Nemesia (58 Bilder): Plantering Och Vård, Rikliga Blommor Och Odling Av Frön Hemma. Hur Man Planterar I En Rabatt Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Nemesia (58 Bilder): Plantering Och Vård, Rikliga Blommor Och Odling Av Frön Hemma. Hur Man Planterar I En Rabatt Utomhus?

Video: Nemesia (58 Bilder): Plantering Och Vård, Rikliga Blommor Och Odling Av Frön Hemma. Hur Man Planterar I En Rabatt Utomhus?
Video: Höstså perenner - Så perenner på hösten för att få fina plantor till nästa år 2024, April
Nemesia (58 Bilder): Plantering Och Vård, Rikliga Blommor Och Odling Av Frön Hemma. Hur Man Planterar I En Rabatt Utomhus?
Nemesia (58 Bilder): Plantering Och Vård, Rikliga Blommor Och Odling Av Frön Hemma. Hur Man Planterar I En Rabatt Utomhus?
Anonim

Det moderna sortimentet av trädgårdsblommande grödor är slående i sin mångfald, vilket gör att varje trädgårdsmästare kan välja en växt för sig själv utifrån sina egna preferenser. Bland kulturerna är det värt att lyfta fram nemesia, representerad av ett stort antal arter och sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Släktet i familjen Norichnikov representeras av en kultur som kallas nemesia, som har cirka 50 olika arter av fleråriga och ettåriga gräs, samt dvärgbuskar. Enligt beskrivningen varierar höjden på sådana växter mellan 30-60 centimeter . Blommornas skott är grenade, har en tetraedral form med lätt pubescens på ytan. I tillväxtprocessen får de ett krökt utseende på grund av utvecklingen av tunga blomställningar på stjälkarna. Den gröna massan av nemesia representeras av motsatta blad som har en linjär eller lansettformad form. Det finns vanligtvis hack på insatsens kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

På ettåriga och perenner kan axillära blommor utvecklas, som är en del av blomställningarna eller helt enkelt växer separat från dem. Nemesia blommorna själva innehåller en tubulär corolla; kronbladets färg är slående i sin mångfald . Efter blomningen bildar växten frukt - frön som mognar i frökapseln. Spirningskapaciteten hos sådant planteringsmaterial varar i flera år.

Kulturen kan odlas som en flerårig blommande växt, men på de mellersta breddgraderna föredrar blomsterodlare att plantera nemesia på det öppna fältet som ettårig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Bland de presenterade sorterna av växter av detta släkte finns sorter som rekommenderas för odling i en rabatt, liksom rikliga och andra grödor som kan användas för att dekorera terrasser eller balkonger som växer hemma. De mest populära typerna och sorterna av nemesia inkluderar följande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frodig

En blomma, vars storlek vanligtvis inte överstiger 40 centimeter. I ändarna av växtens skott utvecklas små knoppar, färgen på deras kronblad är ljusblå. Plantering av denna art för dekorativa ändamål utförs inte så ofta, men fler och fler blomsterodlare och landskapsdesigners är intresserade av växten mot bakgrund av blommans dekorativa attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfärgad

Kulturen kommer ursprungligen från Sydafrika. Blomman odlas som ettårig. Nemesia mångfärgad är en växt med välgrenade skott; en vuxen ettårig växer i höjd till 25-30 centimeter. Knopparna och blommorna av denna art är av medelstorlek. Uppfödare använder ofta grödan för att producera hybridsorter. De mest populära konstgjorda växterna är:

  • " Blå fågel " - en sort som blommar med ljusblå blommor, dekorerade med gula och vita fläckar;
  • Edelblau -en växt med blå blommor som liknar glöm-mig-inte.
Bild
Bild
Bild
Bild

Struma

En årlig art representerad av växter som når 35-40 centimeter i storlek. Kulturens gröna massa representeras av sittande nedre plattor och linjära övre plattor. Knopparna hos nemesia struma kommer att ha en oregelbunden form, diametern i öppet tillstånd kommer att vara 2,5-3 centimeter. Farynx av blommor är vanligtvis något pubescent. Kronbladets färg kan vara gul, röd, rosa och orange. Växten har odlats av trädgårdsmästare under lång tid. Bland sorterna av nemesia goiter är följande särskilt efterfrågade:

  • " Aurora " - en blomma med vita blomställningar, cirka 30 centimeter höga;
  • Fanfair - en växt som blommar med grädde och gula knoppar;
  • " Nashinel eksin " - en populärkultur som blommor med röda och vita kronblad utvecklas på.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid

Denna art inkluderar grödor som erhållits på konstgjord väg, där två arter användes som moderplantor - struma och mångfärgad nemesia. I de flesta fall odlas blommor i denna kategori som ettåriga, deras höjd kan variera från 30 till 60 centimeter. Den gröna massan representeras av långsträckta plattor med en krenat kant. Blommorna är oregelbundna i form, knopparnas diameter överstiger inte 2 centimeter . Hybridvarianter säljs vanligtvis i butiker som blandvarianter som innehåller blomsterfrön av olika höjd.

Denna kategori inkluderar nemesia. sorter "Triumph "vid plantering kommer blommor i olika färger att utvecklas på platsen, vars höjd sällan överstiger 15 centimeter.

Också efterfrågad kommer sortblandningen "Carnival", som innehåller växtfrön med alla typer av kronbladsfärger. Höjden på dessa grödor ligger i intervallet 18-20 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även i sortimentet av hybridväxter utmärks följande sorter:

  • " Kungens mantel " - knopparna i en sådan kultur har en blå färg, långa korkskruvar;
  • " Tumbelina " - en ganska ny hybridsort, som kan växa upp till 15-20 centimeter, medan lavendelblommor utvecklas på kulturen, vars storlek inte överstiger 3 centimeter i diameter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sanzatiya

Denna art inkluderar en triploid hybrid erhållen genom att korsa flera typer av nemesia, representerade av ettåriga och perenner. Bland sorterna sticker ampel -sorter ut. Knopparnas färg är anmärkningsvärd för likheten med exotiska frukter, i ljuset av vilka blommorna fick liknande namn. Till salu kan du se grödor - "Citron", "Mango och tranbär", "Kokos", "Blackberry", etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de populära sorterna kommer det också att vara möjligt att framgångsrikt odla nemesia:

  • Poetri;
  • Den glada änkan;
  • Seven Haven Lavender Bicolor;
  • "Foxtrot";
  • Macarena;
  • "Is och lågor";
  • "Star Trek".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

Det finns ett antal riktlinjer för att hjälpa odlare att odla nemesia från frö.

Optimal såtid

Som praktiken visar är förvärvat eller självinsamlat plantmaterial mest korrekt att så på plantor på våren. Det är bäst att utföra sådant arbete den sista veckan i mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

För att plantera plantor av en prydnadskultur är det nödvändigt att förbereda behållare och jord. För plantering kan du använda separata behållare eller plantera frön i en stor behållare. När det gäller valet av jordblandning kommer butiksprodukter som rekommenderas för blomsterodlingar att vara det bästa alternativet för blommor . Du kan också förbereda underlaget själv. Sand och torv blandade i lika stora mängder bör användas som ingredienser. Det översta lagret i behållaren ska vara snö, på vilket plantmaterialet sås.

En liknande nyans är nödvändig för att jämnt fördela små mörkfärgade frön över jordytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår?

Frösådd utförs enligt standardschemat. Den valda blandningen eller fröna från en kultur sprids över markytan, något fördjupad . Den smälta snön kommer att fungera som primär fuktning av plantmaterialet. Behållarna med plantor täcks sedan med glas eller folie, avlägsnas till en upplyst och varm plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

Plantor vård består i regelbunden luftning. Behållare med frön måste hållas vid en lufttemperatur på minst +20 grader . Som regel bör de första skotten visas efter 1, 5-2 veckor. Under denna period måste täckmaterialet avlägsnas, plantorna måste ordnas om på en plats där diffus belysning kommer att råda. Det är också värt att sänka lufttemperaturen i rummet till + 8C-12 grader.

En vecka efter uppkomsten av groddar ovanför markytan bör unga grödor matas med komplexa mineralgödselmedel som rekommenderas för blommande växter. Vård kommer också att bestå i att lossa och regelbundet vattna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En månad senare, när riktiga löv börjar bildas i unga grödor, måste blomsterhandlaren plocka och plantera dem i olika behållare, om en gruppplantering ursprungligen utfördes. Härdning av nemesia utförs en och en halv månad innan den planerade rotningen i det öppna fältet . Unga växter bör förberedas för utveckling i frisk luft gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Platsen i trädgården för nemesia ska vara väl upplyst, men det är bättre att täcka växten från direkt solljus genom att skugga den. Om du till en början väljer rätt område med tillräckligt med ljusinsläpp kommer blomman att blomma rikligare och längre . Plantering på en rabatt utförs vid en tidpunkt då jorden inte längre kommer att uppleva nattfrost på natten. Beroende på klimatförhållanden kan det vara maj eller början av juni.

Avstigning sker i små hål . Det är viktigt att ta hand om dräneringsskiktet för att undvika fuktstagnation. Den optimala jorden för odling av nemesia är lätt sur eller neutral jord. Det rekommenderas att plantera grödor i trädgården med ett steg på 10-15 centimeter från varandra.

Unga blommor placeras i mitten av planteringsgropen, deras rotsystem rätas ut, varefter växten måste strös med jord, tampas och fuktas. Transplantation i öppen mark görs bäst med omlastningsmetoden för att bevara en jordkula och inte skada rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Agrotekniska åtgärder relaterade till nemesia reduceras till genomförandet av följande obligatoriska arbete.

Vattning

Det är viktigt att se till att växten i trädgården inte lider av brist på fukt. Vattningen utförs när jorden torkar med en varm vätska. Det är mer korrekt att återfukta blomman på morgonen eller kvällen . Överskott av fukt bör dock undvikas, särskilt under blomningen. Det rekommenderas att använda organisk mulch för att behålla vätskan i jorden. På hösten bör vattning utföras mindre ofta om grödan kommer att odlas som en flerårig.

När du skickar den för övervintring inomhus måste du använda mjukt vatten vid rumstemperatur för befuktning, efter vattning, var noga med att ta bort överflödig vätska från pannan.

Bild
Bild

Toppdressing

Nemesia befruktas vanligtvis med komplexa föreningar, som måste innehålla kalium och fluor, som är viktiga för växten i spirande fas. Kväveinnehållande formuleringar kan leda till en aktiv uppbyggnad av grön massa, vilket kommer att påverka blomningen negativt. Toppdressing utförs vanligtvis efter planerad bevattning med flytande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

För den korrekta utvecklingen av det vegetativa systemet rekommenderas fleråriga sorter att årligen transplanteras till färsk mark. Glöm inte närvaron av ett bra dräneringsskikt, som kan användas som en trasig tegelsten . Vid transplantation är det värt att se till att blommans rotkrage ligger på det vanliga avståndet från jordens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under och efter blomningen

Efter den första blomningsvågen behöver grödan sanitär beskärning. Alla vissnade blomställningar kan tas bort. Sådant arbete kommer att hjälpa växten att bilda nya skott. Under blomningen rekommenderas att regelbundet lossa jorden, ta bort ogräs . För att samla frön efter blomningen kan du använda binda grödan med gasväv, vilket hjälper till att undvika att spilla små frön på marken.

Bild
Bild

Förbereder sig för vinter och viloläge

Nemesia är mycket känslig för negativa temperaturer, så många odlare föredrar att odla en blomma som ettårig, slänga en gammal växt på hösten och plantera en ung gröda på våren. Det är dock fullt möjligt att skicka nemesia för övervintring inomhus. De förvarar det i ett rum i en kruka, vilket ger en stabil temperatur inom +18 grader.

På vintern måste blomman hållas lugn genom att återfukta växten efter behov. Med vårens ankomst transplanteras blomman tillbaka till trädgården.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Eftersom kulturen har en ganska känslig och tunn rotaxel, som är lätt att skada, reproduktion genom delning av moderbusken utförs inte … Det är därför osannolikt att odlaren kan få en ny växt genom sticklingar, därför ympning av nemesia utförs inte … Det enda sättet att sprida en kultur innebär odla en växt av frö som du kan köpa eller montera själv. Förutom fröplanteringsmetoden för odling av nemesia som beskrivits ovan kan frön också sås direkt i öppen mark.

Detta alternativ kan dock bara ge resultat i regioner med ett varmt klimat. Så- och skötselalgoritmen kommer att likna arbetet när plantor odlas inomhus.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom blomman är klassad som en fuktälskande växt kan fel angående överskott av fukt orsaka utveckling av svampsjukdomar vid nemesia. Kompetent jordbruksteknik gör att du kan undvika sådana situationer, men om tecken på sjukdom dyker upp måste växten behandlas med fungicider . När det gäller andra sjukdomar uppvisar växten god resistens mot olika patogener och virus under odlingsprocessen.

Bland de farliga skadeinsekterna är det värt att lyfta fram spindelmiten. Denna insekt dyker upp när det finns otillräcklig fukt. Skadedjuret livnär sig av saften från kulturen, vilket leder till att du trillar och dör av dess delar. Tecken på ett skadedjur i trädgården kommer att vara en tunn spindelnät på stjälkarna, liksom en blekande grön massa. För att bekämpa skadedjuret används akariciderna Fitoverm, Aktellik, etc . För att förhindra att en fästing återkommer, är det nödvändigt att normalisera vattning, bearbeta grödor som växer i närheten, eftersom skadedjur lätt flyttar från en växt till en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Nemesia anses med rätta vara en av de vackraste trädgårdsgrödorna, därför är alla tillgängliga flerfärgade, vita arter och sorter väldigt ofta närvarande i blomsterarrangemang, gemensamma planteringar och enstaka plantering av en växt i rabatter eller i trädgårdar också tränad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera nemesia av olika sorter, liksom blandningar från grödor med olika höjder och färger, blir ett attraktivt alternativ.

Bild
Bild

Nemesia finns på alpina rutschbanor, i rabatter och i kantkompositioner.

Bild
Bild

Mycket ofta planteras höga sorter i mitten av en blommande gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan blomman rotas och placeras i trädgården i hängande krukor eller blomkrukor. I rockeries ser frodiga blommande nemesia buskar mycket harmoniska och attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland växter som är lämpliga för gruppplantering är det värt att lyfta fram penséer, petunior, ringblommor, ageratum och andra medelstora blommande trädgårdsväxter.

Rekommenderad: