det fjärde bladet dyker upp är det nödvändigt att transplantera de resulterande plantorna till öppen mark. Vänta inte med detta, annars blir överlevnaden låg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa planteringsreglerna kan du enkelt uppnå snabb tvingande av friska och starka växter och deras framgångsrika efterföljande odling i det öppna fältet.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

När du organiserar vården av fleråriga lupiner som redan planterats är det viktigt att ta hänsyn till alla växtens egenskaper. Han fick rådet att skapa naturliga eller konstgjorda skydd som skyddar planteringar från vind och drag. Du kan placera en hög tät buske bredvid den, vilket gör att du kan eliminera den negativa effekten på skotten från utsidan. Växten kräver nödvändigtvis ett överflöd av sol, det påverkar färgens ljusstyrka och blomningsintensiteten . Men luftens fuktighet spelar ingen roll, blomman tolererar olika klimatförhållanden bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga vården för flerårig lupin bygger på regelbundet avlägsnande av ogräs under det första levnadsåret. För att förbättra rotnäringen är det dessutom nödvändigt att lossa jorden. Som standard förblir buskens blomning riklig och vacker i 5 år . Dessutom försämras dess dekorativa egenskaper. Följaktligen är det nödvändigt att uppdatera planteringen exakt under det sjätte året för att uppnå det mest attraktiva utseendet på en rabatt eller mixborder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur vattnar man?

Fleråriga lupiner tolererar inte fukt och stagnation av fukt i jorden. När det är vattentätt kan rotröta börja, vilket kan leda till att växten dör. Organiseringen av vattningen måste utföras på ett sådant sätt att grödan får tillräckligt med fukt under det första odlingsåret . Under denna period sker intensiv rottillväxt. Från det andra året krävs inte längre riklig fukt, men under torra perioder är det värt att ta hand om växten dessutom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning under det första året efter plantering utförs främst på kvällen. Det rekommenderas preliminärt att lossa marken noggrant, ta bort ogräs från den. Speciellt mycket uppmärksamhet ägnas åt flerårig lupin på våren, när växten förbereds för blomning. I genomsnitt, i avsaknad av regn, rekommenderas vattning 2 gånger i veckan.

Hur befruktas?

Flerårig lupin under det första året efter plantering behöver inte ytterligare utfodring. En tvåårig växt behöver mineralkomplex som är rika på fosfor och kalium. Kväve ackumuleras av rhizomen utan yttre påverkan, och det är inte nödvändigt att applicera det. Toppdressing utförs årligen på våren - innan den fleråriga lupinen blommar. Anläggningen reagerar väl på införandet av naturligt gödningsmedel, träaska, organiska blandningar . Dolomitmjöl tillsätts sura jordar. Korrekt och i tid ger utfodring riklig blomning av fleråriga lupiner, bidrar till en ökning av deras motståndskraft mot olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra efter blomningen?

När man odlar flerårig lupin rekommenderas det att vara mycket uppmärksam på att ta hand om den under och efter blomningen. För att göra det rikligt och långvarigt är det värt att regelbundet ta bort vissnade blomställningar utan att vänta på att de torkar ut och faller av sig själva . Detta tillvägagångssätt låter dig förlänga processen med bildandet av nya färger. Dessutom, med rätt vård, ökar sannolikheten för en andra våg av blomställning på sensommaren eller början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse inför vintern är också viktigt . När blomningen är över måste du klippa av alla löv och blomställningar i den fleråriga lupinen så att den inte slösar bort energi på att bibehålla deras livskraft. På kvällen före vintern rekommenderas dessutom att grundligt täcka jorden med torv eller sågspån. För att förhindra frysning av lupin är det absolut nödvändigt att övervaka rothalsens tillstånd - det bör inte utsättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Flerårig lupin förökar sig genom frön eller vegetativt, genom sticklingar. Den kan odlas både genom självsådd och genom specialodling av plantor . Frö kan skördas från det att bönorna blir gulaktiga. Du behöver inte vänta länge, efter att ha spräckt skalet på lådan blir det för sent. Processen är ganska komplicerad, mödosam och sker i flera steg.

Trots det faktum att såningsmetoden för förökning är ganska populär, när du använder den, kommer det inte att vara möjligt att få hybrider som ärver växtens föräldrakvaliteter. Det är därför sanna finsmakare av flerårig lupin försöker reproducera sig genom sticklingar. I detta fall kommer kronbladets färg att förbli 100%, liksom sortens egenskaper. Vid ympning kommer proceduren att vara följande.

  • Välj bland planteringarna växter över 3 och under 6 år.
  • Välj sticklingar i kontakt med rothalsbandet, inkludera en del av det i det skurna materialet.
  • Förnyelseknoppar vid basen av skaftet skärs med en kniv.
  • Lägg de beredda sticklingarna i ett sandigt underlag i ett växthus eller en kruka.
  • Vänta på bildandet av ett oberoende rotsystem. Färdiga plantor måste transplanteras till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om flerårig lupin redan växer på platsen, men bara hybridvarianter finns, är det värt att använda sticklingar som en förökningsmetod.

Sjukdomar och skadedjur

Bland de skadedjur som hotar flerårig lupin kan noteras som påverkar unga plantor och frön.

  • Majbaggarlarver . Tjocka, lindade, ringformade vitaktiga larver livnär sig på rötter, förstör unga plantor och förstör dem på kort tid.
  • Weevils . Dessa skadedjurbaggar lämnar mycket glupska larver som bryter blad, knoppar, bladbladen och skott. Ofta förekommer vivlar på lupiner som redan drabbats av svampsjukdomar.
  • Knäpparlarv . Skadedjuret påverkar rotsystemet, som i lupin är en massiv, välutvecklad stam. Dess attacker kan snabbt störa plantens normala näring.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största faran för skadedjur från denna grupp är under plantans växtsäsong, på våren. I det här fallet finns det bara en kampmetod - markbehandling, som gör det möjligt att eliminera förhållanden som är gynnsamma för parasiter. För flerårig lupin i vuxen ålder är sådana insekter farliga.

  • Bladlus . Ett skadedjur vars hela kolonier kan bli ett allvarligt problem för trädgården. I lupiner påverkar det huden, suger ur juice och leder till att kloros uppträder. Svampkulturer sprider sig aktivt på de drabbade vävnaderna.
  • Brandman . Det påverkar bladen, när larver dyker upp, krullar de, skadedjur kan äta baljor med frön och till och med blomblad.
  • Trips . Små insekter som äter växtjuicer kan gradvis leda till att flerårig lupin dör. Thrips är ganska svåra att bli av med.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de sjukdomar som påverkar växtorganen är de farligaste rost, rotröta, fusarium . Dessa är infektionssjukdomar som lätt drabbar stora populationer av sortlupiner. Dessutom är de inte skyddade från virus - en mosaik som orsakar mutationer och andra farokällor. Det viktigaste sättet att hantera infektioner är jordåtervinning följt av införandet av kalk, behandling av växter med fungicider, om skotten är allvarligt skadade beskärs de vid roten.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

I landskapsdesign rekommenderas att använda flerårig lupin i gruppplanteringar - i en kombination av olika sorter av samma art eller i kombination med andra växter. Landningar med olika höjder ser spektakulära ut. Växten ser harmonisk ut i mixborders och i rabatter. Flerfärgade perenner är mycket väl kombinerade med ljusa delphiniums, phloxes.

Bild
Bild

Området med flerårig lupin med värdar, iris, astilbe kommer att bli framgångsrik. När den planteras bredvid fruktträd och buskar fungerar växten som en extra leverantör av kväve, vilket är nödvändigt för att öka markens bördighet. I en rabatt måste lupiner nödvändigtvis inta en central plats, vilket skapar en unik dekorativ effekt.

Bild
Bild

När du väcker artlandskap till liv kan du använda höga sorter som bakgrund för andra grödor. Dessutom är dvärg- och underdimensionerade alternativ väl lämpade för gränsplanteringar längs låga staket, häckar och lusthus.

Rekommenderad: