Mattiola Two-horned (40 Bilder): Växer Från Frön. När Ska Man Plantera Blommor? "Sommarkväll" Och Andra Sorter. Hur Man Samlar Frön? Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Mattiola Two-horned (40 Bilder): Växer Från Frön. När Ska Man Plantera Blommor? "Sommarkväll" Och Andra Sorter. Hur Man Samlar Frön? Plantera Och Lämna

Video: Mattiola Two-horned (40 Bilder): Växer Från Frön. När Ska Man Plantera Blommor?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Mattiola Two-horned (40 Bilder): Växer Från Frön. När Ska Man Plantera Blommor? "Sommarkväll" Och Andra Sorter. Hur Man Samlar Frön? Plantera Och Lämna
Mattiola Two-horned (40 Bilder): Växer Från Frön. När Ska Man Plantera Blommor? "Sommarkväll" Och Andra Sorter. Hur Man Samlar Frön? Plantera Och Lämna
Anonim

Blommande och doftande växter är en integrerad del av varje trädgård och gränd. Det är de som hjälper människor att lindra stress och spänningar under perioder av intensivt arbete, och också återställa vital energi och känslomässigt tillstånd hos en person. Varje ägare till en personlig tomt försöker dekorera sitt territorium med de vackraste och doftande blommorna. Uppfödares långa och noggranna arbete har lett till framväxten av ett stort antal sorter som överraskar med deras utseende och lukt.

Trots sortens sort har nattviolen varit den mest doftande växten i många år ., ett litet antal buskar som kan fylla hela det omgivande rummet med en unik lukt. Låt oss prata om en mer detaljerad beskrivning och invecklingar av att odla matthiola bicorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Mattiola bicorno är en årlig prydnadsväxt, vars blommor är doftande med en delikat men mycket rik doft. På dagtid känns blomlukten praktiskt taget inte, men på kvällen och natten intensifieras doften och når sin maximala koncentration. I den specialiserade litteraturen kan du hitta andra namn för denna blomma - levkoy, natt eller doftande viol.

Trots den unika aromen har nattvioletten ingen yttre skönhet och dess knoppar stänger helt på dagtid. Med tanke på denna funktion rekommenderar florister att plantera Matthiola tillsammans med blommande växter, som kommer att dekorera klubben med ljusa och rika färger under dagen.

Utseendet på mattiola och dess färgintervall beror på blommans typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växternas stjälkar kan vara antingen raka eller sprida sig, men i alla fall kan du se ett stort antal processer på dem. Bladplattan är målad i en rik grön färg och kanterna har en ristad struktur. Bladens särart är närvaron av en sammetslen yta. Den maximala växthöjden under gynnsamma förhållanden kan nå 65 cm.

Små blommor är tofsformade och svaga i färgen . Blomningsperioden börjar på försommaren och kan pågå till slutet av hösten. Efter vissnande av blomställningarna bildas små lådor på växten, fyllda med små frön, vars spiring kan vara upp till 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Mer än 50 arter av denna växt växer i sin naturliga miljö. Matthiola bicorno är den mest populära blomman, som inte bara framgångsrikt odlas i rabatter, utan också används för att utveckla nya hybridsorter. Här är de mest populära sorterna av natt två-hornade fioler.

  • " Kvällsdoft " - en sort som har ett stort antal grenar på raka skott. Den maximala blomhöjden är 50 cm. Blomställningarnas färg är blek lila.
  • " Star Light " - en blandning av sorter som har en annan nyans och arom. Höjden på den raka skaftet på en vuxen växt överstiger inte 45 cm.
  • " Rosa nattviolett " - balkongsort, vars höjd inte överstiger 25 cm. Blomställningarna är målade i en ljuslila nyans och har en behaglig söt doft.
  • " Lilak " -en kallresistent sort som måste odlas i väl upplysta områden. Det säregna är närvaron av en delikat, behaglig och unik doft.
  • " Sommarkväll " - den mest populära sorten, som oftast odlas av blomsterodlare. Växtens höjd överstiger inte 50 cm. Små blomställningar målas i en lavendelskugga. Funktion - närvaron av en ihållande doft.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Nattviolett är en solälskande växt som bör planteras i områden skyddade från starka vindbyar. Marken i rabatten ska vara lös och näringsrik. Matthiola känns mest bekväm på leror och sandiga leror med låg surhetsgrad. Det är strängt förbjudet att plantera en doftande violett efter korsblommiga växter, vars sjukdomar nödvändigtvis kommer att överföras till blomman . Höstgrävning är en garanti för fullständig förstörelse av inte bara ogräs, utan också farliga insekter och sjukdomar. Att gräva upp en tomt på hösten, det är absolut nödvändigt att berika den med organiskt gödningsmedel. Det optimala grävdjupet är 35 cm.

En årlig blomma har ett svagt rotsystem, så erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att så frön direkt i marken på en permanent tillväxtplats. Innan du planterar frö måste du gräva upp området helt och ta bort allt ogräs . De bildade fårorna måste desinficeras med en manganlösning och först efter det bör fröna fördelas i dem. Brunnarna måste strös med ett tunt lager jord. Med grundläggande erfarenhet av att bedriva agrotekniskt arbete kan du också använda plantplanteringsmetoden, vilket kommer att påskynda blomningstiden för matthiola avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan frön planteras i behållare måste de fyllas med näringsrik jord, som har en ljus och luftig struktur. För att förhindra utveckling av svampsjukdomar rekommenderar experter att desinficera jorden och landningsboxen med en manganlösning före plantering. För det så att växterna har en annan blomningstid rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att så frön i slutet av februari och början av mars.

På grund av frömaterialets mycket små storlek måste det planteras direkt på markens yta. Det optimala avståndet mellan frön är 40 mm. Ett litet lager jord måste hällas ovanpå. Det sista skedet av plantering är riklig vattning av behållaren med varmt, sedimenterat vatten.

För att påskynda uppkomsten av plantor måste behållarens yta täckas med glas- eller plastfolie och placeras också på en varm och solig fönsterbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de första skotten uppträder är det absolut nödvändigt att ta bort skyddsrummet. Den optimala temperaturen för plantväxt är + 15 grader. För att förhindra sträckning av blommor är det absolut nödvändigt att installera ytterligare ljuskällor. 2 veckor efter uppkomsten av plantor är det nödvändigt att börja plocka . Ett bräckligt rotsystem kräver yttersta omsorg vid omplantering, liksom obligatorisk riklig vattning av jorden. Överensstämmelse med alla transplantationsregler garanterar inte växternas fullständiga överlevnad. För att minimera skador på rötterna är det nödvändigt att försöka hålla en jordkula runt dem. Snittväxter bör vattnas rikligt och placeras på ett väl upplyst ställe.

Erfarna odlare rekommenderar att man undviker att plocka när man odlar plantor . För att undvika transplantation rekommenderar experter att man först planterar frön i separata behållare, flera bitar åt gången, och efter deras spiring lämnar man bara de starkaste i behållaren. Transplantera växter till en permanent växtplats bör utföras i början av sommaren. Det optimala avståndet mellan buskarna är 25 cm. Under de första dagarna måste plantorna skyddas från direkt solljus, vars verkan kan framkalla vissnande av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Att odla prydnadsväxter är inte bara en spännande händelse, utan också mycket besvärande. För att växten ska trivas med sitt utseende och doftande arom är det absolut nödvändigt att följa alla krav för att ta hand om den efter plantering. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar följande agrotekniska åtgärder:

  • vattning;
  • toppdressing;
  • ogräsborttagning;
  • lossa jorden;
  • rotzon mulching;
  • skydd mot skadedjur.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt att vattna växten och mata den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Matthiola tillhör fuktälskande växter, men överskott av vatten och vattentäppning på platsen kan provocera ruttning av rotsystemet. Det är nödvändigt att fukta jorden bara efter behov, med hänsyn till den genomsnittliga dagliga omgivningstemperaturen. Den mest gynnsamma tiden för vattning är tidig morgon . Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att fukta jorden inte i ett steg, men minst två. Detta trick kommer att förhindra fuktstagnation och mätta växten med vatten så mycket som möjligt. Mulching jorden med sågspån eller hackad bark hjälper till att förhindra att jorden torkar ut.

För att förhindra bildning av en jordskorpa efter vattning är det nödvändigt att regelbundet avgräda områdena samtidigt som ogräs tas bort, vilket tar en stor mängd fukt och näringsämnen från jorden. Det är möjligt att minska vattningsfrekvensen om alla vissnade blommor omedelbart efter blomningen samlas på plats där frökorgar inte kan bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att få vackra skott och rika färger av nattvioletta blommor rekommenderar experter att berika jorden med näringsämnen flera gånger per säsong. Som gödningsmedel kan du använda speciella mineralkomplex för blommande växter, som innehåller alla nödvändiga element för en blomsters fulla tillväxt och utveckling. Den första befruktningen bör utföras en månad efter plantering av plantorna . Vidare bör denna procedur utföras under bildandet av knoppar och under perioden med riklig blomning.

I regioner med dålig jord rekommenderar experter att mata blommor minst 6 gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Matthiola dioica har hög resistens mot många svamp-, virus- och bakteriesjukdomar. Trots denna funktion kan köl och fusarium leda till att växten dör. Om sjukdomen är isolerad kan du hantera den med hjälp av speciella fungicider. Vid massiva skador på blommor rekommenderar experter att dra ut alla sjuka buskar och bränna dem. Nattviolettens doftande grönska lider ofta av följande skadedjur:

  • korsblommiga loppor;
  • kålfjäril;
  • vit kvinna;
  • larver.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa parasiter kan inte bara förstöra plantans utseende utan också leda till dess död. När de första tecknen på insekter uppträder bör sängarna sprutas med speciella preparat. Det är endast möjligt att ta bort sniglar och larver från platsen genom mekanisk insamling . Dessa skadedjur väljer platser med hög luftfuktighet som livsmiljö, vilket måste beaktas vid fuktning av jorden.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt förebyggande åtgärder, som består av regelbundna anläggningskontroller och överensstämmelse med grönområdenas täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Nattviolen är en ovanlig växt som har ett vanligt utseende och en fantastisk doft. Dessa funktioner måste beaktas när du väljer en plats för plantering av matthiola. Landskapsarkitekter rekommenderar att man planterar en nattviolett nära huset, bredvid sommar lusthus, lekplatser och längs kanterna av stigar. För aromatisering av hela lokalområdet är det inte nödvändigt att göra stora rabatter och rabatter, det är tillräckligt för att plantera små grupper av växter på hela platsen.

För att nattfiolernas grönområden ska väcka uppmärksamhet, inte bara på kvällen och natten, måste de kombineras med andra blommande växter som kommer att glädja ögat under dagen.

Växten ser särskilt imponerande ut tillsammans med kryddiga grödor och prydnadsväxter med markskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman ser harmoniskt ut med timjan, basilika, salvia, verbena, petunia, nasturtium, balsam, citronmeliss och mynta. Geranium, monarda, rölleka, tusensköna hjälper till att återuppliva de gröna utrymmena i nattfioler. Att kombinera en blomma med en teros kommer att ge en doft dygnet runt.

Många trädgårdsmästare använder nattvioletten inte bara för att anlägga platsen utan också för att dekorera balkonger och loggior. Under bekväma odlingsförhållanden känns denna blomma bra i blomkrukor och dekorativa vaser. För att njuta av den förtrollande doften av mattiola, inte bara utomhus, utan även inomhus, kan den användas i buketter och blomsterarrangemang. Växter, rotade med rötter, kan vara doftande i flera dagar.

Rekommenderad: