Saftiga Frön: Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem? Regler För Odling Av Succulenter Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Saftiga Frön: Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem? Regler För Odling Av Succulenter Från Frön

Video: Saftiga Frön: Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem? Regler För Odling Av Succulenter Från Frön
Video: Odla örter och goda blad i krukor på fönsterbrädan 3 olika frön jag sår nu 2024, Maj
Saftiga Frön: Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem? Regler För Odling Av Succulenter Från Frön
Saftiga Frön: Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem? Regler För Odling Av Succulenter Från Frön
Anonim

Om du bara försöker din hand med blomsterodling, var uppmärksam på succulenter. Dessa är en av de mest opretentiösa växterna, och deras utseende kommer att dekorera nästan alla interiörer. Det är lättare för en nybörjare att köpa en färdig saftig växt i en blomsterbutik, men det är alltid mer intressant att odla en gröda praktiskt taget från början och observera varje tillväxtstadium. Att gro frön är inte det enklaste sättet, men du kan prova.

Hur reproducerar de sig?

Häckande succulenter utförs på flera sätt.

  • Sticklingar . Stjälken separeras traditionellt från moderplantan och transplanteras i en separat blomkruka med särskilt beredd jord.
  • Bladförökning . Om den saftiga har löv kan de separeras, placeras i en behållare med vatten. När rötterna dyker upp planteras växten i en blomkruka.
  • Seed reproduktion . Om en saftig föder frön kan du plantera dem i en kruka och vänta på plantor. Inte alltid lyckat, men för växten är det minst stressande.

Den tredje metoden är intressant som en process, den används överallt, blomsterodlare delar aktivt sin erfarenhet av att odla succulenter från frön hemma.

Bild
Bild

Träning

Det första logiska steget skulle vara att välja frön. Om du har erfarenhet av att odla blommor, vet du att du kan köpa en vuxen växt, extrahera frön från den och därmed öka "diaspora" av succulenter hemma. Därför blir det lättare för nybörjare att köpa färdiga påsar med frön.

Det förberedande skedet kräver också val av en lämplig behållare . Inga speciella värmebeständiga krukor krävs. För korrekt odling behöver växten inte särskilt djupa (med en sidohöjd på cirka 5 cm) blomkrukor. Plastbehållare kommer att göra. I botten av dem måste det finnas hål för slöseri med överflödig fukt. Om detta inte görs är fröna mer benägna att ruttna. Om tillverkaren missade denna punkt, gör hålen själv. Hålets diameter - högst 5 mm.

Viktig! Suckulenter är exotiska grödor, de älskar värme, så behållaren ska täckas med ett transparent, tunt lock ovanpå. Detta görs så att ett varmt och fuktigt mikroklimat bildas inuti.

Det är bekvämt att odla succulenter i färdiga mini-växthus. De är lätt tillgängliga från blomsterbutiker, och du kan också hitta dem på asiatiska webbplatser.

Bild
Bild

Hur väljer man jord?

Frö bör planteras i väl förberedd jord. I butiker kan du hitta färdiga blandningar, vars sammansättning är optimal för odling.

Vid beredning av jorden bör dock ett antal viktiga punkter beaktas

  1. Succulenter kan växa även under svåra förhållanden, så försök att använda grov jord för snabb anpassning till grödor. Det kan vara en jord-sandblandning eller en blandning av jord och fint grus. Det finns ett alternativ för att tillsätta krossat kol till kompositionen.
  2. För att plantera växter behöver du bara ta ett färdigt substrat - marken som tas, villkorligt, vid ingången fungerar naturligtvis inte. Om du köper jord i en butik kan du vara säker på att den inte bara är förpackad i en påse, utan också desinficeras.
  3. Om det inte går att köpa jord i butiken kan du köpa ett vanligt torvfyllmedel. Lägg till sand och värdefulla mineraler själv.

Färsk jord, och som inte redan används för att odla en annan gröda, är ett mer pålitligt alternativ för att föröka succulenter med frön. I sällsynta fall växer den bra i inte den mest lämpliga jorden. Därför är att köpa en påse jord i en specialaffär redan 50% av det faktum att växten kommer att slå rot och börja utvecklas intensivt.

Bild
Bild

Fröförbehandling

Det mest besvärliga stadiet är beredningen av saftiga frön direkt. Alla små frön liknar varandra, så det är inte svårt att förvirra dem. Var försiktig.

Fröna bör samlas först . Sprid de tillgängliga fröna på en bit vitt papper. De som inte är livskraftiga måste kasseras. Detta gäller torkade och ruttna frön. Sedan delas den valda kompositionen in i grupper. Och varje grupp bör tilldelas en tagg som kommer att fästas på blomkruka efter sådd.

Du kan inte desinficera frön! Detta påverkar deras skyddande lager negativt, vilket förvärrar plantans ytterligare tillväxt.

Nästa steg är att så frön i marken . För detta används också ett vanligt vitt A4 -ark. Vik det till ett kuvert med en fri kant, från denna kant faller fröet perfekt i den beredda fuktiga jorden. Ovanifrån är fröna täckta med sand eller en blandning av sand och jord - ett tunt skyddande lager.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Frön planteras i den förberedda jorden från kuvertet, som i en tunn stråle. När du har täckt dem med ett skyddande jordskikt bör jorden vattnas. Efter den första avstigningen är det lättare att göra detta med en sprayflaska, där det finns rent varmt vatten. Överanvänd inte vatten - det behövs bara för att skapa en växthuseffekt. Hushållens växthus kan sedan stängas.

Det som gör det enkelt att växa i ett växthus är att det sparar mer frön än att växa utomhus. Det är bara nödvändigt att ta bort växthusskyddet om groddarna är tydligt synliga från marken. Ta inte bort locket förrän de blir 1–2 cm.

Frösprutning kommer att hända först efter några månader av riklig vattning. Var därför tålmodig - det förtjänar det: exotiska växter ser bra ut på fönsterbrädan, på hyllorna och på soffbordet etc.

Landningsregler:

  • i växthuset, försök att behålla den optimala temperaturen - 20-30 plusgrader under dagen och minst 18 på natten;
  • skydda fröna från drag - de kan vara destruktiva;
  • vissa yttre faktorer, inklusive solens strålar, är dåliga för unga groddar, så de bör inte falla på dem;
  • det är inte värt att hålla växthuset i fönsterbrädan, men på bordet i ett rum med bra belysning hör det verkligen till;
  • vattning av succulenter innebär regelbundenhet för att undvika att torka ut jorden;
  • stagnation av fukt är inte heller bra för växter.

Denna metod för sådd är inte den enda - "påsmetoden" har också blivit utbredd.

Bild
Bild

Fickmetod

Dess väsen är i rummet med en blomkruka med fuktad jord och sådd frön i en plastpåse. Varför hjälper det? Plantor älskar en fuktig miljö och på en varm dag i torrt klimat utan denna fuktighet kan det snabbt dö. I paketet kan de vara från flera dagar till flera veckor.

Ett viktigt villkor för "påsmetoden" är sterilitet.

Bättre, naturligtvis, att använda det nya paketet. Om du använder en gammal, skölj den noggrant i tvålvatten. För jordens sterilitet kalcineras den i två timmar vid en temperatur på 120 grader. Under tiden är jorden "bakad", koka vattnet. När jorden är klar, häll den i en kruka, fukta den genom en kastrull med kallt kokt vatten.

Därefter hälls frön på marken, hela jorden behandlas med en fungicid (men det är inte nödvändigt). Krukorna läggs i påsar, och de på ett ställe med bra belysning för dagen. Det kan vara naturligt ljus, men inte direkt solljus eller lysrör.

Observera: att titta på den saftiga familjen växa är inte bara intressant, utan också användbart . Du kan upptäcka att vissa frön styrs över ytan snarare än begravas i marken. I den här situationen är det vettigt att använda en tandpetare: gör ett hål för roten med den, ta sedan plantan och försiktigt peta in roten i hålet.

När det är dags att ta ut plantorna ur påsen, gör det smidigt. De första dagarna öppnar du påsen en kort stund så att plantorna anpassar sig till ett annat mikroklimat, inte lika fuktigt som i påsen. Därefter kommer du att ta hand om succulenterna: du måste spraya plantorna varje dag (du kan också varannan dag).

Inte så snart kommer du att kunna se till hur de odlade succulenterna ser ut - ge dem tid. Det är inte för ingenting som blomsterodlare noterar den ovanliga konsistensen av dessa växter, den underbara färgpaletten (akvareller kommer att uppskatta det), och också den enastående konstnärliga plasticiteten som hjälper till att skapa intressanta interiörkompositioner. Färg och enkel skötsel är fördelarna med succulenter. De kan odlas inte bara på en horisontell yta - allt oftare gör mästare paneler med dem.

Inspiration och framgångsrik odling!

Rekommenderad: