Iberis Paraply (36 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Beskrivning Av Vita Sorter, "Granatäppleis" Och "Lilitsiana"

Innehållsförteckning:

Video: Iberis Paraply (36 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Beskrivning Av Vita Sorter, "Granatäppleis" Och "Lilitsiana"

Video: Iberis Paraply (36 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Beskrivning Av Vita Sorter,
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, Maj
Iberis Paraply (36 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Beskrivning Av Vita Sorter, "Granatäppleis" Och "Lilitsiana"
Iberis Paraply (36 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Beskrivning Av Vita Sorter, "Granatäppleis" Och "Lilitsiana"
Anonim

Iberis paraply slår med en mängd olika färger av sina sorter - ovanliga i form blomställningar kan vara snövit, rosa, lila och till och med mörk granatäpple. Kulturen är extremt opretentiös, men imponerande, och därför rekommenderas dess odling även för nybörjare.

Bild
Bild

Särdrag

Iberis paraply är en årlig, en representant för korsfamiljen eller kålfamiljen, men till skillnad från de flesta av dess släktingar äts den inte. Tvärtom, visas blommor används uteslutande för dekorativa ändamål för att dekorera rabatter, gräsmattor och andra landskapskompositioner … I vissa källor låter kulturens namn som iberisk, stennik eller paprika. Iberis paraply är den mest populära sorten av Iberis. Genom sitt utseende liknar det verkligen ett vanligt paraply.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningarna som bildas av centimeterblommor är ganska platta och breda, ser ut som en enda gigantisk knopp. Iberis kan variera i färg från rent vitt till djuprosa eller till och med lila, och blomningen varar i en till två månader . Buskens höjd når bara 40 centimeter. Växten ser väldigt snygg och attraktiv ut på grund av sin lilla storlek och ganska stora blomställningar. Dess stjälk är naken och täckt endast med dun och ett litet antal rundade bladplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen lever paraplyet Iberis i länderna i Centraleuropa. I andra delar av världen odlas den som regel i det öppna fältet, eftersom kulturens storlek visar sig vara för stor för en kruka eller behållare. Det är dock inte förbjudet att plocka upp en större behållare och dekorera en balkong eller terrass med iberis.

De bästa arterna och sorterna

Iberis paraply har flera sorter som är ganska populära bland trädgårdsmästare. " Rosa dröm "kännetecknas av närvaron av spektakulära rosa-röda knoppar. Riklig blomning åtföljs av utseendet på en trevlig lukt.

Bild
Bild

" Röd spridning ", som du kanske gissar från namnet, glädjer blomsterodlare med den lila färgen på de öppnade knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att köpa en sort Fairy Blend , kan du få en blandning av frön av olika färgglada nyanser, som kommer att vara en dekoration för alla trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Iberis umbellate hyacint gör det möjligt att odla vackra vita blomställningar.

Variation "Isberg "ser ut som en spretig buske, vars höjd når 35 centimeter. Växten blommar i slutet av våren och glädjer sina ägare med vackra snövitblommor i mer än två månader. "Isberg" är en honungsväxt.

Bild
Bild

Sorten är också populär " Pearl placer "- det är ganska opretentiöst, men ger vackra ljusa blommor med en fängslande doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paraply irbis knoppar " Cubic zirconia " nå en diameter på 6 centimeter. Stora blomställningar har en ljusrosa nyans och blommar under andra hälften av den första sommarmånaden. Sammantaget glädjer "Cubic Zirconia" trädgårdsmästare med sitt utseende i cirka 8-9 veckor.

Bild
Bild

Sort "Blackberry maräng " kan identifieras med buskar som når en höjd av 25 till 30 centimeter, täckta med blommor i olika färger - från vit till rik lila färg. Diametern på en blomställning är bara 5 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Granatäppleis " ser extremt imponerande ut tack vare blommorna av vita och mörka granatäppleblommor. Denna honungsväxt har en utsökt och stark lukt.

Bild
Bild

Sort "Lilitsiana " täckt med ljuslila knoppar. Busken, vars höjd inte överstiger 20 centimeter, luktar honung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paraply Iberis -sort " Bärgelé " har antingen snövit eller rosa färg. Blomställningens diameter överstiger inte 5 centimeter. Denna sort blommar från juli till september.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du planterar Umbelliferous Iberis i öppen mark är det nödvändigt att kontrollera att den valda platsen överensstämmer med de grundläggande villkoren för odling av grödan. Växten reagerar dåligt på stillastående fukt, så det är bättre att föredra antingen sandjord eller lera . Huvudkriteriet för att välja ett land bör vara dess vattengenomsläpplighet, liksom förmågan att föra luft till rötterna. Platsen måste vara väl upplyst, och flödet av solljus är önskvärt hela dagen. Frånvaron av det kan till och med leda till Iberis död eller åtminstone en minskning av antalet och storleken på blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom kulturen är årlig kan den planteras på en ny plats varje år. Direkt överföring till öppen mark genomförs i maj, då hotet att återvända frost redan har tappat sin relevans.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Odling av umbelliferous Iberis verkar inte vara en särskilt svår uppgift, eftersom kulturen anses vara opretentiös. Bevattning bör vara regelbunden men måttlig. Som nämnts ovan reagerar växten dåligt på stillastående vatten och dess rötter börjar ruttna, så det kommer att vara viktigt att ta hand om ett dräneringsskikt av hög kvalitet. Vattningen utförs när jorden torkar, det vill säga i torrt väder ökar frekvensen och i regnväder minskar den tvärtom. Regelbunden ogräs av buskar är också viktigt, eftersom ogräs berövar jorden näringsämnen och därför stör utvecklingen av Iberis.

Bild
Bild

Eftersom paraplyarten är ettårig behöver du inte beskära. Därför, på sensommaren eller tidig höst, samlar växten främst frön och beskurna redan vissnade blommor. Detta förfarande bidrar inte bara till ett mer estetiskt utseende av planteringarna, utan har också en fördelaktig effekt på själva plantans tillstånd. Iberis behöver måttlig matning . Vanligtvis appliceras gödselmedel två gånger per säsong - när de första bladen växer och när de blommande knopparna öppnas. Det enklaste sättet är att använda mineralkomplex som säljs i specialaffärer och som innehåller alla ämnen som är nödvändiga för kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före vintersäsongen grävs årligen upp helt och bränns. Efter proceduren grävs jorden upp och rensas från rötter, skräp eller stenar. Under säsongen lossas också jorden regelbundet för att förhindra fuktstagnation och transportera syre till rötterna. Dessutom förstörs på detta sätt ytskorpan, vilket stör syretillförseln.

Reproduktionsmetoder

Förökning av umbelliferous Iberis utförs antingen med hjälp av frön eller genom sticklingar. Om du väljer en vegetativ metod från en buske som har avslutat blomningen, klipps grenar av fragment, vars längd är 5 centimeter . I framtiden planteras de antingen omedelbart i öppen mark eller faller först in i ett växthus för att rota. Det är möjligt att påskynda processen med rotbildning med hjälp av fytohormoner. Plantering av sticklingar på öppen mark bör göras på ett sådant sätt att minst 15 centimeter gap kvarstår mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om frön väljs ut för reproduktion ser hela processen lite mer komplicerad ut . Själva fröet kan antingen samlas in självständigt eller köpas i en butik. Fröna mognar i baljorna, som efter skörd först torkas och öppnas sedan. De resulterande fröna skördas på en torr plats, pålitligt skyddad mot direkt solljus. Nästa år planteras fröna antingen för plantor eller omedelbart skickas till den öppna marken.

Bild
Bild

I det andra fallet utförs sådd redan de första varma dagarna, men eftersom jorden fortfarande ska värmas upp sker detta inte tidigare än i april. Små spår bildas i det valda området och fröna fördjupas med cirka en centimeter. Om vi pratar om plantor sås fröna i mars, och i maj transplanteras de till sängarna . Materialet fördjupas i den fuktade jordblandningen med bara 1 millimeter. Det är bättre att först göra ett dyk, eftersom paraplyet Iberis inte svarar bra på transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behållarna är täckta med glas eller film eller avlägsnas på en väl uppvärmd plats. För framgångsrik groning kommer de att behöva regelbunden ventilation och diffust ljus. Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera plantor ytterligare i öppen mark 2 gånger - i maj och juli, för att säkerställa en längre blomningstid.

Sjukdomar och skadedjur

De flesta sjukdomarna i paraplyet Iberis härrör från störda jordbruksmetoder eller effekterna av skadedjur. Till exempel, ganska ofta lider växten av mjöldagg . Det orsakas av överdriven frekvens eller överdriven bevattning av planteringar, liksom en lång regnsäsong. Sjukdomen aktiveras av svampens sporer som lever i resterna av skott och löv. Mjöldagg kan försvinna av sig själv om vädret ändras till det bättre, eller vattningen minskar. I en nödsituation är organiska metoder som vitlökslösning och specialiserade preparat lämpliga.

Bild
Bild

Iberis och köl, som är karakteristisk för alla korsblommiga representanter, blir också ofta sjuka . Eftersom infektionen börjar från rötterna märker trädgårdsmästare inte omedelbart problemet. Rhizomen täcks av svullnader och tillväxter eller deformeras i allmänhet. På grund av störningen av rötternas aktivitet slutar näringsämnen att flöda till antennen, och Iberis saktar ner i utvecklingen, slutar blomma och torkar. Tyvärr verkar det osannolikt att bevara busken, så den måste förstöras och inte glömma att odla den återstående jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svartbenet dödar Iberis medan den fortfarande är i plantor. Som en förebyggande åtgärd hjälper behandling med manganlösning och sterilisering av själva planteringarna här.

Av insekter lider kulturen ofta av jordloppor .som livnär sig på lövverk och lämnar efter sig runda hål som kan användas för att bestämma deras närvaro. Det kommer att vara möjligt att skrämma av skadedjur med hjälp av tansy som ligger mellan raderna. Ett annat vanligt problem är mjölken, som suger näringsämnen ur Iberis och lämnar efter sig en obehaglig vit substans. Klarar insekter med vanlig tvål löst i vatten eller lämpliga insekticider.

Rekommenderad: